Γράφει η Μάρω Παναγή
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι πέρασε αφότου συναντήσαμε τον Φοίβο Δεληβοριά στην αγαπημένη του Ταράτσα η οποία επί σχεδόν τρεις μήνες φιλοξενούσε πλήθος κόσμου και καλλιτεχνών σε εντυπωσιακές μουσικές βραδιές. Με μια άκρως προσωπική και μυστηριώδη πτώση, ο αγαπημένος καλλιτέχνης προσγειώνεται από τη φαντεζί ταράτσα στα νοσταλγικά πεζοδρόμια της Αθήνας, στον ιστορικό συναυλιακό χώρο «Κύτταρο», όπου θα εμφανιστεί για μία ακόμη φορά, το Σάββατο 23/2.

Η συναυλία-παράσταση, που έστησε ο τραγουδοποιός παρέα με τους εκλεκτούς του φίλους και συνεργάτες, «Τραγούδια του πεζοδρομίου» είναι άλλη μια προσπάθεια του ίδιου να ξαναζωντανέψει αυτό το κάτι που ίσως έχει χαθεί αλλά μέσα του πάντα θα κουβαλάει. Μπορεί η Ταράτσα να ξαναέφερε στη ζωή το αναψυκτήριο-βαριετέ που πάντα ονειρευόταν να δει στη σημερινή Αθήνα, αλλά με τα «Τραγούδια του πεζοδρομίου» υπόσχεται να μας πάρει μαζί του στη μοναχική του αθηναϊκή περιπλάνηση· να βρεθούμε στην Καλλιθέα, να συναντήσουμε τον Βαγγέλη τον σκύλο στο Κολωνάκι, να πάμε στα μπουρδέλα της «Όμορφης πόρτας»… Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν αλλού παρά στον ιστορικό χώρο του Κυττάρου ο οποίος έχει σημαδευτεί από κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μάλιστα, ένα τραγούδι από αυτά που ερμήνευσε ο Φοίβος ήταν και το «Πίσσα και πούπουλα» του Τζίμη Πανούση που πρωτοακούστηκε στο Κύτταρο.

Στο live ακούστηκαν και άλλα τραγούδια καλλιτεχνών που έχουν εμπνεύσει τον Δεληβοριά. Άλλωστε ο ίδιος επιχείρησε να φτιάξει ακριβώς αυτό· ένα πρόγραμμα σε μεστή ροή με αρχή, μέση και τέλος με κομμάτια δικά του αλλά και άλλα που συνοδεύουν αυτή την περιπλάνηση στην πόλη. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» του Γιάννη Αγγελάκα, «Η Μαίρη», του Παύλου Παυλίδη, η «Αγρύπνια» του Θανάση Παπακωνσταντίνου μπλεγμένη με μπλουζ μελωδίες, τραγούδια του Βασίλη Νικολαΐδη, του The Boy, των Χατζηφραγκέτα, η «Γυριστρούλα» του Λάκη Παπαδόπουλου και διάφορα άλλα. Τι θα ήταν η Αθήνα χωρίς τον «Μάρκο», τον σκύλο της Λένας Πλάτωνος, τη «Θανάσιμη μοναξιά» του ποιητή Ασλάνογλου…

Βέβαια, ο Φοίβος δεν είναι μόνος, έχει συντροφιά τους εξαιρετικούς μουσικούς του, μια παρέα πράγματι πολύ δεμένη. Ο Κωστής Χριστοδούλου (ή αλλιώς το Πράγμα) στα πλήκτρα, ο Σωτήρης Ντούβας στα ντραμς, ο Κώστας Παντέλης στις κιθάρες, ο Κουβανός Yoel Soto στο μπάσο και η Νεφέλη Φασουλή στο τραγούδι έκαναν πάνω στη σκηνή θαύματα. Το σόλο του Χριστοδούλου στην «Κική» στο τέλος του live, η ερμηνεία της Νεφέλης στον «Όρκο», οι ενδιαφέρουσες διασκευές και η γκρούβα που είχε γενικότερα η μπάντα απογείωσαν τα τραγούδια.

Τα τραγούδια του Φοίβου σπάνια έχουν ρεφραίν. Μιλούν για πράγματα τόσο κρυφά και φανερά δικά σου που σε αναγκάζουν να τα μάθεις απ’ έξω. Να τα σιγοψιθυρίζεις όταν νιώθεις… «Χάλια», και άλλοτε να βροντοφωνάζεις τη δική σου «Υβρεοπομπή». Είτε μιλούν για έρωτες, για αγαπημένες γυναίκες, για χωρίσματα, είτε για σεπτέμβρηδες και παλιούς χρόνους, σου αλαφραίνουν λίγο λίγο την καρδιά. Είναι ένας «Καθρέφτης» μας.

Τελειώνει η περιπλάνηση. Ο «Μπάσταρδος γιος» μάς αποχαιρετά με καλοκαίρια που σβήνουν και υπόσχονται να ‘ρθουν…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here