Γράφει : Ειρήνη Ζαβιτσάνου
Φωτογραφίες : Νίκος Περίσσιος

Βρεθήκαμε στο studio της ODEON , όπου ο Γιάννης Κότσιρας και η Μιρέλα Πάχου μίλησαν για την καλοκαιρινή τους συναυλία στο Βεάκειο αλλά και την περιοδεία που θα ακολουθήσει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα . Είχαμε επίσης την χαρά και την τιμή να ακούσουμε το νέο τους τραγούδι που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες με τίτλο «Νομάδες».

Ο Γιάννης Κότσιρας μιλώντας για την περιοδεία που ετοιμάζουν , την χαρακτήρισε σαν «ένα ταξίδι μεταφοράς στο μουσικό όνειρο», αιτιολογώντας: «Επικοινωνούμε με τα τραγούδια μας με έναν κόσμο ο οποίος «πήζει» όλο το χειμώνα, προσπαθεί να βρει διεξόδους το καλοκαίρι και νομίζω ότι, όσο δυσκολεύουν τα πράγματα, αυτές οι διέξοδοι είναι πιο αναγκαίες» .

kotsiras_paxou_event_2017_06_001

Αναφορικά με το τι να περιμένουμε είπε: «Ετοιμάσαμε με την Μιρέλα την ωραιότερη συναυλία του καλοκαιριού. Την πιο καλοκαιρινή συναυλία! Είναι μια συναυλία που αν κλείσεις τα μάτια σου φαντάζεσαι ότι φεύγεις και μεταφέρεσαι νοερά σε μια παραλία, με μια φωτιά αναμμένη…. είναι ένα εντελώς καλοκαιρινό πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις, έχει παιχνιδιάρικο ύφος και πολύ χαλαρή διάθεση. Αυτό που κάνουμε με τη Μιρέλα είναι πολύ διαφορετικό, γι’ αυτό και το παρουσιάζουμε ως την «πιο καλοκαιρινή συναυλία». Υπάρχει μια διάθεση παιχνιδιού, παίζουμε πάνω στη σκηνή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως για τη μουσική λέμε «παίζω» μουσική. Πειράζουμε παλιά τραγούδια, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60, τα οποία τα έχουμε μεταφέρει στο σήμερα, με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου στις ενορχηστρώσεις και των υπόλοιπων μουσικών, περνάμε από το funk στη jazz, στη reggae, στο ska, στο swing… Έχουμε κάνει ένα εντελώς καθαρόαιμο καλοκαιρινό πρόγραμμα».

Ο Γιάννης Κότσιρας δηλώνει άνθρωπος της συνεργασίας και αναφέρει: «Η δουλειά μας, από τη φύση της, σου δίνει την ελευθερία να κάνεις αυτό που θες. Προσωπικά, δεν είμαι άνθρωπος της μοναξιάς. Καλά περνάω και μόνος μου, αλλά όταν συνεργάζομαι, γεννιούνται πράγματα. Πάντα ήμουν υπέρ της συνεργασίας και χαίρομαι που υπάρχουν νέα παιδιά, όπως η Μιρέλλα Πάχου, που δεν φοβούνται τις συνεργασίες. Υπάρχουν περιπτώσεις που δημιουργούνται κοντρίτσες, ανασφάλειες, περιπτώσεις που δίνεται περιορισμένος χρόνος και χώρος στους νέους καλλιτέχνες και όλα αυτά απομακρύνουν τα νέα παιδιά από την ιδέα της συνεργασίας, τα έχουν φοβίσει».


Η Μιρέλα Πάχου, στην ερώτηση πως αισθάνεται με τη συνεργασία αυτή, απάντησε : «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή, τον Γιάννη τον αγαπώ , τον θαυμάζω, είναι πολύ ξεχωριστός και κυρίως πολύ δοτικός στους νέους καλλιτέχνες, πολύ γενναιόδωρος. Αναφορικά με την καλλιτεχνική του αξία πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι .. πάντα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του και να που τώρα ήρθε ο καιρός…» θεωρώντας ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά, μας είπε ότι νιώθει μεγάλο άγχος στις συναυλίες ενώ μιλώντας μας για τις συμβουλές που της έχει δώσει ο Γιάννης Κότσιρας, προσπαθεί να ακολουθεί την εξής: «μου έχει πει να μη φοβάμαι στη σκηνή»,όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια δίπλα σε ένα τόσο μεγάλο καλλιτέχνη, όπως ο Γιάννης».

Και τι γίνεται με το ..τρακ επί σκηνής; Γιάννης και Μιρέλα απάντησαν αμφότεροι ότι το τρακ υπήρχε και υπάρχει. «Όταν πλάι σου έχεις τον Μικρούτσικο με 50 χρόνια ιστορία δεν μπορεί αυτό να μη σε τρακάρει και να μη νοιώθεις ανασφάλειες…, δε γίνεται. Και μάλιστα, όσο περνάνε τα χρόνια και έχεις στην πλάτη σου περισσότερα τραγούδια, που σημαίνει μεγαλύτερο κοινό, και ταυτόχρονα είναι λογικό να αγχώνεσαι . Θα σας πω το μυστικό μου : στην αρχή, όταν βγαίνω στη σκηνή για κανένα τέταρτο δεν κοιτάω πουθενά !κοιτάω χωρίς να βλέπω αυτό το κάνω τόσο στις συναυλίες όσο και το χειμώνα στο μαγαζί που τραγουδάω..»για να συμπληρώσει με χιουμοριστική διάθεση «άρα όσοι διεκδικούν πρώτο τραπέζι να ξέρετε ότι δεν βλέπω και πολλά! Γενικά δεν επηρεάζομαι, δεν μου αποσπά την προσοχή τίποτα εκτός αν είναι κάτι πολύ χαρούμενο, κάτι πολύ έντονο , όπως για παράδειγμα θυμάμαι, βγήκα στη σκηνή και αντίκρισα ένα τεράστιο πανό «Γιάννη σ αγαπάμε». Ήταν όντως πολύ όμορφο !

kotsiras_paxou_event_2017_06_005

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων πώς είναι επί 20 χρόνια χωρίς διακοπές , μόνο να δουλεύεις , ο Γιάννης Κότσιρας απάντησε : «Συνειδητοποίησα ότι έχω κάνει πα΄νω από 1500 συναυλίες . Νιώθω πολύ έντονα την ανάγκη να κάνω διακοπές αλλά δεν μπορώ. Δεν γίνεται και οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον γιατί όλο και κάτι καινούριο έχω να παρουσιάσω και δεύτερον προκύπτουν πολύ σπουδαίες συνεργασίες τις οποίες δεν θέλω να χάσω. Επειδή είμαι άνθρωπος της συνεργασίας, δεν την χάνω αυτή την ευκαιρία. Να αρνηθείς σε ποιόν; Στον Λαυρέντη; Στον Μικρούτσικο; Στο Νταλάρα; Δε γίνεται….απλά δε γίνεται».

Αφού ακούσαμε και απολαύσαμε το υπέροχο και καλοκαιρινό τραγούδι «Νομάδες», μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγο με τον πραγματικά αξιαγάπητο Γιάννη Κότσιρα :

M.C. – κ. Κότσιρα με ποιά αίσθηση θέλετε να φεύγει ο κόσμος από τις συναυλίες σας;
Γιάννης Κότσιρας : της ξεκούρασης. Ότι ήρθε σε εμάς και ξεκουράστηκε και έχοντας πάρει κάτι από δύναμη. Δύναμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επόμενης μέρας. Το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό , θέλω ο άλλος να φεύγει και να αισθάνεται όμορφα, ότι τον έχει χαλαρώσει η μουσική , ότι όλη αυτή τη βραδιά πέρασε χαλαρά και ξεκούραστα και κάτι αποκόμισε.

M.C. – Πέρα από την αίσθηση της ξεκούρασης, στις δικές σας συναυλίες έχω την εντύπωση ότι δημιουργείται και μια αίσθηση… συγκίνησης. Η μουσική, οι στίχοι, η ερμηνεία, ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί…
Γιάννης Κότσιρας : Κοίτα, η συγκίνηση είναι δύναμη, το συναίσθημα είναι δύναμη. Διότι , ο κόσμος πλέον πάει σε πολλές συναυλίες, έχει εναλλακτικές. Αν καταφέρεις λοιπόν και του δημιουργήσεις αυτή τη συγκίνηση που λες, όλο αυτό το συναίσθημα, τότε είναι επιτυχία. Ενεργοποιείς την καρδιά σου, το μυαλό σου, αυτό είναι συναίσθημα…

kotsiras_paxou_event_2017_06_006

M. C. –Μιας και μιλάμε για δύναμη, τί αποτελεί την δική σας κινητήριο δύναμη να συνεχίζετε ακάθεκτος τόσα χρόνια και μάλιστα χωρίς ξεκούραση, χωρίς «διάλλειμα» όπως προείπατε;
Γιάννης Κότσιρας : Θα ακουστεί κοινότυπο αλλά θα σου απαντήσω : η αγάπη για τη μουσική , για την καθαρή μουσική. Βασικά όλα ξεκινάνε από εκεί : πρώτα από όλα είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, και μετά ακολουθεί η σχέση με τον κόσμο, η σχέση με τα τραγούδια … όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά.

M.C. Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην καλοκαιρινή σας συναυλία και καλοτάξιδο το νέο σας τραγούδι. Ευχαριστούμε πολύ!
Γιάννης Κότσιρας : Εγώ σας ευχαριστώ πολύ ! σας περιμένουμε στην συναυλία στο Βεάκειο!

—————-

Μετά τον Γιάννη Κότσιρα, σειρά είχε η Μιρέλα Πάχου, η οποία μίλησε στο Music Corner για το δικό της «ξεχωριστό» καλοκαίρι που είναι εν όψει και για το νέο της τραγούδι που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

M.C. – Μιρέλα τί έχει το φετινό καλοκαίρι;
Μιρέλα Πάχου:
Το φετινό καλοκαίρι είναι ξεχωριστό! Η συνεργασία με τον Γιάννη μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά. Ο Γιάννης είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και υπέροχος άνθρωπος. Τη συνεργασία αυτή την ονειρευόμουν καιρό και να που έγινε πραγματικότητα! Το πρόγραμμα είναι δυναμικό, άκρως καλοκαιρινό, γεμάτο εκπλήξεις, η ομάδα πετάει, εξαιρετικοί μουσικοί, άψογοι τεχνικοί, αγαπημένα τραγούδια. Εύχομαι να έρθετε στο Βεάκειο στις 3 Ιουλίου να το διαπιστώσετε!

Μ.C. Μίλησέ μας για το νέο σας τραγούδι.
Μιρέλα Πάχου: Σε λίγες μέρες κυκλοφορούν οι «Νομάδες» σε μουσική και στίχους δικούς μου. Το τραγούδι εξιστορεί τις περιπέτειες των μουσικών στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής περιοδείας. Ήδη ξεκινήσαμε να το τραγουδάμε στις συναυλίες με τον Γιάννη.Στο σίνγκλ που θα κυκλοφορήσει συμμετέχουν ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης και είναι για μένα πολύ τιμητική αυτή η σύμπραξη!

kotsiras_paxou_event_2017_06_008

Μ. C. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι ουσιαστικά με κάποιον άλλο καλλιτέχνη εκτός από το Μίλτο Πασχαλίδη;
Μιρέλα Πάχου: 
Με τον Μίλτο συνεργαστήκαμε 7 χρόνια! Δεν είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός; Μαζί του συνεργάστηκα με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως πχ. το τελευταίο καλοκαίρι με τον Θάνο Μικρούτσικο. Η πρώτη μου όμως συνεργασία ήταν με τον Βασίλη Καζούλλη, χάρη στον οποίο, πρέπει να πω, ασχολήθηκα και επαγγελματικά με τη μουσική. Έχω επίσης συνεργαστεί με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας στο Βεάκειο στις 3 Ιουλίου για να απολαύσουμε την «πιο καλοκαιρινή συναυλία» !

Όσο για εσάς που είστε στην επαρχία; Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας και αναζητήστε τον πιο κοντινό σταθμό της περιοδείας τους για να τους απολαύσετε!


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here