Οι μνήμες από τον Καραγκιόζη των παιδικών μας χρόνων αναβιώνουν, σε μια εποχή που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε κάθε παραδοσιακό στοιχείο που θα μας φέρει πιο κοντά στον άνθρωπο και τις αξίες. Θα θυμηθούμε, θα γελάσουμε,  θα δείξουμε σε όσους δεν έχουν γνωρίσει ακόμη, μια μορφή λαϊκής τέχνης, που υπάρχει και που αγαπάμε. Το θέατρο σκιών και τους ήρωές του, τον Καραγκιόζη και την παρέα του…με την γλαφυρότητα του λόγου του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο Γιώργος Βούκανος, μετά από τη sold out επιτυχία της προηγούμενης μουσικής παράστασης του για παιδιά με τίτλο «Γλυκιά Συμφωνία» που πραγματοποιήθηκε για 2 συνεχόμενες χρονιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με την περιοδεία της σε ολόκληρη την Ελλάδα, δημιουργεί μια νέα μουσική παράσταση με το Θέατρο Σκιών του Κώστα Μακρή, σε κείμενα και στίχους Μαίρης Βούκανου, με τίτλο «Σήμερον ο Καραγκιόζης! – Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη» με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη και τους ήρωες των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη που θα παρουσιασθεί για 4 παραστάσεις τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Μουσική Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής καθώς και στο Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα . Το έργο παρουσιάζει τις ιστορίες 4ων Χριστουγεννιάτικων Διηγημάτων, μέσα από το θεάτρο σκιών και την ματιά ενός αγαπημένου και γνήσιου καραγκιοζοπαίχτη, του Κώστα Μακρή.

Ο αγαπημένος ηθοποιός μικρών και μεγάλων Γεράσιμος Γενατάς, ενώνει αφηγηματικά τις ιστορίες και συνομιλεί με τις φιγούρες του έργου. Η  ταλαντούχα Άντα Αθανασοπούλου, καθώς και η Ορχήστρα της Ι.Π. Δήμου Μεσολογγίου με την διεύθυνση του Σπύρου Χολέβα, ερμηνεύουν τα τραγούδια της παράστασης του Γιώργου Βούκανου. Τα κείμενα και οι Στίχοι είναι της Μαίρης Βούκανου ενώ τα Σκηνικά και η σκηνοθεσία του Κώστα Μακρή.

Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη όπου στο καθένα από αυτά παρουσιάζονται τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Με τα διηγήματα αυτά και τα τραγούδια της παράστασης τα παιδιά βλέπουν την ιστορία και το ηθογράφημα μιας Ελλάδας του χθές και αναγνωρίζουν το σήμερα. Με συνδετικούς κρίκους τη μουσική, το τραγούδι, τον λόγο και την εικόνα, η παράσταση εξελίσεται ώστε να λειτουργεί σαν μια διαδρομή στην ιστορία, όπου ήχος, τραγούδι και εικόνα αλληλοσυμπληρώνουν τη δράση, πίσω από το λευκό πανί του Κώστα Μακρή και της ομάδας του.

Τα τραγούδια και η μουσική της παράστασης προέρχεται από το έργο του συνθέτη Γιώργου Βούκανου με τίτλο «Ταξίδι στο Όνειρο και Τραγούδια του Θεού». Έχουν παρουσιασθεί  παλαίοτερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Θέατρο Ακροπόλ και σε συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης δισκογραφηθεί 2 φορές με πολλαπλές επανεκδόσεις από το 1999 και κυκλοφορεί έως και σήμερα. Ερμηνεύτηκαν από μεγάλους ηθοποιούς όπως Άννα Συνοδινού, Τίτος Βανδής, Γιάννης Βόγλης, Μπέτυ Βαλάση, Άγγελος Αντωνόπουλος και από γνωστούς ερμηνευτές ΄όπως Βίκυ Λέανδρος, Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Μακεδόνας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Χρόνης Αηδονίδης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Βογιατζής, Σοφία Βόσσου, Δάκης, Λάκης Παπαδόπουλος και άλλοι. Παράλληλα η συνεργασία του Γιώργου Βούκανου με τον Ευγένειο Σπαθάρη το 2006 ερμηνεύοντας το τραγούδι του «Τσαγαλί Καράβι» θα παρουσιασθεί στην αρχή της παράστασης σε video.

Οι παραστάσεις θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη που διέσωσε τη λαϊκή αυτή παράδοση, τον Ευγένειο Σπαθάρη.

Η παράσταση  θα  συγκινήσει  όλα τα παιδιά και θα τα ταξιδέψει σε έναν ονειρικό κόσμο με τοπίο την όμορφή μας Ελλάδα. Οδηγός του ταξιδιού μας θα είναι ο ίδιος ο κυρ Αλέξανδρος, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός Αφηγητής της Παράστασης.

Παραγωγή: Ινστιτούτο Τέχνης & Πολιτισμού Melody Spirit

kostas_makris_karagkiozis_2017_12

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Ο κυρ Αλέξανδρος στα σοκάκια της παλιάς Αθήνας θυμάται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο νησί που γεννήθηκε και αγάπησε, τη Σκιάθο. Οι αναμνήσεις φέρνουν στον νου του όλες τις εποχές του χρόνου ξεκινώντας από τα Χριστούγεννα…

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ (Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25 Δεκεμβρίου 1896)
Ο Τεμπέλης θέλει να επιβιώσει, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια… Οι πονηριές του όμως τι αποτέλεσμα θα φέρουν; Ο λαός μας λέει πως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς μέσα στο ψέμα;

ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ (Περιοδικό ΕΣΤΙΑ, Ιανουάριος 1892)
Η πίστη και η ευλάβεια νικά τα στοιχεία της φύσης και οδηγεί τον άνθρωπο στο αδύνατο. Μετά από κόπο, κούραση και αγώνα, έρχεται τελικά η λύτρωση, η ψυχική ισορροπία, η ικανοποίηση από την επιτυχία.

ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ (Εφημερίδα ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 21 Δεκεμβρίου 1889)
Υπάρχει τελικά ελπίδα. Η Ελλάδα που υποφέρει απ’ τη φτώχια και την ορφάνια, αφήνει ανεξήτιλα τα σημάδια της. Ο πόνος της παιδικής ψυχής γίνεται πόνος δικός μας και η τελική λύση που δίνει ο συγγραφέας μας ανακουφίζει…

ΤΗΣ ΚΟΚΩΝΑΣ ΤΟ  ΣΠΙΤΙ (Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25 Δεκεμβρίου 1899)
Τί γνώμη έχει ο λαός μας για τα φαντάσματα; Τα παιδιά λύνουν μυστήρια… Ο συγγραφέας παρουσιάζει με κριτικό και κωμικό πνεύμα τα γεγονότα, σατυρίζοντας θέσεις και απόψεις.

Ημέρες παραστάσεων:
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου
Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου
Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης: 18:15

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πολυχώρος Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»
Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Τηλ. 210 7282000

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση 10 €
Γενική Είσοδος: 13 €

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, Αθήνα, τηλ. 210 7234567, ticketservices.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here