Επανέκδοση –σε CD και streaming/download– του άλμπουμ «Απ’ τη Σπηλιά του Δράκου» του Μπάμπη Παπαδόπουλου σε remaster από τον Τίτο Καργιωτάκη, που είχε κάνει και το mastering της πρώτης έκδοσης το 2010.

Ο Παπαδόπουλος διασκευάζει (ή πιο σωστά ανασκευάζει) ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930, με φαντασία στην αρμονική γλώσσα και ευρηματικότητα στη μελωδική ανάπτυξη, αποτίοντας φόρο τιμής στους συνθέτες τους, με σεβασμό στο πνεύμα των τραγουδιών που παράλληλα αναδεικνύει τη διαχρονικότητα και την αξία του συγκεκριμένου υλικού.

Το «Απ’ τη Σπηλιά του Δράκου» γνώρισε τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική επιτυχία την περίοδο της πρώτης κυκλοφορίας του και, με το πέρασμα του χρόνου, έχει αποκτήσει τη θέση του κλασικού άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας.

Η πρώτη έκδοση έχει εξαντληθεί από χρόνια και επανεκδίδεται τώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας της Puzzlemusik, ως τμήμα των εορταστικών δράσεων που θα κορυφωθούν το φθινόπωρο του 2021, αλλά και την περσινή επέτειο των 10 χρόνων από την πρώτη έκδοση του άλμπουμ.

Το CD διανέμεται κατά τη διάρκεια του Μαρτίου στα δισκοπωλεία που, αν και κλειστά ως φυσικοί χώροι, λειτουργούν online.

Η ψηφιακή έκδοση είναι διαθέσιμη σε υπηρεσίες streaming & download από τις 12 Μαρτίου (Spotify, iTunes, Deezer, Tidal και πολλές άλλες)

Το «Απ’ τη Σπηλιά του Δράκου» περιλαμβάνει οργανικές εκδοχές σε τραγούδια από τους Γιώργο Μπάτη, Μάρκο Βαμβακάρη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Ιωάννη Χαλικιά, Κώστα Μπέζο, Τέτο Δημητριάδη –χρονολογική εξαίρεση αποτελεί το «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι» του Απόστολου Καλδάρα που ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1948.

Το τρίο των μουσικών που παίζει στο άλμπουμ αποτελείται από τον ίδιο τον Μπάμπη Παπαδόπουλο στην κιθάρα, τον Δημήτρη Βλαχομήτρο στο μπουζούκι και τον Διονύση Μακρή στο κοντραμπάσο. Στις εμβόλιμες μινιατούρες που υπάρχουν ανάμεσα σε ορισμένα από τα κομμάτια συμμετέχει ο Γιώργος Χριστιανάκης (πιάνο).

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία. Πιο πρόσφατη κυκλοφορία του, το άλμπουμ «Παραλογές του Άχρηστου» (Νοέμβριος 2019, Puzzlemusik)

Το «Απ’ τη Σπηλιά του Δράκου» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Puzzlemusik στις 26 Απριλίου του 2010. Ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στο στούντιο Royal Alzheimer Hall με μηχανικό ήχου τον Τίτο Καργιωτάκη ο οποίος έκανε και τις μίξεις. Mastering: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας.

2021 remaster: Τίτος Καργιωτάκης
Σχεδιασμός εξωφύλλου & συσκευασίας: Red Creative
Παραγωγή: Μπάμπης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here