Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Φωτογραφίες: Ζέτα Χιώτη

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με τους «Ευγενείς Αλήτες» του, αφού έλεγξαν το διαβατήριο της ψυχής μας, την απογείωσαν με το ανεπανάληπτο live που πραγματοποίησαν το Σάββατο, 22 Απριλίου, στο κατάμεστο PassPort Upstairs στον Κεραμεικό, μια εξαιρετικά όμορφη και σύγχρονη μουσική σκηνή, η οποία στεγάζεται στο ιστορικού ενδιαφέροντος και υψηλής αισθητικής «Σινέ Κεραμεικός». Το πρόγραμμα έφερε την ονομασία Restart, η οποία προέκυψε αυθόρμητα από την ανάγκη του ίδιου του καλλιτέχνη να διαφοροποιήσει ουσιωδώς τη νέα του αυτή δυναμική επανέναρξη από τις προηγούμενες.

portokaloglou_live_2017_04_018

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου είναι ένας αναγνωρισμένος και καταξιωμένος καλλιτέχνης –τραγουδιστής και συνθέτης–, με πολύχρονη και απόλυτα επιτυχημένη πορεία στα μουσικά πράγματα της χώρας εδώ και αρκετές δεκαετίες ενώ, μάλιστα, έχει αφήσει έντονα το στίγμα του δημιουργώντας πλούσια δισκογραφία, αρχικά ως μέλος του συγκροτήματος «Φατμέ» κι έπειτα σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμη αξιοσημείωτες είναι οι συνεργασίες του με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελένη Βιτάλη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου καθώς και οι συνθέσεις του για κινηματογραφικές ταινίες όπως το «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, η οποία απέσπασε και βραβείο μουσικής στο φεστιβάλ της Valencia. Πάντα διαχρονικός, απρόβλεπτος, επίκαιρος και δημιουργικός, ο Πορτοκάλογλου ανταποκρίνεται στα μουσικά κελεύσματα των καιρών εμπλουτίζοντας συνεχώς τη δισκογραφία του με νέες επιτυχίες. Ταυτόχρονα, ως φύσει ανήσυχο πνεύμα με πολυσχιδή προσωπικότητα, εμπλέκεται και στα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα καυτηριάζοντας, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τα κακώς –γι’ αυτόν– κείμενα της εποχής μας, με δηλώσεις αλλά και μουσικές δημιουργίες που μονοπωλούν πάντοτε το ενδιαφέρον!

Οι «Ευγενείς Αλήτες», που τον συνοδεύουν το τελευταίο διάστημα, αποτελούν τη νέα του μπάντα, την οποία στελεχώνουν η Αγάπη Διαγγελάκη, ο Δημήτρης Καλονάρος, ο Γιώργος Κουρέλης, ο Ηλίας Λαμπρόπουλος και ο Βύρων Τσουράπης. Και τα πέντε μέλη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ξεχωριστά –χωρίς ίχνος υπερβολής– ως «άνθρωποι – ορχήστρα», καθώς ο καθένας τους έπαιξε αρκετά διαφορετικά όργανα και όλοι μαζί τραγούδησαν «χορωδιακά», δίνοντας έτσι ένα νέο, πρωτότυπο και εντυπωσιακό χρώμα στις ενορχηστρώσεις των παλαιών αλλά και των νέων τραγουδιών του Νίκου Πορτοκάλογλου, που κυκλοφόρησαν πριν μερικούς μήνες («Θα περάσει κι αυτό», «Αν μια φορά ρωτούσες» και «Εισιτήριο»). Ο καλλιτέχνης ερμηνεύοντας το οξύμωρο ψευδώνυμο «Ευγενείς Αλήτες» δηλώνει: «Όλοι οι μουσικοί είμαστε κατά βάθος περιπλανώμενοι, αλήτες. Στο δρόμο κάποιοι σκληραίνουν από τις κακουχίες και γίνονται κυνικοί. Κάποιοι άλλοι, όμως, παραμένουν πεισματικά ευαίσθητοι και ονειροπόλοι σαν παιδιά. Αυτούς ψάχνω πάντα, αυτοί θέλω να είναι οι συνοδοιπόροι μου. Ανακάλυψα ξανά νέους ταλαντούχους μουσικούς και είμαι ευτυχής».

 

Έξι διαφορετικοί, λοιπόν, μουσικοί, έξι διαφορετικές φωνές ενώθηκαν μοιραία, έχοντας την ίδια φλόγα για τη μουσική, μια φλόγα η οποία συνεχώς αναζωπυρώνεται και, κινούμενη στους μουσικούς αρμούς του παρελθόντος, εξαπλώνεται και αναγεννά διαρκώς καινούργια καλλιτεχνικά διαμάντια με νέο ήχο, μένοντας, βέβαια, μακριά από τη νόρμα του “hit” αλλά κερδίζοντας σε ποιότητα, βάθος και σίγουρα ανθεκτικότητα στο χρόνο. Έτσι, ο Νίκος Πορτοκάλογλου μένει πιστός στα μουσικά του «πιστεύω», ακροβατώντας ανάμεσα στην pop και την έντεχνη τεχνοτροπία και δένει την εμπειρία του με τους νέους συνοδοιπόρους του, με τους οποίους, όπως φάνηκε στο live, έχει εξαιρετική χημεία. Κρουστά, τύμπανα, πλήκτρα, ακορντεόν, βιολί, μπάσο, κιθάρα, τρομπέτα, κλαρίνο, μαντολίνο, γκάιντα, γιουκαλίλι και μεταλλόφωνο βρέθηκαν κάτω από το ενορχηστρωτικό βλέμμα του καλλιτέχνη, ο οποίος τα «πάντρεψε» με εξαιρετικό τρόπο χαρίζοντας στο κοινό ένα αφοπλιστικό αποτέλεσμα!

 

Ανανεωμένος και πάντα πρωτοπόρος, ο τραγουδοποιός μάς ξενάγησε, μαζί με την μπάντα του, νοσταλγικά στο μουσικό του παρελθόν με τραγούδια τόσο της εποχής των «Φατμέ» («Άσωτος Υιός», «Ό,τι δεν σε σκοτώνει», «Ταξίδι», «Το καλοκαιράκι», «Να με προσέχεις», «Βάλε μου δύσκολα» κ.ά.), όσο και της προσωπικής του μετέπειτα δισκογραφίας ως τραγουδιστή και συνθέτη («Γίνε κομμάτια», «Απέναντι», «Ίσως», «Δε μας συγχωρώ», «Θα περάσει κι αυτό», «Δίψα», «Τι λείπει;», «Τα καράβια μου καίω», «Κλείνω κι έρχομαι» κ.ά.). Όλα ήταν διασκευασμένα μέσα στο πλαίσιο του νέου ήχου που έχει υιοθετήσει. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το κομμάτι «Υπάρχει λόγος σοβαρός», για το οποίο είπε τα εξής: «Ήτανε οι συμμαθητές μας, οι συνομήλικοι, οι οποίοι μπήκαν σε σχολές τότε, γραφτήκαν σε πολιτικές νεολαίες, βέβαια, στρατεύτηκαν και μας περνούσαν από «λαϊκό δικαστήριο» εμάς που ήμασταν ανέντακτοι ροκάδες. Λοιπόν, το «λαϊκό δικαστήριο» συνεδρίαζε πλατεία Νέας Σμύρνης, όπου τρώγαμε το παγωτό μας, μας κατακεραύνωναν με τα τσιτάτα του Μαρξ, του Λένιν και του Μάο και γυρνούσαμε στα σπίτια μας κατάκοποι αργά το πρωί. Η διαφορά ποια είναι όμως; Ότι αυτοί γυρνούσαν στο πατρικό τους, όπου τους περίμενε το ζεστό φαγάκι της μαμάς, ενώ εμείς γυρνούσαμε σε μία ετοιμόρροπη πολυκατοικία, που τη νοικιάζαμε με το μεροκάματο του μουσικού τότε. Για να τους εκδικηθώ, λοιπόν, έγραψα αυτό τον στίχο, που λέει “Αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά”. Θα μου πείτε, σιγά την εκδίκηση! Αυτοί γίνανε κυβέρνηση! Όμως αυτή είναι και η τιμωρία τους! Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από το να βάλεις τον φωνακλά, ξερόλα, φίλαθλο στις εξέδρες, να παίξει μπάλα. Βέβαια, αυτό είναι τιμωρία και για μας αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να ξεμπερδέψουμε με το μυθικό μειονέκτημα. Και υπάρχει λόγος σοβαρός!» Γενικά, οι σχολιασμοί του ήταν άλλοτε συγκινησιακά φορτισμένοι και άλλοτε διανθισμένοι με αστείρευτο χιούμορ.

 

Αποτιμώντας το live, ήταν πραγματικά μία μοναδική εμπειρία σε αξέχαστα μουσικά μονοπάτια που κατέληξαν σε σταυροδρόμι συνάντησης διαφορετικών ηλικιών, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι το καλλιτεχνικό ύφος του Νίκου Πορτοκάλογλου αγγίζει γενιές και γενιές! Μαζί με τους «Ευγενείς Αλήτες» του, ταξίδεψαν και τελικά ξεσήκωσαν σε χορευτικό παραλήρημα το κοινό, το οποίο, και μετά το τέλος του προγράμματος, «απαιτούσε» την παραμονή τους στην σκηνή, πράγμα το οποίο και έγινε! Καταχειροκροτήθηκαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για ακόμη μια live εμφάνιση το επόμενο Σάββατο, 29 Απριλίου, και πάλι στο “PassPort Κεραμεικός Upstairs”!

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here