Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση Νίκος Περίσσιος

Ο Στέλιος Βαμβακάρης θα βρίσκεται για τρεις μόνο εμφανίσεις στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου (τις Δευτέρες 16, 23 & 30 Νοεμβρίου) με μεγάλη και εκλεκτή παρέα, ώστε να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο ‘’Επισκέπτης’’, ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα σε παραγωγή του Σωκράτη Μάλαμα!

Η πρώτη του εμφάνιση έλαβε ήδη χώρα την προηγούμενη Δευτέρα 16/11 αλλά μην ανησυχείτε, το musiccorner.gr ήταν εκεί για να σας μεταφέρει το κλίμα και να σας προτρέψει να πάτε στις δύο επόμενες.
Βρεθήκαμε λοιπόν από νωρίς στον Σταυρό του Νότου που ήταν κατάμεστος από ανθρώπους που αγαπάνε την αυθεντική μουσική, από δημοσιογράφους και από καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνηδες), Μαρίνα Δακανάλη και Πέτρος Μάλαμας. Στον χώρο επικρατούσε μια ζεστή ατμόσφαιρα και μια γλυκιά προσμονή για την έναρξη του live ενώ, ‘’συνωστισμός’’ επικρατούσε και επί σκηνής αφού 2 κιθάρες, 4 μπουζούκια, ένα κόντρα μπάσο, ένα ακορντεόν, ένας μπαγλαμάς  και 4-5 μικρόφωνα ανέμεναν κι αυτά, μαζί με εμάς, τους μουσικούς τους για να ‘’ζωντανέψουν’’.

vamvakaris_live_2015_11_001

Ο Στέλιος Βαμβακάρης ανέβηκε στην σκηνή μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα και την πολυμελή ορχήστρα του με το γιλέκο του, σαν αυθεντικός ρεμπέτης, μουσικός παλιάς κοπής και σαν πραγματικός μάγκας, λιγομίλητος (περιορίστηκε στα ‘’ώπα’’ και τα ‘’άλα’’). Το επικοινωνιακό κομμάτι το ανέλαβε ο Μάλαμας, που το έχει κιόλας. Ο Σωκράτης λοιπόν μας καλωσόρισε και μας είπε δυο κουβέντες για τον δίσκο του Στέλιου, στον όποιο είπαμε ότι είναι παραγωγός αλλά τραγουδάει κιόλας, επίσης μίλησε για το πώς προέκυψε η συνεργασία και για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

vamvakaris_live_2015_11_009_malamas

Στο πρώτο μέρος, στην σκηνή ανέβηκαν όλοι οι συντελεστές-ερμηνευτές του δίσκου: η Εβελίνα Αγγέλου, ο Κώστας Διαβάτης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος και φυσικά ο Σωκράτης Μάλαμας. Όλοι τους ξεχωριστοί και απολαυστικοί ξεσήκωσαν το κοινό με τις λαϊκές φωνές τους. Τα τέσσερα μπουζούκια μπροστά-μπροστά, σε πρώτο πλάνο, μας προϊδέαζαν για το τι θα επακολουθήσει. Τα τραγούδια που έχει συνθέσει ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι μικρά αριστουργήματα, με την συνταγή των παλιών καλώς λαϊκών τραγουδιών. Τα θέματα που καταπιάνονται είναι καθημερινά και με απλά λόγια έτσι ώστε να αγγίζουν τον καθένα. Απαγορευμένες ουσίες, αλκοόλ, κοινωνία και έρωτες συνθέτουν το στιχουργικό ‘’χάρτη’’ του ‘’Επισκέπτη’’!


Ο αγαπημένος συνθέτης, παντρεύει άψογα τη ρεμπέτικη μουσική και το μπουζούκι με country και blues ρυθμούς και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον δελεαστικό για τα αυτιά μας. Άλλωστε τα ρεμπέτικα ουκ ολίγες φορές έχουν παρομοιαστεί με την ροκ και έχουν τραγουδηθεί από ροκ καλλιτέχνες.

Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελούνταν από παλιότερα κομμάτια του Στέλιου Βαμβακάρη με το κοινό να είναι πιο ενεργό και να συμμετέχει στα τραγούδια. Ακούσαμε μεταξύ άλλων το ‘’Η φαντασία στην εξουσία’’ (επίκαιρο, μιας και ξημέρωνε 17 Νοέμβρη), που έχει συνθέσει ο Στέλιος Βαμβακάρης και είχε τραγουδήσει ο πρίγκιπας της Ελληνικής ροκ, Παύλος Σιδηρόπουλος. Τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη και του Νίκου Παπάζογλου ακούσαμε επίσης ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τραγούδια του πατέρα του, Μάρκου Βαμβακάρη, τα οποία πλέον αποτελούν πολύτιμο θησαυρό για την παράδοση και την κουλτούρα μας καθώς και παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Στα τραγούδια του Μάρκου όλοι έδειχναν να ξεδίνουν. Χαρακτηριστική φιγούρα ένας κύριος που σηκώθηκε από την καρέκλα του και με κλειστά μάτια και το κομπολόι του στο χέρι χόρεψε ένα βαρύ ζεϊμπέκικο. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο φινάλε από το ‘’Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά’’!

vamvakaris_live_2015_11_006_malamas

Αυτά λοιπόν συνέβησαν  στον Σταυρό του Νότου. Ο Σωκράτης Μάλαμας που όπως είπαμε είχε αναλάβει το ρόλο του ομιλητή, παρουσίασε τους εξαιρετικούς μουσικούς και μας καληνύχτησε. Οι ενορχηστρώσεις του μαέστρου και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μιχάλη Δήμα ήταν προσεγμένες, η μελωδίες του Στέλιου ‘’μάγκικες’’ κι ωραίες, η αμεσότητα και τα αστεία του Σωκράτη γνωστά και αναγκαία και οι φωνές όλων των ερμηνευτών διαφορετικές και τόσο ταιριαστές ταυτόχρονα. Μία πολύ ωραία παρέα που, αν θέλετε να γλεντήσετε και να περάσετε καλά, πρέπει να γίνεται μέλος της. Αν μάλιστα δεν έχετε δει live τον Στέλιο Βαμβακάρη, πρέπει να το κάνετε γιατί είναι ότι πιο κοντινό έχουμε να συνδέει το σήμερα με την κουλτούρα και την μουσική των παλιών ρεμπετών (λόγω του πατέρα του, Μάρκου)!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

————-

** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here