24/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης

20. Big  river – The Secret Sisters (Johnny Cash)
Το καλύτερο ίσως κομμάτι  του John Cash παίρνει εδώ τελείως διαφορετική μορφή, όχι τόσο λόγω των διφωνιών των Secret Sisters αλλά κυρίως λόγω της κιθάρας του Jack White που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

19. It’s my party – Amy Winehouse (Leslie Gore)
Η επιστροφή της Amy Winehouse πραγματοποιήθηκε με αυτή την εκτέλεση στο “It’s my party”, που πρωτοτραγούδησε η Leslie Gore,  στα πλαίσια ενός  tribute στον Quincy Jones. Ας ελπίσουμε ότι δε θα αρκεστεί σε αυτό και θα ακούσουμε περισσότερα από αυτή μέσα στο 2011.

18. Wake up – John Legend & The Roots (Arcade Fire)
Το Wake up έχει γίνει πλέον ύμνος για τη σύγχρονη εναλλακτική σκηνή, το κομμάτι που ξεσηκώνει το κοινό στις συναυλίες των Arcade Fire. Το περίεργο λοιπόν δεν είναι ότι έδωσε το όνομά του στο δίσκο που κυκλοφόρησε o John Legend με τη συνοδεία των Roots, αλλά ότι έμεινε τελικά εκτός του δίσκου (που περιείχε αποκλειστικά διασκευές σε κομμάτια soul των ‘70ς με κοινωνικά μηνύματα). Ευτυχώς μας έμειναν οι live εμφανίσεις.

17. She & Him – Gonna get along without you now (Skeeter Davis)
O τρόπος που γράφει η ηθοποιός Zooey DeSchannel και η παραγωγή του M Ward (“Αυτή & Αυτός”) έχουν τόσο έντονες αναφορές στα girl groups και την ποπ αισθητική του πρώτου μισού των 1960’ς που δύσκολα διακρίνει κανείς ότι αυτό το κομμάτι είναι διασκευή σε ένα παλιό διαμαντάκι της Skeeter Davis.

16. Early in the mornin’- Cyndi Lauper (Louis Jordan)
Girls just wanna have…the blues? Άλλη μια έκπληξη το περασμένο έτος, ο blues δίσκος που κυκλοφόρησε η Cyndi Lauper με βοήθεια από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο μάστορας της Νέας Ορλεάνης Allen Toussaint που συμμετέχει εδώ στο Early in the mornin’, ένα κομμάτι που έγραψε και ηχογράφησε ο Louis Jordan το 1947.

15. Rated X  – White Stripes (Loretta Lynn)
Ο Jack White δούλεψε στο παρελθόν με τη Loretta Lynn οπότε μάλλον δε χρειάστηκε πολύ πειθώ για να συμμετάσχουν οι White Stripes στο tribute album για την μεγάλη κυρία της country, επιλέγοντας ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της.

14. Last Christmas- Puppini Sisters (Wham)
To swing χαίρει πλήρους αναβίωσης  στις μέρες μας και οι Puppini Sisters δε δίστασαν να δώσουν μια νέα προοπτική για το Last Christmas, η οποία, μετά από χιλιάδες ακροάσεις του αυθεντικού, ήταν  καλοδεχούμενη.

13. Whip my hair – “Neil Young”/”Bruce Springsteen” (Willow Smith)
Είμαι πολλά χρόνια φαν του Neil Young και ομολογώ ότι αυτό το κλιπάκι αρχικά με μπέρδεψε: ποιος ανακάλυψε τη μηχανή του χρόνου και έφερε τον Neil Young του 1972 και τον Bruce Springsteen από το 1975 στο σήμερα? Και το “Whip my hair” ακούγεται σαν κάποιο από τα αμέτρητα κομμάτια που άφησε ακυκλοφόρητα ο Καναδός rocker και όχι σαν ένα r’n’b κομμάτι που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010 από την Willow Smith (κόρη του Will Smith και της Jada Pinkett Smith). Ο κωμικός/ τηλεπαρουσιαστής Jimmy Fallon είναι εντυπωσιακά καλός ως νεαρός Neil Young αλλά όσο για την ταυτότητα του νεαρού Springsteen, θα πρέπει να δείτε και το 2o κλιπ.

12. Sign your name – Sheryl Crow (Terence Trent D’Arby)
Με μια πιο 70’ς soul αισθητική και τη βοήθεια του Justin Timberlake προσέγγισε η Sheryl Crow την μεγάλη  επιτυχία του Terence Trent D’Arby από το 1988. Το τελικό αποτέλεσμα έφερνε περισσότερο σε επιτυχία του Al Green και ήταν άκρως ενδιαφέρον.

11. What good am I? – Tom Jones  (Bob Dylan)
Ότι ο Tom Jones ήταν ένας χαρισματικός ερμηνευτής το γνωρίζαμε ήδη. Ότι το πρώην Σύμβολο του Σεξ θα μετατρεπόταν σε gospel τραγουδιστή, μάλλον δεν το περιμέναμε. Η απόσταση από τα γκλίτερ του Λας Βέγκας στις λιτές ενορχηστρώσεις του Praise & blame ήταν τελικά μικρότερη από ότι νομίζαμε. Η εκτέλεση του “What good am I?” του Bob Dylan ήταν από τα κομμάτια που ξεχώρισαν.

10. Reete Petite – Cee Lo Green & Jools Holland Rythm & Blues Orchestra (Jackie Wilson)
O Cee Lo Green μέσα στο 2010 πρόλαβε όχι μόνο να κυκλοφορήσει τον soul δίσκο της χρονιάς αλλά και να διασκευάσει κομμάτια που λίγοι θα περίμεναν από έναν soul καλλιτέχνη (No one’s gonna love you των Band of Horses,  Radioactive των Kings of Leon). Και λίγο πριν φύγει το 2010, βρήκε το χρόνο να επιστρέψει στις soul / r n’b ρίζες του με με αυτή την εκτέλεση στο “Reete Petite” του Jackie Wilson στην εκπομπή του Jools Holland για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

9. How – Ozzy Osbourne (John Lennon)
Ο Ozzy ακούγεται όντως μπερδεμένος όταν τραγουδάει “how can I go forward when I don’t know which way I’m facing?” αλλά βρίσκει το δρόμο του στη Νέα Υόρκη για να φτάσει στο κομμάτι Strawberry Fields του Central Park και να αφήσει λουλούδια στο μωσαϊκό Imagine.

8. Celluloid Heroes – Ray Davies, Jon Bon Jovi & Richie Sambora (The Kinks)
Ο τελευταίος δίσκος του Ray Davies αποτελείτο από  συνεργασίες σε κλασικά κομμάτια του μεγάλου δημιουργού (κάτι σαν Άσωτος Υιός…) και οι υποψηφιότητες για αυτή τη λίστα ήταν επομένως πολλές: οι Metallica στο “You really got me”, οι Mumford & Sons στο “Days” ή o πρόωρα χαμένος Alex Chilton στο “‘Til the end of  the day”. Τελικά το “χρίσμα” πήρε το “Celluloid Heroes”, ένα υπέροχο ξεχασμένο κομμάτι των Kinks από τα 70ς , σε μια  εκτέλεση η οποία δεν απέχει πάρα πολύ από την αρχική αλλά δικαιώνει το κομμάτι, ένα χαμένο stadium rock ύμνο.

7. They can’t take that away from me – Brian Wilson (George Gershwin)
Η επιρροή του George Gerswhin στον Brian Wilson ήταν πάρα πολύ μεγάλη και το να ηχογραφήσει ο Wilson ένα δίσκο με κομμάτια αυτού του μεγάλου συνθέτη ήταν φυσικό. Στο “They can’t take that away from me” ο Wilson παντρεύει το κλασικό κομμάτι του Gershwin με τις δικές του 60’ς αναφορές στις κορυφές που έπιασε με τους Beach Boys και το αποτέλεσμα είναι 100% λιακάδα!

6. Born to run – Glee cast/ Jimmy Fallon (Bruce Springsteen)
Ο κωμικός Jimmy Fallon ήταν οικοδεσπότης στα Emmys και άνοιξε τη βραδιά με μια μουσικοχορευτική απόδοση του Born to run, με λίγη βοήθεια από το καστ της πετυχημένης (στη Αμερική) σειράς Glee, της Tina Fey, του Jorge Garcia (ο Hurley του Lost) και άλλων τηλε-αστέρων.

5. Cee Lo Green  – Radioactive (Kings of Leon)
Το Live Lounge του BBC έχει καθιερωθεί σαν εφαλτήριο για τολμηρές διασκευές και η ακουστική εκτέλεση του Radioactive από το πρόσφατο άλμπουμ των Kings of Leon από τον ανυπέρβλητο Cee Lo Green ήταν μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη.

4. Robert Plant – Cindy, I’ll marry you someday (παραδοσιακό)
Με το Raising Sand του 2008 και το Band of joy του 2010, ο γεννημένος στην Αγγλία Robert Plant βρέθηκε να δίνει νέες πνοές στην Αμερικάνικη μουσική. Το Band of Joy ήταν μια συλλογή όχι ιδιαίτερα γνωστών τραγουδιών επιλγμένων από ένα ευρύ φάσμα της Americana (country, blues, old-time, folk) και το Cindy, I’ll marry you someday δείχνει πώς η επαφή του Plant με την Αμερικάνικη μουσική παράδοση είναι απλώς η συνέχεια μιας γραμμής που ξεκινά από το Led Zeppelin III και περνά από το No Quarter και το Mighty Rearranger.

3. Ever fallen in love (with someone you shouldn’t ve?) – The Noisettes (The Buzzcocks)
Μια χορευτική διασκευή σε ένα κομμάτι ορόσημο για την punk σκηνή ακούγεται σαν ιεροσυλία αλλά οι Noisettes έκαναν καλή δουλειά όπως θα ακούσετε. Οι νευρικές κιθάρες δεν υπάρχουν πια αλλά η ανήσυχη αίσθηση του τραγουδιού παραμένει και μπορείς να το χορέψεις μεν αλλά δε μπορείς να ξεφύγεις από το συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά…

2. Ain’t no grave – Johnny Cash (παραδοσιακό/ Brother Claude Ely)
Η τελευταία κυκλοφορία (και δεύτερη μετά το θάνατό του) του Johnny Cash στα πλαίσια της σειράς American  περιέχει μια από τις δυνατές  στιγμές της καριέρας  του. Όταν ακούγεται αυτή η φωνή (έστω τσακισμένη από το χρόνο και τις ταλαιπωρίες), υπό την απλή αλλά ευφυέστατη ενορχήστρωση του Rick Rubin, να τραγουδά “ain’t no grave can hold my body down”, το αποτέλεσμα είναι απλά ανατριχιαστικό…

1. Mavis Staples – Wrote a song for everyone (Creedence Clearwater Revival)
Υπό την καθοδήγηση του Jeff Tweedy των Wilco, μια από τις μεγάλες κυρίες της soul, η Mavis Staples, κυκλοφόρησε έναν από τους δίσκους της χρονιάς.  Αν και το “You are not alone” έδωσε έμφαση στις gospel ρίζες της, περιείχε 2 καινούρια τραγούδια καθώς και μια διασκευή στο κλασικό “Wrote a song for everyone” των Creedence Clearwater Revival.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here