Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Νίκος Περίσσιος

Μια ιστορική παράσταση -αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 20:30, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Για τον λόγο αυτό, στις 31 Ιανουαρίου, η καταξιωμένη σκηνοθέτης και χορογράφος Σοφία Σπυράτου, ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Μπλάνας, ο σπουδαίος μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης κάθισαν στο πάνελ της συνέντευξης τύπου, στον χώρο του ξενοδοχείου Τιτάνια.

oli_i_ellada_gia_ton_miki_sunenteuksi_tupou_2017_01_005_lianis_spyratou

Πρώτη τον λόγο πήρε η κυρία Σπυράτου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της συναυλίας αυτής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον σπουδαίο μας συνθέτη. Δεν παρέλειψε φυσικά να απευθύνει και τον χαιρετισμό του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επικροτεί την ιδέα αυτή.

Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έκανε και στον παρευρισκόμενο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος ανέλαβε να διασκευάσει και να ενορχηστρώσει για συμφωνική μαντολινάτα έργα του μεγάλου μας συνθέτη.

Ο ίδιος ο μαέστρος ανέφερε πως αισθάνεται τιμή για την αποδοχή της ιδέας από τον Μίκη Θεοδωράκη και υπογράμμισε ότι θα διευθύνει 300 χορωδούς που, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα «συνθέσουν» μια τεράστια χορωδία, η οποία θα αποδώσει με τρόπο μοναδικό τα αριστουργήματα του Μίκη.

 

Ο κύριος Μπλάνας, ο οποίος επιμελείται τα κείμενα, έκανε εκτενή αναφορά στους «Εθνικούς», όπως χαρακτηρίζονται, ποιητές μας, τονίζοντας τη σύνδεσή τους με τα μελοποιημένα ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο πάνελ παρευρέθηκε και ο πολιτικός και δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ο οποίος εξιστόρισε γεγονότα του παρελθόντος, εκφράζοντας παράλληλα τον προσωπικό του θαυμασμό για τον έλληνα συνθέτη. Σύμφωνα με τον κύριο Λιάνη, οι δύο αυτές βραδιές θα αποτελέσουν έκπληξη για πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, καθώς θα φέρουν κοντά εξέχουσες προσωπικότητες. Επίσης μας ενημέρωσε για την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να παρευρεθεί στις συναυλίες αυτές, παρά την απαγόρευση των γιατρών.

 

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε και η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου, η οποία με όμορφο και ποιητικό τρόπο μίλησε για τα τραγούδια που θα ταξιδέψουν τα όνειρά μας και για το πώς οι ερμηνευτές θα τραγουδήσουν «τον ήλιο της δικαιοσύνης».

 

Αξίζει να αναφερθεί πως στη συναυλία συμμετέχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους «Μικρές Κυκλάδες», «Επιτάφιος», «Άξιον Εστί», «Επιφάνεια», «Όμορφη πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Η Γειτονιά των Αγγέλων», σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από τον διακεκριμένο μαέστρο, Παναγή Μπαρμπάτη.

Tα κείμενα θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Στάνκογλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου.

oli_i_ellada_gia_ton_miki_sunenteuksi_tupou_2017_01_001

Εκτός από τους σολίστ που αναφέρονται παραπάνω και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της παράστασης, οι περίπου 300 χορωδοί που θα συμμετάσχουν σε αυτό το ιστορικό πολιτιστικό γεγονός προέρχονται από τις εξής χορωδίες:

Χορωδία San Giacomo Δήμου Κέρκυρας
Διευθυντής Χορωδίας: Antoniy Ivanov

Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Διευθυντής Χορωδίας: Δημήτριος Καρβούνης

Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ
Διευθυντής Χορωδίας: Άγγελος Μουρελάτος

Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων
Διευθύντρια Χορωδίας: Φάλεια Παπαγιαννοπούλου

Χορωδία Ορφέας Τρίπολης
Διευθύντρια Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου

Χορωδία Χίου
Διευθύντρια Χορωδίας: Ελευθερία Λυκοπάντη

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αμύντας» Φλώρινας
Διευθύντρια Χορωδίας: Ξένια Τσαβκοπούλου

Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής
Διευθυντής Χορωδίας: Χρήστος Κουτσονίκας

Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς
Διευθυντής Χορωδίας: Θανάσης Αρβανίτης

Χορωδία και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών
Διευθυντής Χορωδίας: Παναγής Μπαρμπάτης

 —————————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here