Γράφει η Ευαγγελία Βασιλείου
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Είναι σημαντικό στις μέρες μας να δεις μια επιτυχημένη συνεργασία του «παλιού» -ή του θεωρούμενου ως «παλιού»- με το «νέο» και φυσικά αναφέρομαι στην συνεργασία επί σκηνής της Ελπίδας με τη Σαλίνα Γαβαλά.


Η Σαλίνα έγραψε ένα κείμενο που αγγίζει κάθε νέα γυναίκα που περνάει μια φάση αλλαγής στη ζωή της. Με αφορμή μια μετακόμιση –μια συμβολική πράξη επί σκηνής που υποδηλώνει την αλλαγή, την εξέλιξη, το νέο βήμα στη ζωή– η νεαρή ηρωίδα κάνει μια ανασκόπηση της ζωής της, βλέπει που την οδήγησαν οι επιλογές της και σχηματίζει έναν ολοζώντανο καμβά συναισθημάτων τόσο οικείων σε όλους μας! Αυτό, ξέρετε, είναι τόσο ενωτικό και απελευθερωτικό τελικά για τον θεατή γιατί διαπιστώνει πόσο μοιάζουμε όλοι μας και πόσο κοινές είναι οι καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνουμε καθώς είμαστε το ίδιο ευάλωτοι στην απόρριψη, την εγκατάλειψη, τον έρωτα… Συχνά οι θεατές κούναγαν το κεφάλι συγκαταβατικά ως ένδειξη επιβεβαίωσης αυτών που άκουγαν από την σκηνή ή ακόμη και συμφωνούσαν φωναχτά: «Ναι! Έτσι είναι!».


Έχω δει πολλούς ηθοποιούς με θαυμάσιες ικανότητες στο τραγούδι, όμως έχω δει ελάχιστους τραγουδιστές να ανταποκρίνονται το ίδιο καλά και σε θεατρικό έργο ακόμα και μικρών απαιτήσεων. Αυτό δεν ισχύει για την Ελπίδα, η οποία -επιτρέψτε μου την έκφραση- ‘’το’χει’’ !!! Η είσοδός της είναι εντυπωσιακή, καθώς αναδύεται από το βάθος της σκηνής κι αμέσως η φωνή της επιβάλλεται στο χώρο μεστή, δυνατή, αναλλοίωτη. Υποδύεται τον μελλοντικό εαυτό της ηρωίδας, αυτόν από τον οποίο ζητάει βοήθεια η νεαρή απογοητευμένη από την τωρινή της κατάσταση. Η γλυκιά της προσωπικότητα δεν χρειάζεται καμιά προσπάθεια να υποδυθεί τον άνθρωπο εκείνο που δίνει κουράγιο, παρηγοριά και δύναμη και φαίνεται πως η σοφία που μαρτυρά επί σκηνής να ενυπάρχει και στον άνθρωπο Ελπίδα. Την είδαμε λίγο στο τέλος της παράστασης και εκφράσαμε τη χαρά και το θαυμασμό μας. «Έχω πρόγραμμα να συνεχίσω, όχι μόνο θεατρικό. Μου ανοίγει η καρδιά!», μας εκμυστηρεύτηκε και θα περιμένουμε να την δούμε ξανά σε νέες διαδρομές της νυχτερινής Αθήνας, γιατί ο κόσμος της έδειξε ότι την αγαπάει και η φωνή της λείπει!


Μη νομίζετε ότι ο άνδρας λείπει από την παράσταση… Μπορεί να μην εμφανίζεται επί σκηνής αλλά έχει ουσιαστική παρουσία μέσα από τα βίντεο, με το όμορφο πρόσωπο του Δημήτρη Ίσσαρη, που υποδύεται έναν έρωτα της νεαρής πρωταγωνίστριας.

Η παράσταση εισάγει τον νέο όρο «Μιούζικαλ Δωματίου» και μ’ αρέσει πολύ αυτή η νέα οπτική της μουσικοθεατρικής παράστασης. Γιατί μπορεί τα μιούζικαλ να τα έχουμε γνωρίσει ως μεγάλες παραγωγές με πολυπληθείς θιάσους και μεγάλες ορχήστρες με ζωντανή μουσική, αλλά εδώ στο «μιούζικαλ δωματίου» έχουμε μια πιο «οικογενειακή» ατμόσφαιρα, με λίγους και καλούς συντελεστές που δεν υπολείπεται ποιότητας των μεγάλων παραγωγών. Οι τρεις μουσικοί που εμφανίζονται ζωντανά στη σκηνή είναι οι: Γιώργος Τσολάκος (που παίζει πιάνο αλλά έχει κάνει και τις υπέροχες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών που ακούγονται στην παράσταση), Αχιλλέας Διαμαντής (κιθάρα), Μιχάλης Κεχαγιάς (μπάσο), Αλέξης Κώστας (Κρουστά).


Τραγούδια πολυαγαπημένα ακούγονται σε όλη την παράσταση, και ο κόσμος δεν σταματά να τραγουδά, να χειροκροτά και να συγκινείται. Τραγούδια που δεν ακούς συνήθως στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, αλλά σίγουρα τα αγαπάς για αυτά που λένε στην καρδιά, όπως: 2 μέρες μόνο (Δ. Γαλάνη), Στιγμές (Κ. Τουρνάς), Γερνάω Μαμά (Τ. Τσανακλίδου) και πολλά ακόμη. Ακούγονται επίσης τα δύο τραγούδια της Σαλίνας «Ο άνθρωπος» και το νέο της «Καρδιά σαν θάλασσα».

Η αξιοπρεπής σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου, η μινιμάλ αλλά ουσιαστική σκηνογραφία της Στέβης Λύτρα, οι όμορφοι φωτισμοί του Μίλτου Λυσικάτου, τα καλλιτεχνικά ασπρόμαυρα video του Θοδωρή TED Ζωγράφου, το artwork του Σταύρου Van Der Wilt, αλλά και η σημαντική δουλειά όλων των συντελεστών της παράστασης (Βοηθός Σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Χουρσανίδου, Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Κουκάς – Δημήτρης Χωριανόπουλος), έχουν δημιουργήσει μια συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση που αγγίζει την ψυχή και την καρδιά όλων όσων είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν αλλά και όσων θέλουν να την δουν και -γιατί όχι;- να την ξαναδούν.


Εμείς καταφέραμε να «κλέψουμε» λίγο από τον χρόνο από τη Σαλίνα στα παρασκήνια για μια συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων μας λέει και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της:

Τα “Όνειρα γλυκά” πρωτοανέβηκαν στο Σύγχρονο Θέατρο, σε έναν αμιγώς θεατρικό χώρο. Φέτος, η νέα σας “στέγη” είναι το Γυάλινο, που είναι ένας κατ’ εξοχήν μουσικός χώρος. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η παράσταση ή ήταν άλλοι οι λόγοι;
Η ανάγκη ήταν να μεγαλώσουν τα όνειρα μας… Να εξελιχθούν. Είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση και το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο που τελευταία φιλοξενεί και μουσικοθεατρικές παραστάσεις ήταν ο ιδανικός χώρος. Έχει διαμορφωθεί με τη λογική του θερινού σινεμά για την παράσταση, ώστε να παρακολουθείς όπως σε ένα θέατρο αλλά να μπορείς να συνδυάσεις και το ποτό σου.

Εκτός από τον χώρο, σε τι διαφέρει η φετινή παράσταση από αυτήν της προηγούμενης σεζόν;
Δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Η ψυχή, η συγκίνηση, η διάθεση για αυτό το μουσικοθεατρικό ταξίδι αυτογνωσίας παραμένουν ίδια. Μοναδική αλλαγή το νέο μου κομμάτι «Καρδιά σα θάλασσα» που το έχω εντάξει στην παράσταση. Α! Και οι υπέροχοι φωτισμοί που κάνουν την παράσταση μας ακόμα πιο ονειρική.

Γιατί νιώθετε ότι είναι μια παράσταση που κάποιος μπορεί να την ξαναδεί;
Έχει υπέροχα μηνύματα, αγαπημένα τραγούδια, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Είναι όπως μας έχει πει κάποιος θεατής, σαν να πηγαίνεις στον καλύτερο ψυχολόγο ή coach αυτοβελτίωσης! Βγαίνεις βελτιωμένος απ αυτή την παράσταση. Καθαρός. Όπως γυμνάζουμε το σώμα, έτσι και το μυαλό θέλει εξάσκηση για να βλέπει τα πράγματα θετικά, ειδικά αυτές τις τόσο δύσκολες εποχές. Είναι λοιπόν μια άσκηση θετικής σκέψης. Και η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως οπότε θες να την δεις και να την ξαναδείς! Υπάρχει κόσμος που έχει έρθει 3-4 φορές…


Σκοπεύετε να ταξιδέψετε την παράσταση και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;

Ναι. Οργανώνουμε την περιοδεία μας και θα ξεκινήσουμε τα ταξίδια σύντομα.

Με την Ελπίδα “δένετε” πολύ ωραία πάνω στη σκηνή και φωνητικά και θεατρικά. Θα θέλατε να συνεχίσετε μαζί σε νέο project, μετά τα “Όνειρα Γλυκά”;
Χαίρομαι , γιατί πραγματικά υπάρχει χημεία και μια καρμική θα έλεγα σχέση. Μόλις κυκλοφορήσαμε και το live album με τα τραγούδια της παράστασης. Ετοιμάζω ένα καινούριο έργο, που όμως θα έχω έναν άντρα παρτενέρ… Βέβαια τα όνειρα μας έχουν μέλλον, άρα και …Ελπίδα!


Δισκογραφικά, έχετε λανσάρει το νέο σας τραγούδι “Έχω καρδιά σαν θάλασσα” που ακούγεται και στην παράσταση. Είναι ένα τραγούδι γλυκό με ήχο ρομαντικό, θα ‘λεγα “παντρεύει” το παλιό με το νέο ύφος. Όπως συμβαίνει και στην παράσταση. Τελικά, θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζει αυτό το στυλ;

Ναι όπως και «Ο άνθρωπος» έτσι και το «Καρδιά σα θάλασσα» έχουν αυτά τα στοιχεία που αγαπώ και θέλω να κουβαλάω. Μαζί πάντα με μια θεατρικότητα, είναι τραγούδια που αφηγούνται μια ιστορία, είναι ερμηνευτικά τραγούδια-μονόλογοι…

Να μείνουμε λίγο στην δισκογραφία, νιώθετε ότι σας έχει αδικήσει;
Νιώθω πως η δισκογραφία έχει αδικήσει τον εαυτό της, γι’ αυτό και δυστυχώς έχει απαξιωθεί. Όσον αφορά εμένα, δεδομένων των εποχών δεν έχω παράπονο. Δεν γνώρισα τη χρυσή εποχή της, παρ’ όλ’ αυτά έχω κάνει πολλά πράγματα και θα ήμουν αγνώμων αν έλεγα πως έχω αδικηθεί. Δεν θεωρώ βέβαια ότι μου έχει χαριστεί κάτι. Έχω παλέψει με όλα μου τα όπλα και έχω πολλά περισσότερα να κάνω και να πετύχω στο μέλλον. Σίγουρα όμως μέσα απ’ αυτή την παράσταση κατάφερα να κάνω τις απογοητεύσεις μου όνειρα και τις όποιες αποτυχίες, να τις μετατρέψω σε επιτυχία!


Τι σχεδιάζετε καλλιτεχνικά μετά; Εννοώ θα παραμείνετε στα θεατρικά δρώμενα με κάτι νέο ή θα κινηθείτε σε άλλο πεδίο τέχνης;

Θα κυκλοφορήσω σύντομα ένα νέο τραγούδι. Παράλληλα θα συνεχίσω στον δρόμο που έχω χαράξει, το μιούζικαλ δωματίου όπως το έχουμε ονομάσει, που συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες μου, το θέατρο και τη μουσική, με ένα πρωτότυπο τρόπο που εμπεριέχει γερές δόσεις θετικής σκέψης, μηνύματα και με κύριο μέλημα, να μπορέσω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι για να κάνω τον κόσμο λίγο καλύτερο, λίγο πιο φωτεινό…

Θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του MusicCorner.gr ;
Εύχομαι πάντα να αγαπάτε και να σέβεστε. Τους ανθρώπους, τα ζώα, το περιβάλλον, τη μουσική. Ο σεβασμός είναι πολιτισμός!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here