Το τραγούδι «Ωραία ξεκίνησε η μέρα» βασίζεται σε ποίημα του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, μελοποιημένο από τον Χάρη Κατσιμίχα, σε ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου και περιλαμβάνεται στον δίσκο «Από τους κήπους των ψιθύρων» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Στον δίσκο ο Χάρης Κατσιμίχας μελοποιεί 8 ποιήματα των εξαιρετικών ποιητών: Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Παπαγεωργίου, τα οποία ερμηνεύει μοναδικά ο Χρήστος Θηβαίος.

Ο Χάρης Κατσιμίχας προσεγγίζει εμπνευσμένα τα 8 ποιήματα, που επέλεξε μέσα από πολλά άλλα και συνθέτει με τρυφερότητα και κατανόηση των λόγων και των εικόνων, χαρίζοντας τους μία νέα δεύτερη ζωή μέσα στα τοπία της μουσικής του.

Η ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου, απόλυτα ισορροπημένη και λιτή, αλλά ταυτόχρονα λυρική και συγκινητική, αποδίδει με σαφήνεια την ατμόσφαιρα των ποιημάτων και σίγουρα αποτελεί μία ξεχωριστή στιγμή της επιτυχημένης καλλιτεχνικής του πορείας.

Στο τραγούδι «Ωραία ξεκίνησε η μέρα» ο ποιητής παρουσιάζει με αριστουργηματικό τρόπο την αντίθεση ανάμεσα στην ομορφιά ενός κόσμου λουσμένου στο λαμπρό πρωινό φως και τις σκιές της εσώτερης ανθρώπινης ερημιάς. Η θέληση για ζωή με ουσία και νόημα, συγκρούεται με την ασπρόμαυρη καθημερινότητα της πόλης σε έναν διαρκή αγώνα που καθορίζει την υπόσταση του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου.

Ο Χάρης Κατσιμίχας μελοποιεί ένα «δύσκολο», εξαιρετικό ποίημα πιστοποιώντας για μία ακόμα φορά την πνευματική και συναισθηματική του σύνδεσή με τον ποιητικό λόγο, που του δίνει τη δυνατότητα να μας χαρίζει σπουδαία τραγούδια του είδους.

Ο Χρήστος Θηβαίος επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του να προσδίδει ακόμα και στις χαμηλόφωνες ερμηνείες του, την κατάλληλη συναισθηματική ένταση και διαύγεια στον τρόπο που αρθρώνει τον ποιητικό λόγο.

Τα έξοχα φωνητικά του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα συμβάλλουν καθοριστικά στην αρτιότητα και την ομορφιά του τελικού αποτελέσματος.

Το τραγούδι έχει οπτικοποιηθεί εύστοχα από την υπεύθυνη του δημιουργικού τμήματος του Όγδοου Μαρίλη Κόλια, με τη συνδρομή του Χρήστου Θηβαίου.

Ο Χρήστος Θηβαίος παραθέτει συνειρμικά τις σκέψεις του, που ξεδιπλώνονται αυθόρμητα με αφορμή το ποίημα και το τραγούδι «Ωραία ξεκίνησε η μέρα»:

«Ωραία ξεκίνησε η μέρα.
Ο τυφλός και η τρελή: η πλέον μεταδιδόμενη επικίνδυνη ασθένεια είναι η διαφορετικότητα.
Οι άγιοι δεν είναι παρά μόνο ασπρόμαυρες ακραίες στάσεις, φωτογραφίες, ακίνητοι δηλαδή στη μοναχικότητα τους (κάμαρα, μπάνιο, παράθυρο).
Ή νηστεύουν μπροστά και μέσα στις απαγορεύσεις, νηστεύουν τις απολαύσεις για να τις μετατρέψουν σε Επιθυμία που θα τους αναλήψει μέσω ενός εσώτερου προσωπικού ευνουχισμού.
Ευχάριστα ξεκίνησε η μέρα.

Ναι, κατασκοπεύω ένοχα την προσωπική ζωή των άλλων, αλλά εισπράττω ελπίδα από τη χαρά τους. Παρόλο που κι αυτή η χαρά αποξηραίνεται, στεγνώνει μέσα από τα απορρυπαντικά ψυχοφάρμακα που οδηγούν στο να ξεπλύνω γρήγορα ότι πραγματικά ζω.
Κόβει στα δυο την καλημέρα μου.
Η κάθε απώλεια που σκοντάφτει το βλέμμα μου γιατί είμαι καταδικασμένος να πληροφορούμαι διαρκώς με απώλειες.
Τόση ειρωνία μέσα στην ομορφιά της ζωής που δεν μπορώ πια να διακρίνω αν η επόμενη είδηση είναι η δική μου απώλεια ή μια μεγάλη τραγωδία όλων των συνανθρώπων μου.
Ή λίμνη από το αίμα μου.
Ή μια Μαύρη ακατάληπτη ακατανόητη πληροφορία που απλώνεται σαν πετρελαιοκηλίδα στις συνειδήσεις μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here