Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας

 Με τον τίτλο “Ως την άκρη της κλωστής” κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά της καλλιτεχνικής κολεκτίβας “Πλέγμα”. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση είχαμε όταν ξεκινήσαμε να βρεθούμε στην παρουσίαση.

Φτάνοντας στο κέντρο της Αθήνας, σε όμορο χώρο με το studio που χρησιμοποιούσε ο Παύλος Σιδηρόπουλος για τις ηχογραφήσεις του, καταλάβαμε ότι η παρουσίαση δεν αφορούσε αποκλειστικά ένα δίσκο, αλλά ένα εκδοτικό “πακέτο” που αποτελείται από διήγημα και cd μαζί. Το “πακέτο”, όμως, δεν εξαντλείται εκεί, αφού το ίδιο project περιλαμβάνει και εικαστικό περιεχόμενο αλλά και μια μουσικοθεατρική παράσταση που σύντομα θα ανεβεί στην Αθήνα.


Στον χώρο της παρουσίασης ιδιαίτερη θέση κατείχε ένα juke box, ενώ σε διάφορα σημεία βρίσκονταν μουσικά όργανα, κονσόλες, πικάπ, μπομπινόφωνα και άλλα μουσικά “εργαλεία” μιας άλλης εποχής, που έδιναν την αίσθηση της μουσειακής έκθεσης.
Σε άλλο σημείο περιεργαστήκαμε τον πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης. Ένας πίνακας – κολάζ των δημιουργιών της Αμαλίας Θεοδωροπούλου και του Θανάση Φωτεινιά, των εικαστικών της κολεκτίβας, ενός κολάζ που συνθέτει, τελικά, το πορτραίτο του πρωταγωνιστή του διηγήματος.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τον Παντελή Κυραμαργιό, γνωστό από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα ΜΕΛΙΣΣΕΣ. Ο μουσικός, μέσα από μια δημιουργική και πολυσύνθετη διαδικασία, με τη συμμετοχή κι άλλων καλλιτεχνών, οδηγήθηκε από την “απλή” κυκλοφορία ενός δίσκου, στη δημιουργία ενός πλήρους καλλιτεχνικού έργου που συνδυάζει στο συνολικό του εύρος τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο, τη φωτογραφία και το video. plegma_parousiasi_2016_03_013

Η παρουσίαση περιελάμβανε αποσπάσματα από την παράσταση, με τους ρόλους να διανέμονται στους Κώστα Γάκη, Νάντια Μαργαρίτη και Αθηνά Μουστάκα και, φυσικά, όλα τα τραγούδια του δίσκου, που λειτούργησαν ως “συνδέσεις” με τα δρώμενα στη “σκηνή”, αλλά και ολοκλήρωσαν την παρουσίαση. Να σημειώσουμε ότι κάποια από τα τραγούδια του Παντελή έχουν ερμηνεύσει η Γλυκερία, η Σοφία Κουρτίδου και ο Θοδωρής Κοτονιάς. Στην παρουσίαση, πάντως, όλα τα κομμάτια ερμήνευσε η φωνή του σχήματος Εύα Λαύκα.

Το concept της παρουσίασης περιελάμβανε τρεις σκηνικούς χώρους : τη μουσική σκηνή, τη θεατρική σκηνή και την εικαστική σκηνή, όπου οι ζωγράφοι του σχήματος γέμισαν δεκάδες σελίδες με σκίτσα – έμπνευση της στιγμής. Λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης, ο Παντελής βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της δουλειάς αυτής και η βραδιά συνεχίστηκε με τα “συγχαρητήρια” να βρίσκονται στα χείλη όλων.


Λίγο πριν αποχωρήσουμε, καταφέραμε να “απομονώσουμε” για λίγα λεπτά τον Παντελή Κυραμαργιό που μας είπε περισσότερα πράγματα για το πώς από λίγα τραγούδια κατέληξε στην έκδοση ενός διηγήματος με δίσκο, εικαστικές παρεμβάσεις και παράσταση.

MC : “Πες μας δυο λόγια για την ιδέα που κατέληξε σ’ αυτό που είδαμε απόψε”.
Π.Κ.:
“Η ιδέα ξεκίνησε από κάποια τραγούδια που είχα γράψει και ετοίμαζα demos με την Εύα. Ηχογραφώντας διαπίστωσα ότι μπορούσαν να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Εκείνη την περίοδο έγραφα και το διήγημα και επειδή ταίριαζε, νοηματικά, με τους στίχους, πρόσθεσα στο διήγημα και αποσπάσματα ημερολογίου. Για κάθε απόσπασμα ταίριαξε ένα τραγούδι και γράφτηκαν και νέα κομμάτια. Μίλησα με τον Κώστα (Γάκη) και του πρότεινα να δημιουργήσει κάποια video. Τον πέτυχα στη φάση που σκεφτόταν κι ο ίδιος να ασχοληθεί μ’ αυτό, αλλά όταν διάβασε το σύνολο του έργου, μου πρότεινε να ανεβάσουμε μια παράσταση”, μας εξήγησε ο Παντελής.
“Στη συνέχεια σκέφτηκα να δημιουργήσουμε από ένα εικαστικό για κάθε τραγούδι. Συνθέτοντας όλα τα εικαστικά δημιουργήθηκε το πορτραίτο του ήρωα του διηγήματος. Έτσι, όταν πήγαμε στη δισκογραφική δεν εμφανιστήκαμε ως μουσικοί μόνο, αλλά ως καλλιτεχνική ομάδα. Έτσι δημιουργήθηκε το “ΠΛΕΓΜΑ””.

MC : “Το ίδιο concept υπάρχει και στην παράσταση;”
ΠΚ : “Ναι. Απόψε είδατε ένα μικρό κομμάτι της παράστασης. Αλλά η παράσταση είναι πιο διαδραστική. Υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ηθοποιών και των μουσικών”.

Ευχαριστήσαμε τον Παντελή Κυραμαργιό, τον συγχαρήκαμε και του ευχηθήκαμε καλή πορεία στο δίσκο – διήγημα και καλή επιτυχία στην παράσταση που θα ανεβεί στις 8, 9, 15 και 16 Απριλίου στον Πολυχώρο Αθηναΐς.

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here