Γράφει ο Παναγιώτης Κρόμπας
Φωτογράφηση: Νίκος Περίσσιος

Το Σάββατο που μας πέρασε, το κρύο ήταν σίγουρα τσουχτερό. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτόησε τον κόσμο που με ζεστή διάθεση προσήλθε στον Ρυθμό Stage για να δει από κοντά τρεις φίλους καλλιτέχνες, οι οποίοι, όπως δηλώνουν και στον τίτλο της μουσικής τους παράστασης… «Δεν πάνε καλά»! Ο λόγος φυσικά για τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη και Νίκο Ζιώγαλα και την παράσταση «Ο ένας έχει πρόβλημα… αλλά και οι άλλοι δεν είναι καλά»!

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_37

Η βραδιά άρχισε αρκετά δυναμικά με τους τρεις να ανεβαίνουν στη σκηνή και να ξεκινούν με τα τραγούδια «Σαν σταρ του σινεμά», «Τσικαμπούμ» και «Γυριστρούλα». Ο κόσμος φάνηκε λίγο μουδιασμένος, κάτι που παρατήρησε ο Λάκης Παπαδόπουλος λέγοντας: « Έτσι, ψόφια… Ωραία!», ατάκα που προκάλεσε γέλιο, διώχνοντας αμέσως το μούδιασμα.

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_25

Στη συνέχεια, στη σκηνή έμεινε ο Νίκος Ζιώγαλας με τον Γιάννη Γιοκαρίνη στα πλήκτρα. Αφού λοιπόν καλωσόρισε τον κόσμο, συνέχισε με τα τραγούδια «Πόσα μου φύλαγες», «Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα», «Πέφτω ψηλά». Μάλιστα πριν τραγουδήσει το τελευταίο, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως απαισιόδοξο που γράφει αισιόδοξα τραγούδια για να ισορροπεί.

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_28

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο οποίος φυσικά δεν εγκατέλειψε το πόστο του στα πλήκτρα. Πριν όμως ξεκινήσει να τραγουδά προανήγγειλε ότι τα δύο επόμενα τραγούδια που θα πει τα έχει γράψει ο Σάκης Μπουλάς. Ο κόσμος χειροκρότησε και ξεσηκώθηκε ακούγοντας τα «Ρέγγαι και Λακέρδα» και «Αλλάξανε τα γούστα σου».

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_8

Με τον Γιοκαρίνη να έχει ζεστάνει αρκετά τον κόσμο, την εμφάνιση του κάνει ο Λάκης Παπαδόπουλος. Ο «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ» ζητάει την αποθέωση για να τραγουδήσει και δεν σταματά να παίζει και να αστειεύεται με τον κόσμο… «Τσίχλα δίχως ζάχαρη», «Έφυγε η γυναίκα μου από το σπίτι», «Έλα γοριλάκι» , είναι μερικά από τα κομμάτια που ερμήνευσε, πάντα με τη βοήθεια του κοινού. Έπειτα, και λίγο πριν έρθει η σειρά του «Για να σε εκδικηθώ», αναφέρθηκε στον Δημήτρη Μητροπάνο.

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_19

Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης η Άσπα Θεοφίλου και ο Θωμάς Φώτης, οι οποίοι βρίσκονταν στο κοινό και με χαρά δέχτηκαν την πρόσκληση από τους οικοδεσπότες.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν πάρα πολλά, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις δύο μεγάλες επιτυχίες, την «Ευλαμπία» και τη «Βασιλική», που οι Γιοκαρίνης και Ζιώγαλας φύλαγαν για το τέλος, όταν βρίσκονταν και οι τρεις καλλιτέχνες επί σκηνής.

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_33

Αν θέλετε, λοιπόν, να σας πιάσει μια γλυκιά νοσταλγία, να γελάσετε με τα πειράγματα του Λάκη Παπαδόπουλου και φυσικά να… ροκάρετε, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον Ρυθμό Stage το ερχόμενο Σάββατο. Θα παρακολουθήσετε μια μουσική παράσταση που ουσιαστικά, όπως μας είπαν και οι μουσικοί όταν ζητήσαμε κάποια playlist, «διαμορφώνεται επί σκηνής». Επομένως είναι σίγουρο ότι και η δεύτερη παράσταση θα είναι αρκετά ξεχωριστή!

Λίγο πριν από την έναρξη του live είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους καλλιτέχνες. Η πρώτη ερώτηση ήταν κοινή και για τους τρείς και είχε να κάνει με το τι σκέφτονταν όταν προγραμμάτιζαν την συγκεκριμένη εμφάνιση. Ο Γιάννης Γιοκαρίνης μάλιστα μας αποκάλυψε και το πώς προέκυψε το όνομα της παράστασης:

MusicCorner: Απομένουν λίγα λεπτά για την έναρξη της μουσικής παράστασης «Ο ένας έχει πρόβλημα… αλλά και οι άλλοι δεν είναι καλά». Όταν την προγραμματίζατε, τι είχατε στο μυαλό σας;
Λάκης Παπαδόπουλος: Εμείς αυτό που θέλουμε πάντα είναι να περνάμε ωραία. Να λέμε τα τραγούδια μας και ο κόσμος να συμμετέχει.
Νίκος Ζιώγαλας: Καταρχήν είμαστε φίλοι με τα παιδία. Με τον Λάκη είχαμε συνεργαστεί το ‘87 στο Κύτταρο, ενώ με τον Γιάννη δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ώς τώρα. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια παρέα. Ήταν μια συνεύρεση που τη χρωστούσαμε ο ένας στον άλλον και τελικά έγινε κάποια χρόνια μετά.
Γιάννης Γιοκαρίνης: Την παράσταση αυτή εγώ θα την ονόμαζα και «Ό,τι βγάλει ο σάκος», επειδή ο ένας «επιλέγει» τα τραγούδια του άλλου. Τέτοια επαφή και επικοινωνία έχουμε μεταξύ μας. Τώρα, όσον αφορά στον τίτλο, αυτός αποτελεί έμπνευση του Ζιώγαλα. Εγώ είχα ένα ατύχημα και σε μια φωτογραφία που ήμασταν με τα παιδία, είχα ένα μπαστούνι και έτσι του ήρθε αυτή η ιδέα!

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον καθένα ξεχωριστά:

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_4

MusicCorner: Η συνεργασία σας με δύο καλλιτέχνες με τους οποίους ξεκινήσατε την ίδια περίοδο, σας προκαλεί νοσταλγία για εκείνη την εποχή ή αποτελεί για εσάς μια «γέφυρα» του τότε με το σήμερα;
Νίκος Ζιώγαλας: Το όμοιο παρελθόν κάνει όμοιες τις ψυχές. Με μουσικούς της δικής σου γενιάς μπορείς να συνεννοηθείς χωρίς πολλά λόγια. Είναι μια πιο «ασφαλής» συναισθηματικά παρέα. Από εκεί και πέρα, είμαστε μουσικοί εν δράσει στο σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, θα έχουμε έναν καταιγισμό τραγουδιών από το ‘85 μέχρι και σήμερα. Παλιά και καινούργια πράγματα…

MusicCorner: Στην πρόσφατη συνέντευξη που δώσατε στο site μας, μάθαμε για τον νέο δίσκο που ετοιμάζετε. Πέρα από αυτό, έχετε προγραμματίσει κάποιες άλλες live εμφανίσεις;
Νίκος Ζιώγαλας: Παλιά αρκούσε να κάνεις ένα σχήμα και να παίζεις χειμώνα και καλοκαίρι με τους ίδιους ανθρώπους. Τώρα αναγκαστικά παίζουμε με διάφορους ανθρώπους, σε διάφορες συναυλίες. Στα μέσα του μήνα, θα κατέβω στην Κύπρο και την Κρήτη με τον Μηλιώκα και τον Τσακνή. Μετά έχω ένα βασικό σχήμα, τρίο, με τους “On the road”, δύο νέα παιδιά, με τα οποία παίζουμε σε μικρούς χώρους.

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_6

MusicCorner: «Νοσταλγός του rock ‘n’ roll», λέει ένα κομμάτι σας. Με αφορμή τη σημερινή παράσταση που θα προκαλέσει νοσταλγία, θεωρείτε ότι υπάρχει μέλλον για το ελληνικό ροκ;
Γιάννης Γιοκαρίνης: Καταρχήν, δεν δέχομαι την ορολογία ελληνικό ροκ. Το ροκ έχει πατρίδα και εμείς με τις επιρροές που δεχόμαστε, παράγουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εγώ προσωπικά έχω επιρροές από τις λαϊκές φόρμες μουσικής αλλά και της παραδοσιακής. Το ροκ το αγαπώ, το λατρεύω και είμαι σίγουρος ότι δεν θα πεθάνει ποτέ.

MusicCorner: Σε πρόσφατη συνέντευξη σας μάθαμε ότι έχετε έτοιμα αρκετά καινούργια τραγούδια. Να περιμένουμε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά;
Γιάννης Γιοκαρίνης: Πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει δισκογραφία και γι’ αυτό ψάχνω να βρω τρόπους ακόμα και για να βάλω κάποια τραγούδια δωρεάν στο internet, να τα χαρίσω. Αυτό θα το κάνω, θα ξεκινήσω να βάλω κάποια τραγούδια, και μετά βλέποντας και κάνοντας.

papadopoulos_giokarinhs_ ziogalas_live_2014_11_1

MusicCorner: Υπηρετείτε το ελληνικό τραγούδι, και ειδικά τη ροκ μουσική, για 34 χρόνια. Με όλη αυτή την εμπειρία, διακρίνετε σήμερα κάποια εξέλιξη στο ελληνικό ροκ;
Λάκης Παπαδόπουλος: Το ροκ έχει αλλάξει πλέον ονομασίες. Είναι ένα τεράστιο ποτάμι με πολλούς χείμαρρους που άλλοτε πάνε μπροστά και άλλοτε πίσω. Το ροκ έχει πάντα άποψη, αλλά όταν η ζωή μας οδηγεί στη μαζοποίηση τότε φεύγει η άποψη. Βλέπουμε τα νέα παιδιά να γλεντάνε μαζικά, να ντύνονται μαζικά και να καταλήγουν να είναι όλοι ίδιοι.

MusicCorner: Έχουμε να περιμένουμε από εσάς κάποια δισκογραφική δουλεία και νέες live εμφανίσεις;
Λάκης Παπαδόπουλος: Είναι ένας δίσκος που βγαίνει από τη Minos-EMI και έχει μέσα πολλές συμμετοχές, από τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Κώστα Χατζή, τη Μαρινέλλα, τον Πάριο, εμένα και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Επίσης του χρόνου θα είναι έτοιμη μια νέα δισκογραφική δουλειά που θα είναι σαν συνέχεια -τριλογία- των δύο προηγούμενων δίσκων μου. Αναφέρομαι στα «Ευγενικά τραγούδια» με τη Μαρία Τσαρούχα και “Rendez-vous” με την Αντιγόνη Κατσούρη. Σε αυτούς τους δύο δίσκους θα τραγουδήσω με πολλούς καλλιτέχνες πολλά αγαπημένα μου τραγούδια και είναι για μένα σαν να μου κάνουν εν ζωή… μνημόσυνο!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here