Ενηλικιώθηκαν μαζί και μέσα από τα τραγούδια τους. Γι’ αυτό και διάλεξαν να τα στεγάσουν κάτω από το γενικό τίτλο Τρίτη έξοδος. Συμβολικά αυτός ο τίτλος σημαίνει τη γέννηση ενός νέου υποκειμένου. «…Η ενηλικίωση, λένε οι ίδιοι στο κείμενο που συνυπογράφουν στο δίσκο Τρίτη έξοδος, είναι στην πραγματικότητα ζήτημα απόφασης και όχι μια αναπόφευκτη διαδικασία βιολογικής  εξέλιξης μέσα στα χρόνια. Συνειδητοποιήσαμε πως συντελείται τη στιγμή εκείνη που πραγματοποιείται η υπέρβαση, τη στιγμή που ο πρώτος εαυτός, ο ανήλικος, σαν σκυταλοδρόμος περνά περήφανα τη σκυτάλη στον ενήλικο εαυτό…»

Καρπός καλλιτεχνικής σχέσης τεσσάρων χρόνων, η «Τρίτη Έξοδος» του δεκαοκτάχρονου σήμερα στιχουργού Γιάννη Βασιλόπουλου, του τριαντάχρονου συνθέτη Σπύρου Παρασκευάκου, και της εικοσάχρονης ερμηνεύτριας Δήμητρας Σελεμίδου, παιδιών της Τέταρτης Ακρόασης της Μικρής Άρκτου, αποτελεί την ειλικρινή κατάθεση τριών νέων καλλιτεχνών που, ανοίγοντας διάλογο με το σήμερα, εκθέτουν τόσο τις ανησυχίες όσο και τα αιτήματά τους.

vasilopoulos_selemidou_paraskevakos_2017_06_001

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι τους ο Φοίβος Δεληβοριάς που συμμετέχει ερμηνεύοντας  ένα τραγούδι μαζί με την Δήμητρα Σελεμίδου.

Κοντά τους από την πρώτη στιγμή ο Παρασκευάς Καρασούλος, εκδότης και παραγωγός της «Τρίτης Εξόδου» και ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου στον ρόλο του ενορχηστρωτή.

Την εικαστική επιμέλεια του CD που είναι φιλοτεχνημένο με 7 έργα του Αχιλλέα Πιστώνη, υπογράφει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.

Η Μικρή Άρκτος και ο Ιανός σας προσκαλούν την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 9.30 μμ στον Ιανό, όπου ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Σπύρος Παρασκευάκος, η Δήμητρα Σελεμίδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Παρασκευάς Καρασούλος θα μιλήσουν για την έκδοση και το ταξίδι  τους προς την Τρίτη έξοδο.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των τραγουδιών από τη Δήμητρα Σελεμίδου και τους μουσικούς:

Βάϊος Πράππα – κιθάρα,
Χρίστος Σπηλιόπουλος – τρομπόνι,
Εύη Κανέλλου – κρουστά,
Σπύρος Παρασκευάκος –  πιάνο.

Μια έκδοση που ετοιμαζόταν καιρό, παραδίδεται πια από τους συντελεστές της και την Μικρή Άρκτο, με αγάπη στους αναγνώστες και τους ακροατές.

cd_triti_eksodos_2017

—————-

Γιάννης Βασιλόπουλος: Δεκαοκτώ ετών σήμερα,  είναι  ο νεότερος έλληνας  στιχουργός. Το Δεκέμβριο του 2011, σε ηλικία 13 χρονών, δημοσιεύει το πρώτο του πεζό κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο. Δύο χρόνια αργότερα τα κείμενα αυτά εκδίδονται από τη Μικρή Άρκτο σε βιβλίο με τίτλο «Αδιανόητα διαφορετικοί»,  αποτελώντας  με το βάθος τους και τη διεισδυτική τους μάτια μια σημαντική συμβολή στην αναζήτηση της ταυτότητας των σημερινών νέων.

Παράλληλα κάνει τα πρώτα του βήματα στην στιχουργική. Είναι μόλις 15 ετών όταν διακρίνεται στην 4η Ακρόαση Νέων Δημιουργών της Μικρής Άρκτου το 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 κυκλοφορεί το cd «4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου» στο οποίο συμμετέχει στιχουργικά με δύο τραγούδια του σε μουσική του Αντώνη Παπακωνσταντίνου και ερμηνεία της Δήμητρας Σελεμίδου και της Πολυξένης Καράκογλου. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους συμμετέχει στην παράσταση «Μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση» σε επιμέλεια του Παρασκευά Καρασούλου.

Τον Δεκέμβριο του 2015 συνυπογράφει ως στιχουργός με τον Παρασκευά Καρασούλο σε μουσική του Γιώργου Ανδρέου, τον κύκλο παιδικών τραγουδιών «Ποιος μου χάλασε το τραίνο;». Τα τραγούδια της ενότητας ερμηνεύουν η Κορίνα Λεγάκη, η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Δημήτρης Βουτσάς,  ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Δήμητρα Γαλάνη. Η τελευταία μάλιστα υπογράφει τη σύνθεση και σε  ένα τραγούδι.

Τελειώνει το Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα το 2016 και  ξεκινά τις σπουδές του στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Παρασκευάκος:  Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1986.  Αποφοίτησε από το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Σπούδασε κλασσικό πιάνο με καθηγήτρια την Νίκη Κεραμέκη. Έγραψε έως σήμερα  μουσική για  πολλές θεατρικές παραστάσεις («Υγρά μάτια», «Virtual reality», «Το πράσινο μου το φουστανάκι», «Μια νύχτα για τον Σαίξπηρ»), ενώ με την θεατρική ομάδα Αίολος  υπέγραψε τη μουσική των θεατρικών παραστάσεων  «Ο μικρός εγώ», «Ματωμένος γάμος» και «οδός Ολύμπου 12» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ανδρέου,  που παρουσιάστηκαν στο θέατρο του Νέου Κόσμου .

Διακρίθηκε στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου ενώ τον  Απρίλιο  του 2014 συμμετέχει στο cd «4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου» με δύο τραγούδια του σε μουσική και στίχους δικούς του (Ο Γλυκός Γενάρης και Βήμα εκτός )  και ερμηνεία του Απόστολου Κίτσου.  Το 2015  κυκλοφορεί η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του εργασία με τίτλο    «Απ’ το μηδέν» και  ερμηνευτή τον Ζαχαρία Καρούνη. Το τραγούδι του «Ο Άνθρωπος μπορεί» (που ερμήνευσαν ο Ζ. Καρούνης και η Πολυξένη Καράκογλου) ξεχωρίζει και ακούγεται από τα ραδιόφωνα σημειώνοντας επιτυχία.

Το 2017 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μικρά Καρφιά» από τη Μικρή Άρκτο,  μεταφέροντας  μέσα από τα δεκαεννέα της ποιήματα, το φορτίο των λέξεων και των ποιητικών εικόνων του από την εφηβεία έως σήμερα.

Παρακολουθεί στο Εργαστήριο Μουσικής και Σύνθεσης του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους του εκεί,  τον Νίκο Κυπουργό και τον Κορνήλιο Σελαμσή.

Δήμητρα Σελεμίδου: Γεννήθηκε πριν είκοσι χρόνια στη Θεσσαλονίκη και έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στη Φλώρινα όπου και τελείωσε το Λύκειο και τις πρώτες μουσικές της σπουδές (μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Ωδείο της Φλώρινας). Σε ηλικία 16 ετών διακρίθηκε στην 4η Ακρόαση Νέων Καλλιτεχνών της Μικρής Άρκτου ως ερμηνεύτρια, εντυπωσιάζοντας παρά το νεαρό της ηλικίας της,  για την ερμηνευτική της αισθαντικότητα και τις φωνητικές της δυνατότητες. Το 2014 συμμετείχε στη δισκογραφική παρουσίαση των διακριθέντων δημιουργών της 4η Ακρόασης ερμηνεύοντας το τραγούδι «Αποφοίτηση» σε στίχους του Γιάννη Βασιλόπουλου και μουσική του Αντώνη Παπακωνσταντίνου, ενώ το 2015 ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο Γιάννης Βασιλόπουλος και ο Γιώργος Ανδρέου την επέλεξαν για να ερμηνεύσει έναν πρωτότυπο κύκλο παιδικών τραγουδιών τους με τίτλο «Ποιος μου χάλασε το τραίνο» (έκδ. Μικρή Άρκτος), μαζί με δύο άλλους νέους ερμηνευτές, την Κορίνα Λεγάκη και τον Δημήτρη Βουτσά. Πήρε μέρος στις ζωντανές εμφανίσεις των δημιουργών –ερμηνευτών της 4ης Ακρόασης, τραγούδησε με τη δασκάλα της Έλλη Πασπαλά στο Μέγαρο Μουσικής και συμμετείχε σε συναυλίες νέων δημιουργών.

Ζει πλέον στην Αθήνα όπου παράλληλα με το τραγούδι σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ συνεχίζει μαθήματα φωνητικής με την Έλλη Πασπαλά.

Το φετινό καλοκαίρι θα βρίσκεται στο πλευρό του Μάριου Φραγκούλη  στην καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here