Η Μικρή Άρκτος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής με δύο συναυλίες:

Σάββατο 22/6 – 21:00
«Πολύχρωμες ζακέτες»
με την Πολυξένη Καράκογλου, στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα)

Κυριακή 23/6 – 21:30
«Καλό φεγγάρι λέω»
με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (Λόφος Νυμφών, Θησείο)

 

Κραυγή
Τι να κρατήσω απ’ τη σιωπή
Που να ‘ναι λόγος κι αφορμή
Όσα δεν έζησα ποτέ, τώρα να ζήσω
Πόσα θλιμμένα «δε μπορώ»
Και πόσα λίγα «είμαι εδώ»
Να βρω τη δύναμη απόψε να μετρήσω

Με μια κραυγή για χρόνια ζω
Που δεν την ξέρω ούτε εγώ
Δεν έχω ακούσει τη χροιά απ’ τη φωνή της
Μόνο την πνίγω να μη βγει
Μην τύχει κι έξω ακουστεί
Και μάθει ο κόσμος τι πληγή κρύβει η ψυχή της
–Αθηνά Σπανού, Κραυγή

Στη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία που έχουν ήδη χαράξει οι προηγούμενες Ακροάσεις της Μικρής Άρκτου, τροφοδοτώντας την νεότερη μουσική σκηνή του έντεχνου τραγουδιού (Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θέμης Καραμουρατίδης, Δημήτρης Μαραμής, Νατάσσα Μποφίλιου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ζαχαρίας Καρούνης κ.α.), η νέα γενιά δημιουργών κι ερμηνευτών που αναδείχθηκε από την 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου παρουσιάζει μια καινούργια πρόταση.

«Πολύχρωμες ζακέτες», έναν κύκλο τραγουδιών που αποτυπώνει την συνάντηση τριών νέων και σημαντικών ταλαντούχων καλλιτεχνών: της στιχουργού Αθηνάς Σπανού, του συνθέτη Γρηγόρη Πολύζου και της ερμηνεύτριας Πολυξένης Καράκογλου.

Εννιά τραγούδια, που τα ζεσταίνει ο σεβασμός αλλά κι η αγάπη για την τέχνη του τραγουδιού, από δυο νέους δημιουργούς και μία νέα ερμηνεύτρια, μια πρόταση στιβαρή, γεμάτη χρώματα και αποχρώσεις στον Λόγο, στη Μουσική και στην Ερμηνεία.

Οι τρεις τους δημιούργησαν μαζί έναν δρόμο κι έναν προορισμό: ο δρόμος τους μέσα από το ευαίσθητο βλέμμα του στίχου της Αθηνάς Σπανού και τους φωτεινούς δείκτες της ευέλικτης και έμπειρης μουσικής του Γρηγόρη Πολύζου, βρήκε προορισμό στην αισθαντική και μεστή ερμηνεία της 24χρονης Πολυξένης Καράκογλου, δημιουργώντας έναν τόπο – κόσμο δικό τους, γεμάτο ειλικρίνεια συγκίνηση και φρεσκάδα.

Ακόμη κι όταν το βλέμμα τους συναντά τοπία συναισθηματικής φόρτισης μιλώντας για τα «καθημερινά πράγματα» (όπως στο τραγούδι «Καναπές») ή όταν ανοίγει το βλέμμα του στις μεγάλες εικόνες του σημερινού κόσμου (όπως στο τραγούδι «Κραυγή»), ο τρόπος τους είναι δικός τους, ιδιαίτερος και αναγνωρίσιμος.

Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες περιγράφουν στο κοινό σημείωμά τους στο CD, τη συνεργασία τους: «…Και τώρα ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε τον χρόνο, τα συναισθήματα, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τη σχέση τριών διαφορετικών ανθρώπων που βρέθηκαν, επικοινώνησαν, αγαπήθηκαν και πίστεψε ο ένας στον άλλον. Μπορούμε να το κάνουμε με δυο λέξεις: Πολύχρωμες ζακέτες. Γιατί στο ταξίδι μας αυτό ντύναμε ζεστά ο ένας τον άλλον, ενώ κάποιοι φρόντιζαν να έχουμε μια αγκαλιά κι ένα σπίτι που να χωρά όσα νιώθαμε κι ελπίζαμε. Μάθαμε να συνυπάρχουμε, να ακούμε, να καταλαβαινόμαστε…»

Ξεκινούν τις παραστάσεις τους με αποσκευές τα τραγούδια και τις μουσικές τους αλλά και με τραγούδια άλλων δημιουργών που νιώθουν δικά τους. Ειδικά για την παράσταση αυτή, έχουν ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα με τραγούδια της Μαρίας Δημητριάδη, ένας μικρός φόρος τιμής στη σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια.

Συμμετέχουν οι μουσικοί
Γρηγόρης Πολύζος | πιάνο, ενορχηστρώσεις
Μάριος Ιβάν Παπούλιας | βιολί, κιθάρα, μαντολίνο

Επιμέλεια προγράμματος: Αθηνά Σπανού
Διοργάνωση – παραγωγή: ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ
Διεύθυνση παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Σάββατο, 22 Ιουνίου
Ώρα: 21:00

Κήπος Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα

Γενική είσοδος: 10 €

Προπώληση: Public, TicketServices

———————-

Απ’ όλα τ’ άστρα σύ το λαμπερότερο
Έσπερε που τη δύναμη κατέχεις όλα τα
πράγματα να φέρνεις πίσω αυτά που με το
χάραμα η Αυγή σκόρπισε πέρα: φέρνεις πίσω το πρόβατο,
φέρνεις πίσω την αίγα, φέρνεις
και το μικρό παιδί στην αγκαλιά
της μάνας του.

–Σαπφώ
Ανασύνθεση & απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης

Η Μικρή Άρκτος προτείνει την μουσική παράσταση των αδελφών Καλογεράκη «Καλό φεγγάρι λέω», προσαρμοσμένη ειδικά για το Αστεροσκοπείο, που έχει ως σημείο αναφοράς μελοποιημένα ποιήματα που μιλούν για τα αστέρια, το φεγγάρι, τον κόσμο αυτόν που ανοίγεται από πάνω μας καθώς και την συγκίνηση που μας προκαλεί.

Παρατηρώντας το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό, ο άνθρωπος έχει πλησιάσει πιο κοντά στην κατανόηση της ύπαρξής του. Οι ποιητές από πάντα ενδιαφέρονταν και έγραφαν γι’ αυτό το ουράνιο σώμα, που άλλοτε μοιάζει με παρηγοριά, μια βραδιά του Αυγούστου με πανσέληνο κι άλλοτε με κοσμογονία, όταν οι Περσείδες εμφανίζονται το βράδυ στον έναστρο ουρανό.

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης μας παρουσιάζουν την εργασία τους πάνω σε ποιήματα για το φεγγάρι, τα αστέρια, τα πεφταστέρια και τους συμβολισμούς πίσω από όλα αυτά, τη γέννηση, το θάνατο, το φως και το σκοτάδι.

Ποιήματα της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Pablo Neruda, του Μιχάλη Γκανά και άλλων θα δημιουργήσουν μια ποιητική περιγραφή του ακατανόητου, του γοητευτικού, του άγνωστου για εμάς νυχτερινού ουρανού.

Η μουσική παράσταση που αποκαλύπτει τα συναισθήματα που προκαλούν τα αστέρια στον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μετά το τέλος της συναυλίας θα γίνει νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Παίζουν
Μιχάλης Καλογεράκης κιθάρα
Αλέξης Στενάκης σαξόφωνο, κλαρινέτο

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019
Ώρα: 21:30

Διάρκεια: 80’

Αστεροσκοπείο Αθηνών
Λόφος Νυμφών, Θησείο
Τηλ. 210 3490000

Πρόσβαση: Για να φθάσετε στο Αστεροσκοπείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (σταθμός Θησείο) ή το Μετρό (σταθμός Μοναστηράκι). Η είσοδος είναι από τις οδούς Πνυκός ή Ωτρυνέων.

Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση μέχρι 22/6: 10 €
Την ημέρα της συναυλίας: 12 €

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here