Οι Pyramidos είναι ένα συγκρότημα που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας και όχι χωρίς λόγο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει διασκευές γνωστών δημοτικών ή λαϊκών τραγουδιών της Ελλάδας, με το ιδιαίτερο surf – ethnic στιλ τους, τα οποία γίνονται άμεσα viral στο Youtube και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την τέταρτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο Fuzz Club στον Ταύρο, οι Pyramidos παρουσίασαν πρόσφατα άλλη μια cult διασκευή, το «Φωτιά με φωτιά» του Πάνου Κιάμου, μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού πενταγράμμου το οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν ως ηχητική υπόκρουση όταν επισκέπτονται το NoviBet Casino για να παίξουν κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια του, με τις υψηλές αποδόσεις και το καλαίσθητο γραφιστικό περιβάλλον.

Η μπάντα από την Ιαπωνία ιδρύθηκε το 2009 στο Τόκιο και έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής πρωτότυπες εκτελέσεις του «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί», «Μαρία με τα κίτρινα», «Μυσιρλού», «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» (το οποίο έγινε «Opa nina» και το τραγούδησε η Momo-Chan), «Ικαριώτικος χορός» και «Τσικουλάτα», που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό. Όμως η πιο μεγάλη τους επιτυχία είναι η αξιοπερίεργη απόδοση του «Τα καγκέλια», αν κρίνουμε από την επισκεψιμότητα του βίντεο κλιπ στο Youtube.

Θα ήταν λάθος όμως να νομίσει κάποιος ότι οι Pyramidos έχουν εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική μουσική. Πράγματι, μπορεί να τους γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα, όμως είχαν ήδη γίνει ιδιαίτερα αγαπητοί στην περιοχή μας από το 2009 με την τουρκική εκδοχή του «Mastika», του Βόσνιου Ρομά θρύλου Μουχαρέμ Σερμπεζόβσκι, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983. Μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών τους είναι η ευφάνταστη εκτέλεση του «Sote mori sote», ενός τραγουδιού που είχε γίνει μεγάλη επιτυχία το 1976 από τη φωνή της Σέρβας Ρομά Μιλένα Μάρκοβιτς. Το βίντεο με τη διασκευή από την ιαπωνική μπάντα έκανε μέσα σε ελάχιστο διάστημα 180.000 views στο ΥouΤube και το τραγούδι ξανάγινε επιτυχία.

Άλλα γνωστά τραγούδια που έχουν εκτελέσει ήταν και τα «Lambaya püf de» (1971) του Μπάρις Μάντσο, ιερής μορφής της σύγχρονης τουρκικής μουσικής, και το «Şinanay» (1989) της Σεζέν Ακσού.

Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το γκρουπ πριν την τελευταία τους συναυλία στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκαν πως άρχισαν να ασχολούνται με τη βαλκανική μουσική, διευκρίνισαν πως αυτό συνέβη όταν άκουσαν για πρώτη φορά τη μουσική από τις ταινίες του Εμίλ Κουστουρίτσα «Μαύρος γάτος, άσπρη γάτα» και «Underground». Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Gipsy Balkan band, αν και ο ήχος τους παραπέμπει μάλλον σε surf rock συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60.

Σε ότι αφορά τις διασκευές τους από ελληνικά τραγούδια, οι Pyramidos ομολογούν ότι την γνώρισαν μέσω του Youtube.

Ιδιαίτερα ευφάνταστες είναι και οι εμφανίσεις τους επί σκηνής, καθώς ενίοτε φορούν μια χάρτινη πυραμίδα στο κεφάλι σαν καπέλο, άλλες φορές εμφανίζονται με στολές ζώων, με στρατιωτικά σιρίτια ή με στέμματα φαραώ. Σε ερώτηση μάλιστα για τον λόγο που φοράνε μπλε κοστούμια η απάντηση ήταν ότι «μας αρέσει το μπλε και είναι ελληνικό χρώμα».

Κάποια από τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος έχουν αντικατασταθεί μέσα στα χρόνια, αυτή τη στιγμή οι Pyramidos αποτελούνται από τους:

  • Rodehihi – φωνή, κιθάρα, μπουζούκι
  • Yoitch – κλαρίνο, φωνητικά
  • Kattsu – μπάσο
  • Tomosuke – drums

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here