11/10/2010
www.musiccorner.gr

«Η σπίθα γίνεται φωτιά» λέγεται η νέα δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού και τραγουδιστή Γιάννη Λεμπέση και κυκλοφορεί σε διπλό cd από τη Legend. Πρόκειται για 36 αληθινά λαϊκά τραγούδια, σε στίχους και μουσική Γιάννη Λεμπέση, που αποτελούν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενδεικτική δισκογραφική αποτύπωση των πιο σημαντικών στιγμών της μέχρι σήμερα 25χρονης δισκογραφικής του πορείας, τα περισσότερα σε πρόσφατες εκτελέσεις και ερμηνείες.

Στιχουργικά, τα θέματα των τραγουδιών δεν περιορίζονται μόνο στο ερωτικό στοιχείο – που βεβαίως κι αυτό υπάρχει με ιδιαίτερη λεπτότητα και ευαισθησία σε πολλά από αυτά (Η σπίθα γίνεται φωτιά, Μόνο για σένα, όλα τα γιατί του κόσμου, Η καρδούλα μου το ξέρει, κ.ά.). Υπάρχουν πολλά τραγούδια με έντονες και αιχμηρές διαπιστώσεις και αναφορές στα κοινωνικά τεκταινόμενα (Αναρχικά συνθήματα, Όλα είναι μια βιτρίνα, Τρέμω για το μέλλον, Το παραμύθι πάει νερό, κ.ά.). Επίσης τραγούδια με απολογητική διάθεση (Έρχεται φίλε μια στιγμή, Δεν έχω περιθώρια, Το απωθημένο κ.ά.). Δε λείπουν φυσικά και τραγούδια με σκωπτική διάθεση (Μπήκε ο διάβολος στη μέση, Μου την έκανες τη γκέλα κ.ά.). Όσον αφορά το μουσικό μέρος των τραγουδιών, είναι γραμμένα πάνω στους ελληνικούς παραδοσιακούς δρόμους και ρυθμούς που έχουν γραφτεί τα άγια αριστουργήματα του ρεμπέτικου και δημοτικού τραγουδιού μας.

Έχουν χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη γνώση, μαστοριά, ήθος και βεβαίως με φυσικό ήχο, το μπουζούκι, ο τζουράς, ο μπαγλαμάς, το βιολί, το κλαρίνο, το λαούτο, το ούτι, το πιάνο, το ακορντεόν, η κιθάρα, το μπάσο και τα κρουστά. Εκτός από τον Γιάννη Λεμπέση, παίζουν είκοσι από τους σπουδαιότερους λαϊκούς μουσικούς των τελευταίων 30 χρόνων (μεταξύ των οποίων οι Μ. Καραντίνης, Ν. Οικονομίδης, Π. Πλαστήρας, Κ. Κουκουλίνης, Σπ. Γλένης).

Εκτός από τον Γιάννη Λεμπέση τραγουδούν με ύφος, χρώμα και ποιότητα, ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης, ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Χρήστος Καρακώστας, η Μαρία Ναλμπάντη, η Κατερίνα Σκορδαλάκη, η Μαρία Κατινάρη, η Μαρία Καπετανίδου και η νεαρή κι ελπιδοφόρα Μαριάνθη Λιουδάκη.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Λεμπέσης στο καλαίσθητο ένθετο που συνοδεύει το cd, «το αληθινό λαϊκό τραγούδι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και απαραίτητο βάλσαμο ψυχής στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε».

Η ακρόαση των 36 τραγουδιών του διπλού cd «Η σπίθα γίνεται φωτιά» δείχνει ότι υπάρχει και σήμερα σύγχρονο, ελκυστικό, αγνό, τίμιο και γνήσιο λαϊκό τραγούδι που απευθύνεται αληθινά σε όλες τις ηλικίες. Όπως σημειώνει και ο κορυφαίος λαϊκός στιχουργός μας Κώστας Βίρβος στο ένθετο του άλμπουμ, «το καλό τραγούδι διδάσκει ενώ το κακό καταστρέφει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here