10/6/2010
www.musiccorner.gr

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ

O Hλίας Παντελιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών αρμονία,  ανώτερα θεωρητικά και κιθάρα. Από το 2007 είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 στο τμήμα της τζαζ  και στο τμήμα τζαζ-πιάνο του Conservatoire Jean Wiener στο Bobigny, στο βόριο προάστιο του Παρισιού, όπου διαμένει τα τρία τελευταία χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει διάφορα gigs σε Αθήνα και Παρίσι. Πρόσφατα έλαβε μέρος στο Going Youth Festival στο Γκάζι.

Στις αρχές του 2010 κυκλοφόρησε τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “ντύσου τα χάδια μου” που περιέχει έντεκα τραγούδια σε acoustic rock, blues & jazz ρυθμούς. Ο ίδιος έχει συνθέσει, ενορχηστρώσει και ερμηνεύσει όλα τα τραγούδια του album, κάτι που φανερώνει το πλούσιο ταλέντο του!

Ο Ηλίας Παντελιάς συναντά σήμερα το Music Corner στο πρώτο “Meeting point“! Τη νέα στήλη του MusicCorner.gr που στόχο έχει μια πρώτη γνωριμία με καλλιτέχνες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας!

Music Corner: Ζεις στο Παρίσι. Αυτό συμβαίνει λόγω σπουδών ή υπάρχει η σκέψη να μείνεις μόνιμα εκεί; Πως αποφάσισες να μπεις στην ελληνική δισκογραφία ενώ ακόμα είσαι στη Γαλλία; Πως έγινε η επαφή σου με τη δισκογραφική και έφτασες στη κυκλοφορία του πρώτου σου album;
Ηλίας Παντελιάς: Στο Παρίσι βρίσκομαι γιατί σπουδάζω μουσική. Τώρα το αν θα μείνω μόνιμα, εξαρτάται από το τι θα ακολουθήσει. Ολοκλήρωσα πέρσι το καλοκαίρι το πρώτο μου CD «ντύσου τα χάδια μου», που είχα ήδη αρχίσει να γράφω πριν τρία χρόνια. Επειδή αυτή η δουλειά έχει ελληνικό στίχο αποφάσισα να το δείξω στην Ελλάδα, να συνομιλήσω με Έλληνες.
Όταν ολοκλήρωσα αυτή τη δουλειά άρχισα να σκέφτομαι πως και από πού θα βγει. Ετοίμασα το τελικό CD και μαζί με ένα βιογραφικό πέρασα και τα άφησα στην εταιρία. Προς μεγάλη μου χαρά με πληροφόρησαν από τη Legend πως τους άρεσε η δουλειά μου και θα προχωρούσαμε σε συνεργασία.

Music Corner: Τα τραγούδια σου κινούνται σε rock, blues, jazz ήχους. Σε άγχωσε η κυκλοφορία τέτοιων τραγουδιών σε μια δισκογραφική αγορά που στη χώρα μας κατακλύζεται από λαϊκόποπ ακούσματα; Φοβήθηκες ότι το κοινό ίσως να μην ανταποκριθεί εύκολα; Πως πάει τελικά το album σου;
Ηλίας Παντελιάς: Ούτε με αγχώνει ούτε με απασχολεί από το τι κατακλύζεται η αγορά. Νομίζω ότι ο καθένας κάνει αυτό που τον αντιπροσωπεύει και «πληρώνει» τις συνέπειες των επιλογών του.
Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να δημιουργεί με γνώμονα τον κόσμο. Ο καλλιτέχνης προτείνει και το κοινό κρίνει, επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει. Αντίθετα από την …μαγειρική καμία δοκιμασμένη συνταγή δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Όλα κρίνονται. Είναι και η στιγμή που θα κυκλοφορήσει μια δουλειά ένας βασικός παράγοντας.
Μαθαίνω τα νέα του δίσκου μου από την εταιρία μου και μέσω του internet. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την αρχή  και ήδη γράφω και πειραματίζομαι πάνω στη νέα μου δουλειά.

Music Corner: Υπάρχει κάποιος έλληνας καλλιτέχνης που σε έχει επηρεάσει καλλιτεχνικά στο μουσικό σου προφίλ; Κάποια ονόματα που θα ήθελες να συνεργαστείς σε live;
Ηλίας Παντελιάς: Πριν να έρθω στο Παρίσι άκουγα πολλή ελληνική μουσική και οπωσδήποτε υπάρχουν πολλοί έλληνες καλλιτέχνες που έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην μουσική μου. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα, με ποιους θα ήθελα να συνεργαστώ, αλλά σίγουρα με κάποιους στο ύφος – rock blues jazz – που θα ταίριαζε με το δικό μου.

Music Corner: Πέρα από ερμηνευτής είσαι και ο δημιουργός των τραγουδιών σου. Από που αντλείς έμπνευση όταν γράφεις ένα στίχο ή μια μελωδία;
Ηλίας Παντελιάς: Για μένα η λέξη έμπνευση είναι παραπλανητική. Στη δημιουργία το μυστικό είναι η δουλειά. Στη συνέχεια όσα έχεις ζήσει, μάθει, ακούσει κάποια στιγμή θα ζωντανέψουν πάνω στο χαρτί, στην κιθάρα, στο πιάνο, μέσα απ’ το τραγούδι.
Σε αυτή τη δουλειά εκτός από τη σύνθεση έκανα και την εγγραφή και την ενορχήστρωση. Μελοποίησα τους στίχους που έγραψαν οι φίλοι μου Δήμητρα Νεοφύτου, Παναγιώτης Βλάχος και Δημήτρης Φάββας.

Music Corner: Η σχέση σου με το Internet;
Ηλίας Παντελιάς: Χρησιμοποιώ το internet  για την πολιτικο-κοινωνική και μουσική μου ενημέρωση, ενώ παράλληλα μου επιτρέπει να κάνω γνωστές και τις δικές μου δραστηριότητες.
Οπωσδήποτε διευκολύνει πολύ κάποιου είδους επικοινωνία.

Music Corner: Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Υπάρχουν στο πρόγραμμά σου κάποια live στην Ελλάδα;
Ηλίας Παντελιάς: Όπως είπα και πριν, έχω ήδη αρχίσει την επόμενη δουλειά μου, παράλληλα οι σπουδές μου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν μου αφήνουν τον απαιτούμενο χρόνο για να οργανώσω εγκαίρως live εμφανίσεις.

Music Corner: Τελικά η ζωή είναι καλύτερη στο Παρίσι ή στην Ελλάδα;;;;
Ηλίας Παντελιάς: Άλλα πράγματα δίνει η μια πόλη και άλλα η άλλη. Η ζωή μου τώρα είναι τον περισσότερο χρόνο στη Γαλλία, μια ζωή οργανωμένη με πολλά καλλιτεχνικά γεγονότα και πολυεθνική κουλτούρα. Μου λείπουν όμως πολύ οι δικοί μου άνθρωποι, ο ήλιος, η θάλασσα και παρακολουθώ με αγωνία ότι συμβαίνει αυτό τον καιρό στη χώρα μας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here