26/3/2013
Γράφει η Salina….
|
«Οικονομική εισβολή»
Πενήντα τρία χρόνια μετά τους αγώνες για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας μας, τριάντα εννιά χρόνια μετά τα γεγονότα του ’74 και 9 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν είμαστε ξανά αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη μας και απειλούν να μας οδηγήσουν στο χάος, σε κοινωνικές εξεγέρσεις και ίσως και σε εμφύλιες συγκρούσεις.
«Η εκλογή Αναστασιάδη θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό και το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων μέσα στην Κύπρο, ενώ θα τινάξει πιθανότατα στον αέρα και τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα. Ο πιθανότατος πρόεδρος τάσσεται υπέρ της αποδοχής οποιουδήποτε όρου απαιτήσουν οι Γερμανοί για την επιβολή καθεστώτος μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της εκποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας… Το μνημόνιο στην Κύπρο θα έχει πρώτο στόχο τη διάλυση του υπερμεγέθους τραπεζικού συστήματος του νησιού ώστε οι καταθέσεις να φύγουν από την Κυπρο»
(19.2.13)
Ο Αρθρογράφος Γ.Δελαστίκ δεν ήταν σύγχρονη Κασσάνδρα, όταν έγραφε πριν τις εκλογές τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες. Παρόλαυτα η νίκη του κ. Αναστασιάδη ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τα τραγικά λάθη και τους ανίκανους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Διαβεβαίωνε όμως προεκλογικά: «δεσμεύομαι προς τους Κύπριους πολίτες και τους ξένους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να υπογράψω οποιοδήποτε μνημόνιο που θα περιέχει κούρεμα καταθέσεων»
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, απαρνήθηκε και τις δεσμεύσεις και τις κόκκινες γραμμές του…
Το ύπουλο αυτό νομοσχέδιο, ύπουλο και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο μας επεβλήθει, στόχο είχε να πλήξει την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος ώστε να μετακινηθούν τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών. Ποια οικονομία μπορεί να υπάρξει χωρίς την πίστη των συναλλαγών;
Ζω μεταξύ Κύπρου και Αθήνας τους τελευταίους 6 μήνες. Όπως πολλοί άλλοι Κύπριοι αποφάσισα να περάσω περισσότερο χρόνο στην Κύπρο αφού η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, ενώ αντίθετα η Κύπρος διατηρούσε πάντα μια ποιότητα ζωής. Αν λοιπόν διασφαλίζαμε αυτή την ποιότητα ζωής, την ευημερία μας, τα σπίτια μας, την ασφάλεια μας, την ειρήνη στον τόπο μας, με ένα κούρεμα καταθέσεων, είμαι σίγουρη πως όλοι θα ήμασταν σύμφωνοι.Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν η απώλεια κάποιων χιλιάδων ευρώ από τον λογαριασμό μας, το ζήτημα είναι ότι το κούρεμα με τους πρωτάκουστους όρους με τους οποίους μας είχε επιβληθεί την προηγούμενη βδομάδα, θα ήταν αρχή πολλών δεινών για τον τόπο μας.
Ακούγοντας τον Μάριο Καρογιάν, που προεκλογικά στήριζε με πάθος την εκλογή Αναστασιάδη, να μιλάει για προσχεδιασμένη επίθεση που στόχο έχει να μας αποστερίσει απ’ τους Ρώσσους εταίρους μας, να μας υποδουλώσει οικονομικά, να γκρεμίσει όλους τους πυλώνες στους οποίους στηρίζουμε την οικονομία μας, ώστε να πάρουν στο τέλος και στη δική τους επιρροή το φυσικό αέριο και να δώσουν τη λύση στο εθνικό θέμα όπως τους εξυπηρετεί, είναι πια ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πολιτικό, εθνικό και γεωστρατηγικό.
Λέω συχνά πως ήμασταν τυχεροί που στην κρίσιμη περίοδο του σχεδίου Ανάν (που όποιος το έχει μελετήσει σε βάθος ξέρει ότι ήταν ένα μη βιώσιμο σχέδιο που εγκυμονούσε κινδύνους) είχαμε έναν ηγέτη να μας απομακρύνει από τον γκρεμό. Κι όμως φτάσαμε για ακόμα μια φορά στο χείλος του γκρεμού με την Ευρώπη των «δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης» να μας εκβιάζει και να μας οδηγεί στην πτώση.
Γι’ αυτό τώρα πρέπει ο νυν πρόεδρος να ηγηθεί όχι της πτώσης, αλλά της σωτηρίας και της ανάπτυξης. Να διαθέτει κρίση για να μη μας οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση…
Έχουμε δει το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα να αποτυγχάνει και να οδηγεί σ’ ένα φαύλο κύκλο εκβιασμών, δανεισμών, μνημονίων και όλο και βαθύτερης κρίσης, γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να υποκύψουμε στους εκβιασμούς, αλλά να διαπραγματευτούμε για να πετύχουμε ευνοϊκότερους όρους και πιο δίκαιη μεταχείριση. Πρέπει όμως κυρίως να υπάρχει θέληση για να υπάρξει άλλος δρόμος, αλλιώς θα οδηγούμαστε από το μονόδρομο στο αδιέξοδο.
Τα γεγονότα τρέχουν, σαν λέξεις σε φλύαρα στόματα. Οικονομολόγοι λέγανε πως υπήρχαν λύσεις αν παραχωρούσαμε δικαιώματα για το φυσικό αέριο σε ξένες εταιρείες. Η Τουρκία προειδοποιεί πως έχει δικαιώματα στο φυσικό αέριο και δεν θα αφήσει να επιταχύνουμε τις όποιες διαδικασίες. Η εκκλησία της Κύπρου από μηχανής Θεός, αλλά δεν είναι αρκετή η βοήθεια της. Η πρόταση στη Ρωσία που ήταν μια λύση, δεν έγινε ούτε με σχέδιο, ούτε με σωστή προετοιμασία, ούτε με όρους ελκυστικούς για τη Ρωσία και ούτε με την παρουσία του κ. Αναστασιάδη, παρά την ανοιχτή πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, σαν να ήταν καταδικασμένη να αποτύχει…
Ακούμε πολλά λόγια και λίγα πια πιστεύουμε…
Τα νέα νομοσχέδια που ψήφισε στις 22 Μαρτίου η βουλή, θέτουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας προστατεύοντας την ανεξέλεγκτη διαρροή κεφαλαίων και τους μικρο καταθέτες, κάτι που δεν έκανε το πρώτο κούρεμα. Το όχι λοιπόν τότε ήταν όχι στην ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Ιδανική και δίκαιη λύση θα ήταν να συμπεριφερθεί η Ε.Ε. αλληλέγγυα. Ιδανικό θα ήταν επίσης να πληρώσουν τα σπασμένα όσοι πολιτικοί και τραπεζίτες έβγαλαν τα εκατομμύρια τους στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το κούρεμα, αλλά η δικαιοσύνη είναι στις μέρες μας φανταστικό σενάριο. Θα έχουμε να μιλάμε κι εδώ για μια αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ που δεν θα δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα…
Το έχουμε δει το έργο και δεν έχει Happy End.
Δεν θέλω να είμαι ούτε αγγελιοφόρος της συμφοράς ούτε η κακόμοιρη Κασσάνδρα, αλλά φοβάμαι ότι είμαστε μόνο στην αρχή του τέλους.
Ακούγοντας για τη συμφιλίωση της Τουρκίας με το Ισραήλ, την έκκληση Οτσαλάν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες των Κούρδων με τους Τούρκους, βλέποντας τη γειτονική μας Συρία να καταρρέει με τον εμφύλιο και το χάρτη της Τουρκικής εφημερίδας Milliyet στις 23 Μαρτίου να μιλάει για τη “Νέα Τουρκία” και να συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο, καταλαβαίνω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο… Ποτέ δεν ήταν…
«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο…
…Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια,
κι οι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια…»
(Γιάννης Ρίτσος)
———
***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…
Απόλυτα ακριβής, τεκμηριωμένη, εύκολα κατανοητή και αντικειμενική προσέγγιση. Σας ζητώ την άδεια αναδημοσίευσης στο κοινωνικό δίκτυο μέσω του προφίλ που σας αναγράφω. Θα μπορούσα να ζητήσω την άδεια από την ίδια την συντάκτρια, γνωρίζοντας πως θα μου τη χορηγούσε, θεωρώ όμως δεοντολογικά ορθό να απευθυνθώ και σε εσάς.
Καλησπέρα…
Για τα άρθρα ισχύει ότι μπορεί να γίνει αναδημοσίευση μέρους τους, με αναφορά στη πηγή…
Το συγκεκριμένο όμως μπορείτε να το αναδημοσιεύσετε ολόκληρο, αλλά πάντα με αναφορά στη πηγή… – http://www.musiccorner.gr/?p=70566
Ευχαριστούμε…