Φωτορεπορτάζ: Μάριος Γκούβας

Το συνοπτικό δελτίο τύπου για την εμφάνιση του σχήματος Scarlet Nights στο Jazzpoint την περασμένη Παρασκευή, μας κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η φωνή του τρίο είναι η Δώρα Τσίγκα!

Τη Δώρα τη γνωρίζαμε μέσα από τα ρεπορτάζ του MusicCorner.gr ως τη «φωνή» των Belleville, ενός jazz – blues συγκροτήματος με πολύ καλά στοιχεία και επιτυχημένες εμφανίσεις. Ήταν καιρός, λοιπόν, να την ακούσουμε και ζωντανά, και μάλιστα σε live με απαιτήσεις… Γιατί, κάθε live με «λιτή» σύνθεση, φωνή – πιάνο – τρομπέτα στη συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτεί την απόλυτη προσοχή των καλλιτεχνών, καθώς το παραμικρό λάθος γίνεται εμφανές και μπορεί να δημιουργήσει εύκολα αρνητικές εντυπώσεις.

scarlet_nights_tsigka_live_2015_02_004

Φτάσαμε νωρίς στο Jazzpoint, ψηλά στην Ακαδημίας, και σπεύσαμε να γνωρίσουμε τη Δώρα Τσίγκα και να μιλήσουμε λίγο για το project “Scarlet Nights” και τα υπόλοιπα σχέδιά της.

MusicCorner: Σε γνωρίσαμε από τους Belleville τα τελευταία χρόνια και σήμερα σε συναντάμε μ’ αυτό το σχήμα. Πόσο καιρό υφίστανται οι Scarlet Nights; Και από πού εμπνεύστηκες το όνομα;
Δώρα Τσίγκα: Αυτό το σχήμα το δημιουργήσαμε πριν ένα χρόνο. Είναι πιο ακουστικό, πιο vocal jazz και εκτός από μένα συμμετέχουν ο πιανίστας Γιάννης Καφετζόπουλος και ο τρομπετίστας Σωτήρης Πέπελας που είναι και το νέο μέλος των Belleville. Έχουμε κάνει διάφορες εμφανίσεις στην Αθήνα και την επαρχία σε χώρους που μπορούν να μας φιλοξενήσουν. Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει Billie Holiday, Nina Simone, vocal jazz δηλαδή, blues και swing, αλλά σε πιο ακουστική εκδοχή. Το όνομα το εμπνεύστηκα με τη σκέψη στο κοκκινωπό χρώμα του ουρανού όταν είναι συννεφιασμένος τη νύχτα!

MusicCorner: Η swing τα τελευταία χρόνια έχει ευρεία αποδοχή, αλλά η jazz στη μορφή έστω που παρουσιάζετε εσείς, τι αποδοχή έχει;
Δώρα Τσίγκα: Πολύ καλή! Δεν είμαστε jazz με την έννοια των αυτοσχεδιασμών, παίζουμε vocal jazz που είναι πιο προσιτό στο κοινό να την παρακολουθήσει και μας αρέσει κι εμάς. Έχουμε παίξει σε αρκετά μέρη και χώρους που δεν είναι «αποκλειστικά» για φίλους της jazz ή της blues και βλέπουμε το κοινό να ανταποκρίνεται πολύ καλά. Μπορεί στην αρχή να είναι λίγο διστακτικό το κοινό, αλλά μέχρι το τέλος έχουν μπει όλοι σε μια πιο χαρούμενη, πιο χορευτική διάθεση…

MusicCorner: Πες μας λίγο για τους Belleville. Τι προγραμματισμό κάνετε;
Δώρα Τσίγκα: Κατ’ αρχάς στις 15 του μηνός παίζουμε στο Tiki bar και θα το συνδυάσουμε με μασκέ πάρτι λόγω τριωδίου, γίναμε έξι με την προσθήκη της τρομπέτας του Σωτήρη και έχουμε κάνει αρκετές αλλαγές στο ρεπερτόριο. Αλλάξαμε περί τα 25 κομμάτια και βάλαμε καινούρια, ενώ έχουμε κάνει αλλαγές και στις ενορχηστρώσεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι γράφουμε πια τα δικά μας τραγούδια που θα αρχίσουμε να παίζουμε από το Tiki στις 15 Φλεβάρη, ενώ κάνουμε και ηχογραφήσεις.

scarlet_nights_tsigka_live_2015_02_002

MusicCorner: Το ύφος των δικών σας τραγουδιών;
Δώρα Τσίγκα: Δε θα το έλεγα swing, γιατί δεν είμαστε swing μπάντα. Μας αρέσει η blues αλλά στιλ Cotton Club, προς καμπαρέ mood. Και οι νέες μας ενορχηστρώσεις προς τα εκεί φέρνουν, αλλά υπάρχουν και διάφορες άλλες ιδέες.

MusicCorner: Μίλησέ μας για άλλα σχέδια και projects που έχεις.
Δώρα Τσίγκα: Πριν λίγους μήνες δημιουργήσαμε ένα σχήμα με ελληνικά κομμάτια, με όνομα “Cigarette Noir”, ένα κουαρτέτο που απαρτίζεται από φωνή, τσέλο, κοντραμπάσο και πιάνο, πάλι με βάση τα μέλη των Belleville όπως ο Γιάννης Καφετζόπουλος στο πιάνο και η Ειρήνη Αναστασίου στο τσέλο, με την προσθήκη του Χάρη Πανταζή στο κοντραμπάσο. Το ρεπερτόριο είναι Σουγιούλ, Βέμπο, Δανάη, Μαρούδας, Σώτος Παναγόπουλος και κάποια αρχοντορεμπέτικα από τις αρχικές εκτελέσεις. Φτάνουμε μέχρι Μανώλη Χιώτη. Έχουμε κάνει και κάποιες λίγες προς το παρόν εμφανίσεις μ’ αυτό το σχήμα.

MusicCorner: Αεικίνητη σε βρίσκουμε, ανήσυχο πνεύμα!!!
Δώρα Τσίγκα: Με τους Belleville έχουμε αποφασίσει να μειώσουμε λίγο τα live και να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Συνεπώς υπάρχει χώρος και χρόνος να τρέξουν τα άλλα σχήματα.

MusicCorner: Σ’ ευχαριστούμε πολύ Δώρα, καλή επιτυχία σε όλα τα σχήματα!
Δώρα Τσίγκα: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

scarlet_nights_tsigka_live_2015_02_001

Καθίσαμε στο τραπέζι που ευγενικά μας παραχώρησε η διεύθυνση του Jazzpoint και λίγο μετά τις 11 η Δώρα, ο Γιάννης και ο Σωτήρης ανέβηκαν στη σκηνή με το μαγαζί να έχει ήδη γεμίσει και τα κοκτέιλ να πηγαινοέρχονται στα τραπέζια.

Το καλλιτεχνικό τρίο ξεκίνησε με χαλαρούς jazz ρυθμούς και με την πάροδο του χρόνου ανέβαζε ρυθμό και ένταση, γύριζε σε blues, swing και ξανά jazz σε τραγούδια που έγραψαν και ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτέχνες.

scarlet_nights_tsigka_live_2015_02_017

Παρά τις «αλλαγές» στο ύφος και το ρυθμό, η διάθεση του κοινού ήταν σε διαρκή άνοδο, χάριν των εξαιρετικών ερμηνειών της Δώρας, της πολύ καλής σκηνικής της παρουσίας αλλά και των «συνομιλιών» που είχε μεταξύ των τραγουδιών. Ερωτική στα ερωτικά κομμάτια, μπριόζα στα χορευτικά, είχε τον απόλυτο έλεγχο της σκηνής, παρασύροντας το κοινό.

Ο Γιάννης Καφετζόπουλος και ο Σωτήρης Πέπελας ήταν αλάνθαστοι και είχαν άπλετο χώρο να ξεδιπλώσουν και το δικό τους ταλέντο με αρκετά σολαρίσματα που ενθουσίασαν.

scarlet_nights_tsigka_live_2015_02_011

Κλασικές μελωδίες όπως τα “Put the blame on me”, “Fever”, “Summertime”, “My baby just cares for me”, “Whatever Lola wants”, “My heart belongs to daddy” και πολλά ακόμα τραγούδια συνέθεσαν ένα γεμάτο πρόγραμμα που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές.

Λίγο πριν το τέλος, ένα ζευγάρι από τους θεατές ξεδίπλωσε το χορευτικό του ταλέντο επί σκηνής, με την παρότρυνση της Δώρας και του κοινού. Το τέλος του προγράμματος και η αποχώρηση, που σήμαινε την «επιστροφή» στην πραγματικότητα, ήταν μια δύσκολη απόφαση που πήραμε με βαριά καρδιά…!

scarlet_nights_tsigka_live_2015_02_013

Η εμφάνισή της, ωστόσο, στο Tiki bar στις 15 του μηνός, αποτελεί την ανανέωση του μουσικού μας ραντεβού με τη Δώρα και τους Belleville με full band αυτή τη φορά!

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τo live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here