Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Ιωάννα Μπρατσολιά

Βράδυ Τσικνοπέμπτης και το Club του Σταυρού του Νότου φιλοξενεί τον Στάθη Δρογώση και τον Ηλία Βαμβακούση, δύο από τους πλέον ταλαντούχους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Όχι και η πλέον αναμενόμενη μουσική επιλογή για τη συγκεκριμένη αποκριάτικη βραδιά, θα σκεφτούν εύλογα οι περισσότεροι. Όπως φαίνεται, όμως, στη μουσική όλα επιτρέπονται, άσε που οι ανατροπές και οι πειραματισμοί συνιστούν, τις περισσότερες φορές, την ίδια την ουσία της Τέχνης.

Λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματός τους, ο Στάθης Δρογώσης και ο Ηλίας Βαμβακούσης έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο MusicCorner:

MusicCorner: Πείτε μας δυο λόγια για το πώς προέκυψε η συνεργασία σας.
Στάθης Δρογώσης: Συναντηθήκαμε πρώτα δισκογραφικά, δηλαδή ο Ηλίας κυκλοφόρησε τον δίσκο του μέσα από την προσωπική μου δισκογραφική εταιρεία, την Antelma. Μου άρεσαν οι ενορχηστρώσεις του. Εγώ ετοίμαζα έναν δίσκο πολλά χρόνια κι αποφάσισα να τα αλλάξω όλα, να τον δώσω στον Ηλία και να κάνουμε μαζί τη δουλειά. Μετά παίξαμε κι επαρχία μαζί…
Ηλίας Βαμβακούσης: Μας κέρδισε η επαρχία! Συνεχίζουμε τις εμφανίσεις μας εκτός, αλλά είπαμε «Δεν παίζουμε και στον Σταυρό;» Κι έτσι διαλέξαμε μια ωραία Τσικνοπέμπτη και ξεκινάμε!

drogosis_vamvakousis_live_2015_02_001

MusicCorner: Τι θα ακούσουμε, λοιπόν, απόψε;
Ηλίας Βαμβακούσης: Κυρίως, τραγούδια του Στάθη και δικά μου. Θα παίξουμε και μερικά καινούρια τραγούδια που έχουμε φτιάξει και μαζί.
Στάθης Δρογώσης: Εγώ νοιώθω λίγο παράξενα γιατί έχουμε αλλάξει ενορχηστρώσεις σε πολλά πράγματα. Ο Ηλίας παίζει πιο ηλεκτρικά, εγώ πιο ακουστικά. Ο Ηλίας παίζει πρώτη φορά με ηλεκτρικό μπάσο, εγώ πρώτη φορά με μαντολίνο.
Ηλίας Βαμβακούσης: Έχουμε πολλές κοινές επιρροές με τον Στάθη. Ο «Μπάλος» του Σαββόπουλου, ας πούμε ήταν βάση και για τους δυο μας και πολύ κοινή μας αγάπη.

MusicCorner: Δισκογραφικά υπάρχουν πράγματα που ετοιμάζετε;
Στάθης Δρογώσης: Σκοπεύω να κλείσω τον Ηλία στο σπίτι, στο στούντιό του, όλο τον Μάρτιο και να τελειώσουμε τον δίσκο μου. Αυτό είναι ένα σχέδιο που έχω εγώ κι ελπίζω να το έχει και ο Ηλίας…
Ηλίας Βαμβακούσης: Εγώ, μετά τον Μάρτη! Αφού ολοκληρώσω κι έναν άλλο δίσκο που κάνω, του Κώστα Τσίρκα, σκοπεύω να αρχίσω να φτιάχνω και τα δικά μου τραγούδια. Και όλα αυτά, αφού κάνω κι ένα ταξίδι που έχω σχεδιάσει στην Ισπανία με το ποδήλατο, για έμπνευση!

MusicCorner: Στο Club του «Σταυρού του Νότου» θα είστε και την επόμενη Πέμπτη…
Στάθης Δρογώσης: Ναι. Θα παίξουμε και σε έναν καινούριο χώρο στο «Ίλιον», σε ένα παλιό σινεμά στην Πατησίων, 21 και 28 Μαρτίου. Θα κάνουμε επίσης κάποια live στην επαρχία.

MusicCorner: Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε πιο τραγούδι θα αφιερώνατε ο ένας στον άλλον.
Στάθης Δρογώσης: Του αφιερώνω το «Να Βγούμε Μπροστά».
Ηλίας Βαμβακούσης: Κι εγώ αυτό θα ζήταγα!
Στάθης Δρογώσης: Του το αφιερώνω γιατί είναι σε μια γενιά τραγουδοποιών που όντως πρέπει να βγει μπροστά, να πάρει κι αυτός τη σκυτάλη, να παίζει κι αυτός Τσικνοπέμπτες! (γέλια)
Ηλίας Βαμβακούσης: Εγώ θα του αφιέρωνα την «Ευχή».
Στάθης Δρογώσης: Έτσι, σε αγαπησιάρικο κλίμα! (γέλια)

drogosis_vamvakousis_live_2015_02_004

Η έναρξη της παράστασης έγινε με το πανέμορφο τραγούδι, το οποίο σύστησε στους περισσότερους από εμάς τον Στάθη Δρογώση, αρκετά χρόνια πριν: Το «Βιαστικό Πουλί του Νότου» ένωσε ιδανικά τις φωνές των δύο καλλιτεχνών, αποκαλύπτοντας νωρίς-νωρίς ένα από τα σημαντικότερα ατού της βραδιάς: Τις προσεγμένες και δουλεμένες στην εντέλεια ανανεωμένες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, τις οποίες επιμελήθηκαν ο ένας για τον άλλον.

Δρογώσης και Βαμβακούσης, άλλωστε, είναι «πολύ-εργαλεία»: Εξαιρετικοί μουσικοί, διαθέτουν και οι δύο φωνές με χαρακτήρα και, κυρίως, είναι τραγουδοποιοί με ξεχωριστό προσωπικό ύφος και ήθος. Όλα αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτονται με αμεσότητα πάνω στη σκηνή, καθώς οι οικοδεσπότες μας έχουν δημιουργήσει μια πολύ ζεστή παρέα με τους υπέρ-ταλαντούχους μουσικούς τους.

drogosis_vamvakousis_live_2015_02_005

Καθώς προχωρά η βραδιά, μοιράζονται μαζί μας αναμνήσεις από προσωπικές ιστορίες, οι οποίες ενέπνευσαν τραγούδια τους και διάφορες μικρές εκπλήξεις έρχονται στο φως, όπως τα νέα τραγούδια «Να Βγούμε Μπροστά» και «Φολέγανδρος» του Στάθη ή το «Ζω σε Ένα Τσίρκο» του Ηλία.

Τα τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, εξάλλου, βρίσκονται σε όμορφο διάλογο μεταξύ τους. Κάπως έτσι, «Ο Σκύλος της Janis» συναντά τον «Κανέλλο», το «Θα Περάσουν οι Μέρες» δένει με το «Κάποια Μέρα» και το «Μην το Πεις Πουθενά» κάνει μια «Ευχή», την ώρα που όλοι μαζί τραγουδάμε σε ένα «Κοριτσάκι» «Μη Μ’ Αφήσεις να Χαθώ…» –με τον Στάθη Δρογώση να μας χαρίζει την πιθανότατα πιο τρυφερή ερμηνεία της βραδιάς στη «Νύχτα».

drogosis_vamvakousis_live_2015_02_010

Διόλου τυχαία, κατά τη γνώμη μου, οι πιο εμπνευσμένες στιγμές της βραδιάς είχαν άρωμα από το παρελθόν. Ο Στάθης Δρογώσης μάς ερμήνευσε το «Ήρθες Αργά», τραγούδι που του έμαθε στο πιάνο η γιαγιά του, ενώ ο Ηλίας Βαμβακούσης μας εξέπληξε με την ανατρεπτική διασκευή του «Πόσο Λυπάμαι». Χαρακτηρίζω αυτές τις στιγμές ως τις πλέον εμπνευσμένες, ακριβώς γιατί θεωρώ εξαιρετικό τραγούδια που έχουν περάσει με μεγάλη επιτυχία τη δοκιμασία του χρόνου, να έρχονται στο σήμερα και να είναι πραγματικά φρέσκα. Κι αυτό συμβαίνει χάρη στις θαυμάσιες διασκευές με τις οποίες τα «έντυσαν» αυτοί οι ταλαντούχοι τραγουδοποιοί. Να σημειώσω εδώ ότι στις σπουδαίες ενορχηστρώσεις τους ξεχωριστό τόνο έδιναν το τσέλο του Άρη Ζέρβα και το μαντολίνο του Ηλία Βαμβακούση.

drogosis_vamvakousis_live_2015_02_009

Ακόμη μια έκπληξη της παράστασης προήλθε χάρη σε διασκευή. Δρογώσης και Βαμβακούσης τόλμησαν -ευτυχώς- να διασκευάσουν και να ερμηνεύσουν τον «Μπάλο» του Διονύση Σαββόπουλου, δημιουργώντας μια απίστευτη πανδαισία ήχων. Και για το επίσημο κλείσιμο του live χτύπησαν διάνα, καθώς επέλεξαν ένα παραδοσιακό θρακιώτικο κομμάτι, το «Τι Καλά Το Λέει τ’ Αηδόνι», το οποίο μοιάζει να κλείνει μέσα του όλες τις επιρροές και τα συναισθήματά τους, τις ρίζες, αλλά και το μέλλον της μουσικής τους.

Για το ανκόρ μας είχαν φυλάξει ακόμη δύο αγαπημένα κομμάτια: Το «Συγχώρεσέ Με» -το μοναδικό τραγούδι που έχει γράψει ο Στάθης στην κιθάρα, όπως μας είπε- και το «Δε Σε Ξεχνώ». «Η Αγάπη στο Τέλος Νικά», λένε οι στίχοι του. Τι καλύτερο, λοιπόν, για να κλείσει η βραδιά από ένα τραγούδι το οποίο μοιραστήκαμε όλοι μαζί, σαν σύνθημα αισιοδοξίας για το μέλλον; Αν την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου σάς βγάλει ο δρόμος σας γωνία Φραντζή και Θαρύπου, μη διστάσετε να γίνετε μέλη της όμορφης παρέας του Στάθη, του Ηλία και των μουσικών τους και να το τραγουδήσετε δυνατά κι εσείς!

drogosis_vamvakousis_live_2015_02_021

Στην παράσταση έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Κώστας Μιχαλός: Κιθάρες
Κώστας Γιαννίρης: Μπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα
Άρης Ζέρβας: Τσέλο
Νίκος Δρογώσης: Μελόντικα, πιάνο

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τo live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here