Αφορμή για αυτή τη παρουσίαση υπήρξε η ανάγκη του Γιάννη Χαρούλη να ερμηνεύσει  ζωντανά αυτό το σημαντικό έργο. Και μόνο έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί σωστά το περιεχόμενο αυτού του cd. Η επιλογή του χώρου για αυτή την εκδήλωση, δεν ήταν τυχαία αλλά έγινε με σκοπό να τιμηθεί ο Κωστής Παλαμάς,  ο οποίος ήταν Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 31 χρόνια (1897-1928).

Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Γιάννης  Χαρούλης, παρουσιάζει  ζωντανά μια δισκογραφική του έκδοση.  Και ήταν μια συγκινητική εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν φοιτητές της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, συνεργάτες και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., αλλά και φίλοι και θαυμαστές της δουλειάς του Γιάννη Χαρούλη, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα AULA της Φιλοσοφικής Σχολής και απόλαυσαν αυτό που διαδραματίστηκε εκεί.

xaroulis_parousiasi_011

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής η οποία επεσήμανε ότι η Σχολή με πολλή χαρά παραχώρησε την αίθουσα καθώς «ο Δωδεκάλογος του γύφτου» έχει γραφτεί από τον μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά, το έργο του οποίου διδάσκεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή και η εκδήλωση αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στη μνήμη του.

xaroulis_parousiasi_001

Το συγκεκριμένο ποιητικό έργο παραμένει ενδιαφέρον και επίκαιρο στην εποχή μας αναδεικνύοντας τα νοήματα της ελευθερίας, της δημιουργικότητας και της δύναμης που επιτρέπουν να ξεπεραστούν εμπόδια, να αφεθεί πίσω το θλιβερό παρελθόν, όπως αυτό των χρόνων που γράφτηκε το έργο και να υπάρξει η ελπίδα και η αισιοδοξία για νέο ξεκίνημα και δημιουργική αξιοποίηση του μέλλοντος.

Τελείωσε με την έκφραση της πεποίθησης ότι την επιτυχία του εγχειρήματος  εγγυώνται η σοβαρότητα των συντελεστών της δημιουργίας του δίσκου και της παρουσίασής του: η έγκυρη δισκογραφική εταιρεία, ο ιδιαίτερα αξιόλογος συνθέτης και ο εξαιρετικά ταλαντούχος και δημοφιλής ερμηνευτής.

Προλόγισε επίσης ο κύριος Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα:

“…Με τη σημερινή εκδήλωση η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραχωρεί τον λόγο στη μουσική. Εννοώ τον ποιητικό λόγο και μάλιστα εκείνον του μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά, που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιό μας από τη θέση του Γραμματέα του επί 31 χρόνια, από το 1897 μέχρι το 1928. Θεωρημένη λοιπόν από αυτή τη σκοπιά η σημερινή εκδήλωση τιμά έναν δικό μας άνθρωπο. Και τον τιμούμε, πιστεύω, με έναν τρόπο που του αρμόζει: χάρη στο ξαναζωντάνεμα της ποίησής του μέσω της μουσικής μεταφοράς της. Έτσι λιγότερο τιμούμε τη μνήμη του Παλαμά και περισσότερο γιορτάζουμε τη ζωντανή του παρουσία.

xaroulis_parousiasi_002

…Κι αν ο ποιητικός λόγος του Παλαμά κατορθώνει να ηχεί σύγχρονος, χάρη στη μουσική μεταφορά του από τον Θάνο, πολύ σημαντική γι’ αυτόν τον εκσυγχρονισμό είναι η συνεισφορά του ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη. Σωστά ο Θάνος στο ολιγόλεξο σημείωμά του στο άλμπουμ μιλά για το «οργιαστικό ένστικτο» και τη «μέγιστη ηθοποιία» του Χαρούλη, ένστικτο και ηθοποιία που ενισχύονται από τις λιτές ενορχηστρώσεις. Είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι ένας άνθρωπος τραγουδάει με την ψυχή του, αλλά δεν είναι δύσκολο να το νιώσεις. Προσωπικά ακούγοντας τον Χαρούλη να ξετυλίγει στα τραγούδια που θα ακούσετε όλη την ερμηνευτική γκάμα της φωνής του δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος θα μπορούσε να τα τραγουδήσει καλύτερα.…”

Αμέσως μετά, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MINOS EMI, κυρία Μαργαρίτα Μάτσα, μίλησε για το πόσο  σημαντικό και επίκαιρο είναι αυτό το έργο και τη βαρύνουσα σημασία που έχει στη σημερινή εποχή. «…Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία μας να παρουσιάζουμε σήμερα το έργο αυτό και να συμπεριλαμβάνεται πλέον ανάμεσα στα σπάνια μουσικά ντοκουμέντα της Ελληνικής δισκογραφίας.

xaroulis_parousiasi_003

Δεν θα μπορούσαμε την παρουσίαση του άλμπουμ αυτή να την πραγματοποιήσουμε σε ιδανικότερο χώρο από αυτόν της φιλοσοφικής σχολής την οποία υπηρετούσε για 31 χρόνια ο μεγάλος ποιητής μας και ευχαριστούμε πολύ την Κοσμητεία για την φιλοξενία, όπως επίσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερος ερμηνευτής γι το έργο αυτό από τον Γιάννη Χαρούλη.…»

Παρών ήταν βεβαίως και ο συνθέτης Λουκάς Θάνος, ο οποίος μίλησε για τον Κωστή Παλαμά και τη συνεργασία με τον Γιάννη Χαρούλη.

xaroulis_parousiasi_005

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Χαρούλης, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλο τον κόσμο που ήταν εκεί,  ξεκίνησε να ερμηνεύει όλα τα τραγούδια αυτού του cd, σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα!

xaroulis_parousiasi_010

Μαζί με τον Γιάννη Χαρούλη έπαιξαν οι μουσικοί:
Λευτέρης Ανδριώτης /λύρα
Μιχάλης Καλκάνης / κοντραμπάσο
Παναγιώτης Κατσικιώτης / κρουστά
Βασίλης Μπαχαρίδης / κρουστά
Κωνσταντής Πιστιόλης / Πνευστά
Θανάσης Τζίνγκοβιτς / κιθάρα
Πάνος Τόλιος / κρουστά.

* Το event έλαβε χώρα τη Τετάρτη 30/11, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

** Το cd “Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ” κυκλοφορεί από την MINOS EMI σε όλα τα δισκοπωλεία και τα ψηφιακά καταστήματα δίσκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here