Γράφει η Λένα Βλασταρά

«Σε ενοχοποιούν / όχι τόσο οι πράξεις σου/σε ενοχοποιούν οι σκέψεις / οι σχέσεις σου
κάτι χαμόγελα που έσβησες / κάτι μαλακισμένες εικόνες που κουβαλάς / σχεδόν ηλιοβασίλεμα /
σε ενοχοποιεί η αθωότητά σου / και αυτά που της χρωστάς/κάτι λάθη και κάτι πάθη /
και έτσι είσαι ζωγραφισμένος / σ’ ένα κόκκινο μπαλόνι που ανεβαίνει δε μιλάει /
ανεβαίνει πάνω απ’ την πόλη».

Κατερίνα Γώγου. Η αντισυμβατική, η επαναστάτρια, η αναρχική, η ηθοποιός, η ποιήτρια. Η εξαρχιώτισσα, η παρέα του Νικόλα και του Παύλου. Το 1993 αποφασίζει να τερματίσει τη ζωή της. Ποίηση και αυτοκτονία πολλές φορές πάνε μαζί στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Από τότε δεν έφυγε ποτέ. Είναι παντού. Στους τοίχους, τα βιβλία, τις μουσικές, στα οπισθόφυλλα των εφηβικών μας τετραδίων και όλο και κάποιος στίχος της τριβελίζει το μυαλό μας κυρίως όταν αισθανόμαστε την εξουσία να μας συνθλίβει ή βλέπουμε τους ναρκομανείς στα πεζοδρόμια του κέντρου της Αθήνας.

sto_mialo_einai_o_stoxos_  alikaki_1

Το 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός το βιβλίο-cd «Πάνω Κάτω η Πατησίων». Πρόκειται για ένα έργο με μελοποιημένα ποιήματα της Γώγου από τους: Κώστα Αθυρίδη, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάκη Γραμμένο, Άρη Ζαρακά, Παντελή Θεοχαρίδη, Νίκο Καλλίτση, Πάνο Κατσιμίχα, Ηλία Λιούγκο, Εύα Λουκάτου, Magic De Spell, Βαγγέλη Μαρκαντώνη, Γιώργο Μάρτο, Ματ σε δύο υφέσεις, Τάσο Ρωσσόπουλο, Μάκη Σεβίλογλου, Μάριο Στρόφαλη, Κώστα Χαριτάτο.

Στην παράσταση «Στο μυαλό είναι ο στόχος» που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα στο club του Σταυρού του Νότου η Μυρτώ Αλικάκη ερμηνεύει αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενα της Κατερίνας Γώγου ενώ η Νάνα Μπινοπούλου και ο Κώστας Χαριτάτος ερμηνεύουν τα μελοποιημένα ποιήματα της παραπάνω συλλογής.

sto_mialo_einai_o_stoxos_  alikaki_3

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα. Του καταλληλότερου ίσως ανθρώπου γι’ αυτή τη δουλειά αφού την Κατερίνα Γώγου την έζησε και στα πάνω της και στα κάτω της και από την καλή και από την ανάποδη. Έζησε μαζί της στο περιβόητο διαμέρισμα της Τροίας και υπήρξε πρώτος αναγνώστης πολλών ποιημάτων της. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, αν η γραφή της Γώγου ούτως ή άλλως σας συγκινεί, να έχετε στο νου σας ότι αυτή η παράσταση έχει κάποιες ακόμη παραπάνω νότες συγκίνησης.

Η Μυρτώ Αλικάκη ενσαρκώνει στη σκηνή την Κατερίνα Γώγου και ο ρόλος αυτός της ταιριάζει γάντι. Αδύνατη φιγούρα, μαύρα ρούχα, το τσιγάρο στο χέρι και το ουίσκι στο ποτήρι. Να μιλάει για τον πόνο της ψυχής της, να αναφέρεται διαρκώς στη μεγαλύτερή της αδυναμία αλλά και πληγή, την κόρη της Μυρτώ και να έχει στη φωνή της όλη την οργή και τον πόνο όταν χρειάζεται να ουρλιάξει: «Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά» ή «Πού στην ευχή είσαστε; Πού, ρε; Πού ρεεεεεε;». Κραυγή και λυγμός μαζί. Προσωπικά, κάπως έτσι θα την φανταζόμουν την Κατερίνα Γώγου.

sto_mialo_einai_o_stoxos_alikaki_9

Η Νάνα Μπινοπούλου και ο Κώστας Χαριτάτος από την πλευρά τους ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο και ιδιαίτερη ευαισθησία τα ποιήματα της Γώγου. Δυνατές στιγμές, κατάλληλες για να παραγγείλετε ένα ποτό ακόμη ή να ανάψετε ένα τσιγάρο είναι οι ερμηνείες των: «Δέντρο ήμουνα», «Ετών 9» και «Α ρε σύντροφε». Όπως και να ‘χει είναι άκρως ενδιαφέρον να παρατηρείς την επίδραση που έχει η ποίηση της Γώγου στον κόσμο. Άλλοι να συγκινούνται, άλλοι να ταυτίζονται, να χειροκροτούν στους «δυνατούς» στίχους και άλλοι να γνωρίζουν όλα τα τραγούδια λέξη προς λέξη. Το μουσικό σχήμα αποτελούν οι: Γιάννης Τσόλκας (πλήκτρα), Γιάννης Ζερβός (ηλεκτρική κιθάρα), ο Αντώνης Τσιάπαλης (μπάσο) και ο Άκης Γαβαλάς (τύμπανα).

sto_mialo_einai_o_stoxos_alikaki

Η παράσταση πλαισιώνεται από οπτικοαστικό υλικό: το video wall γεμίζουν φωτογραφίες της Γώγου, χειρόγραφά της, αποσπάσματα από ταινίες της και ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Κορδέλλα.

Την παράσταση μπορείτε να δείτε κάθε Δευτέρα στις 21:30 στο Σταυρό του Νότου club για περιορισμένες παραστάσεις. (Η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου λόγω Καθαράς Δευτέρας).

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here