20/3/14
Γράφει η  Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Μαρία Ντρούγια
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ομολογουμένως το Faust αυτή τη χρονιά φιλοξενεί αρκετές από τις πιο δυνατές και φρέσκιες μουσικές προτάσεις της Ελλάδας. Μια από αυτές είναι και οι The Swing Shoes με την αγαπημένη τους πλέον Sugahspank, οι οποίοι μας χάρισαν μια βραδιά από μουσικές χτυπημένες πολύ καλά στο blender, την Κυριακή 16 Μαρτίου.

swing_shoes_feat_sugahspank_live_2014_03_31

Το live ξεκίνησε με απόλυτη ακρίβεια κι έτσι δε χρειάστηκε να αγχωθούμε για το metro. Όσο αδιάφορη πληροφορία κι αν ακούγεται, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψη οι μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Οι The Swing Shoes ανέβηκαν στη σκηνή του Faust και ξεκίνησαν να προθερμαίνουν το κοινό με swing και gypsy instrumentals, τα οποία δειλά δειλά ξεκίνησαν να υποδέχονται blues αποχρώσεις, ώσπου να εμφανιστεί η Sugahspank και να κάνει τη δική της αρχή με το My babe του Willie Dixon. Έτσι οι gypsy κιθάρες πήραν από το χέρι τη φυσαρμόνικα  και περάσανε μια βόλτα Down in Mexico, με συντροφιά κι άλλα κομμάτια όπως Nobody knows when you’ re down and out, Hesitation blues, Make it rain, Diddy Wah Diddy, John the revelator, I got a woman.

swing_shoes_feat_sugahspank_live_2014_03_13

Καταλαβαίνει κανείς πως η βραδιά μύριζε για τα καλά το «μπαρούτι» της blues μουσικής, ενώ η μαύρη φωνή της Sugahspank σε μετέφερε αβίαστα σε εποχές ποτοαπαγόρευσης και αυθεντικής blues/gospel μουσικής. Το «μυστικό» των Swing Shoes είναι, όμως, ότι εκεί που ταξιδεύεις προς Σικάγο, συναντάς τον πιο παθιασμένο τσιγγάνο στο δρόμο σου με το swing του ή ακόμα κι ένα τολμηρό κλαρινέτο που σου θυμίζει και κάτι από Ελλάδα.

Οι The Swing Shoes παρουσίασαν το βράδυ της Κυριακής και μερικά καινούργια κομμάτια τους, τα οποία πρόκειται να ηχογραφήσουν, όπως μας επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι, πολύ σύντομα με τη φωνή της Sugahspank. Με μια πρώτη εντύπωση από την ακρόασή τους, θα σας προειδοποιήσω να μείνετε ενημερωμένοι για τα καινούργια κομμάτια: ο τσιγγάνος που κρύβουν οι The Swing Shoes θα συγκρουστεί μοιραία με τη μαύρη διάθεση της Sugahspank!

swing_shoes_feat_sugahspank_live_2014_03_23

Λίγο πριν ξεκινήσει το live της Κυριακής, κατεβήκαμε στα καμαρίνια και μιλήσαμε με τους The Swing Shoes και τη Sugahspank, μια παρέα μάλλον «φευγάτη» ψάχνοντας συνεχώς αφορμές να πειράζει ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί να αυτοσαρκάζονται…


Music Corner: Πότε ξεκινήσατε να παίζετε με τη Sugahspank και πότε αποφασίσατε ότι θα είστε μαζί μουσικά;
The Swing Shoes: Από όταν αρχίσαμε να βγάζουμε πολλά λεφτά! (γέλια) Με τη Sugahspank συναντηθήκαμε γύρω στο 2008-2009, μας άρεσε πολύ το πώς πήγαινε και αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε.

Music Corner: Ο πρώτος σας δίσκος ήταν επικεντρωμένος στη μίξη ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και swing. Πλέον, με τη Sugahspank, έχετε μπει για τα καλά στα χωράφια της blues…
The Swing Shoes: Στη μουσική δε μπορείς να βάζεις χρονικό όριο. Για ένα χρονικό διάστημα δοκιμάζαμε κάποια πράγματα, πλέον θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Δεδομένου ότι αρχίσαμε να παίζουμε με τη Sugahspank, η οποία έχει πιο μαύρη φωνή, κινηθήκαμε προς τα εκεί. Συνήθως η τραγουδίστρια διαμορφώνει τα πράγματα προς τη μεριά της.

Music Corner: Παρόλα αυτά παραμένετε «The Swing Shoes». Ποια στοιχεία σας γοητεύουν στην κουλτούρα του swing;
The Swing Shoes: Τα παπούτσια! (γέλια) Είναι άμεση, λαϊκή, γρήγορη και ευχάριστη μουσική. Είναι αυτό που λέμε «Feel good music».

swing_shoes_feat_sugahspank_live_2014_03_04

Music Corner: Πιστεύετε ότι υπάρχει καλή και κακή μουσική;
The Swing Shoes: Φυσικά. Αυτό που κάνει μια μουσική κακή είναι το κίνητρο. Αν η μουσική είναι ειλικρινής, είναι καλή.

Music Corner: Γιατί πιστεύετε ότι έχει επιστρέψει τόσο δυναμικά η swing, blues, jazz μουσική;
The Swing Shoes: Γιατί ο κόσμος περνάει καλά. Γενικά έχει γίνει μια στροφή στην ακουστική μουσική. Αυτή η μουσική είναι πιο άμεση και μπορεί να στηθεί και σε ένα «low budget» κλίμα.

Music Corner: Νέα κομμάτια γράφετε;
The Swing Shoes: Έχουμε γράψει τέσσερα κομμάτια, φωνή και μουσική, και κάποια instrumentals. Θα τα ηχογραφήσουμε την Πρωταπριλιά στο Μέγαρο Μουσικής, σαν ψέματα ακούγεται! (γέλια)

swing_shoes_feat_sugahspank_live_2014_03_09

Music Corner: Πού αλλού θα σας δούμε μετά το Faust;
The Swing Shoes: Στις 30 Μαρτίου θα είμαστε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στα πλαίσια ενός swing μήνα που οργανώνεται και, το πιο σημαντικό, είναι ένα αφιέρωμα στις μαύρες φωνές, στο οποίο θα συμμετέχουμε μαζί με άλλες δυο μπάντες, στις 13 Απριλίου, στο μεγάλο χώρο του Γυάλινου.

Οι The Swing Shoes είναι οι:
Άδωνης Γουλιέλμος – Κιθάρα
Γιώργος Κούτρας – Κιθάρα, Κλαρινέτο
Πάνος Τομαράς  – Μπάσο
Βαγγέλης Κασβίκης – Ντραμς

swing_shoes_feat_sugahspank_live_2014_03_10

————————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here