«Το Κόκκινο Τετράδιο» είναι ο πέμπτος δίσκος του τραγουδοποιού Στάθη Δρογώση που κυκλοφορεί από τη MINOS EMI.

Τα τραγούδια του γράφτηκαν μέσα σε πέντε χρόνια. Είναι πολλά τα χρόνια αλλά δικαιολογείται αφού μέσα σε αυτά κατάφερε να σπουδάσει φυσικός, να κάνει οικογένεια, να τρέξει για το κοινωνικό ωδείο και να μετανιώσει που ασχολήθηκε με τα κοινά.

Στο Κόκκινο Τετράδιο κρατάει ένα ημερολόγιο ενός φανταστικού του φίλου.

drogosis_cover_2015_12_001

Υπάρχουν αντιφάσεις μέσα του όπως άλλωστε μόνο από αντιφάσεις είναι κυριευμένη η καθημερινότητα μας. Από τη μια περιέχει το πιο αισιόδοξό του τραγούδι το “ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ” αλλά και το πιο σπαρακτικό του τη “ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ”, μια κατάθεση απογοήτευσης και αυτογνωσίας.

Στον “ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΟ” αποχαιρετά μια σχέση πενθώντας ενώ στο “ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ” ο φανταστικός του φίλος μοιάζει έτοιμος να τινάξει μια άλλη στον αέρα.

Στη «ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ» γυρίζει πίσω στις μέρες που πρωτοέγραφε μουσική ενώ στην «ΑΓΑΠΗ» μιλάει χωρίς καμιά νοσταλγία για την άγρια πόλη που ζούμε ψάχνοντας την αγάπη. Για την απρόσωπη σκληρή Αθήνα.

Μια Αθήνα που όμως φαίνεται να λατρεύει, στη «ΛΙΟΣΙΩΝ» και στο παραμυθένιο ντουέτο του με τη ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ την «ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ», τον αυτοδημιούργητο κήπο των κατοίκων στα Εξάρχεια. Υπάρχει άλλωστε από παλιά το δέσιμο του με τη γειτονιά αυτή. Έχει βιώσει τις καλές αλλά και τις άγριες μέρες της. Οι στίχοι σε αυτό το τραγούδι είναι του στιχουργού ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗ.

Η συνεργασία του με τον ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗ δεν σταματάει εδώ. Ο Σούσης υπογράφει το πιο προσωπικό τραγούδι του δίσκου. Το “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΣΥΧΑΖΩ”. Και είναι κι αυτό μια αντίφαση.

Αυτός που περιγράφει καλύτερα το τι νιώθει ο Δρογώσης (κι ο φανταστικός του φίλος) δεν είναι ο ίδιος ο τραγουδοποιός αλλά ο στιχουργός Ισάακ Σούσης. Αυτός είναι ο ορισμός της συνεργασίας κατά τον Δρογώση. Να διαβάζει ο άλλος το μυαλό σου.

Ο δίσκος τελειώνει με δυο απόκοσμα νανουρίσματα . Το “ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ” και το “ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ” .

Ο δίσκος δε θυμίζει παλιές δουλειές του τραγουδοποιού. Και είναι λογικό αφού την ενορχήστρωση υπογράφει ( με τη βοήθεια του Δρογώση) ο εξαιρετικός νέος τραγουδοποιός Ηλίας Βαμβακούσης. Πυκνές αρμονίες, αιθέρια έγχορδα, παράξενα οργανάκια, ατμοσφαιρικές κιθάρες και μυστηριώδη πιάνα συνοδεύουν τα τραγούδια.

Τη μίξη υπογράφουν οι επί χρόνια συνεργάτες του Δραμαμίνη ( ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ) ενώ το artwork έφτιαξε η ΡΟΖΑΜΑΛΙΑ ΚΥΡΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν βεβαιότητες στο ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ. Σε αυτό το ημερολόγιο του φανταστικού του φίλου ο ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ ψάχνει -όπως όλοι μας -να βρει ξανά το δρόμο του.

Ελπίζει να βρει ανθρωπιά και μουσική. Κι αυτό δεν είναι καθόλου αντιφατικό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here