Γράφει o Φίλιππος Λαμπρινός
Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

 Το βράδυ του Σαββάτου βρεθήκαμε στο Διογένης Studio, για να υποδεχθούμε έναν ακόμα καλεσμένο του Athens Music Festival. Μια ιδιαίτερη προσπάθεια που γίνεται, και έχει σκοπό να ανατρέψει τα καθιερωμένα, καθώς σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής συναντούν την αφρόκρεμα των Ελλήνων καλλιτεχνών, σε μια μουσική πανδαισία. Μετά τους Goran Bregovic, Club Des Belugas, Omar Faruk Tekbilek,  σειρά του Tonino Carotone, παρέα με τους δικούς μας Locomondo και guest star τον Πάνο Μουζουράκη.

tonino_carotone_locomondo_live_2017_01_017

Έξω από την μουσική σκηνή του Διογένης υπήρχε αρκετός κόσμος που είχε σχηματίσει τεράστια ουρά, και αμέσως καταλάβαμε ότι η προσέλευση θα είναι αθρόα. Μάλιστα, λίγο πριν εισέλθουμε ένας από τους υπεύθυνους ασφαλείας ανακοίνωσε το sold out, με τους μόνους διαθέσιμους χώρους για τους θεατές να είναι το bar.  Λίγο μετά τις 21.30 μπήκαμε, για να παρατηρήσουμε αυτό που υποπτευόμασταν: ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος και για καλή μας τύχη ήμασταν αρκετά κοντά στη σκηνή αλλά όρθιοι. Αυτό δεν μας εμπόδισε όμως να απολαύσουμε τη βραδιά.

Λίγα λεπτά μετά μας καλωσόρισε η Σοφία Κουρτίδου. Με το afro μαλλί της, τη λακ και το ιδιαίτερο στυλ της, μας παρουσίασε την ακόμα πιο ιδιαίτερη και πρωτότυπη μουσική της: η φωνή της δίνει το ρυθμό και οι νότες είναι ήχοι που μπορεί ο καθένας μας να κάνει με το στόμα του. Φυσικά εκείνη κατάφερε όλα αυτά να τα κάνει ένα πρωτότυπο μουσικό μείγμα και να μας προετοιμάσει για αυτό που θα ακολουθούσε στις 22.00.

Εκεί για λίγο τα φώτα χαμήλωσαν, και εμφανίστηκαν στη σκηνή οι πιο διασκεδαστικοί, οι πιο τρελοί και κεφάτοι μουσικοί τύποι: Οι Locomondo μας καλωσόρισαν, μας τρέλαναν, μας ενθουσίασαν. Αν και ξεκίνησαν κάπως μουδιασμένα, όπως και ο κόσμος που είχε μαζευτεί γύρω από τη σκηνή αφότου εμφανίστηκαν οι Locomondo, το κλίμα άλλαξε άρδην και μας θύμισαν τι είναι ικανοί να πετύχουν. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αυτή την παρέα. Γιατί παρέα είναι και ομάδα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό σε γεμίζουν με κέφι, χαρά και καλοκαιρινή διάθεση με τη μουσική τους. Τι και αν είναι η 5η φορά που τους παρακολουθώ αυτά τα 2 χρόνια; Δεν τους χορταίνεις με τίποτα.

Και πάντα με εκπλήξεις! Στις 22.30 ο Μάρκος Κούμαρης υποδέχθηκε στην μουσική σκηνή τον προσκεκλημένο της ημέρας, τον φίλο του Αντώνη, όπως τον αποκάλεσε. Η είσοδος του Τονίνο Καροτόνε, συνοδευόμενου απο την εντυπωσιακή «φωνή» του Piluka Aranguren , ξεσήκωσε το κοινό. Και εκεί Reggae Ska και ιταλικά γίνονται ένα αστείο, όμορφο και πρωτότυπο Mamma Mia!

Oι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εκεί. Μπαγλαμάς από τον Μάρκο, πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή του Seven Nation Army από τον ακορντεονίστα Χρήστο Καλαϊτζόπουλο, μπάλες ποδοσφαίρου και 100 αφρό συνέθεσαν το παζλ άλλης μιας υπέροχης βραδιάς τους.  Γιατί  αυτοί είναι οι Locomondo , μια τρελή παρέα σε ένα δικό τους κόσμο.

Στις 11.30 μας αποχαιρέτησαν και ένα μικρό διάλειμμα επιβάλλεται μέχρι να κάνει την επανεμφάνιση του ο Tonino Karotone.  Τα ιταλικά του μας πηγαίνουν σε παλιές εποχές με νόρμες του σήμερα. Βραχνιά φωνή αλλά ζεστή, ενώνει με ένα μοναδικό τρόπο τόσα πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Και σου τραβάει την προσοχή στο μαύρο του σμόκιν και το φινετσάτο του καπέλο.

Μας μιλάει στα ελληνικά και μην φανταστείτε τα κλασσικά καλημέρα και καλησπέρα. Ολόκληρες προτάσεις βγαίνουν από το στόμα του και το κοινό τον αποθεώνει. Ο ίδιος καλωσορίζει τον καλεσμένο- έκπληξη, του οποίου το όνομα βέβαια δεν μπόρεσε να μείνει κρυφό, κάτι που ανακοίνωσαν και οι Locomondo προς δική μας ευχαρίστηση.

Ο Πάνος Μουζουράκης, ντυμένος και αυτός στα μαύρα κάνει την εμφάνιση του στην πίστα. Σαν να βλέπεις δύο ιταλούς μαφιόζους : Επικίνδυνοι αλλά και ρομαντικοί, απόμακροι αλλά γοητευτικοί , σαν να διεκδικούν μια εντυπωσιακή γυναίκα και θέλουν να την καταπλήξουν, ένωσαν τις φωνές τους σε ένα μοναδικό δίδυμο και μας τραγούδησαν το «Americano» στα ιταλικά και στα ελληνικά! Μια μαγική στιγμή, αλλά όχι η καλύτερη της βραδιάς. Είπαμε, οι εκπλήξεις ήταν πολλές.

Παρότι τον ακούσαμε να λέει πως δεν γνωρίζει καλά ελληνικά, αλλά προσπαθεί να τα μάθει, σίγουρα δεν περιμέναμε αυτό που ακολούθησε. Ο Αντώνης( δικαιολογημένα πλέον) κάλεσε τον Μάρκο Κούμαρη στη σκηνή. Ο μπαγλαμάς έκανε πάλι την εμφάνιση του και ο Tonino Carotone μας ξάφνιασε τραγουδώντας ένα πασίγνωστο και χαρακτηριστικό τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα , το «Που σαι Θανάση».

Μια στιγμή που μας συγκίνησε,ταξίδεψε κάποιους μερικά χρόνια πίσω και που έδειψε το μεγαλείο αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη αλλά και τη χαρά του που βρισκόταν στην Ελλάδα.  Με αυτή τη γλυκιά ανάμνηση αποχωρήσαμε από το Διογένης Studio.

Αν υπάρχει κάτι που μας ξένισε ήταν ο τόσο ασφυκτικός χώρος, καθώς δεν υπήρχε άνεση στις κινήσεις των θεατών αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τα τσιγάρα και το κλειστό χώρο. Το μουσικό θέαμα όμως τα κάλυψε όλα και με το παραπάνω και μας έκανε να αντιληφθούμε το πόσο μαγικό είναι να ενώνονται όλες οι μουσικές του κόσμου. Αυτό είναι το Athens Music Festival!

 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here