Κείμενο – Φωτογραφίες: Δημήτρης Κονιδάρης

Η βραδιά της 15ης Σεπτεμβρίου ήταν εντελώς ξεχωριστή στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Πελοποννήσου με τη μεγαλειώδη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Άρεως υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού Χρήστου Λεοντή, ενός εκ των μεγαλύτερων συνθετών μας. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση  και την  Άλωση της Τριπολιτσάς και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Τρίπολης.

Στην αρχή της βραδιάς ακούστηκε το πασίγνωστο «Στο περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθησε μια σύντομη ομιλία του κ. Λεοντή για τον κορυφαίο μας συνθέτη που χάσαμε προσφάτως. Στη συνέχεια  της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα σπουδαίο έργο της μουσικής μας, η «Καντάτα Ελευθερίας» και στο δεύτερο ένα απάνθισμα από παλαιότερες και νεότερες δημιουργίες του κ. Λεοντή. Ειδικά, όμως, για την Καντάτα Ελευθερίας και λόγω της αξίας του έργου  θεωρούμε ότι είναι εντελώς αναγκαία μια σύντομη αναφορά σε αυτή.  Καταρχάς στηρίζεται σε κείμενα τριών κολοσσιαίων  μορφών της Νεοελληνικής Ιστορίας, του Ρήγα Φεραίου (1757-1798), του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) και του  Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864) που τα επένδυσε με τις συνθέσεις του ο Χρήστος Λεοντής. Η επιλογή των τριών αυτών εμβληματικών μορφών του Ελληνισμού ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία. Ο Ρήγας τιμήθηκε ως ένας από τους πρωτομάρτυρες της ιδέας της εθνικής ανεξαρτησίας καθώς και ως προεπαναστατικός διανοητής και πρωτοπόρος μεταλαμπαδευτής των ιδεών του Διαφωτισμού. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός τιμήθηκε ως θεμελιωτής της πνευματικής παράδοσης του σύγχρονου Ελληνισμού και ως υμνητής των ιδεών της Ελευθερίας, του Δικαίου και της Εθνικής Ανεξαρτησίας ενώ ο στρατηγός Μακρυγιάννης τιμήθηκε  ως αξιομνημόνευτη μορφή της Επανάστασης και ως πρωτεργάτης  του Αγώνα για τη συνταγματική κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού. Επομένως η Καντάτα Ελευθερίας σχετίζεται όχι μόνο με την προεπαναστατική περίοδο και την Εθνική Παλιγγενεσία αλλά και τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα περιλαμβάνοντας τους αγώνες του Ελληνικού λαού για Ανεξαρτησία, Ειρήνη και Δικαιοσύνη.

Στην  Καντάτα Ελευθερίας  συμμετείχαν οι γνωστοί τραγουδιστές Γιάννης Κότσιρας, Ιωάννα Φόρτη και Κώστας Τριανταφυλλίδης ενώ στην απαγγελία ήταν οι πολύπειροι ηθοποιοί Ουρανία Μπασλή και Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, που έχουν λάβει μέρος πολλές φορές στο παρελθόν κατά την παρουσίαση του έργου.

Επίσης, συμμετείχαν η χορωδία Τρίπολης καθώς και η μεικτή χορωδία Δήμου Κηφισιάς. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ένα τόσο δύσκολο και σημαντικό έργο, όλοι οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν περίφημα και γι’ αυτό το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό αφού οι απαγγελίες έδεσαν άριστα με τα τραγούδια υπό τους ήχους της ορχήστρας. Αναμφίβολα, την παράσταση έκλεψε ο θρυλικός «Θούριος» του Ρήγα ενώ τα τραγούδια  «Ο ήλιος εβασίλεψε», «Όλα τα έθνη» και «Το χάραμα επήρα»  ζέσταναν τον κόσμο που έσπευσε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Κατά το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης οι τραγουδιστές απέδωσαν έξοχα ορισμένα κομμάτια του κ. Λεοντή όπως:

  • «Χάθηκε η επανάστασή μας» σε στίχους Μήτσου Ευθυμιάδη από το θεατρικό έργο «Προστάτες»
  • «Λούζεται η αγάπη μου» σε στίχους Federico Garcia Lorca (απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου) από τον δίσκο «Αχ.. έρωτα»
  • «Ξενιτεμένο μου πουλί» σε στίχους Γιώργου Αρμένη από το έργο «Μαντζουράνα στο κατώφλι»
  • «Δούλος τρίδουλος» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη από τον δίσκο «Με άλλη ματιά»
  • «Άσπρο μου ρόδο» σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα από τον δίσκο «12 παρά 5»
  • «Αμάρτημα προπατορικό» και «Τα πλοία δίχως φώτα και σημαία»
    σε στίχους Δημήτρη Λέντζου από τον δίσκο «Έρωτας Αρχάγγελος»
  • «Έρωτας Αρχάγγελος» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου από τον ομότιτλο δίσκο
  • «Παράξενη νοσταλγία» και «Σιταρήθρα» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου από τον δίσκο «Φλόγα που καίει»

Το πρόγραμμα τελείωσε με το «Μια φορά κι έναν καιρό» του Μήτσου Ευθυμιάδη από  τους «Προστάτες» και το περιλάλητο «Και να αδελφέ μου» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο τσουκάλι» με τους τρεις ερμηνευτές να αποδίδουν ωραιότατα και μελωδικότατα τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή.

Οπωσδήποτε αξίζουν συγχαρητήρια στην ορχήστρα που την αποτελούσαν οι:

  • Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο
  • Βασίλης Ραψανιώτης, βιολί
  • Τεό Λαζάρου, μπάσο
  • Μάνος Αβαράκης, πνευστά-φυσαρμόνικα
  • Παντελής Ντζιάλας, κιθάρα
  • Αντώνης Παπαγγελής, κιθάρα
  • Βαγγέλης Ζαρμπούτης, μπουζούκι

Τονίζεται ότι τα μέλη της ορχήστρας έχουν συμμετάσχει πάρα πολλές φορές σε συναυλίες με τον Χρήστο Λεοντή καθώς και σε ηχογραφήσεις και, συνεπώς, ήταν αναμενόμενο να είναι τόσο υψηλή  η επίδοσή τους. Μοναδικό αρνητικό της συναυλίας ήταν ο ήχος αφού οι ερμηνευτές και οι ηθοποιοί δεν ακούγονταν τόσο καθαρά και δυνατά όσο θα έπρεπε λόγω, προφανώς, τεχνικών προβλημάτων.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ήταν μια πανέμορφη συναυλία που τίμησε με το παραπάνω το πνεύμα της Επανάστασης και, επιπλέον, μας χάρισε ορισμένα καταπληκτικά τραγούδια του κ. Λεοντή. Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρόλο που  ακούστηκε μόνο ένα τραγούδι από το «Αχ.. έρωτα»,  ένα από το «Καπνισμένο τσουκάλι» και κανένα από την «Καταχνιά»,  χάρη στον πλούτο και την ποιότητα των υπόλοιπων συνθέσεων του Χ. Λεοντή, δεχθήκαμε τόσα υπέροχα ακούσματα και ευφράνθηκε η ψυχή μας μέσα σε ένα μαγικό δίωρο. Επίσης, ένα ακόμα κομβικό σημείο της βραδιάς  ήταν η παρακολούθηση της συναυλίας από αρκετούς νέους και αυτό μόνο ως ελπιδοφόρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μια συναυλία του Χ. Λεοντή είναι εντελώς αναμενόμενο να παρίστανται πολλοί άνω των 50-60 ετών που έχουν βιώματα από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Εντούτοις, όταν βλέπουμε νεαρούς έως 30 ετών, τότε δεν μπορούμε παρά να χαρούμε και να νιώσουμε μερικές νότες αισιοδοξίας επειδή το καλό ελληνικό τραγούδι φαίνεται να αντέχει αν κι έχει δεχτεί μυριάδες χτυπήματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Δυστυχώς, στις επαρχιακές πόλεις, ακόμα και σε μια πρωτεύουσα περιφέρειας όπως είναι η Τρίπολη, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες  για να θαυμάσουμε από κοντά έναν τόσο εμπνευσμένο μουσουργό και τόσο αξιόλογους ερμηνευτές όπως οι Κότσιρας, Φόρτη και Τριανταφυλλίδης. Συνεπώς, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας  προς τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες για αυτήν τη μοναδική βραδιά που μας προσέφερε μερικά διαμάντια της ελληνικής μουσικής.

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here