1/4/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μία ξεχωριστή μουσική παράσταση παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο club του Σταυρού του Νότου. Η Βασιλική Καρακώστα, μαζί με μία εξαιρετική ομάδα μουσικών κάλεσε φίλους και γνωστούς, ξεδίπλωσε για ακόμα μια φορά την «Κουρελού» της και μας αφηγήθηκε ιστορίες και μουσικές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από μέρη πιο μακρινά. Κάποια μικρά προβλήματα στον ήχο πριν την έναρξη της ζωντανής μουσικής ευτυχώς ξεπεράστηκαν γρήγορα και έτσι μπορέσαμε να απολαύσουμε το πρόγραμμα που η Βασιλική και οι μουσικοί της μας είχαν ετοιμάσει.

Η έναρξη έγινε με το «Κραταιά ως θάνατος αγάπη», από το «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι να ακούγεται σαν μουσικό υπόβαθρο και η Βασιλική Καρακώστα ανέβηκε στη σκηνή, χαιρέτησε το κοινό (ανάμεσα στους οποίους είδαμε το Γιώτη Κιουρτσόγλου και τη Βικτωρία Ταγκούλη) και παρουσίασε τους συνεργάτες της στη μουσική αυτή βραδιά.

«Ο ιερέας χρυσό κεκοσμημένος, η κιμωλία, οι συλλαβές», στίχοι από το «Εμείς…του ’60 οι εκδρομείς» το οποίο ομολογώ πως λίγο έλειψε να μην αναγνωρίσω, μέσα από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διασκευή που σχεδόν το έκανε ένα νέο κομμάτι! Η συνέχεια πολυσυλλεκτική και ενδιαφέρουσα. Με παραδοσιακά τραγούδια από την Κρήτη, τον Πόντο, ρεμπέτικα… Η αλήθεια είναι πως μπορώ να σκεφτώ ελάχιστους καλλιτέχνες που μπορούν να συνδυάσουν τόσο ταιριαστά Βασίλη Τσιτσάνη, Νίκο Ξυδάκη, Παύλο Παυλίδη και …Νίκο Κουρκούλη (ναι και μένα μου έκανε εντύπωση η επιλογή του «Μέρα με τη μέρα» αλλά ταίριαζε)!

Είχε έρθει όμως η ώρα για την πρώτη καλεσμένη επί σκηνής τη Nefeli walking undercover, η οποία συνόδευσε με το βιολί της τη Βασιλική Καρακώστα στον «Κηπουρό» και τραγούδησε ένα δικό της κομμάτι με τίτλο «Το ρε και το μι απ’ την ηρεμία». Στη συνέχεια η Βασιλική Καρακώστα μας είπε τα «Λόγια» αλλά και το «Σ’ αγαπώ γιατί εισ’ ο μόνος» που είχε ερμηνεύσει πριν πολλά χρόνια η Σοφία Βέμπο. Ο δεύτερος καλεσμένος ήταν ο Ζακ Στεφάνου ο οποίος μας χάρισε και ένα νέο ακυκλοφόρητό του κομμάτι με τίτλο «Όποτε λέω τ’ όνομά σου». Πολύ καλή επίσης ήταν η ερμηνεία του Κλέωνα Αντωνίου στο «Λερικό», και κάπως έτσι πήγαμε μέχρι το διάλειμμα.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ακόμα πιο ταξιδιάρικο από το πρώτο. Ξεκίνησε μια νύχτα στην Αστροπαλιά, συνάντησε μια Πασαλιμανιώτισσα τσαχπίνα ζωντοχείρα και ξαναπέταξε για την Πάρο με τα «Αμυγδαλοτσακίσματα» τα οποία τραγούδησε η Βασιλική Καρακώστα μαζί με τη Μαρίνα Δακανάλη. Από τη Μαρίνα ακούσαμε επίσης το «Τα πάθη μου τα εφήμερα». Και αμέσως μετά το σκηνικό άλλαξε τελείως καθώς στη σκηνή βρέθηκαν οι Fanfara Transylvania, μια δεκαμελής ορχήστρα δρόμου χάλκινων πνευστών από τη Ρουμανία. Με πολλά στοιχεία από τσιγγάνικη και βαλκανική μουσική, τα …δέκα ξαδέρφια (!) που αποτελούν το συγκρότημα, άφησαν για λίγο τα ταξίδια και το δρόμο και έπαιξαν  στη σκηνή του Σταυρού του Νότου από το «Μήλο μου κόκκινο» μέχρι ένα ορχηστρικό κομμάτι από την Τυνησία. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πάρα πολλή αξιόλογη ορχήστρα μουσικών, που αξίζει να ψάξει κανείς αλλά η αλλαγή του προγράμματος ήταν κάπως απότομη. Λίγη ώρα αργότερα με τη «Σιωπή» και τα «Τσιγάρα» η βραδιά έφτανε στο τέλος της.

Νιώθω πολύ χαρούμενη που παρακολούθησα τη συγκεκριμένη παράσταση. Πρώτον γιατί ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τη Βασιλική Καρακώστα επί σκηνής και με κέρδισε με την παρουσία της και την υπέροχη φωνή της. Και δεύτερον γιατί άκουσα ένα πρόγραμμα, όπου αν και δεν γνώριζα αρκετά τραγούδια, και το οποίο ήταν αρκετά έξω από τα ακούσματα μου, παρ’ όλα αυτά μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκειά του! Η Βασιλική μοίρασε φρούτα στους φίλους της, χρυσάνθεμα στον κόσμο που ήταν παρών και εμείς θα είμαστε εκεί και την ερχόμενη Κυριακή να την απολαύσουμε!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here