Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Βασίλης και Γιάννης, Γιάννης και Βασίλης. Οι συστάσεις για αυτούς είναι περιττές. Παλιοί γνώριμοι και φίλοι αχώριστοι, έχουν συνεργαστεί αρκετά συχνά στη δισκογραφία και στη σκηνή τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια κοινής τους συνύπαρξης στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο ”αιώνιος έφηβος” με την ξέφρενη και ακούραστη πορεία του στη μουσική, με τη συνεχή όρεξη για φρέσκα πράγματα και νέες προκλήσεις, συναντά τον άνθρωπο πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Γιάννης Ζουγανέλης και που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα όσο ελάχιστοι να συνταιριάξει αρμονικά στο ανήσυχο μυαλό του, τη μουσική, την υποκριτική, τη σάτιρα και κάθε άλλη τέχνη που με πείσμα και μεράκι αποφασίζει να υπηρετήσει.

 

Και οι δύο μαζί, σε ένα όμορφο βράδυ στο Old City (Πατησίων 99-101), μεταξύ φίλων και γνωστών, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την επερχόμενη κοινή τους συναυλιακή κάθοδο, που ακούει στο στοχευμένο και καθόλου τυχαίο ”Άντε να λύσουμε…”. Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνέντευξης τύπου, οι δύο καλλιτέχνες απάντησαν με αρκετή υπομονή και ιδιαίτερη ειλικρίνεια στις καθιερωμένες ερωτήσεις συναδέλφων από τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου μεταξύ άλλων ρωτήθηκαν για την κοινή τους πορεία, για ζητήματα της επικαιρότητας και για μελλοντικά τους σχέδια.

papakonstantinou_zouganelis_press_conf_2016_05_001

Στη συνέχεια, ο Βασίλης και ο Γιάννης μας ”έδωσαν” με πολύ γέλιο και ευχάριστη διάθεση όλα αυτά που θέλαμε να ακούσουμε για το φετινό καλοκαίρι. Τα πράγματα έγιναν κάπως έτσι:

papakonstantinou_zouganelis_press_conf_2016_05_007

Β.Π.: Σας φωνάξαμε για να σας ανακοινώσουμε την έναρξη των συναυλιών του φετινού καλοκαιριού. Ο τίτλος των συναυλιών είναι ”Άντε να λύσουμε”. Το σκεφτήκαμε μαζί με το Γιάννη και σημαίνει άντε να λύσουμε επιτέλους, να φύγουμε από τη μιζέρια μας, να αποκτήσουμε κουράγιο και εμείς και το κοινό, να ενώσουμε αγωνίες και συναισθήματα και να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι τελικά ζούμε ακόμα! Αν κάνουμε κάτι, που μόνο από μας θα ξεκινήσει, από τον κόσμο δηλαδή, αν ενεργοποιηθούμε, ο καθένας στον τομέα του, τότε τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Τα πράγματα δεν αλλάζουν από πάνω ποτέ. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας άλλαζαν από τους λαούς. Θα προσφέρουμε ό, τι καλύτερο έχουμε αυτά τα χρόνια από την παράλληλη και ταυτόχρονη πορεία μας με το Γιάννη. Έχω τραγουδήσει τραγούδια του, έχουμε κάνει άπειρες εμφανίσεις μαζί και με το φίλο μας το Σάκη το Μπουλά, που μας λείπει πολύ τώρα. Θα κάνουμε περίπου 30 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα … σε κάμπους, σε βουνά, σε ποτάμια, σε θέατρα, σε γήπεδα … ό, τι βρούμε μπροστά μας, όπως κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είμαστε πάλι με το Γιάννη. Ο Γιάννης, ξέρετε, έχει ένα ταλέντο να δίνει ζωή στους ανθρώπους γύρω του. Έχει μια τέτοια διείσδυση στις αισθήσεις των ανθρώπων, που τους κάνει να γελούν, να διασκεδάζουν, να αισθάνονται σημαντικοί!

Γ.Ζ.: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ! Με το Βασίλη δε θέλω να ανταλλάξω φιλοφρονήσεις. Είναι πίστη, είναι σχέση, είναι αγάπη, είναι συνύπαρξη. Με το Βασίλη έχουμε συνυπάρξει από το τέλος της δεκαετίας του ’70. Ήταν κορυφαίος του χορού σε μια εξαιρετική παράσταση των ”Ατρειδών”, του αλησμόνητου Δημήτρη Ποταμίτη.

Β.Π.: Δεν είχε άλλους όμως, ήμουν μόνος μου ο χορός! (γέλια)

Γ.Ζ.: Μας συνδέει το ”Αχ Μαρία”, μας συνδέει η ”Σφεντόνα”, μας συνδέει το ”Οξυγόνο” ακόμα και ο Ζυγός και η Ακτή Πειραιώς. Μας συνδέουν κάποια τραγούδια που ελέω Βασίλη γίνανε διαχρονικά, όπως το ”Φοβάμαι”, η ”Στέλλα”, ο ”Τρελός”, το ”Αυτόνομο τσιφτετέλι”, ”ο Παράδεισος”. Μας συνδέει και το ”Έλα να με βρεις” σε στίχους Δώρας Σιτζάνη, που μιλούσε για τη συνύπαρξη. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές για ”να βρεθούμε” και η αποστολή μας να γίνει πραγματικότητα. Είναι βέβαια τιμητικό, αν πάρω την υπόστασή μου ως δημιουργός, να σου τραγουδά ένας από τους πλέον καλούς και ιδιαίτερους ερμηνευτές. Ο Βασίλης δεν  είναι ούτε ροκ, ούτε λαϊκός, ούτε του εντέχνου. Ο Βασίλης είναι … ο Βασίλης ! Έχει δώσει το δικό του στίγμα. Θέλω να προαναγγείλω ότι θα πούμε δύο καινούρια τραγούδια σε ποίηση Γεωργίου Σουρή, που η αλήθεια τους ταιριάζει απόλυτα με την πραγματικότητά μας. Αρχίζουμε 1 Ιουνίου από Πάτρα.

Β.Π.: 8 Ιουνίου στην Πετρούπολη και 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Και οι τρεις μέρες είναι Τετάρτες! (γέλια)

Γ.Ζ. : Δε θα μπορούσα να κάνω συναυλίες μόνος μου ή με κάποιον άλλο και να είχε ήδη αυτή την επιτυχία σε προπωλήσεις η συναυλία στο μαγικό Θέατρο Πέτρας. Σας καλούμε έχοντας υπόψη την αποστολή μας, με παρρησία και χωρίς πολλά λόγια να δείτε αυτό που κάνουμε πάνω στη σκηνή.

Β.Π. : Ευχαριστούμε που ήρθατε όλοι εδώ! Και τους φίλους και τους δημοσιογράφους φίλους. Να ‘στε καλά!

Γ.Ζ.: Και τους φίλους αλλά πες και για τους εχθρούς! (γέλια)

Κάπως έτσι, το καράβι με τους τρελούς του καπετάνιους και πλήρωμα όλους εμάς, λύνει πανιά αυτό το καλοκαίρι και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα για να δώσει αισιοδοξία, δύναμη και κουράγιο. Γιατί τελικά η μόνη λύση είναι να πούμε ”όχι στη μιζέρια, ναι στην κοινή δράση”. Στο τέλος, ό, τι και να γίνει, ”θα τα βρούμε τα πράσινα λιβάδια, θα το βρούμε το μαγικό νερό”!

papakonstantinou_zouganelis_press_conf_2016_05_003

Μαζί τους οι:
Πιάνο / keyboards: Ανδρέας Αποστόλου
Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης
Τύμπανα: Στέφανος Δημητρίου
Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη
Κιθάρες – πνευστά: Γιάννης Αυγέρης

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Μπίτος
Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας
Ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου
Επιμέλεια οπτικού υλικού: Πάνος Ζενίδης

Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC (info@straymusic.gr)

—————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here