21/11/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr

Αθήνα, Νοέμβρης 2011. Το ότι είναι Δευτέρα δε βοηθάει. Το ότι είναι μια από τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα απλά κάνει τη Δευτέρα χειρότερη. Και όμως κάποιοι έχουν αντίθετη γνώμη και προτείνουν μάλιστα και το αντίδοτο: Τιγκαΐνη (λεπτομέρειες για την εν λόγω ουσία θα δοθούν παρακάτω). Ο κρύος αέρας και η υποψία χιονόνερου έμειναν έξω από την πόρτα του Nueva Trova. Γιατί μέσα η σκηνή ανήκε σε μια ιδιότυπη για τα ελληνικά δεδομένα μπάντα. Ο Σταύρος Νταντούς και οι Los Tigainos μας χάρισαν μια βραδιά reggae ακουσμάτων στην καρδιά της Αθήνας!

Ο Σταύρος Νταντούς, εάν αναρωτιέστε, είναι αυτό το παλικάρι με τα μακριά ράστα που μας τραγουδούσε χαρωπά μέσα από τα ραδιόφωνα μας πως «στη γη κληρώθηκα να ζω / μα εγώ στο Σείριο κατοικώ». Βλέποντας τον από κοντά μαζί με τους θεότρελους μουσικούς του, οφείλω να πω πως όντως πρόκειται για έναν πολύ θετικό και χαμογελαστό άνθρωπο που μεταδίδει αυτή την αισιοδοξία και στο κοινό του! Εξάλλου πιο το νόημα, ειδικά στις μέρες μας, να βγεις έξω για να διασκεδάσεις και να γυρίζεις σπίτι σου εν τέλει ακόμα πιο στενοχωρημένος απ’ ότι έφυγες; Έχοντας παρόμοιο σκεπτικό τα παιδιά, αψήφησαν τον στριφνό και δύσκολο καιρό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και με χαμόγελο, χιούμορ και καλή διάθεση μας έφτιαξαν τη βραδιά.

Η έναρξη έγινε δυνατά με το «Satta Massa Gana» από Abyssinians και το «Forever loving jah» μιας και δεν ήταν δυνατόν να λείπουν οι ήχοι του Bob Marley από ένα τέτοιο live. Αν και δεν γνωρίζω πολλά για τη reggae μουσική και δεν έχω πειστεί ακόμα απόλυτα κατά πόσο ταιριάζει στη γλώσσα μας, άκουσα μερικά πολύ ωραία τραγούδια του Σταύρου όπως το «Πρόσεχε», το «Εγκλωβισμένοι», και το «G.T.P.» με special αφιέρωση στους αξιότιμους βουλευτές μας βεβαίως βεβαίως! Συνέχεια με Sublime, Manu Chao, Jacob Miller, πολύ Marley, διακριτικά φλεγματικά σχόλια από τον Σταύρο πίσω από το μικρόφωνο και ειδική μνεία στον σαξοφωνίστα Θεόδωρο που έδινε ρέστα!

Ακούσαμε τα πάντα. Από το «Come together» των Beatles μέχρι ένα επικό φινάλε με την …40η Συμφωνία του Mozart σχεδόν αγνώριστη! Και όπως απαιτεί και η παράδοση του εν λόγω μαγαζιού είχαμε και μια μικρή ομολογουμένως unplugged συνέχεια από το Σταύρο κ σποραδικά τους λοιπούς Tigainos για ένα «Redemption Song» και φυσικά το «Σείριο». Και όπως μας είπαν και οι ίδιοι πολλάκις … «Ευλογείτε»!

Ας δούμε όμως τι μας είπαν και οι ίδιοι περί Τιγκαΐνης και λοιπών ενδιαφερόντων θεμάτων, όταν τους πλησιάσαμε πριν το live για μια mini αποκλειστική συνέντευξη… :

Music Corner: Παιδιά καλησπέρα. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι είναι η «Τιγκαΐνη».
Σταύρος Νταντούς: Ωραία, λοιπόν η τιγκαΐνη είναι η βασική συστατική ουσία για τη διαβίωση και συντήρηση της ζωής. Χωρίς τιγκαΐνη θα μείνεις από βενζίνη. Π.χ. δε χρειάζεσαι ούτε αμφεταμίνη, ούτε νικοτίνη, ούτε καφεΐνη, ούτε κορίτσια με μίνι παρά μόνο τιγκαΐνη!!! Κοινώς είναι η κινητήριος δύναμη για να έχεις full ενέργεια. Να ζεις τη ζωή στο max, στο full, στο τίγκα!

Music Corner: Τι έχετε ετοιμάσει για απόψε, για τον κόσμο που θα έρθει αυτό το παγωμένο βράδυ να σας δει στο Trova;
Σταύρος Νταντούς: Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια καλοκαιρινή κατάσταση! Ελπίζουμε ο κόσμος να καταφέρει να έρθει παρά το κρύο.
Los Tigainos: Θα είναι ένα πολύ όμορφο live. Έχουμε όρεξη, ενέργεια, ελπίζουμε να έρθει κόσμος αλλά πλήθος να μην είναι, λίγοι και καλοί! Δεν πειράζει!

Music Corner: Μιας και τα κομμάτια σας έχουν ένα διακριτικό κοινωνικό σχόλιο από πίσω με πολύ χαρούμενο και όμορφο τρόπο, θα ήθελα δυο λόγια για τη σημερινή πραγματικότητα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να προσπαθούμε να …δραπετεύσουμε για το Σείριο;
Σταύρος Νταντούς: Κοίτα, όταν είχε γραφτεί αυτό το cd ήταν υποτίθεται όλα σε ευμάρεια. Δεν υπήρχε κανένα οικονομικό πρόβλημα, ούτε τίποτα άλλο. Δε λέω ότι το είχα δει ή σκεφτεί αλλά με τέτοια πορεία που ‘χαμε κάτι τέτοιο θα γινότανε. Τώρα σχετικά με το να πάμε στο Σείριο, χθες έβλεπα σε ένα ντοκιμαντέρ ότι έχουν αρχίσει και φτιάχνουν διαστημόπλοια για κατοίκηση πέρα από τους πλανήτες στη μέση του διαστήματος. Άρα πέρα από τη φαντασία και την πλάκα σε λίγο όντως θα πάμε στο Σείριο γιατί δε χωράμε σε αυτόν τον πλανήτη.

Music Corner: Μετά το αποψινό live ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;
Σταύρος Νταντούς: Θα ανοίξουμε τη συναυλία των Gladiators, μιας τζαμαϊκανής μπάντας που έρχεται το Δεκέμβριο. Και αν πάνε όλα καλά θα είμαστε η μπάντα στο “Bob Marley Tribute” που γίνεται κάθε χρόνο. Μαζευόμαστε μπάντες από Ελλάδα, από Τζαμάικα και κάνουμε αφιέρωμα στον Bob Marley.

(Κάπου εκεί τελειώσαμε με τη συνέντευξη μιας και ήρθαν κάτι Κουβανές φίλες των παιδιών, την παρουσία των οποίων είχαν αναφέρει στην off the record συζήτησή μας! Να σημειωθεί οι δύο συμπαθέστατες κοπέλες αν και σίγουρα δεν κατάλαβαν όλα τα τραγούδια το ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα και φώναζαν για encore! Γιατί όχι κι εσείς στο επόμενο live;)

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here