25/4/2012
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πάει και το Πάσχα! Φάγαμε ότι φάγαμε (τώρα βέβαια κλαίμε γι’ αυτά που φάγαμε!), περάσαμε καλά και τώρα επιστροφή στη γνώριμη καθημερινότητα. Μη στενοχωριέστε όμως! Πάντα μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες να σπάσουμε την καθημερινή ρουτίνα και να περάσουμε καλά. Εμείς σε μία τέτοιου είδους απόπειρα βρεθήκαμε την προηγούμενη Παρασκευή, 20 Απριλίου, στο Σταυρό του Νότου για να ακούσουμε τον Κωστή Μαραβέγια!

Τον Κωστή Μαραβέγια ή Maraveyas Ilegál τον γνωρίσαμε το 2003, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, ο Ραδιοπειρατής. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να χτίσει το δικό του πιστό κοινό και να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο προσωπικό στυλ. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο ότι καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία από τη βαλκανική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική και όλο αυτό να αποτελεί μία επιτυχημένη συνταγή. Ας επιστρέψουμε όμως στα της Παρασκευής…

Μαζί του επί σκηνής βρισκόταν η ανανεωμένη μπάντα του, η οποία αποτελείται από τον Κρίτωνα Μπελλόνια (τύμπανα), τον Τζιμ Σταρίδα (τρομπόνι), τον Άγγελο Αγγελίδη (ηλεκτρική κιθάρα), τον Σταμάτη Φουσέκη (κοντραμπάσο) και τον Νίκο “Ottomo” Αγγλούπα (γκρανκάσα, κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα). Πέρα από αυτούς όμως, κάθε βδομάδα θα συμμετέχουν στις μουσικές του παραστάσεις καλεσμένοι-έκπληξη. Οι πρώτοι καλεσμένοι του ήταν οι «The Brothers Group of  Bucharest», μία street band για την οποία θα μάθετε περισσότερα στοιχεία στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα βρεθήκαμε στα καμαρίνια του Σταυρού του Νότου για μία σύντομη κουβέντα με τον Κωστή Μαραβέγια. Η συζήτηση μας ξεκίνησε από τις εμφανίσεις του. Όπως μας είπε σε αυτές τις εμφανίσεις δύο είναι τα βασικά στοιχεία, η παρουσίαση των τραγουδιών από τον τελευταίο του δίσκο («Lola») αλλά και οι νέες ενορχηστρώσεις. Ουσιαστικά σε αυτές τις εμφανίσεις θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον «Maraveyas Ilegál με νέο ήχο».

Σε αυτές τις διαφορετικές ενορχηστρώσεις θα υπάρχουν όργανα που πάντα ήθελε να χρησιμοποιήσει, όπως το τρομπόνι και η γκρανκάσα. Απ’ ότι κατάλαβα η γκρανκάσα πρέπει να ήταν το μεγάλο του απωθημένο, αφού όπως μας εξομολογήθηκε ήθελε πάντα να την πάρει στις παρελάσεις αλλά πάντα βρισκόταν κάποιος πιο γεροδεμένος και του την έπαιρνε μέσα από τα χέρια! Αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία του με τους «The Brothers Group of  Bucharest» και στο πως προέκυψε: «Πρόκειται για μία μπάντα από αδέλφια και ξαδέλφια τσιγγάνων που είδα μία μέρα να παίζουν στο δρόμο καθώς έπινα ένα καφέ σε κάποιο μαγαζί της Αιόλου. Μου άρεσαν πολύ, παίξαμε μαζί και σήμερα τους κάλεσα εδώ. Θα σας αρέσουν πολύ». Μοιραία η συζήτηση οδηγήθηκε στη «Λόλα» του, το βιβλίο που συνοδεύει το νέο του δίσκο και θα κυκλοφορήσει γύρω στα τέλη Απριλίου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Στο βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία μιας μουσικού που γνωρίζει το Μάρκο για τον οποίο ο Κωστής Μαραβέγιας μας είπε ότι «πρέπει να είναι όπως εγώ, έτσι τον φαντάζομαι». Η γνωριμία τους και η ιστορία τους εκτυλίσσεται εν μέσω πολιτικών αλλαγών και διαγγελμάτων, ταξιδεύοντας προς το Καστελόριζο. Όπως μας αποκάλυψε η «Λόλα» είναι η πρώτη του μεγάλη ιστορία. Στο παρελθόν είχε γράψει κάποιες  μικρές ιστορίες, οι οποίες περιοριζόταν σε 2-3 σελίδες ή στους στίχους τραγουδιών τα οποία «αν το καλοσκεφτείς είναι μικρά διηγήματα».

Έτσι εκτός από τραγουδοποιός είναι πλέον και συγγραφέας. Με αυτή τη διπλή ιδιότητα μας μίλησε για τη τέχνη η οποία «πρέπει να θέτει ερωτήματα στους ανθρώπους και όχι να δίνει απαντήσεις» καθώς  έτσι μόνο μπορεί να προσφέρει κάτι. Αυτό προσπαθεί να κάνει και εκείνος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο Κωστής Μαραβέγιας μιλάει στο μικρόφωνο του MusicCorner.gr και στη Μαρίνα Σκοπελίτου...

Για το τέλος μας άφησε τα κακά νέα. Κακά για εμάς, καλά για εκείνον, ο οποίος μετά τις εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου (οι επόμενες θα είναι στις 27-28 Απριλίου και στις 4-5 Μαΐου) θα κάνει διακοπές. Όσοι λοιπόν θέλετε να τον δείτε και δεν προλάβετε σε αυτά τα δύο διήμερα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τον Αύγουστο οπότε και θα ξεκινήσει τις καλοκαιρινές του συναυλίες…

Μετά τη μικρή μας κουβεντούλα επιστρέψαμε στις θέσεις μας και περιμέναμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Μαζί με εμάς περίμεναν και πολλοί νεαροί φίλοι και θαυμαστές του τραγουδιστή, οι οποίοι είχαν πραγματικά γεμίσει και τους δύο ορόφους του μαγαζιού.

Το πρώτο τραγούδι της βραδιάς ήταν το «Diktator des Marktes», ένα τραγούδια από το νέο δίσκο το οποίο περιγράφει πολύ εύστοχα την πραγματικότητά μας. Κάποια από τα κομμάτια που ακολούθησαν ήταν το ρυθμικό «Welcome to Greece», το «Άσε με να μπω», το «Πιάσαμε πάτο», το «Going Away», το «Τσαλαπατώ» ένα ακόμα πολύ επίκαιρο τραγούδι, το «Δεν ζητάω πολλά» και το «Δεν Νιώθω Τίποτα», το όποιο όπως μας δήλωσε είναι το πιο λακωνικό τραγούδι που έχει γράψει ποτέ (αποτελείται από μόνο δύο στίχους: Δεν Νιώθω Τίποτα – Πιο Δυνατά, πιο δυνατά, πιο δυνατά) και το εμπνεύστηκε την περίοδο που η Ελλάδα έμπαινε στο ΔΝΤ. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι συνειρμούς θέλει… Φυσικά στο πρώτο μέρος ακούσαμε και το ομώνυμο τραγούδι του νέου δίσκου «Lola», στο όποιο το κοινό συμμετείχε ενεργά. Με άλλα λόγια, κοινό και τραγουδιστής μετατρέψαμε τη «Λόλα» σε μουσικοχορευτικό υπερθέαμα… Τη χορογραφία τη μάθαμε αμέσως με δάσκαλο τον ίδιο τον Κωστή Μαραβέγια! Όσοι θέλετε να κάνετε μία πρόβα ιδού οι οδηγίες: χέρι πάνω – χέρι στο πλάι (x2), μία το δεξί – μία το αριστερό. Φυσικά το χέρι δεν το κουνάμε σαν τον τροχονόμο, θα πρέπει να πάλλεται. Όλο αυτό συνοδεύεται από ένα ρυθμικό «λα – λα – λο – λάι». Απλό!!!

The Brothers Group of Bucharest

Μετά το διάλειμμα στη σκηνή ανέβηκαν πρώτοι οι φιλοξενούμενοι της βραδιάς, οι «The Brothers Group of  Bucharest» οι οποίοι πραγματικά κατάφεραν να μας ταξιδέψουν με τη μουσική τους. Όταν επέστρεψε στη σκηνή ο Κωστής Μαραβέγιας ευχαρίστησε τους καλεσμένους του και συνέχισε ο ίδιος το πρόγραμμα με τραγούδια όπως το «Πού να βρω μια να σου μοιάζει», το «Εθισμός» και  το «Δε με πείθεις». Κάποια στιγμή μετά από μερικά ακόμη τραγούδια, λίγα για να αποτελούν το δεύτερο μέρος, μας λέει: «Λοιπόν τώρα θα κάνουμε κάτι μαζί… Εμείς θα κάνουμε ότι βγαίνουμε και εσείς ότι μας φωνάζετε». Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι, εμένα πάντως κάτι μου θυμίζει! Δύο ήταν οι πιο απολαυστικές στιγμές του «encore». Η πρώτη ήταν όταν ο καλλιτέχνης τραγούδησε το «Φίλα με ακόμα» παίζοντας πιάνο και η δεύτερη όταν ο τραγουδιστής, η ορχήστρα και το κοινό άρχισαν να παίζουν ένα παιχνίδι με σφηνάκια, στο όποιο όμως εμείς του πάνω ορόφου δεν μπορούσαμε για πρακτικούς λόγους να συμμετέχουμε. Αδικία! Ακολούθησε και δεύτερο πιο αληθινό encore στο οποίο ακούστηκε μόνο ένα τραγούδι, η «Λόλα»…

Maraveyas Ilegál

Κάπου εκεί γύρω στις τρεις παρά τελείωσε αυτή η πολύ όμορφη βραδιά. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε και σίγουρα ξεφύγαμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας! Και για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο Κωστής Μαραβέγιας, τον οποίο αν θα έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε με δύο λέξεις αυτές θα ήταν χαρά και ενέργεια! Φαινόταν να απολαμβάνει πραγματικά αυτό που έκανε, ενώ δεν σταμάτησε λεπτό να τραγουδά, να παίζει και να χορεύει με μία τρομερή ενέργεια! Το τελευταίο στοιχείο για τον Κωστή Μαραβέγια που θα ήθελα να επισημάνω και το οποίο πιστεύω ότι προσθέτει πολλά στις εμφανίσεις του, είναι η θεατρικότητα του. Ίσως να τα κατάφερνε καλά και στην έβδομη τέχνη! Ποιος ξέρει;

Τέλος, να μην παραλείψω να πω ένα μπράβο για την ορχήστρα, η οποία αν και νεοσύστατη ήταν δεμένη και συνέβαλε πραγματικά στο όμορφο αποτέλεσμα, αλλά και για την ιδέα των «The Brothers Group of  Bucharest» που μας προσέφεραν ένα ακόμα διαφορετικό μουσικό ερέθισμα…!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here