ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Heaven (4/2012)

H Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η  Ευανθία Ρεμπούτσικα σε μια κορυφαία συναισθηματική στιγμή μας  χαρίζουν τραγούδια και μουσικές, ήχους και αρμονία από την Ελλάδα μέχρι  την Ανατολή.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τον πιο συγκινητικό και διεισδυτικό τρόπο μεταφέρει την ψυχή της σε 12  τραγούδια, μέσα από τις μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και τα λόγια  των σπουδαίων στιχουργών  Μιχάλη Γκανά, Άρη Δαβαράκη, Ελένης Ζιώγα, Ρεβέκκας Ρούσση, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Ο  απόλυτος συνδυασμός της  μουσικής μαγείας στο νέο τους cd με τίτλο “ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΣ ΕΛΠΙΔΑ»

«Ό, τι μας συγκίνησε έγινε τραγούδι» αναφέρει χαρακτηριστικά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείωμα της στην έκδοση του cd. «Εικόνες του σ’ αγαπώ, εικόνες και αλήθειες της εποχής, της φαντασίας διαδρομές  σαλπάρουν».

Η μουσική ένωση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα ξεκίνησε στη σκηνή, με την παράσταση «Μπαχάρι, κανέλα και γιορτή» που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του χειμώνα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη , μία παράσταση που μάγεψε και  ξεσήκωσε  κυριολεκτικά το κοινό!

Η συνάντηση στο στούντιο  ήταν φυσικό επακόλουθο… «Πάντα έψαχνα το αηδόνι της ανατολής και πάντα το γύρευα μακριά. Το βρήκα στην φωνή της Άλκηστης» σημειώνει η Ευανθία Ρεμπούτσικα. «Ένα αηδόνι που περιέχει τον παλιό κόσμο του Ελληνισμού μαζί με τον δυναμισμό του σύγχρονου. Με αφορμή τη φωνή της, μουσικές μου που γεννήθηκαν μέσα σε ταινίες βρήκαν τα λόγια τους, πήραν σάρκα και οστά και γίνανε τραγούδια»

Μία πρώτη ονειρική γεύση από τα νέα τραγούδια της μοναδικής αυτής συνεργασίας έχουμε ήδη πάρει, με τα τραγούδια «Το γλυπτό» σε στίχους Άρη Δαβαράκη και «Πέντε χρόνια σε ερωτεύομαι» σε στίχους Μιχάλη Γκανά, που αγαπήθηκαν πολύ από τα ραδιόφωνα και τον κόσμο, ενώ αυτές τις ημέρες ακούμε στα ραδιόφωνα το «Λυπάμαι για αύριο» σε στίχους Ρεβέκκας Ρούσση.

«Οι μελωδίες της Ευανθίας με έκαναν, έστω και για λίγο, να πετάξω τόσο διαφορετικά πάνω από τη θολή πραγματικότητα» δηλώνει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και μας προσκαλεί σε αυτήν την μοναδική μουσική πτήση!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου – maria_avramidou@musiccorner.gr

Εικόνες, συναισθήματα κι αξίες που έχουμε ξεχάσει μέσα στην τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε, έρχονται να μας θυμίσουν ξανά τα δώδεκα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην πρώτη δισκογραφική συνεργασία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Φως, έρωτας, θάλασσα, πόλεις, νησιά, εικόνες, μουσικές κι αρώματα από τόπους μακρινούς και συνάμα οικείους, και, κυρίως, η ελπίδα που έδωσε τον τίτλο στο CD, μας κάνουν συνοδοιπόρους σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι. Αρκετές από τις μελωδίες είναι ήδη γνώριμες, καθώς τις έχουμε ξανακούσει σε ορχηστρική μορφή σε προηγούμενες δουλειές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ωστόσο, όλες τους αποκτούν άλλη διάσταση χάρη στην κρυστάλλινη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, η οποία χαρακτηρίζει αβίαστα κάθε τραγούδι που ερμηνεύει, αλλά και στους στίχους που υπογράφουν οι Μιχάλης Γκανάς, Άρης Δαβαράκης, Ελένη Ζιώγα, Ρεβέκκα Ρούσση, καθώς και ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

Το ταξίδι αυτού του δίσκου ξεκινά με τη φράση «Η βάρκα λύθηκε!» και το τραγούδι «Θάλασσα Γυαλί», το οποίο σε κάνει να νιώθεις σαν να πλέεις όντως στα κύματα του Αιγαίου. Σε ανάλογο ύφος κινείται και το «Σε Όλα τα Νησιά», το οποίο μάς καλεί να «λιώσουμε παπούτσια» σ’ έναν ξέφρενο νησιώτικο χορό. Και τα δύο αυτά τραγούδια διαθέτουν ήχους βγαλμένους από την ελληνική παράδοση, οι οποίοι ακούγονται εξαιρετικά σύγχρονοι και λυρικοί ταυτόχρονα.

Το ταξίδι νομίζω πώς είναι έννοια κλειδί στον συγκεκριμένο δίσκο, αλλά η πορεία του κάθε άλλο παρά είναι προκαθορισμένη. Το ομότιτλο «Για Πού Τραβάς Ελπίδα» θυμίζει παιδικό τραγούδι που με την αθωότητα και την αμεσότητά του διατηρεί μια γλυκόπικρη ισορροπία. Η ελπίδα μοιάζει να ταξιδεύει μόνη σ’ ένα χάρτινο καραβάκι, μέσα σε έναν ωκεανό δυσκολιών, με μοναδική πυξίδα της τον εαυτό της κι όσους, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτήν. Είναι άλλωστε, όπως αναφέρουν οι όμορφοι στίχοι του Άρη Δαβαράκη «η μόνη πια πατρίδα που έχουμε».

Άλλες δύο πατρίδες έχουν ξεχωριστή θέση στο άλμπουμ αυτό: η Αίγυπτος και η Κωνσταντινούπολη. Στην πρώτη είναι αφιερωμένος «Ο Νείλος», ένα τραγούδι με έντονο ανατολίτικό ηχόχρωμα και σχεδόν εξωτικό ερωτισμό. Τις πιο ζωντανές εικόνες, τις δημιουργεί, κατά τη γνώμη μου, το τραγούδι «Πόλη». Δεν ξέρω, αν σ’ αυτό παίζουν ρόλο οι έντονα περιγραφικοί στίχοι της Ελένης Ζιώγα ή αν όλοι ως Έλληνες κουβαλάμε μέσα μας μια νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο τραγούδι γεννά -πέρα από εικόνες- ήχους, μυρωδιές, ακόμη και μνήμες για έναν τόπο που προσωπικά δεν έχω επισκεφθεί, αλλά το κομμάτι αυτό τον ζωντανεύει μ’ έναν παράξενο, συγκινητικό τρόπο στο μυαλό μου. Νομίζω ότι είναι από τα πιο διεισδυτικά τραγούδια του δίσκου…

Πολύ ιδιαίτερη είναι και «Η Σκιά», ένα ωραίο ερωτικό χασάπικο, το οποίο θεωρώ ότι συνοψίζει την αμεσότητα που χαρακτηρίζει όλα τα ερωτικά τραγούδια του CD. Μπορεί το βασικό θέμα που εντόπισα σε αυτόν τον δίσκο να είναι το ταξίδι, ο έρωτας όμως, ο οποίος αποτελεί από μόνος του το ωραιότερο και πιο δύσκολο ταξίδι, είναι κυρίαρχος σε αυτή τη δουλειά. Άλλωστε, τα πρώτα single με τα οποία μάς συστήθηκε ραδιοφωνικά ο δίσκος είναι «Το Γλυπτό» και το «Πέντε Χρόνια Σ’ Ερωτεύομαι». Το πρώτο κινείται σε ήχους εμπνευσμένους από την Ανατολή, το δεύτερο θεωρώ ότι είναι από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια που έχει ερμηνεύσει ποτέ η Πρωτοψάλτη. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι τη χειμωνιάτικη βραδιά που παρακολούθησα την παράσταση «Μπαχάρι, Κανέλα και Γιορτή», ο κόσμος της ζήτησε δια βοής να πει αυτό το τραγούδι στο ανκόρ… Ο Μιχάλης Γκανάς που υπογράφει τα λόγια του, έχει γράψει επίσης ίσως το ωραιότερο ερωτικό τραγούδι του δίσκου, το «Έλα». Μια ιδιαίτερη μπαλάντα, με μπλουζ στοιχεία στην ενορχήστρωση, η οποία απογειώνεται με τη συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και μετρημένη ερμηνεία της Πρωτοψάλτη. Άλλη μια μπαλάντα, το «Όλα Είναι Εδώ», ενορχηστρωμένη σχεδόν ακουστικά με πιάνο και σαξόφωνο, παραπέμπει σε ύφος τζαζ, ενώ το «Λυπάμαι γι’ Αύριο» στροβιλίζεται σ’ ένα υπέροχο βαλσάκι, από τους πιο χαρακτηριστικούς κι αγαπημένους ήχους της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Το CD κλείνει με το «Μη Μου Λες Συγγνώμη», ντουέτο της Άλκηστης με τον Στέλιο Διονυσίου. Πρόκειται για ένα χασάπικο, το πιο «καθαρόαιμο» λαϊκό τραγούδι του δίσκου, το οποίο όμως φέρει διάχυτες τις λυρικές μουσικές πινελιές της Ρεμπούτσικα.

Συνοψίζοντας, δεν ξέρω κατά πόσον αυτός ο δίσκος καινοτομεί, δεδομένου ότι, τόσο από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, όσο και από την Ευανθία Ρεμπούτσικα περιμένεις πάντοτε ένα άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο οπωσδήποτε υπάρχει σε αυτή τη δουλειά. Μουσικά, ο δίσκος κινείται στο γνώριμο ύφος της συνθέτιδος, η οποία ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα σε ήχους της Δύσης και της Ανατολής και πολλές εκπλήξεις δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπάρχει και κομμάτι που να μην έχει θέση στο CD: όλα τους έχουν διαλεχτεί με προσοχή, κανένα δεν είναι περιττό κι έχουν και τα δώδεκα χαρακτήρα. Από την άλλη, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ ταξιδεύει στον δικό του κόσμο, σαν να αγνοεί λίγο τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε. Ένα προσεκτικότερο άκουσμα, ωστόσο, αποκαλύπτει νύξεις για το σήμερα σε αρκετούς στίχους και, σε τελική ανάλυση, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, αυτά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε είναι η ελπίδα, η αγάπη και τα όνειρα. Και τα όμορφα τραγούδια που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν η Άλκηστις και η Ευανθία φωτίζονται σίγουρα και από τις τρεις αυτές έννοιες…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Θάλασσα Γυαλί
02. Το Γλυπτό
03. Έλα
04. Ο Νείλος
05. Όλα Είναι Εδώ
06. Λυπάμαι γι’ Αύριο
07. Για Πού Τραβάς Ελπίδα
08. Σε Όλα τα Νησιά (Κρίνα του Γιαλού)
09. Η Σκιά
10. Πόλη
11. Πέντε Χρόνια Σ’ Ερωτεύομαι
12. Μη Μου Λες Συγγνώμη 

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here