Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Οκτώ αυτοσχέδιες μελωδίες που έγιναν τραγούδια… Ξεκίνησαν από ένα τα-ρι-ρα και έφτασαν να αποτελέσουν το υλικό της νέας δισκογραφικής δουλειάς της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια όλα αυτά τα χρόνια φλέρταρε με την σύνθεση με ένα ιδαίτερο είναι αλήθεια τρόπο… Χωρίς να γνωρίζει να διαβάζει μουσική σκάρωνε μελωδίες και τις αποτύπωνε σε ένα δημιοσιογραφικό ραδιοφωνάκι… Αυτές τις μελωδίες άκουσαν πολλοί φίλοι της Ελένης και την έπεισαν να τις κάνει τραγούδια. Και όντως έτσι έγινε! Με τη βοήθεια του Σπύρου Χατζηκωνσταντίνου εδώ και λίγες μέρες έχουμε στα χέρια μας την πρώτη συνθετική απόπειρα της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Και αν κρίνουμε από τις πρώτες εντυπώσεις μάλλον το πείραμα πέτυχε!

Οι συνθέσεις της Ελένης Τσαλιγοπούλου χαρακτηρίζονται από ποικιλία ήχων και μουσικών τάσεων ενώ έντονη είναι και η διάθεση πειραματισμού με ένα σύγχρονο ηλεκτρικό ηχητικό περιβάλλον. Από τον ατμοσφαιρικό trip hop ήχο του «Τραγουδιού» στην κινηματογραφική αισθητική του «Μοσχολούλουδου» και από τα βαλκανικά «Χρώματα» στις μελωδικές «σκιές» , το ταξίδι ξεκινάει με δυνατά εχέγγυα για μια εξίσου απολαυστική συνέχεια. Η καλοκαιρινή διάθεση του «ονείρου» συναντά τη γλυκιά bossa nova των «33 στροφών» για να καταλήξει στο ατμοσφαιρικό «Γράμμα σε μένα» και στο νοσταλγικό βαλσάκι «Χαμένοι στην αγάπη»…

Στο ταξίδι αυτό η Τσαλιγοπούλου δεν είναι μόνη. Έχει μαζί της οκτώ εξαιρετικούς δημιουργούς που της χάρισαν τα λόγια της ψυχής τους. Ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παύλος Παυλίδης, ο Vassilikos κλήθηκαν να ζωντανέψουν το όνειρο της Ελένης και να του δώσουν σάρκα και οστά. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έγραψαν για πρώτη φορά στίχους πάνω σε ξένη μελωδία. Μαζί τους και δύο από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής στιχουργικής, o Θοδωρής Γκόνης και ο Νίκος Μωραΐτης.

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών καθώς και την επιμέλεια της παραγωγής έχει αναλάβει ο μουσικός Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Κατάφερε να ενοποιήσει ένα ακατέργαστο και αρκετά ετερόκλητο ηχητικό υλικό και να του δώσει μια ενιαία ενορχηστρωτική γραμμή κάνοντας την ακρόαση να ρέει ευχάριστα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στα συν και το ευφάνταστο art-work της έκδοσης με πρωτότυπο εικονογραφημένο σχεδιασμό.

——-

Ο Χρήστος Δάντης δίνει μέσα από την μουσική του το δικό του στίγμα για την κοινωνική κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και υπογράφει ένα από τα καλύτερα album της καριέρας του. Μια εξαιρετική δουλειά με εφτά νέα τραγούδια, συν το τραγούδι «Με πήρε η νύχτα αγκαλιά» σε μία demo διασκευή. Την μουσική υπογράφει ο ίδιος ο Χρήστος Δάντης ενώ οι στίχοι ανήκουν στον Βασίλη Καπερνάρο. Συνοδοιπόροι του στο cd «Τα δικά μας τραγούδια» ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Πασχάλης Τερζής που συμμετέχουν ερμηνεύοντας από ένα τραγούδι. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο album που ο Χρήστος Δάντης χρώσταγε εδώ και χρόνια στους θαυμαστές του και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του cd θα διατεθούν στον σύλλογο επανένταξης εξαρτημένων ατόμων “Επιστροφή”.

——-

Ο Μύρωνας Στρατής μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο προηγούμενος του δίσκος με τίτλο «Τώρα είναι αλλιώς» επιστρέφει με νέο υλικό! Το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ “Άλλος κόσμος” που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Lyra περιλαμβάνει δώδεκα ολοκαίνουρια κομμάτια και ένα ντουέτο έκπληξη. Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός υπογράφει για ακόμη μια φορά τη μουσική στη νέα αυτή δουλειά που κινείται στους γνώριμους ποπ-ροκ δρόμους που κινήθηκαν και τα δύο προηγούμενα albums του. Ήδη μάλιστα ακούμε αυτές τις μέρες στα ραδιόφωνα και το πρώτο single από τη νέα αυτή δουλειά που τιτλοφορείται “180 Μοίρες”.

——-

Τα Κόκκινα Χαλιά μετά από αρκετά digital singles παρουσιάζουν επιτέλους την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Sony music. Το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Εμείς», εκτός από τις δύο ήδη ραδιοφωνικές επιτυχίες του γκρουπ “Εμείς” και “Σε θέλω απόψε”, περιλαμβάνει για πρώτη φορά δικές τους δημιουργίες που κινούνται σε ροκ ρυθμούς όπως το «Γυαλίζω» και η πολύ ιδιαίτερη μπαλάντα «Ζεις ακόμα στον κόσμο μου» σε στίχους των Πήγασος. Στο album περιλαμβάνεται επίσης και ένα ντουέτο των Κόκκινων χαλιών με τους ΝΕΒΜΑ με το τραγούδι «Ημερολόγιο».

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τη lyra το νέο album του Γιώργου Τεντζεράκη με τίτλο «Πιο κοντά σου». Τα περισσότερα τραγούδια του album υπογράφει ο Θάνος Παπανικολάου ενώ κάποια φέρουν τη σφραγίδα και του ίδιου του Τεντζεράκη. Στη νέα δουλειά περιλαμβάνονται και δύο ξεχωριστά ντουέτα. Ένα με τον Μιχάλη Εμιρλή και ένα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το album χαρακτηρίζεται από ένα φρέσκο ποπ ροκ ήχο και αποτελεί το δεύτερο δισκογραφικό βήμα του ταλαντούχου τραγουδοποιού…

——-

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι παραστάσεις για τις «Διαόλου κάλτσες» στην Ακτή Πειραιώς. Η παρέα των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μπάμπη Στόκα, Σάκη Μπουλά, Δημήτρη Σταρόβα (που προστέθηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν), Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και του Γιάννη Ζουγανέλη κέρδισε το ενδιαφέρον και προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου. Καλά τραγούδια και αγαπημένες μελωδίες,  χιούμορ,  σάτιρα,  interactive και stand up comedy στοιχεία ήταν τα συστατικά της παράστασης  που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μουσικές προτάσεις του χειμώνα. Από τις 29 Απριλίου και για περιορισμένες παραστάσεις, οι «Διαόλου κάλτσες» ανηφορίζουν στη Θεσσαλονίκη, στη μουσική σκηνή Stage.

——-

Μετά από μια αξιόλογη πορεία στο χώρο της σύνθεσης η Ζωή Τηγανούρια μας παρουσιάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Zoe’s code». Πρόκειται για ένα άλμπουμ που αποτελείται από δεκαεπτά κομμάτια, από τα οποία σε δώδεκα έχει κάνει η ίδια τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την παραγωγή. Το album περιλαμβάνει εννέα ορχηστρικές συνθέσεις, με το ακορντεόν ως σολιστικό όργανο, σε μοντέρνα pop, dance, lounge αλλά και traditional, tango, Latin και jazz διάθεση. Επίσης περιλαμβάνονται και δύο τραγούδια (Avec Toi & Sodom and Gomorrah) που αποτελούν τη συνεργασία με την World known performer In-Grid σε αγγλικό και γαλλικό στίχο, από την στιχουργό Ρεβέκκα Ρούσση γνωστή από συνεργασίες της με τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ελληνικής δισκογραφίας.

Θα συναντήσουμε ακόμη πέντε bonus tracks και remixes από τον Έλληνα ταλαντούχο συνθέτη Χριστόδουλο Σιγανό και τους Ιταλούς διάσημους μάγους των διασκευών Relight Orchestra και Fedo Mora και ένα ποίημα (απαγγελία σε instrumental μουσική της Ζωής) αφιερωμένο στην «πατρίδα» Σαμοθράκη σε ποίηση της Κλέλιας-Φανής Χαρίση. Στο «Zoe’s code» συμμετέχουν εξαίρετοι μουσικοί από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Βαλκάνια & Μέση Ανατολή. Εμείς να ευχηθούμε καλοτάξιδο!

——-

Έντεκα χρόνια μετά το θάνατο του ασυμβίβαστου λαϊκού διανοούμενου Άκη Πάνου, το Θέατρο Badminton πραγματοποιεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου ένα αφιέρωμα -φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού». Η συναυλία θα μπορούσε να έχει και για τίτλο της κάτι σαν το «Επτά νομά στον κόσμο του Άκη Πάνου» κι αυτό γιατί συμμετέχουν επτά δημοφιλείς ερμηνευτές. Ερμηνευτές που με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αποδείξει την αγάπη τους για τα τραγούδια του Άκη Πάνου.

Οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Λάμπρος Καρελάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Ντουνιάς και Μπάμπης Στόκας θα συναντηθούν στη σκηνή του Θεάτρου Badminton για να τραγουδήσουν τα πλέον εμβληματικά τραγούδια του Άκη Πάνου (Ρολόι- Κομπολόι, Όλο χαλάς, Η πιο μεγάλη ώρα, Τρελός, Αδιόρθω-αναρχί-, Και τι δεν κάνω, Η ζωή μου όλη, Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός, κ. ά. Τα τραγούδια θ’ αποδώσει με σεβασμό στην τεχνοτροπία του συνθέτη η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ- καρέ» η οποία αποτελείται από τους: Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώτη Σαμαρά (κιθάρα), Νίκο Καλαντζάκο (πιάνο), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (κρουστά) και Παναγιώτη Γεωργοτά (μπάσο).

——-

Ακόμη μια μεγάλη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι… Μετά τον Μανώλη Ρασούλη, ο Νίκος Παπάζογλου έφυγε χτες το πρωί από τη ζωή… Η άσχημη κατάσταση της υγείας του ήταν κάτι που γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό. Το χειρότερο όμως δυστυχώς δεν απεφεύχθη. Το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, ενώ μία εβδομάδα πριν είχε βγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το έργο που αφήνει πίσω του ο Νίκος είναι σπουδαίο… Πάντρεψε με μοναδικό τρόπο το λαϊκό τραγούδι με τον ροκ ήχο και αποτέλεσε σχολή για ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιστών στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Σταθμός στην καριέρα του η συνεργασία του με τον αείμνηστο Μανώλη Ρασούλη, τον Νίκο Ξυδάκη και τον Διονύση Σαββόπουλο στην «Εκδίκηση της γυφτιάς» με τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ, όπως το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά» και το «Τρελή και αδέσποτη».

Σημαντικό έργο προσέφερε και στο ιστορικό στούντιο «Αγροτικόν» στη Τούμπα της Θεσσαλονίκης, που ο ίδιος δημιούργησε. Επιμελήθηκε τις παραγωγές και ανακάλυψε αξιόλογους τραγουδοποιούς όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Μελίνα Κανά κ.ά. Στις ζωντανές εμφανίσεις πραγματοποίησε μεγάλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο με την Χαρούλα Αλεξίου και τη Γλυκερία ενώ στις εντός έδρας εμφανίσεις του ακολουθούσε μοναχική πορεία. Μέχρι και τον θάνατο του ζούσε σε ένα μεγάλο κτήμα κάπου ανάμεσα στο Πανόραμα και τη Θέρμη, με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά. Αποχωριζόταν την πόλη του μόνο τα καλοκαίρια όπου έκανε περιοδείες και επισκεπτόταν μέχρι και τα πιο μακρινά σημεία της Ελλάδας, με τη “Λοξή Φάλαγγα”…

Η ελληνική μουσική σκηνή, σήμερα Μ. Δευτέρα είναι φτωχότερη… Σήμερα κανείς δεν τραγουδά, κανένας δεν χορεύει… Σήμερα είμαστε όλοι σιωπηλοί μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη απώλεια… Ο «ποιητής» δεν είναι πια εδώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here