Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Χαράς ευαγγέλια για τους φανατικούς θαυμαστές της υπέροχης παρέας της Νατάσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Η δυνατή τριάδα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής επιστρέφει δυναμικά με νέο album και ζωντανές εμφανίσεις.

Ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς της εξαιρετικής Νατάσας Μποφίλιου, που αναμένεται στα μέσα του Φλεβάρη, είναι «Μέρες του Φωτός» και περιλαμβάνει ολοκαίνουριο υλικό σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Το νέο album στηρίζεται σε δυο διαφορετικές πλευρές, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο ερμηνευτικά και στιχουργικά, όσο μουσικά και ενορχηστρωτικά. Από τη μια η σύγχρονη οπτική ματιά με φρέσκα ακούσματα και σημερινό, επίκαιρο λόγο και από την άλλη η γλυκιά νοσταλγία του χθες με τις πιο έντεχνες μουσικές αποχρώσεις. Στη νέα δουλειά υπάρχουν και σημαντικές συμμετοχές όπως αυτές του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

Το νέο αυτό album θα παρουσιαστεί από τις 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στο Gazoo. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Κακλέα, η εξαιρετική παρέα  ετοιμάζει ένα διαφορετικό και πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα βασισμένο κατά κύριο λόγο στα τραγούδια του νέου δίσκου αλλά και σε υλικό από παλαιότερες δουλειές τους, διασκευασμένο όμως ειδικά για αυτή την παράσταση!

——-

«Η Σμύρνη του έρωτα» τιτλοφορείται το νέο album του Γιάννη Κότσιρα με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Όπως προδίδει άλλωστε και ο τίτλος του cd πρόκειται για τα ερωτικά τραγούδια της Σμύρνης που έχουν σημαδεύσει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν ως το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Δεν είναι τραγούδια που γράφτηκαν μόνο στη Σμύρνη. Είναι τραγούδια που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη Σμύρνη. Είτε γράφτηκαν εκεί, είτε προέρχονται από Σμυρνιούς δημιουργούς…

Ο Γιάννης Κότσιρας σημειώνει για τη νέα αυτή δουλειά: «λόγω της σχέσης μου με το ρεμπέτικο κι το λαϊκό τραγούδι, από αυτά τα τραγούδια ξεκίνησα και ποτέ δεν έπαψα να βυθίζομαι σε αυτή τη μουσική, να μαθαίνω  και να ονειρεύομαι πως θα έρθει η μέρα που θα τα τραγουδήσω». Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Μανάκι μου, Αμάν Κατερίνα, Έμορφη Σμυρνιά μου, Μισιρλού, είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα συμπεριλαμβάνονται στο cd που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

——-

Η Νεκταρία Καραντζή είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης , στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία. Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί τον νέο της δίσκο με τίτλο «Της Ερημιάς Το Αηδόνι» όπου ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, με μια εντελώς φρέσκια ματιά…

Για πρώτη φορά, η χαρισματική ερμηνεύτρια συνεργάζεται με τον γνωστό τραγουδοποιό και σύντροφο της ζωής της, Βασίλη Καζούλλη, ο οποίος ανέλαβε τις διασκευές και τις ενορχηστρώσεις ενώ ερμηνεύει και δύο γνωστά παραδοσιακά κομμάτια. Στο δίσκο συμμετέχει επίσης ερμηνευτικά και ο Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης, σε ένα παραδοσιακό κομμάτι της Μακεδονίας όσο και σε μία δική του δημιουργία, με τίτλο «Δροσοσταλιά». Δεξιοτέχνες μουσικοί συνοδεύουν με τρόπο αρχοντικά διακριτικό, τις ερμηνείες όπως ο  Κυριάκος Γκουβέντας, ο Γιώργος Κωτσίνης, ο Τάσος Μυσιρλής, ο Φίλιππος Ευφραιμίδης , ο Βασίλης Καζούλλης αλλά και ο Χιλιανός Alejandro Diaz, ο οποίος, με τον ήχο των πνευστών της Λατινικής Αμερικής, δίνει έναν ακόμα ξεχωριστό τόνο στα τραγούδια…

——-

Νέα δισκογραφική στέγη και νέο album για τον Μπάμπη Στόκα. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός ανήκει πλέον στην οικογένεια της sony music και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το νέο του album σε μουσική δική του και στίχους του σπουδαίου Άλκη Αλκαίου. Η προετοιμασία του album διήρκησε δυόμισι χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα να πάρει τον δρόμο των δισκοπωλείων. Τα τραγούδια της νέας δουλειάς ποικίλουν μουσικά και κινούνται άλλοτε σε παραδοσιακούς και άλλοτε σε πιο σύγχρονους δρόμους, χωρίς να λείψουν βέβαια και τα πιο ροκ ηχοχρώματα. Πρώτο δείγμα από την πολυαναμενόμενη αυτή δουλειά, το τραγούδι «Υπνόσακος» που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα και έχει κάνει αίσθηση.

——-

Νίκαια – Ρέντης, … Περιστέρι, ….. Αιγάλεω ή Χαϊδάρι, …. Ίλιον ή Άγιοι Ανάργυροι, …. Καλλιθέα, …. Νέα Σμύρνη, …. Ηλιούπολη, …. Δάφνη – Υμηττός ή Άγιος Δημήτριος, …. Καισαριανή, Ηράκλειο Αττικής, Νέα Ιωνία ή Νέα Φιλαδέλφεια…. είναι μόνο κάποιες από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει συναυλίες με δωρεάν είσοδο για το κοινό, το προσεχές διάστημα ο Γιώργος Νταλάρας! Είναι η επιθυμία του μεγάλου μας τραγουδιστή, να βρεθεί κοντά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, στις μισθοσυντήρητες οικογένειες, στους ανέργους, που η ζωή τους καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η επιβίωσή τους πιο αβέβαιη, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Με ελεύθερη είσοδο και με ένα κάλεσμα στον καθένα, με τη δική του προαίρεση, σε ειδικά σημεία, να στηρίξει οικονομικά έναν κοινωνικό ή προνοιακό σκοπό, που η ίδια η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει! Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και συμμετοχής που μας θυμίζει ότι η μουσική πάντα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας.

Φίλος ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και μη, με βαθιά την πρόθεση και επιθυμία να βρεθεί και να συνομιλήσει μαζί τους, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές του, που πάντοτε ενώνουν, ψυχαγωγούν, συντροφεύουν, παρηγορούν, δίνουν χαρά και λυτρώνουν. Το ελληνικό τραγούδι στάθηκε, πάντα, δίπλα στους Έλληνες και στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Έτσι μπορεί να κάνει και σήμερα ξορκίζοντας την παραλυτική επίδραση του φόβου, της απομόνωσης και της κοινωνικής αποξένωσης. Τον Γιώργο Νταλάρα συνοδεύει 11μελής ορχήστρα, αποτελούμενη από τους εξαιρετικούς σολίστες. Η περίοδος πραγματοποίησης συναυλιών εκτείνεται από 25 Γενάρη έως 25 Μάρτη 2012 και οι χώροι που, κατ’ αρχήν, έχουν επιλεγεί είναι μικρά και μεγαλύτερα κλειστά γυμναστήρια…

——-

Με νέο δίσκο από την LYRA επιστρέφει στη δισκογραφία ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Μιχάλης Δημητριάδης. Ο «Σημαιοστολισμός», όπως είναι ο τίτλος του δίσκου του, περιέχει 16 τραγούδια σε μουσική του νέου, ταλαντούχου συνθέτη Ανδρέα Λάμπρου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Άρη Δαβαράκη, Βάσως Αλαγιάννη, Λίνας Δημοπούλου, Ρεβέκκας Ρούσση, Νίκου Μωραίτη, Ελεάνας Βραχάλη, Θάνου Παπανικολάου, Αντώνη Παππά, Ποσειδώνα Γιαννόπουλου, Αντώνη Ανδριανού, Ελεάνας Τσεσμελή και του ίδιου του συνθέτη. Υπάρχουν ακόμη ανέκδοτα ποιήματα-στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Αλέκου Σακελλάριου.

Αρκετές και σημαντικές και οι συμμετοχές του δίσκου. Μαζί με τον Μιχάλη Δημητριάδη συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας σε μια μπαλάντα σε στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση, με τίτλο «Δώσε στη χαρά», η Κατερίνα Κούκα που τραγουδάει μαζί του το «Ραντεβού στο ΝΕΟΝ», σε στίχους Ανδρέα Λάμπρου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με ανέκδοτους στίχους Αλέκου Σακελλάριου στο τραγούδι «Ρίξε μου φίλε δυο πενιές» και η Λένα Αλκαίου που τραγουδά μαζί με τον Δημητριάδη το «Ας πληρώνω νοίκι» με ανέκδοτους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, ο «Σημαιοστολισμός» είναι σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

——-

Ο Νίκος Γούναρης ήταν μια από τις κορυφαίες φωνές του μεσοπολέμου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Βέβαια, ο Νίκος Γούναρης δεν υπήρξε μόνο ένας τραγουδιστής, αλλά και ένας πολύ αξιόλογος συνθέτης τραγουδιών. Ο συνδυασμός των δύο ιδιοτήτων, του έδωσε τον τίτλο του τροβαδούρου. Ο Νίκος Γούναρης υπήρξε ένας performer που ξεσήκωνε το κοινό του. Γνώριζε απόλυτα τη μαγική συνταγή να επικοινωνεί με αμεσότητα και αλήθεια. Οι ερμηνείες του Νίκου Γούναρη δονούνταν από πάθος, φαντασία και ευαισθησία. Στις 25 Ιανουαρίου, στο BADMINTON, στο πλαίσιο της σειράς, «Τα πρόσωπα του Ελληνικού τραγουδιού» θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία με όλα του τα αναγνωρίσιμα τραγούδια.

Τραγούδια όπως τα: «Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Κάιρο», «Για τις γυναίκες», «Πάμε στα μπουζούκια», «Εσύ με κάνεις να γράφω τραγούδια», «Η κότα η στρουμπουλή», «Σκαλί καλέ μου σκαλί» κ.α. Τα τραγούδια θα αποδόσει η ορχήστρα ποικίλης μουσικής του Δήμου της Αθήνας. Την ορχήστρα διευθύνει ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, ο οποίος έχει αναλάβει και τις ενορχηστρώσεις. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Μπάμπης Τσέρτος, δύο τραγουδιστές που έχουν μελετήσει το έργο του Νίκου Γούναρη, επαναφέροντας στο σήμερα αρκετά από τα τραγούδια του. Μαζί τους η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η ομάδα P.M.T.P Company της Σίας Κοσκινά. Συμμετέχει επίσης ο πολλά υποσχόμενος νέος τραγουδιστής Χάρης Μακρής.

——-

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η νέα δισκογραφική δουλειά του Μπάμπη Τσέρτου με τίτλο «Βασίλης Τσιτσάνης: Τρία Έργα – Επτά Τραγούδια». Το cd περιλαμβάνει επτά τραγούδια και ένα ορχηστρικό θέμα του Βασίλη Τσιτσάνη ενορχηστρωμένα από τους Γιώργο Παπαδάκη, Μάνο Γρυσμπολάκη και Γιάννη Τσέρτο. Πρόκειται για μια λεπτή, μινιμαλιστική ενορχηστρωτικά εκδοχή γνωστών και μη τραγουδιών που συνέθεσε αλλά και πρωτοτραγούδησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Τον Μπάμπη Τσέρτο συνδράμει μελωδικά και ο ζωγράφος Χρίστος Καράς, σ’ ένα συγκινητικό ντουέτο, ενώ συμμετέχουν η Νάντια Καραγιάννη και η Ειρήνη Τουμπάκη. Τις απαραίτες γέφυρες αυτής της μουσικής πρότασης με το παρελθόν και το ηχητικό περιβάλλον του Τσιτσάνη συμπληρώνει με την παρουσία του ο δεξιοτέχνης Δημήτρης Λίβανος.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here