Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Τρία χρόνια μετά το “Δεν Μπορεί, Έχει Meeting”, που αγαπήθηκε και μισήθηκε παράφορα, η Ευσταθία επιστρέφει δισκογραφικά με ολοκαίνουρια δουλειά, που εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την ιστορική ετικέτα ΛΥΡΑ. Μια σημαντική, σύγχρονη τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια με χιούμορ, ευαισθησία και αιχμηρό, προσωπικό λόγο, παρουσιάζει εννέα ολόφρεσκα, δικά της τραγούδια (ένα σε στίχους του Θανάση Βούτσινου) και μια διασκευή-έκπληξη στην αγαπημένη “Κρουαζιέρα” του Βαγγέλη Γερμανού (σε ιταλικούς στίχους της Cristina Bianchi).Επίσης σε ένα τραγούδι ερμηνευτικά συμμετέχει και η Ηρώ Σαΐα.

Σε μια άχρωμη, άοσμη και άγευστη εποχή, που η έννοια “καλό παιδί” έχει ταυτιστεί με το ακίνδυνο, το ανώδυνο, το πολιτικά ορθό και ό,τι δεν εμπνέει έρωτα, η Ευσταθία έρχεται να μιλήσει για έγχρωμους, εύοσμους, εύγευστους και καταραμένους έρωτες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μέσα από δέκα κομμάτια που τα λένε “χύμα” χωρίς το άγχος μη μείνουν στο ράφι. Η μουσική της παλέτα ανακατεύει τις αποχρώσεις της ποπ και εμπλουτίζεται με τη νοσταλγική τρυφερότητα του ρετρό, μέσα από ρυθμούς όπως το μάμπο, το βαλς και το τσα τσα. Η Ευσταθία δηλώνει παρούσα και “πολύ καλό παιδί”. Ευτυχώς το δεύτερο …δεν το εννοεί – γι’ αυτό και αξίζει να αγαπηθεί. Το «Καλό παιδί» κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στα δισκοπωλεία…

 ——-

Η Νατάσσα Μποφίλιου, μετά τις επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις της τον χειμώνα σε Αθήνα και περιφέρεια πραγματοποιεί το φετινό καλοκαίρι μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα. Η αισθαντική ερμηνεύτρια ετοίμασε ένα  πρόγραμμα βασισμένο στο προσωπικό της ρεπερτόριο, με αναφορές κυρίως στον πρόσφατο δίσκο της «Εισιτήρια διπλά», παλαιότερες αγαπημένες στιγμές της και εξαιρετικές διασκευές από το πλούσιο ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Οι κυριότεροι σταθμοί της περιοδείας της είναι οι:
05/7. Κοζάνη, Αυλή Ασμάτων και Θεαμάτων Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης
19/7. Τρίπολη, ανοιχτό θέατρο άλσους Αγίου Γεωργίου
24/7. Αρχαία Ολυμπία, πηγές ποταμού Ενιπέα
26/7. Μυτιλήνη, Κάστρο Μυτιλήνης
01/9. Ρόδος, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου

——-

Λίγο πριν «φύγει» ξαφνικά από κοντά μας ο Μάνος Ξυδούς, ήταν στο στούντιο ηχογραφώντας το νέο του άλμπουμ. Μετά το αναπάντεχο γεγονός, ο δίσκος έμεινε στη μέση. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, φίλοι καρδιακοί και συνοδοιπόροι στους Πυξ Λαξ με τον Μάνο Ξυδούς, νιώθοντας την ανάγκη να μην αφήσουν το υλικό αυτό ανολοκλήρωτο – και με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του – κάλεσαν τους πιο κοντινούς και αγαπημένους φίλους του (τραγουδοποιούς) για να το ολοκληρώσουν.

Έτσι ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυκλοφορεί τώρα από το label 7 της Legend το άλμπουμ «Όταν θα φύγω ένα βράδυ από ’δω», όπως αποφάσισαν οι φίλοι και η οικογένειά του να το τιτλοφορήσουν, σαν κατευόδιο στον Μάνο. Εκτός από τον ίδιο, τραγουδούν οι: Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Όναρ και Μύρωνας Στρατής. Επίσης η Μαρία και η Νάντια Σπηλιωτοπούλου και οι κόρες του Μάνου, Κατερίνα και Νέλλυ.

——-

Ένα από τα πιο δυνατά ντουέτα του φετινού καλοκαιριού είναι γεγονός! Ο Χρήστος Δάντης μετά την δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυχίας στην μουσική σκηνή “Αρχιτεκτονική”, με πολύ ενέργεια, ανεβασμένη διάθεση και καινούριο δίσκο ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία παρέα με τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Εκτός από τις προσωπικές τους επιτυχίες οι δύο τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία δημιουργώντας μία ζεστή ατμόσφαιρα.

Οι ζωντανές εμφανίσεις του Χρήστου Δάντη και του Γιώργου Παπαδόπουλου χαρακτηρίζονται από την ένταση των ερμηνειών τους πάνω στην σκηνή και από την εναλλαγή συναισθημάτων που προκαλούν. Οι δύο καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν ένα παιχνίδι στη σκηνή με πολύ γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία, θα μας προσφέρουν ένα καταπληκτικό party που θα μας κάνει να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και το κυριότερο να ξεφαντώσουμε με τους beat ρυθμούς των τραγουδιών τους.

——-

Ο Στέφανος Δημοσθένους, μετά τις επιτυχίες «Μ’ αγαπάς, Σ’ αγαπώ» και «Φταίξαμε κι οι Δυό», που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο δημοφιλείς πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες, επιστρέφει δυναμικά με την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο από τη Heaven. Προάγγελος της νέας αυτής δουλειάς είναι το single «Ότι Αγαπάς να σε Πληγώνει», σε μουσική του Β. Βλαχάκη, Α Aly και S.Tapper και σε στίχους Αλεξάνδρας Ζάκκα. Ένα δυναμικό pop/rock τραγούδι, σε απόλυτα Ευρωπαϊκό ύφος αλλά και ήχο.

 ——-

Ο τελευταίος μεγάλος λαϊκός συνθέτης, Χρήστος Νικολόπουλος, αυτό το  καλοκαίρι παρουσιάζει ένα λαϊκό πρόγραμμα με σεβασμό στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Μαζί του θα βρίσκονται επί σκηνής  για να ερμηνεύσουν τα υπέροχα τραγούδια του οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Λιζέτα Καλημέρη, Παντελής Θεοχαρίδης, Ζωή Παπαδοπούλου και Γιώργος Αιγιώτης.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, βιωματικός γνώστης των λαϊκών δρόμων, ξεδιπλώνει σα συνθέτης μια μελωδική πτυχή που κουβαλάει αφομοιωμένο όλο το παρελθόν του λαϊκού τραγουδιού, με απόηχους του ρεμπέτικου και μια λιτότητα στην απόδοση του καημού χωρίς αστικούς εξευγενισμούς. Αυτό το καλοκαίρι θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με ένα πρόγραμμα που μόνο ο Χρήστος ξέρει να επιμελείται.

——-

Όταν η παραδοσιακή μουσική συναντά τη σύγχρονη και όταν η κρητική λύρα ντύνει την pop-rock μουσική με τα χρώματα της, τότε σίγουρα μιλάμε για τον Μάνο Πυροβολάκη. Ο Μάνος είναι εκείνος ο καλλιτέχνης που κατάφερε να συνδυάσει όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα και να μας δώσει κάτι καινούργιο, κάτι που ίσως και να μην το είχαμε φανταστεί.

Οι παραστάσεις του θα είναι ένα ταξίδι μαγευτικό και αυτό το καλοκαίρι, χαρίζοντας μας τις μελωδίες του, από πόλη σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σ’ ένα πρόγραμμα πολύπτυχο γεμάτο εναλλαγές, μιας και σε αυτό  θα ακούσουμε από δικές του επιτυχίες όπως το «Χαμόγελο σου», «Τι μας ενώνει», «Όλα για όλα», «Στης εκκλησιάς την πόρτα», «Αν η αγάπη», «Noah’s Ark» κ.α.,  μέχρι διασκευές όπως το «Που θα πας» & «Σ’ αυτό τον κόσμο» κάνοντας επίσης εκτενή αναφορά στην Κρητική παράδοση και όχι μόνο, μέσα από την δική του αισθητική προσέγγιση.

Φέτος «επί σκηνής» παρουσιάζει παλιές του επιτυχίες αλλά και καινούργια τραγούδια ενόψει του νέου του album που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο.

Τον Μάνο συνοδεύει η Αγγελική Ζήκα, μια εξαιρετική τραγουδίστρια που έχει ήδη στην καριέρα της δύο δίσκους με τίτλο «Στης αγάπης μας τα ίχνη» και «Νύχτες σε άλλον ουρανό».

——-

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των sold out παραστάσεων του στο Mικρό Παλλάς, ο Βασιλικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο Vintage* στην Πάτρα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ, αυτή την Πέμπτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκο Ωδείο.

Στην παράσταση θα ακουστούν υπέροχες επανεκτελέσεις κλασικών, αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής που συμπεριλαμβάνονται στη νέα δισκογραφική δουλειά του ιδιαίτερου τραγουδοποιού καθώς και απροσδόκητο, ανέκδοτο υλικό. Τραγούδια με ένδοξο παρελθόν όπως τα «Famous Blue Raincoat», «Across the Universe», «Dream a Little dream», «If you go away», «The man I love», «You are my destiny», κομμάτια-σταθμοί που έχουν υπογράψει σημαντικοί δημιουργοί όπως Paul Anka, John Lennon, Leonard Cohen, George Gershwin, Lou Reed μας υπόσχονται μια υπέροχη μουσική βραδιά μουσική με τις μελωδίες του χτες να ακούγονται πιο επίκαιρες από ποτέ!

——-

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη δισκογραφική εταιρεία του Σταμάτη Κραουνάκη «Λυχνία» η ζωντανή ηχογράφηση των ρεσιτάλ που παρουσίασε στην Αθηναΐδα το φετινό χειμώνα η εξαίρετη νέα ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα. Στο cd «Γυναίκα τριαντάφυλλο» η Σαΐα έχοντας στο πλάι της δύο δεξιοτέχνες μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και την Μαριλίζα Παπαδούρη στο βιολοντσέλο, ερμηνεύει με αισθαντικότητα και πάθος μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας. Τραγούδια παλιά και δικαιωμένα από τον χρόνο των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Κώστα Καλδάρα, Ακη Πάνου, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανού, Μίμη Πλέσσα, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Αντύπα, Stephen Stodheim, Goran Bregovic, τραγούδια νέα με «άρωμα» τριαντάφυλλου που διάλεξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την τραγουδίστρια.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here