Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Η νέα χρονιά ξεκινά με μια στιγμή που όλοι περιμέναμε! Μια από τις πιο πολυαναμενόμενες συνευρέσεις του φετινού χειμώνα επιτέλους σηκώνει αυλαία αυτή την Παρασκευή στο Παλλάς. Δύο από τις σπουδαιότερες ελληνίδες ερμηνεύτριες, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη συναντώνται μετά από σχεδόν 20 χρόνια σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που τις θέλει για σχεδόν δύο ώρες μαζί πάνω στη σκηνή. Περισσότερα από 60 τραγούδια θα μας ταξιδέψουν στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού τραγουδιού μέσα από υπέροχες, «βελούδινες» ερμηνείες των δύο κορυφαίων ερμηνευτριών.

Από τον «Μαρμαρωμένο Βασιλιά», που ανοίγει την παράσταση, και το λίγο ξεχασμένο «Χαλασιά μου» μέχρι τα τραγούδια της χθεσινής μέρας, που μάλιστα πρόσφατα επανακυκλοφόρησαν με την προσθήκη δύο remixes, οι θεατές θα απολαύσουν μια πολύχρωμη μουσική διαδρομή, έναν γοητευτικό διάλογο τραγουδιών, βασισμένα σε δύο διαφορετικούς κόσμους με πολλά όμως κοινά στοιχεία που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ελληνικής μουσικής σκηνής τα τελευταία 40 χρόνια.

Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών της παράστασης επιμελούνται από κοινού ο Γιώργος Ζαχαρίου με τον Κώστα Παπαδούκα ενώ την επιλογή των τραγουδιών έχει αναλάβει η πολυσχιδής Λίνα Νικολακοπούλου. Την απόδοση των τραγουδιών έχουν αναλάβει μερικοί από τους σπουδαιότερους έλληνες μουσικούς, τα σκηνικά σχεδίασαν ο Γιώργος Γαβαλάς και ο Γιάννης Μουρίκης ενώ τον σχεδιασμό φωτισμών επιμελείται με ξεχωριστή μαεστρία η Ελευθερία Ντεκώ.

——-

Με ένα διπλό cd, όπου το πρώτο αποτελείται από νέα τραγούδια και το δεύτερο από διασκευές παλιότερων, με κοινό χαρακτηριστικό τις συναντήσεις του με νέους συναδέλφους, επέλεξε να γιορτάσει τα τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας του ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Στη νέα του δισκογραφική δουλειά ο σημαντικός τραγουδοποιός συναντιέται και συνεργάζεται για πρώτη φορά με τους κυριότερους εκπρόσωπους της τελευταίας γενιάς τραγουδοποιών και τραγουδιστών όπως ο Πάνος Μουζουράκης, o Στάθης Δρογώσης, ο Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo αλλά και η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ευτυχία Μητρίτσα, η Νάνα Μπινοπούλου, η Σοφία Σαρρή και οι Σανάδες. Καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και μουσικές κατευθύνσεις, άλλοι με μεγαλύτερες διαδρομές και άλλοι στο ξεκίνημα τους, όλοι όμως αυθεντικοί και ξεχωριστοί.

Μετά το “Βουτάμε γυμνοί” που άρχισε να ακούγεται στα ραδιόφωνα από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, το “Ίσως” είναι το δεύτερο δείγμα από τη νέα αυτή δισκογραφική δουλειά του Νίκου Πορτοκάλογλου που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Το τραγούδι σε μουσική και στίχους του ίδιου, ο αγαπημένος τραγουδοποιός το μοιράζεται με τον Στάθη Δρογώση, τον Πάνο Μουζουράκη και τον Μάρκο Κούμαρη από τους Locomondo…

——-

Το όνειρο της Ραλλίας Χρηστίδου ήταν πάντα να κυκλοφορήσει μία νέα δουλειά με μουσική δική της. Η επιθυμία της αυτή, πραγματοποιήθηκε και είχαμε την χαρά να απολαύσουμε κομμάτια με μουσική της Ραλλίας και στίχους της Λίνας Δημοπούλου. Αφού δεν μπόρεσε να το καταφέρει με την παλιά της εταιρία, αποχώρησε από αυτήν και επέλεξε να το κυκλοφορήσει με δικά της χρήματα σε ψηφιακή μορφή. Η προσπάθεια της βγήκε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο ο οποίος αγκάλιασε τα νέα της τραγούδια και έτσι γρήγορα έγινε επιτυχία το «Μάτια μου ξεχνάς» που ακούμε ήδη στα ραδιόφωνα.

Μια όμως τόσο καλή και προσεγμένη δουλειά δεν άφησε ασυγκίνητες τις άλλες δισκογραφικές εταιρίες. Έτσι ο Γιάννης Δόξας της έκανε πρόταση να κυκλοφορήσει η Sony Music το άλμπουμ της και σε κανονικό cd! Έτσι η Ραλλία Χρηστίδου υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με την Sony Music και αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία στα δισκοπωλεία του νέου δίσκου “Στην Απέναντι Πλευρά” σε μουσική δική της και στίχους της Λίνας Δημοπούλου. Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του νέου album θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε οπτικοποιημένο και το τραγούδι «Μάτια μου ξεχνάς» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του ανατρεπτικού θεατρικού σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη και των Flip The Coin.

——-

Το νέο album του Νίκου Μακρόπουλου έμελε να είναι ταυτόχρονα και το soundtrack της νέας κινηματογραφικής ταινίας του Στράτου Μαρκίδη «Λάρισα εμπιστευτικό» που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες. Η νέα αυτή δισκογραφική δουλειά αποτελεί μια πολύ εμπνευσμένη συνεύρεση του συνθέτη Χρήστου Παπαδόπουλου με τον καλό λαϊκό τραγουδιστή σε τραγούδια με άρωμα από την «χρυσή» περίοδο του λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας του 80 όταν μεσουρανούσαν «Τα παιδιά από την Πάτρα», το συγκρότημα από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο Χρήστος Παπαδόπουλος που υπογράφει όλες τις μουσικές του album. Δύο άλλωστε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, το «Δεν χρωστάω» και «Κουφάλες», επανεκτελεί με ξεχωριστό τρόπο ο Νίκος Μακρόπουλος στο εν λόγω album. Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου είναι νέες αλλά και παλαιότερες συνθέσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου. Στο cd συμπεριλαμβάνεται και ένα τραγούδι με την φωνή της Μαρίας Εγγλέζου καθώς και τέσσερα ξεχωριστά ορχηστρικά θέματα με έντονα τα βαλκανικά ηχοχρώματα.

——-

Ο Βασίλης Καρράς επιστρέφει δυναμικά με ένα νέο άλμπουμ που τιτλοφορείται «Έτσι λαϊκά» και περιλαμβάνει 14 ολοκαίνουργια λαϊκά τραγούδια. Τα τραγούδια υπογράφουν πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Μουκίδης, ο Χρήστος Δάντης, το δίδυμο Χρυσοβέργης -Γιατράς, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί Χριστόδουλος Σιγανός και Βαλεντίνο, ο Γιώργος Καφετζόπουλος με τον Ηλία Φιλίππου, ο Γαβριήλ Γαβριήλογλου, ο Βασίλης Γαβριλίδης, ο Θάνος Παπανικολάου, ο Νίκος Γρίτσης, ο Γιώργος Τσοπάνης, ο Νίκος Σαρρής, ο Αργύρης Αράπης, ο Γιάννης Μαλλιάς αλλά και ο ίδιος ο Βασίλης Καρράς. Στο album περιλαμβάνεται και η επανεκτέλεση του τραγουδιού «Έψαξα να βρω μια ευκαιρία» των Κώστα Ξενάκη και Βασίλη Φωτεινάκη.

Το πρώτο single του νέου album έχει τίτλο «Μη μ’ Αγαπάς» και είναι το τραγούδι πού έγραψε για τον Βασίλη Καρρά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε στίχους Νίκου Γρίτση. Το album «Έτσι λαϊκά» αποτελεί την πρώτη δισκογραφική συνεργασία του λαϊκού τραγουδιστή με τη Universal Music και κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία και στα περίπτερα όλης της χώρας

——-

Οι επιτυχημένες παραστάσεις της Εστουδιαντίνας στον Σταυρό του Νότου συνεχίζονται αυτή τη Τρίτη με προσκεκλημένο έναν νέο της φίλο και συνεργάτη, τον Γιάννη Κότσιρα. Μετά τις επιτυχημένες συνευρέσεις της ορχήστρας με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Ορφέα Περίδη και τη Γλυκερία, αυτή την Τρίτη στη σκηνή ανεβαίνει ο Γιάννης Κότσιρας προκειμένου να συμπορευτεί με τους μουσικούς της Εστουδιαντίνας σε τραγούδια από τον δίσκο που ετοιμάζουν από κοινού και θα κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό. Άλλωστε ο Κότσιρας έχει λαμπρό παρελθόν σε αυτό το είδος του τραγουδιού καθώς η αρχή της καριέρας του στηρίχθηκε κυρίως σε παραδοσιακά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα ακούσματα. Την Εστουδιαντίνα αποτελούν εννέα κορυφαίοι σολίστες και μουσικοί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη ενώ στις παραστάσεις του Σταυρού του Νότου συμμετέχουν η εξαιρετική νέα τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού κι ο νέος ερμηνευτής Θοδωρής Μέρμηγκας.

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες η νέα δουλειά του Σούλη Λιάκου «Με δυο πούπουλα στην πλάτη», που περιλαμβάνει ένα βιβλίο με 9 διηγήματα και ένα CD με 13 τραγούδια. Τέσσερα χρόνια μετά τον δίσκο του «Το μέσα μου βουνό» ο Βεροιώτης τραγουδοποιός επανέρχεται με την τέταρτη εκφραστική κατάθεσή του, η οποία συντίθεται από δεκατρία νέα τραγούδια και εννέα διηγήματα που αποκαλύπτουν τις κρυφές αιτίες και τις ανάγκες που τα δημιούργησαν. Είναι τα συναισθήματα όπως τα εκφράζει ένα παιδί αλλά τα καταγράφει ένας μεγάλος. Τα διηγήματα συμπληρώνουν και απογειώνουν τη μουσική ποιητική διάσταση των τραγουδιών του Σούλη Λιάκου.

Σήμερα λοιπόν κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική της δουλειά που αποτελείται από 10 τραγούδια. Μουσική στα 9 από αυτά έχει γράψει ο Τάκης Μπουρμάς και σε ένα τραγούδι έχει γράψει μουσική και στίχους η Άννα Μπουρμά και τιτλοφορείται “Υπάρχουν στιγμές”. Στίχους εκτός από τον Τάκη Μπουρμά υπογράφουν ο Θοδωρής Γκόνης και ο Σωτήρης Βώπης. Σε ένα τραγούδι μαζί με την Μπουρμά τραγουδά και o Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Οι ηχογραφήσεις του album κράτησαν 5 μήνες και αγαπημένοι μουσικοί και κορυφαίοι στο είδος τους σφράγισαν τη νέα δουλειά με τα καλύτερα παιξίματα τους και άφθονη αγάπη. Η επίσημη παρουσίαση του νέου album θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στις 9:30 το βράδυ στον Σταυρό του Νότου.

——-

«Εν αρχή ην ο Λόγος». Αυτός ο κανόνας καθόρισε την καριέρα του Μανώλη Μητσιά, καταξιώνοντάς τον ως ιδανικό ερμηνευτή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και των κορυφαίων ποιητών μας. Αμέτρητων τραγουδιών που συνθέτουν «την άμμο … της θάλασσας» της σύγχρονης ελληνικής έντεχνης και λαϊκής δημιουργίας – υπογεγραμμένων απ’ τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Σταμάτη Κραουνάκη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλο, Χρήστο Λεοντή κ.ά. σε στίχους των Γιώργου Σεφέρη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καρούζου, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά. – που ο ίδιος σφράγισε με τη χαρακτηριστική δωρικότητα της φωνής του και τη σεμνή προσωπικότητά του.

Αυτές λοιπόν, οι πολυταξιδεμένες μελωδικές αποσκευές του Μανώλη Μητσιά στην ελληνική οικουμενικότητα των πέντε ηπείρων, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 65 δίσκων του, θα ανοίξουν στη σκηνή του Μεγάλου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, «για να διακονηθούν ξανά μέσω της μουσικής έκφρασης και της εκφοράς λόγου, έννοιες που διατρέχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος».Το πρόγραμμα της συναυλίας-οδοιπορικού σύγχρονο στο ελληνικό πεντάγραμμο από τον Μανώλη Μητσιά εμπλουτίζεται και συμπορεύεται με παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του που ο Μακεδόνας ερμηνευτής έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της πορείας του στο τραγούδι. Τον Μανώλη Μητσιά συνοδεύουν επί σκηνής τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας», 8μελής Λαϊκή Ορχήστρα και η τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου…

——-

Η Dilek Koç, έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την εκπληκτική ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας “Πολίτικη Κουζίνα”. Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικό ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Έλλη Πασπαλά, Γιώργος Καζαντζής και άλλοι.

Η τουρκάλα τραγουδίστρια και το συγκρότημά της μας ταξιδεύουν στο club του Μύλου της Θεσσαλονίκης για 3 Κυριακές, στις 15, 22 και 29 Ιανουαρίου στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά διαχρονικά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια των δύο λαών.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here