Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Χριστός Ανέστη! Η επιστροφή μας, μετά τις διακοπές του Πάσχα, στο καθιερωμένο ραντεβού της Δευτέρας σημαδεύεται από μια πολύ δυσάρεστη είδηση, μια μεγάλη απώλεια για το ελληνικό τραγούδι που ακόμη δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Ο τελευταίος μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, ο σπουδαίος Δημήτρης Μητροπάνος από την Τρίτη 17 Απριλίου (αποφράδα ημερομηνία, καθώς πέρσι τέτοια μέρα χάσαμε έναν άλλο εξαίρετο άνθρωπο της ελληνικής μουσικής, τον Νίκο Παπάζογλου), δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι είναι τεράστια και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο…Θα τον θυμόμαστε κι εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές με τα υπέροχα τραγούδια του, τις αντρίκιες και γεμάτο πάθος ερμηνείες του και αυτή την σπάνια σεμνότητα που τον χαρακτήριζε και τον ακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τελευταία δισκογραφική του δουλειά έμελε να είναι η συνάντησή του με τον Σταμάτη Κραουνάκη στο «Εδώ είμαστε» που κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα χρόνο. Ακούραστος και γεμάτος πάθος για την μουσική και παρ’ όλα τα προβλήματα που παρουσίαζε, παρέμενε συνεχώς στις επάλξεις, αφού πριν από περίπου ένα μήνα ολοκλήρωσε τις επιτυχημένες του εμφανίσεις στο Κέντρο Αθηνών μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Δημήτρη Μπάση, ενώ ήδη προετοίμαζε τα επόμενα σχέδια του που περιελάμβαναν μια καλοκαιρινή περιοδεία με τον Δημήτρη Μπάση και χειμερινές εμφανίσεις -όπως είχε ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν- με τον Γιάννη Πλούταρχο. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια… Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το πρωί της περασμένης Τρίτης, σκορπώντας θλίψη όχι μόνο στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και σε όλο τον Ελληνικό λαό. Αφιερώματα και αναφορές στο σπουδαίο έργο του μεγάλου τραγουδιστή έχουμε διαβάσει πολλά αυτές τις μέρες τόσο μέσα από τον έντυπο όσο και από τον ηλεκτρονικό τύπο, με αυτό του musiccorner να ξεχωρίζει και να είναι ίσως το πληρέστερο και το πιο ενημερωμένο…

Εμείς μέσα από τη στήλη μας θα αρκεστούμε να χαιρετήσουμε τον Δημήτρη Μητροπάνο και να του ευχηθούμε καλό ταξίδι…

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες η πολυαναμενόμενη δισκογραφική σύμπραξη της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Οι δύο γυναίκες μετά το επιτυχημένο πάντρεμά τους στη σκηνή του Παλλάς και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώνονται απλά και ολοκληρωμένα και στη δισκογραφία, χαρίζοντάς μας 12 υπέροχα τραγούδια σε στίχους σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μιχάλης Γκανάς, ο Άρης Δαβαράκης, η Ελένη Ζιώγα, η Ρεβέκκα Ρούσση και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Ανάμεσα στα τραγούδια, τα οποία αποτελούν στην πλειοψηφία τους μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από τις διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, στις οποίες έχει κατά καιρούς γράψει μουσική, ντυμένες με εξαιρετικούς στίχους, θα βρούμε και δύο επανεκτελέσεις τραγουδιών που αγαπήσαμε από τη φωνή της Έλλης Πασπαλά, το «Πόλη» και το «Σε όλα τα νησιά».

Στο νέο album με τον πολύ όμορφο τίτλο «Για πού τραβάς ελπίδα» συναντάμε και μια συνεργασία έκπληξη, ένα μοναδικό ντουέτο της Άλκηστης με τον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Στέλιο Διονυσίου, τα ίχνη του οποίου έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια. Μία πρώτη, πολύ καλή, γεύση από τα νέα τραγούδια της μοναδικής αυτής συνεργασίας έχουμε ήδη πάρει, με τα τραγούδια «Το γλυπτό» σε στίχους Άρη Δαβαράκη και «Πέντε χρόνια σε ερωτεύομαι» σε στίχους Μιχάλη Γκανά, που αγαπήθηκαν πολύ από τα ραδιόφωνα και τον κόσμο. Μάλιστα αυτές τις μέρες ακούσαμε ραδιοφωνικά και το νέο single από αυτή τη δουλειά. Πρόκειται για το τραγούδι με τίτλο «Λυπάμαι για αύριο» σε στίχους Ρεβέκκας Ρούσση, το οποίο αναμένεται να αγαπηθεί και αυτό από το μουσικόφιλο κοινό.

——-

Δεκαπέντε από τα σημαντικότερα album της Χάρις Αλεξίου καθώς και το ακυκλοφόρητο live της παράστασης «Σε μπλε βελούδο» που παρουσίασε φέτος το Χειμώνα στο Παλλάς μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη, θα διανεμηθούν σε βάθος χρόνου από την εφημερίδα «Real news», αρχής γενομένης από χθες. Μια πλούσια καριέρα με σημαντικές και αξέχαστες στιγμές από το 1975 και τα «10 λαϊκά τραγούδια» έως το 2003 και το πολυπλατινένιο «Ως την άκρη του ουρανού σου». Μεταξύ των album που θα επανακυκλοφορήσουν από την Κυριακάτικη εφημερίδα είναι οι «Λαϊκές Κυριακές», το «Ξημερώνει», τα «Τσίλικα», το «Η νύχτα θέλει έρωτα» κ.α. Στην καρδιά του Καλοκαιριού μάλιστα και συγκεκριμένα στις 1 και 8 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά με την εφημερίδα και η ζωντανή ηχογράφηση των φετινών επιτυχημένων παραστάσεων της ερμηνεύτριας με τη Δήμητρα Γαλάνη στο Παλλάς.

Παράλληλα η Χάρις Αλεξίου ετοιμάζει αυτή την περίοδο το νέο της studio album με ακυκλοφόρητους στίχους του αείμνηστου Μανώλη Ρασούλη σε μουσικές σπουδαίων δημιουργών όπως του Χρήστου Νικολόπουλου, του Πέτρου Βαγιόπουλου, της Βάσως Αλλαγιάννη κ.α.

——-

Στα τέλη του Μάη αναμένεται η νέα δισκογραφική εργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Η τραγουδίστρια αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις ηχογραφήσεις του νέου αυτού album, το οποίο θα είναι πολυσυλλεκτικό και θα περιλαμβάνει τραγούδια νέων και παλαιοτέρων δημιουργών όπως ο Θέμης Καραμουρατίδης, η Λίδα Ρουμάνη, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Νίκος Αντύπας κ.α. Πρώτο δείγμα της νέας αυτής δουλειάς το ήδη πολυαγαπημένο «άρωμα» σε μουσική Νίκου Αντύπα και σε στίχους Νίκου Μωραΐτη. Πρόσφατα μάλιστα η τραγουδίστρια πραγματοποίησε τη φωτογράφιση για το νέο της cd, δείγμα της οποίας μπορείτε να δείτε παρακάτω.

——-

Το «Κλείδωσα» είναι το νέο single της Ραλλίας Χρηστίδου, μέσα από το τελευταίο της cd «Στην Απέναντι Πλευρά», που είναι το πρώτο με μουσική αποκλειστικά γραμμένη από την χαρισματική τραγουδοποιό. Οι στίχοι του εν λόγω τραγουδιού, όπως και όλων των τραγουδιών της νέας δουλειάς, που άρχισε να ακούγεται ήδη με αξιώσεις στα ραδιόφωνα όλης της χώρας, είναι της Λίνας Δημοπούλου. Το «Κλείδωσα» είναι μια δυνατή ερωτική μπαλάντα με υπέροχη μελωδία, που ξεχώρισε από τις πρώτες ακροάσεις του cd. Παράλληλα με την επιτυχία των νέων της τραγουδιών η Ραλλία συνεχίζει την τραγουδιστική της «βόλτα» σε μουσικές σκηνές όλης της Ελλάδας.

——-

Δισκογραφική επιστροφή για τον Γιώργο Μαργαρίτη ενάμισι περίπου χρόνο μετά το «Έγκλημα και Τιμωρία». Ο λαϊκός βάρδος ετοιμάζει μια πολύ φιλόδοξη παραγωγή που θα τιτλοφορείται «Ένας αιώνας λαϊκό τραγούδι» και θα περιλαμβάνει 40 κλασικά λαϊκά τραγούδια απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Νικολόπουλο, του Σούκα, του Παπαϊωάννου, του Καλδάρα κ.α ογκόλιθων του ελληνικού λαικού τραγουδιού. Στο νέο διπλό album συμμετέχει με ένα ντουέτο στο τραγούδι «Ο σκληρός χωρισμός» καθώς και με υπέροχα σεγόντα σε δύο άλλα τραγούδια, η Γλυκερία. Η παραγωγή της νέα δουλειάς που θα κυκλοφορήσει από το «όγδοο» ανήκει στον πολυτάλαντο Άγγελο Σφακιανάκη.

——-

Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει πως «αλλάζει» και κυκλοφορεί τα νέα της τραγούδια σε μουσική-ποιανού άλλου;- του Φοίβου…! «Άλλαξα» είναι ο τίτλος του νέου της album που κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη με τηλεοπτικό περιοδικό και περιλαμβάνει 12 νέα τραγούδια του μόνιμου συνεργάτη της και συνθέτη των επιτυχιών, Φοίβου σε στίχους του ίδιου, της Όλγας Βλαχοπούλου, της Ελένης Γιαννατσούλια και του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη. Στο album θα συναντήσουμε τα ήδη γνωστά «Μου ‘χεις περάσει» και «Γυρίσματα» ενώ αυτές τις μέρες ακούμε το νέο single με τίτλο «Το νησί».

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here