Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

«Προσοχή στο κενό», τιτλοφορείται το καινούριο album του Φίλιππου Πλιάτσικα που μόλις κυκλοφόρησε από την EMI. To album περιλαμβάνει 11 νέα τραγούδια σε μουσική Διονύση Κωνσταντινίδη, Αντώνης Καναρά, Κώστα Μουρούλη, Λευτέρη Πλιάτσικα, Νάντια Σπηλιωτοπούλου και φυσικά του ίδιου του Φίλιππου Πλιάτσικα και σε στίχους Μαρίας Κοβαίου, Πέννυς Ραμαντάνη, Νάντιας Σπηλιωτοπούλου, Σταυρούλας Παγωνά και Δημήτρη Αναματερού. Ο αγαπημένους τραγουδοποιός περιγράφει το σήμερα τόσο ηχητικά όσο και θεματολογικά σε ένα concept album από αυτά που σπάνια πια κυκλοφορούν στην ελληνική δισκογραφία. Στη νέα δουλειά θα βρούμε και το «Που να πάμε», τραγούδι που έχει ήδη γίνει ραδιοφωνική επιτυχία πριν ακόμα κυκλοφορήσει ο δίσκος.

Γράφει ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο σημείωμα του album:
«Από πιτσιρικάδες, σε πολλά κομμάτια της ζωής μας, ψάχναμε τη φυγή. Μέσα από μια βόλτα με ποδήλατα ή ένα κρυφό τσιγάρο, με την αγωνία μη μας πάρουν χαμπάρι.
Μεγαλώνοντας, η ανάγκη αυτή άλλαζε πρόσωπα, αλλά παρέμενε ίδια. Αλλες φορές έβρισκε κάποια παράθυρα προς το φως κι άλλες έτρωγε τα μούτρα της. Σήμερα η ανάγκη για φυγή μετατράπηκε σε ανάγκη για απόδραση. Οι άνθρωποι δίπλα δεν αντέχουν και λυγίζουν. Ο ορίζοντας μοιάζει κλειστός και μας χτυπάνε απ’ όλες τις μεριές. Για όλα αυτά μιλάει το άλμπουμ αυτό, με τραγούδια, διαφορετικές ιστορίες πάνω στο ίδιο θέμα, που η μία μπαίνει μέσα στην άλλη, προλογίζοντας ή συνεχίζοντας. Όπως συμβαίνει σ’ όλη μας τη ζωή. Μιλάει για την απόδραση και την φυγή απ’ όλο αυτό το σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον που καμιά φορά μας περικυκλώνει, αλλά και απ’ τον κακό μας εαυτό. Από ψεύτικες αγκαλιές, από δανεικά φτερά, που άλλες φορές τα καταφέρνουμε να απαλλαγούμε κι’ άλλες όχι.»
.

——-

Κυκλοφόρησε από την Universal το νέο άλμπουμ του Νίκου Πορτοκάλογλου με τίτλο «Ίσως», το οποίο μάλιστα συμπίπτει με την επέτειο των τριάντα χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου των Φατμέ. Η εορταστική έκδοση περιλαμβάνει δύο cd, όπου το πρώτο αποτελείται από νέα τραγούδια (όπως το πρώτο single «Ίσως») και το δεύτερο από διασκευές παλιότερων τραγουδιών, με κοινό χαρακτηριστικό τις συναντήσεις με εκπρόσωπους της τελευταίας γενιάς τραγουδοποιών και τραγουδιστών. Πάνος Μουζουράκης, Στάθης Δρογώσης, Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo, Νατάσσα Μποφίλιου, Κωστής Μαραβέγιας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ματούλα Ζαμάνη, Γιάννης Χαρούλης, Ευτυχία Μητρίτσα, Νάνα Μπινοπούλου, Σοφία Σαρρή και Σανάδες είναι τα ονόματα των νέων παιδιών που είτε κατά μονάς, είτε σε ντουέτο με τον Πορτοκάλογλου συμμετέχουν στην φιλόδοξη αυτή παραγωγή.

Τους στίχους και την μουσική όλων των τραγουδιών του album υπογράφει ο Νίκος Πορτοκάλογλου ενώ ο ίδιος επιμελείται και την ενορχήστρωση τους με τη βοήθεια των μουσικών. Παράλληλα αυτή την περίοδο o Πορτοκάλογλου συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο όπου στις 9 & 10 Μαρτίου συναντά τον Χρήστο Θηβαίο και την Έλλη Πασπαλά και στις 16 και στις 17 Μαρτίου τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Στάθη Δρογώση, τους Σανάδες και τους Word Of Mouth…

——-

Ο πολυαγαπημένος τραγουδοποιός και τροβαδούρος Ορφέας Περίδης, ανεβαίνει στη σκηνή του Ρυθμού Stage για λίγες εμφανίσεις από την Παρασκευή 9 Μαρτίου και κάθε Παρασκευή. Το πρόγραμμα που αναμένεται να μας παρουσιάζει στηρίζεται στις μεγάλες επιτυχίες του από τους οχτώ προηγούμενους δίσκους του όπως η «Φωτοβολίδα», το «Φεύγω», το «Ζηλεύει η νύχτα», το «Αχ να σε δω», το «Κάτι μου κρύβεις», κ.α.  καθώς και αποσπάσματα από το καινούργιο του cd με τίτλο «Ονειροπόλων Μόχθοι», μια θεματική εργασία-αφιέρωμα στους δώδεκα μήνες. Τον τραγουδοποιό συνοδεύουν τρεις νέοι μουσικοί, ο Βασίλης Μασσαλάς (ακουστική κιθάρα), η Εύα Ατματζίδου (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, τζουράς και μαντολίνο) και ο Αλέξανδρος Ιακώβου (βιολί).

——-

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες «Η Αυλή των Τρελών», η πολυαναμενόμενη μουσική συνάντηση του ποιητή Αλκή Αλκαίου με τον Μπάμπη Στόκα. Η συνεργασία των δύο σπουδαίων δημιουργών που αποτελεί κοινή επιθυμία πολλών ετών, έρχεται  σαν όαση στο άνυδρο μουσικό τοπίο των τελευταίων μηνών.

«Η Αυλή των Τρελών» που εγκαινιάζει με τον καλύτερο τρόπο την συνεργασία του Μπάμπη Στόκα με τη Sony Music είναι ένα album με αιχμηρούς, καίριους στίχους που διακρίνονται για την πυκνότητα τους που ντύνουν κυρίως μπαλάντες, ακουστικές και μη, χωρίς να ξαφνιάζουν και κάποιες πιο λαϊκές στιγμές που είναι επίσης παρούσες. Ο «Υπνόσακος» είναι το πρώτο τραγούδι που έχει ξεχωρίσει από το album ενώ αυτές τις μέρες ακούμε ραδιοφωνικά και ένα ακόμη τραγούδι με τίτλο «Το Σκάφανδρο». Να ευχηθούμε καλοτάξιδος!

——-

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πολύ πετυχημένου album «Welcome to Greece» ο Maraveyas ilegal επιστρέφει με νέο δίσκο. Πρώτο δείγμα, το τραγούδι που ήδη ακούγεται δυνατά στα ραδιόφωνα, η «Λόλα». Την ιστορία της «Λόλας», της γυναίκας που άλλαξε τη ζωή του έπειτα από το ταξίδι του στο Καστελόριζο την άνοιξη του 2009, κατέγραψε ο Κωστής Μαραβέγιας και μας τη διηγείται στο ομότιτλο νέο του cd και σε ένα βιβλίο που θα συνοδεύει το cd σε μια ειδική έκδοση, που μόλις κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ.

Την Λόλα παρουσίασε ο Κωστής Μαραβέγιας με την νέα 7μελή μπάντα του το περασμένο Σάββατο στο Fuzz Club ενώ στο κοινό της Θεσσαλονίκης θα την συστήσει στο Βlock 33 στις 17 Μαρτίου, σε μια βραδιά γεμάτη μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές και ζογκλέρ. Δεν θα είναι μια απλή μουσική συναυλία. Θα είναι μια παρέλαση αστέρων. Η σκηνή του Βlock 33 θα αριθμεί πάνω από είκοσι διαφορετικά όργανα, τα πιο πολλά για πρώτη φορά στον ανανεωμένο ήχο του Κωστή Μαραβέγια όπως τύμπανα παρέλασης, γκρανκάσες και ταμπούρα, κρουστοειδή και καμπάνες, όργανα Hammond, Vox και Farfisa, τρομπόνια, τεράστια γκονγκ και ηλεκτρική σκούπα Hoover. Για το φινάλε δε, o Maraveyas και η κομπανία του ετοιμάζουν κοσμοσυρροή τζαμαρίσματος για νέο χιτ σε ηπειρώτικο ρυθμό με τίτλο «Στην Καταιγίδα». Όσοι πιστοί ανεβείτε.

——-

Κυκλοφόρησε με Κυριακάτικη εφημερίδα και από αύριο θα βρίσκεται και στις προθήκες των δισκοπωλείων τo νέο διπλό άλμπουμ του Γιάννη Ζουγανέλη με τίτλο “Με Γεια το κούρεμα“. Το album περιλαμβάνει τραγούδια εμπνευσμένα από την Ελλάδα του σήμερα με έξυπνους, άλλοτε χιουμοριστικούς και άλλοτε καυστικούς, στίχους που έγραψαν οι στιχουργοί Αντώνης Ανδρικάκης, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Γιώργος Παυριανός, Χρήστος Προμοίρας, Γιώργος Δουλτσίνος και Γιούλη Γεωργίου. Όλες οι μελωδίες ανήκουν στον ίδιο τον Ζουγανέλη ενώ στο album θα συναντήσουμε και ένα μελοποιημένο ποίημα του Γιώργου Σουρή με τίτλο “Δυστυχία σου Ελλάς”.

Μαζί με τον Ζουγανέλη τραγουδά μια πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Χρήστος Δάντης, ο Στέλιος Διονυσίου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Ελπίδα, ο Βασίλης Καζούλης, ο Γιάννης Κούτρας, η Αφροδίτη Μάνου, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Σάκης Μπουλάς, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο  Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δημήτρης Σταρόβας, ο  Μπάμπης Τσέρτος κ.α. Ενδιαφέρον εγχείρημα με καλές στιγμές και χαριτωμένα τραγούδια που μπορούν να μας κάνουν άλλοτε να χαμογελάσουμε και άλλοτε να προβληματιστούμε και ένας Ζουγανέλης στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

——-

Ο Νότης Μαυρουδής έρχεται στο Half Note, όλες τις Δευτέρες του Μαρτίου και του Απριλίου, αρχής γενομένης από σήμερα, με αφορμή το νέο του δίσκο και υπόσχεται να μας χαρίσει ένα μοναδικό ταξίδι «στου χρόνου τις καταπακτές»! Θα απολαύσουμε τραγούδια του συνθέτη από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα  και με συνοδοιπόρους αγαπημένους ερμηνευτές. Οι φίλοι που θα βρεθούν κοντά στον σπουδαίο δημιουργό είναι οι εξής: 05/03: Γιώτα Νέγκα, 12/03: Μπάμπης Τσέρτος, 19/03: Αναστασία Μουτσάτσου, 26/03: Ηρακλής Βαβάτσικας-Μόρφω Τσαϊρέλη, 02/04 Μανώλης Μητσιάς, 09/04 Μίλτος Πασχαλίδης, 23/04 Ελένη Βιτάλη και 30/04 Διονύσης Τσακνής.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here