1/7/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η 26η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και αυτήν διάλεξαν οι συντελεστές του δίσκου «Όλα τα Ναι του Κόσμου» ως ιδανική για την μεγάλη συναυλία που προετοίμαζαν και ονειρεύονταν καιρό τώρα. Άλλωστε, το συγκεκριμένο CD γεννήθηκε για να στηρίξει εξ ολοκλήρου με τα έσοδα από τις πωλήσεις του το «ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Εν Δράσει» και τα «Παιδικά Χωριά SOS».

Βράδυ Τετάρτης, λοιπόν, και η αυλή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων αρχίζει σιγά σιγά να γεμίζει με κόσμο. Πρώτο στη σκηνή, η οποία είναι στολισμένη με κόκκινα μπαλόνια, το σύμβολο του δίσκου, ανεβαίνει το μουσικό σύνολο του κέντρου απεξάρτησης «18 Άνω». Ένα μέλος του διαβάζει κείμενο που έγραψε για την πορεία από την εξάρτηση από ουσίες στην καθαρότητα, καταλήγοντας ότι αυτό που υπερισχύει είναι «η φλόγα της ζωής που καίει μέσα μας».

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_01

Οι μουσικές επιλογές του συνόλου περιλαμβάνουν από Παύλο Παυλίδη και «Αερικό» μέχρι και το “Comandante Che Guevara”. Έπειτα στη σκηνή βρίσκεται ένας μοναχικός ακορντεονίστας –μέλος του συγκροτήματος Encardia, όπως πληροφορηθήκαμε αμέσως μετά. Τον παρατηρούμε στη σκηνή να παίζει τη μελωδία του και, ξαφνικά, μέσα από την αυλή της Τεχνόπολης, ξεσπά ο ήχος της ομάδας κρουστών από την κοινότητα «Παρέμβαση». Με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο κάνουν την είσοδό τους στη σκηνή, μαζί με ακόμη δύο μέλη των Encardia και προθερμαίνουν ιδανικά την ατμόσφαιρα. Ή, όπως το έθεσε καλύτερα η διευθύντρια παραγωγής του δίσκου και παρουσιάστρια της βραδιάς, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, «μας δρόσισαν!»

Στο πρώτο βίντεο της βραδιάς, η Πέγκυ Τρικαλιώτη διάβασε το κείμενο «Αυτό Ήθελες για Μένα». Να πούμε εδώ ότι το CD «Όλα τα Ναι του Κόσμου», προέκυψε από το ομότιτλο βιβλίο της συγγραφέως και καθηγήτριας ψυχολογίας, Φωτεινής Τσαλίκογλου, η οποία ήταν παρούσα στη συναυλία. Δεν θα μπορούσε επίσης να λείπει η στιχουργός όλων των τραγουδιών του δίσκου, Ελεάνα Βραχάλη, την εξαιρετική συνέντευξη της οποίας στο MusicCorner και την Ανδρονίκη Τσατσαρώνη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ένα ακόμη ακορντεόν, αυτό του συνθέτη Παναγιώτη Τσεβά αυτή τη φορά, έδωσε συνέχεια στη βραδιά, συνοδεύοντας επί σκηνής την Τάνια Τσανακλίδου στα «Μια Αγάπη Μικρή» και «Αυτή η Νύχτα Μένει».

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_03_tsanaklidou

«Εδώ και καιρό απέχω συνειδητά από τα μουσικά μας πράγματα», σχολίασε η σπουδαία μας ερμηνεύτρια. «Είμαι όμως εδώ για να στηρίξω τον αγώνα αυτών των παιδιών. Έπρεπε να είμαστε εδώ χιλιάδες! Έπρεπε να είμαστε χιλιάδες και πριν από δύο χρόνια στο Σύνταγμα! Είμαστε λίγοι, αλλά το καλό είναι ότι τον κόσμο πάντα τον αλλάζουν οι λίγοι που ακόμη κοιτάνε ψηλά τα άστρα!», επεσήμανε εν μέσω χειροκροτημάτων η κυρία Τσανακλίδου και ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με το τραγούδι της στον δίσκο, «Κάποτε δεν Ήμουνα Εγώ», αλλά και τον επίκαιρο «Ανθρωπάκο».

Το βίντεο που ακολούθησε μάς παρουσίασε τα Ναι μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων -κυριάρχησε το ΝΑΙ στη Ζωή- κι έπειτα ήταν η σειρά της Ανδριάνας Μπάμπαλη: Το δικό της τραγούδι είναι το «Να Νιώθω κι ας μην Καταλαβαίνω», αλλά δεν μπορούσε να μην μας τραγουδήσει και τα «Μοίρα μου Έγινες», «Περιπλανώμενο» και «Είσαι Εσύ ο Άνθρωπός μου».

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_08_mpampali

Το επόμενο βίντεο περιλάμβανε τα Ναι μελών του «ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Εν Δράσει», το οποίο στηρίζει εξαρτημένους που βρίσκονται σε φυλακές. Αμέσως μετά, πήρε τη θέση του στο πιάνο ο συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης. «Ο κύριος που ακολουθεί λέει το σουξέ του δίσκου, αλλά τον βγάζουμε τώρα γιατί έχει γενική πρόβα στο θέατρο απόψε!», είπε προλογίζοντας τον Θανάση Αλευρά. Εκείνος μας αποκάλυψε ότι τη μέρα που του πρότειναν να συμμετάσχει στον δίσκο, προσγειώθηκε τυχαία έξω από το σπίτι του ένα κόκκινο μπαλόνι. Είπε το ναι και, όταν κυκλοφόρησε, ο δίσκος είχε ως σήμα κατατεθέν του εξωφύλλου του το κόκκινο μπαλόνι! «Τη θυμήθηκα τώρα αυτή την ιστορία και σας τη λέω μάλλον γιατί πρέπει να παρατηρούμε γύρω μας. Νομίζω ότι τα πράγματα πια μας μιλάνε από μόνα τους!», σχολίασε και ερμήνευσε με ενθουσιασμό το «Σ’ Αγαπώ θα Πει».

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_14_alevras

Ο Θέμης Καραμουρατίδης τραγούδησε τη δική του σύνθεση στο εξαιρετικό «Πού να Σε Βρω», «αντικαθιστώντας» την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η οποία απουσίαζε λόγω συναυλίας στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα συνόδευσε στο πιάνο τη Φιλοθέη Μωρίκη, η οποία ερμήνευσε το συγκινητικό τραγούδι του Μιχάλη Κωτσόγιαννη, «Να Μιλάω για Σένα», αλλά και μοιράστηκε με τον Θέμη Καραμουρατίδη το ντουέτο «Κοίτα Εγώ».

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_17_mwriki_filothei

Βίντεο και πάλι, αυτή τη φορά με τη Δήμητρα Γαλάνη να ερμηνεύει το «Δε Μ’ Αγαπάς, Μ’ Αγαπάς». Έπειτα η Ηρώ παίρνει τη θέση της στο πιάνο και μας χαρίζει εξαιρετικές ερμηνείες στα «Έτσι Είναι οι Σχέσεις», «Ψύχραιμα», «Έτσι Είμαι Εγώ», αλλά και στο ομότιτλο του δίσκου, «Όλα τα  Ναι του Κόσμου», σε μουσική Κώστα Λειβαδά.

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_19_irw

Σειρά είχε το βίντεο με τα Ναι επωνύμων, στη διάρκεια του οποίου ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασαν όσοι μίλησαν για το απαράδεκτο κλείσιμο της ΕΡΤ. Όση ώρα το παρακολουθούσαμε, οι Onirama ετοιμάζονταν στη σκηνή και έδωσαν «γκάζια» στη βραδιά με τα «Χαμένος Θησαυρός», «Ραντεβού στη Μία» και την υπέροχη «Κλεψύδρα», την οποία αφιέρωσαν στην Ελεάνα Βραχάλη. Ο Θοδωρής Μαραντίνης έκλεισε την εμφάνισή τους με μια σαρωτική ερμηνεία της διασκευής που έχει κάνει το συγκρότημα στον «Ύμνο των Μαύρων Σκυλιών» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_21_onirama

Στο τελευταίο βίντεο της βραδιάς, ο Αλέξανδρος Σταύρου και η Μαριάννα Τουμασάτου -ήταν και οι δύο παρόντες και, όπως πάντα, διακριτικοί- ερμήνευσαν το κείμενο «Να Χάνομαι στην Αγκαλιά σου».

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πήρε τη σκυτάλη ερμηνεύοντας τρυφερά το «Ο Βυθός σου», αλλά και τα «Καπνός», «Το Σ’ Αγαπώ» και «Καληνύχτα», τη συμμετοχή του στον δίσκο.

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_22_xatzigiannis

Δεν ήταν όμως δική του η τελευταία καληνύχτα της βραδιάς. Αυτή ανήκε, όπως άρμοζε, στη νεανική μπάντα της κοινότητας «Στροφή», καθώς και σε αυτήν της κοινότητας «Διάβαση». Η τελευταία επέλεξε να κλείσει τη βραδιά με τρία αληθινά μεγάλα τραγούδια: «Το Δίχτυ», «Ποιος τη Ζωή μου» και «Η Μπαλάντα του Κυρ-Μέντιου».

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_25

Φεύγοντας από την Τεχνόπολη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σκεφτόμουν ότι ένα από τα χαρακτηριστικά που εκτίμησα στη συναυλία ήταν ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν ισότιμα σε χρόνο και αριθμό τραγουδιών. Και σίγουρα όλοι βρίσκονταν εκεί με την καρδιά τους για να στηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς που λένε ναι στη ζωή, κάνοντας δύσκολο αγώνα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και όσους τους αγαπούν. Κρίμα μόνο που δεν υπάρχει πρόβλεψη τις καλοκαιρινές νύχτες να μένει το μετρό ανοιχτό λίγο πιο αργά και πολλοί, δυστυχώς, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πριν από το τέλος της συναυλίας.

ola_ta_nai_tou_kosmou_live_2013_06_30

Τελευταία σκέψη, ένας στίχος της Ελεάνας Βραχάλη, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διάθεση της συναυλίας και των συμμετεχόντων της, εντός και εκτός σκηνής: «Τα όνειρα όρια δεν δέχονται». Και μια ευχή: Να πούμε όλοι μας και -γιατί όχι;- να ακούσουμε το ΝΑΙ που πιο πολύ επιθυμεί η καρδιά μας!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here