Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
 

Η δισκογραφική συνάντηση του Χρήστου Νικολόπουλου με τον Μανώλη Λιδάκη αποτελεί τη σημαντικότερη απόδειξη ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να γραφτεί καλό λαϊκό τραγούδι! Το album «Όλα δικά μας κι όλα ξένα» που μόλις κυκλοφόρησε από τη Legend είναι ίσως ένας από τους ωραιότερους λαϊκούς δίσκους που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια και έχει κερδίσει ήδη μια θέση στις καρδιές πολλών φίλων του είδους.

Για τον Χρήστο Νικολόπουλο, ότι και να πούμε πια είναι πολύ λίγο! Τα έχουν πει όλα τα σημαντικότατα τραγούδια του που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές όλα αυτά τα χρόνια! Τα τραγούδια που έγραψε για την φωνή του Λιδάκη επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι είναι ο σημαντικότερος εν ζωή λαϊκός συνθέτης! Στην εν λόγω εργασία βρίσκεται σε φοβερή φόρμα και μας θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό. Συνθέσεις στους γνώριμους ρυθμούς του ατόφιου ζεϊμπέκικου, του ρυθμικού χασάπικου αλλά και της λαϊκής μπαλάντας αποτελούν τον βασικό κορμό της νέας αυτής δουλειάς, που γνωρίζει ήδη σημαντική επιτυχία.

Στο επίπεδο του στίχου συναντάμε ένα εξαίρετο υλικό από εκπροσώπους της παλιάς φρουράς όπως η ποιήτρια Κωστούλα Μητροπούλου και ο σημαντικότατος Λευτέρης Χαψιάδης ενώ το νέο αίμα εκφράζεται δυναμικά μέσα από την ταλαντούχα γραφή της Βίκυς Γεροθόδωρου, του Δημήτρη Τσάφα και του Νίκου Αναγνωστάκη.

 

Ο Μανώλης Λιδάκης για πρώτη φορά στην καριέρα του καταθέτει έναν αμιγώς λαϊκό δίσκο και φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα! Οι ερμηνείες του είναι στιβαρές και στακάτες, διαθέτουν δυναμισμό και μια βαθιά ωριμότητα που απογειώνουν ακόμη και τα, ομολογουμένως λίγα, όχι τόσο απαιτητικά τραγούδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα νέα τραγούδια θα συναντήσουμε και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες επανεκτελέσεις. Πρόκειται για το «Φοβάμαι» που γνωρίσαμε από τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, το «Άνθρωποι και πράματα» που ερμηνεύει ο ίδιος ο Νικολόπουλος στον δίσκο «Δική μου η χαρά», το περίφημο «Χτύπημα» που στιγματίστηκε από τη φωνή του μεγάλου Πάνου Γαβαλά και το σπουδαίο «Έτσι σ΄αγάπησα» που αγαπήσαμε από την τρυφερή φωνή του αείμνηστου Διονύση Θεοδόση.

Από το νέο υλικό ξεχωρίσαμε το σπαρακτικό «Δεν ανήκω πουθενά» με τους δυνατούς στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου, μια από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου και ίσως ένα από τα πιο όμορφα λαϊκά τραγούδια των τελευταίων χρόνων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου με τους ποιητικούς στίχους της Κωστούλας Μητροπούλου και την πομπώδη μουσική του Νικολόπουλου να μας αποκαλύπτει ένα συνθετικό ταλέντο, πολύ διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου συμμετέχει ο «πολύς» Πασχάλης Τερζής ενώ σε τέσσερα τραγούδια δεύτερη φωνή στον Λιδάκη κάνει με ξεχωριστή μαεστρία η Γλυκερία

 ——-

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Πλούταρχου, είναι γεγονός! Μετά απο καιρό απουσίας ο καλός λαϊκός τραγουδιστής επιστρέφει δυναμικά με νέο δίσκο που θα κυκλοφορήσει την επόμενη Δευτέρα, 22 Μαρτίου από τη Minos EMI. Το ύφος των τραγουδιών είναι κατά βάση λαικό ενώ δεν θα λείπουν και κάποια πιο σύγχρονα ακούσματα. Tα τραγούδια υπογράφουν πολλοί καταξιωμένοι συνθέτες και στιχουργοί, με τους οποίους ο Πλούταρχος έχει συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν. Αλέξανδρος Βουραζέλης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Σιγανός, Νίνο, Βαγγέλης Τούντας, Δημήτρης Κορδατζής, Χριστόφορος Γερμενής, Αλέξης Σέρκος και Εύη Δρούτσα είναι μόνο κάποιοι από τους δημιουργούς που γράφουν τραγούδια γι΄ αυτόν τον δίσκο.

Τα δύο πρώτα singles της νέας δουλειάς, που ήδη ακούμε από επιλεγμένα ραδιόφωνα είναι “Τo χαστούκι της αγάπης” σε μουσική του Χριστόδουλου Σιγανού και στίχους του Valentino και του Xριστόδουλου Σιγανού και “Τα είπα και έφυγα” σε μουσική του Μάριου Ψημόπουλου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια. Στο album θα συμπεριλαμβάνονται τέλος και τα ήδη αγαπημένα «Το φωνάζω» και «Θησαυρός» που κυκλοφόρησαν μόνο ως digital singles.

 ——-

Λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Universal και διανέμεται μέσα από εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό μία νέα, ιδιαίτερα φιλόδοξη δισκογραφική έκδοση με κύριο ερμηνευτή τον Πέτρο Γαϊτάνο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ηχητική καταγραφή των κορυφαίων κειμένων των Ευαγγελιστών που αφορούν τη ζωή, το λόγο και τη θυσία του Χριστού ενώ η έκδοση περιλαμβάνει και τους σημαντικότερους Ύμνους της Ορθοδοξίας. Για πρώτη φορά επιχειρείται μια καταγραφή των Ιερών Ευαγγελίων και μάλιστα στη δημοτική γλώσσα από τον Πέτρο Γαϊτάνο, ο οποίος μελέτησε τα κορυφαία κείμενα των Ευαγγελιστών, για τη ζωή, το Λόγο και τη θυσία του Χριστού και αφού επέλεξε τα πιο αντιπροσωπευτικά εδάφια, συγκρότησε ένα νέο κείμενο.

Μια ηχητική καταγραφή των Ιερών Ευαγγελίων – σε πέντε άλμπουμ συνολικής διάρκειας έξι ωρών – με τρεις βασικούς αφηγητές: τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Πέτρο Γαϊτάνο και  την Αθηνά Σωτηροπούλου. Τις αφηγήσεις τους γεφυρώνουν και συνοδεύουν ύμνοι, ήχοι και μουσικές παιγμένες με παραδοσιακά, φυσικά όργανα της ευρύτερης Μεσογείου που παραπέμπουν στην εποχή που περπάτησε ο Ιησούς στη γη. Την έκδοση αυτή των 5 άλμπουμ με τίτλο Τα Ιερά Ευαγγέλια πλαισιώνουν και ολοκληρώνουν 5 επιπλέον άλμπουμ, που αναδεικνύουν τα σημαντικότερα γεγονότα των γραφών, με τίτλο «Ύμνοι της Ορθοδοξίας» και περιλαμβάνουν τους κυριότερους λατρευτικούς ύμνους που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα ο Πέτρος Γαϊτάνος.

 ——-

Η μικρή Αρετούλα μεγάλωσε, έγινε πια μεγάλη κοπέλα και αποκτώντας πλούσια εμπειρία δίπλα σε μεγάλους ερμηνευτές και δεξιοτέχνες μουσικούς, ήρθε επιτέλους η ώρα να μας παρουσιάσει το πρώτο ολοκληρωμένο album της. Με τη φωνή της η Αρετή Κετιμέ μας ταξιδεύει στα πιο ωραία, στα πιο γοητευτικά μονοπάτια της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής σκηνής! Ερμηνεύει από Μάρκο Βαμβακάρη και Παναγιώτη Τούντα μέχρι Σταμάτη Γονίδη, Μπάμπη Στόκα και Ορφέα Περίδη.

Ο δίσκος ξεκινάει με μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη σύνθεση του Σταμάτη Γονίδη που μιλάει για την Ελλάδα που τόσο μας πληγώνει, ενώ συνεχίζει με το παραδοσιακό «Όλες οι δάφνες», στο οποίο η νεαρή ερμηνεύτρια δίνει ρέστα. Τα ντουέτα της με τον Παναγιώτη Λάλεζα και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη στο «Αερόπλανο» και στο «Βόρειος καημός» αντίστοιχα στοιχειοθετούν δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές αυτού του δίσκου. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί ένα από τα δύο μοναδικά νέα τραγούδια της δουλειάς αυτής, το οποίο υπογράφει ο παραγωγός του δίσκου, Δημήτρης Καρράς. Το άλλο νέο τραγούδι σε μουσική της Σοφίας Νάτσιου η Κετιμέ το μοιράζεται με την τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc. Πρόκειται για το αργόσυρτο και μελαγχολικό «Μια στιγμή»…

Η κορυφαία όμως στιγμή του δίσκου έρχεται με ένα σπουδαίο λαϊκό τραγούδι που αγαπήσαμε μέσα από την φωνή του μεγάλου Μανώλη Αγγελόπουλου, τον «Πρόσφυγα» του Νίκου Πετρίδη και της Μάρως Μπιζάνη. Εδώ η Κετιμέ μας χαρίζει μια από τις πιο ωραίες, τις πιο φωτεινές ερμηνείες της. Δικά της όμως καταφέρει να κάνει και δύο τραγούδια της λεγόμενης έντεχνης πλευράς του τραγουδιού, τον «Βασιλιά» του Μπάμπη Στόκα και το «Φεγγάρι» του Ορφέα Περίδη, αναδεικνύοντας με τον πιο εκφραστικό τρόπο την βαθειά λαϊκή τους υπόσταση! Εξαιρετική και ιδιαιτέρως λαμπερή η ορχήστρα με προεξέχοντα τον Γιάννη Βασιλόπουλο στο κλαρίνο, αποδίδει τα μέγιστα ενώ στο σπουδαίο αποτέλεσμα συντελεί και η φρέσκια ενορχηστρωτική ματιά του Βαγγέλη Καραπέτρου. Αναμένοντας ένα αποκλειστικά νέο υλικό στην επόμενή δισκογραφική της δουλειά, ευχόμαστε στην Αρετή να συνεχίζει να μας συγκινεί και να μας χαρίζει πολλές ακόμη συγκλονιστικές ερμηνείες, όπως αυτές που επιτυγχάνει στα περισσότερα από τα τραγούδια του τελευταίου της cd, το οποία αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή σας!

 ——-

Κυκλοφορεί σήμερα από τη Λύρα ο πολυαναμενόμενος νέος δίσκος της Νατάσσας Μποφίλιου με τίτλο «Εισιτήρια διπλά». Τους στίχους και τη μουσική υπογράφουν οι σταθεροί συνεργάτες της τραγουδίστριας η αλλιώς η “μυστική συνωμοσία”, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η ταλαντούχα τριάδα, δηλαδή ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και ο Θέμης Καραμουρατίδης αντίστοιχα, ενώ την παραγωγή έχει επιμεληθεί ο Νίκος Μακράκης. Το “Ραντεβού”, οι “Πρώην” και το “Belle Reve”, είναι τρία από τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο και ερμήνευε μέχρι πρότινος η Μποφίλιου στις εμφανίσεις της στο “Σταυρό του Νότου. Το εξώφυλλο και τα εικαστικά του δίσκου έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος Παντελής Φραντζής.

Όσο για τις ζωντανές εμφανίσεις της Μουσικής Συνωμοσίας αυτές συνεχίζονται με ξεχωριστή επιτυχία κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τις 28 Μαρτίου, στην πόλη που την αγκάλιασε με ενθουσιασμό! Η Νατάσσα Μποφίλιου φοράει τα ανοιξιάτικά της και ανηφορίζει για ακόμα μια φορά στη Θεσσαλονίκη, με τον ολοκαίνουργιο δίσκο στις αποσκευές της. Αυτή την Άνοιξη, η Νατάσσα και η παρέα της, με τον αέρα μιας πανελλήνιας περιοδείας, καταλαμβάνουν τη νέα μουσική σκηνή GaiAlive στο λιμάνι και σας προσκαλούν σε ένα ανοιξιάτικο ταξίδι στα πιο κρυμμένα σας αισθήματα!

——-

Ο Βασιλικός, ο εξαιρετικός συνθέτης, στιχουργός, και τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, παρουσιάζει από χθες και μέχρι τις 22 Μαρτίου στο Μικρό Παλλάς την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Vintage“. Το “Vintage”, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει μέσα από αυτή εδώ τη στήλη, είναι μια ξεχωριστή δισκογραφική δουλειά με μοναδικές επανεκτελέσεις κλασικών, αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής. Περιλαμβάνει τραγούδια με ένδοξο παρελθόν, κομμάτια-σταθμούς που έχουν υπογράψει σημαντικοί δημιουργοί όπως Paul Anka, John Lennon, Leonard Cohen, George Gershwin, Lou Reed. Ο Βασιλικός έχει ετοιμάσει μια μουσική πρόταση που υπόσχεται vintage στροβιλισμούς με τις μελωδίες του χτες να ακούγονται πιο επίκαιρες από ποτέ. Αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο Μικρό Παλλάς σήμερα καθώς και την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα.

 

——-

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η μουσική τους συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παλλάς, η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά και η Σαβίνα Γιαννάτου, ξανασυναντιούνται επί σκηνής για να δώσουν μια ακόμα συναυλία αυτή την Πέμπτη 18 Μαρτίου. Οι τρεις σπουδαίες φωνές, ενώνουν το ιδιαίτερο ύφος, τη λυρικότητα, το πάθος και τις ερμηνείες τους σε μία παράσταση – πανδαισία φωνητικών αποχρώσεων και μαγευτικών ήχων. Και οι τρείς μας παρασύρουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο, ξεκινώντας από την Ελλάδα, τη δημοτική και τη βυζαντινή παράδοση, τα ρεμπέτικα, το έντεχνο και φτάνοντας ως τη Λατινική Αμερική. Συνταξιδιώτης τους ο σπουδαίος πιανίστας Τάκης Φαραζής και μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες.

Ένα μήνα μετά την εμφάνισή τους στο Παλλάς, στις 18 Απριλίου, οι τρεις κυρίες θα πραγματοποιήσουν άλλη μια συναυλία στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ (Παλατάκι), χαρίζοντας έτσι μια υπέροχη βραδιά και στο κοινό της Θεσσαλονίκης ενώ ο επιτυχημένος κύκλος των εμφανίσεων τους θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι με μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. 

——-

Η Ελισσάβετ Καρατζόλη είναι μια νέα ερμηνεύτρια, η οποία όμως έχει συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της rock και έντεχνης μουσικής σκηνής της Ελλάδας. Μέσα από τις συνεργασίες αυτές γεννήθηκε και το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο “Σαν προσευχή στην πιο βαθειά εμπιστοσύνη” του οποίου την ενορχήστρωση και παραγωγή ανέλαβαν τα Κίτρινα Ποδήλατα.

Στο πολύ ενδιαφέρον album συμμετέχουν με τρία ντουέτα ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Ίρις Τσακίρη. Τραγούδια έχουν χαρίσει στην Ελισσάβετ το συγκρότημα Κάρμα, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Άγγελος Κατσίρης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Μιτζέλος, ενώ έχει γράψει κι η ίδια η Ελισσάβετ Καρατζόλη.  Στο cd υπάρχει επίσης και μια διασκευή του τραγουδιού “Καληνύχτα” του φίλου της Σωκράτη Μάλαμα. Το CD περιλαμβάνει 12 τραγούδια σε έντεχνο και ροκ ύφος και ο τίτλος προέρχεται από ένα υπέροχο στίχο του ποιητή Μάνου Ελευθερίου.

 ——-

Στην Θεσσαλονίκη «μετακομίζουν» η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στην Αθήνα. Η σκηνή του Stage θα τις υποδεχτεί την Παρασκευή 9 Απριλίου και θα τις φιλοξενήσει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις δύο κυρίες, που ξανασυναντιούνται μετά από πολλά χρόνια, σε νέες  εμπειρίες και διαφορετικές μουσικές διαδρομές. Μαζί τους οι Imam Baildi, επτά παθιασμένοι μουσικοί – όλοι της γενιάς των «20 και κάτι» – οι οποίοι «διαβάζουν» διαφορετικά τη μουσική. Επίσης στη συντροφιά τους και ο σπουδαίος Μανώλης Καραντίνης, ο οποίος  με το μπουζούκι του μας ταξιδέψει σε γοητευτικά λαικά μονοπάτια.  Τα πρόγραμμά τους ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα στον ηλεκτρισμό και το λαϊκό τραγούδι ενώ παλιές αγαπημένες μελωδίες συνυπάρχουν αρμονικά με τις σύγχρονες επιτυχίες των σπουδαίων ερμηνευτριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here