Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…
    

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
  

  

Ο Χρόνης Αηδονίδης, ο κορυφαίος δάσκαλος της παράδοσης μας, και η ψάλτρια και μαθήτριά του στο παραδοσιακό τραγούδι Νεκταρία Καραντζή, αποδίδουν με κατάνυξη βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και έναν λαϊκό θρήνο της Μ. Εβδομάδας, στο νέο διπλό cd με τίτλο “Άφραστον Θαύμα” που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από την Legend. Συμμετέχει φιλικά ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Δημήτρης Βερύκιος. Ο διπλός αυτός δίσκος περιέχει επιλογές βυζαντινών εκκλησιαστικών μελών σε ανάμικτη σειρά, κυρίως από τα ψαλλόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά όχι μόνο, όπως και έναν πολύ γνωστό λαϊκό θρήνο της Μ. Παρασκευής.Μια εξαιρετική δισκογραφική δουλειά, απόλυτα εναρμονισμένη στο κλίμα κατάνυξης των ημερών που διανύουμε…  

 

Την νέα αυτή δισκογραφική δουλειά θα παρουσιάσουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή, στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ στο κέντρο της Αθήνας (Στου 24), τη Μ. Τετάρτη, στις 21:00. Η εμφάνιση τους αποτελεί ένα μουσικό πασχαλινό οδοιπορικό, μέσα από τη μυσταγωγία των βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και τη νοσταλγική ομορφιά των ψαλτοτράγουδων της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης. 

——- 

Η Dilek Koc, έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την εκπληκτική ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας Πολίτικη Κουζίνα αλλά και από τις μετέπειτα συνεργασίες της με το Μίμη Πλέσσα, τη Γλυκερία, τη Νένα Βενετσάνου, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλλη Πασπαλά, το Χρόνη Αηδονίδη κ.ά. Αγαπήθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από το προσωπικό της album με τίτλο «Karsi» (Απέναντι) με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή μουσική παράδοση των Ελλήνων και των Τούρκων.Αυτές τις μέρες η υπέροχη η Koc κυκλοφορεί το δεύτερο album της που φέρει τον τίτλο«Sevdalim Aman» και περιλαμβάνει δεκατέσσερα παραδοσιακά – και όχι μόνο – τραγούδια που αποδίδονται τόσο στην τουρκική όσο και στην ελληνική γλώσσα. Στο album θα συναντήσουμε τραγούδια από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, τραγούδια που αγαπήθηκαν εξίσου και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από την παραδοσιακή μέχρι και την πρόσφατη λαϊκή μουσική των δύο λαών.

 

Η έκπληξη αυτού του album είναι η συμμετοχή της Γλυκερίας σε τέσσερα τραγούδια (Από τα γλυκά σου μάτια/Sallasana sallasana, Ας βαστήξει αυτός ο μπάλος/Beberim oglan, Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα/Sevdalim aman και Έξω ντέρτια και καημοί/ Pencereden ay dogdu) τα οποία με μοναδική ερμηνευτική δεινότητα μοιράζεται με την τουρκάλα ερμηνεύτρια. 

 

Όμορφα παιξίματα από δεξιοτέχνες μουσικούς, εξαιρετικές ενορχηστρώσεις από τον Γιώργο Ψάλτη και τον Δημήτρη Παναγούλια και ερμηνείες υψηλού επιπέδου συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός album που μπορεί με αξιώσεις να ανοίξει τα φτερά του και σε ένα ξένο αγοραστικό κοινό καθώς εκπροσωπεί επάξια αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε World music.

Η Dilek θα παρουσιάσει ζωντανά τα τραγούδια του νέου της album το Σάββατο 10 Απριλίου στην μουσική σκηνή Aυλαία. Στο πρόγραμμά της η ερμηνεύτρια θα μας ταξιδέψει στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης και στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά σύγχρονα, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια μεταξύ των δύο λαών.

 ——- 

Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με τη δισκογραφία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει αυτές τις μέρες με νέο album! Έντεκα χρόνια μετά τον πρώτη τους ολοκληρωμένη συνεργασία, τη «Θάλασσα στη σκάλα» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, ο αιώνιος ροκάς συναντά εκ νέου τον Οδυσσέα Ιωάννου, αυτή τη φορά έχοντας ρόλο διπλό: του ερμηνευτή και του συνθέτη. 

 Η νέα τους δισκογραφική συνάντηση τιτλοφορείται «Το παιχνίδι παίζεται» και περιλαμβάνει δέκα ιδιαίτερα τραγούδια, οκτώ σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και δύο διασκευές σε συνθέσεις των Aznavour και Robert Gall και του Andriano Celentano, όλα σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

Ιδιαίτερη στιγμή του δίσκου αποτελεί το ντουέτο «Σαν ναυαγός», που ο Βασίλης μοιράζεται με τον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο, μια εξαιρετική μουσική συνεύρεση μεταξύ του λαϊκού και του ροκ τραγουδιού.   

Μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά που μόλις κυκλοφόρησε από τη LYRA και θα βρείτε στα δισκοπωλεία σε αρκετά προσιτή τιμή.   

——-   

Τα νέα τραγούδια ενός από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές κυκλοφορούν αυτές τις μέρες από τη Heaven. Το νέο cd single του Αντώνη Βαρδή έχει τίτλο “Στην άκρη του ονείρου” και περιέχει πέντε ξεχωριστά τραγούδια που για άλλη μια φορά θα κερδίσουν τις εντυπώσεις! Τη μουσική στα τραγούδια έχει γράψει ο Αντώνης Βαρδής – εκτός από ένα που φέρει την υπογραφή του Ορφέα Σοπαλίδη – ενώ οι στίχοι ανήκουν στον μόνιμο συνεργάτη του Βασίλη Γιαννόπουλο. Ανάμεσά στα νέα τραγούδια θα συναντήσουμε και ένα αισθαντικό ντουέτο του Βαρδή με την Μελίνα Ασλανίδου.   

Τα τραγούδια αυτά καθώς και όλες τις μεγάλες του επιτυχίες ο Αντώνης Βαρδής σκοπεύει να παρουσιάσει σε μια μεγάλη περιοδεία που θα πραγματοποιήσει το Καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα παρέα με τον αγαπημένο γιο του, Γιάννη. Με το cd single αυτό αλλά και την επερχόμενη περιοδεία ο Αντώνης Βαρδής επανακάμπτει δυναμικά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από τα μουσικά πράγματα. 

 

 ——-   

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν το χειμώνα στη σκηνή του «Πλατό» η Γλυκερία με τον Χρήστο Νικολόπουλο συνεχίζουν την εξαιρετική τους συνεργασία και ετοιμάζονται να ανηφορίσουν στην συμπρωτεύουσα. Από τις 9 Απριλίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα βρίσκονται στο FIX LIVE προκειμένου να παρουσιάσουν το υπέροχο πρόγραμμά τους και στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ερμηνεύτρια ολκής εκείνη, συνθέτης με μεγάλη ιστορία εκείνος, υπηρετούν με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια το καλό λαικό τραγούδι και χαίρονται να ενώνουν τις δυνάμεις τους όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. 

 

Μαζί τους, όπως και στο Πλατό, θα είναι μια από τις πιο εκφραστικές ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, η Μελίνα Ασλανίδου καθώς και ένας νέος ερμηνευτής που διακρίνεται για το πολύπλευρο ταλέντο του. Πρόκειται για τον Γιώργο Λιανό, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί επάξια τον Κώστα Καραφώτη που δεν θα ακολουθήσει το σχήμα στη Θεσσαλονίκη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

Η παράσταση που θα παρουσιάσουν οι τέσσερις τραγουδιστές στη Θεσσαλονίκη τιτλοφορείται «Τραγούδια παντός καιρού» και περιλαμβάνει στιγμές από το πλούσιο ρεπερτόριο του κάθε τραγουδιστή, πασίγνωστες επιτυχίες του Χρήστου Νικολόπουλου καθώς και σπουδαία λαϊκά τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο.

——-

 

Την αντίθετη διαδρομή όμως θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μετά την τεράστια επιτυχία της Θεσσαλονίκης, η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει την ξεχωριστή μουσική παράσταση «Πρόσωπο με πρόσωπο», στο «REX», στην Αθήνα, ξεκινώντας από την Παρασκευή 9 Απριλίου και ως το Σάββατο 8 Μαΐου. Μόνη στη σκηνή για τρεις ώρες, πλαισιωμένη από επτά μουσικούς, δίνει ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ ερμηνείας σε μία από τις πιο εμπνευσμένες παραστάσεις της φετινής χρονιάς. Σε ένα πρόγραμμα που μας θυμίζει τραγούδια από τα πρώτα δισκογραφικά της βήματα, μέχρι τις σημερινές μεγάλες της επιτυχίες από το δίσκο «Και τα μάτια και η καρδιά. Μια γοητευτική διαδρομή ανάμεσα στο σήμερα και το χθες αλλά και ένα διαρκές παιχνίδι ανατροπών που συνδέει τραγούδια όπως το «Δυνατά» ή «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» με το «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον «Αύγουστο» του Νίκου Παπάζογλου με απρόσμενες διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων επιτυχιών.

——-

Για τον προσεχή Σεπτέμβρη μεταφέρονται τελικά οι προγραμματισμένες παραστάσεις της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελένης Τσαλιγοπούλου που θα φιλοξενούνταν στο Stage από Παρασκευή 9 Απριλίου. Ο καινούργιος χώρος του Stage, που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία τη λειτουργία του πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συμβάλει θετικά στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης κρίνει αναγκαία τη μετακίνηση των συγκεκριμένων παραστάσεων λόγω του πρωτοφανούς καταιγισμού μουσικών αλλά και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πρόκειται να φιλοξενήσει η πόλη, αμέσως μετά το Πάσχα. Τόσο το Stage, όσο και οι ερμηνεύτριες, που ξεκίνησαν ήδη την περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα και η οποία θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, συμφωνούν από κοινού για τη μεταφορά των παραστάσεων της Θεσσαλονίκης, στις 24 Σεπτεμβρίου 2010. Ραντεβού το Σεπτέμβρη…

——- 

Η πιο φρέσκια πρόταση στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας ακούει στο όνομα Μέλισσες. Μια μπάντα πέντε νέων μουσικών που γνωρίσαμε από το πολύ επιτυχημένο τους hit «Κρυφά» και που πρόσφατα απασχόλησαν ιδιαίτερα τα μέσα με τη συμμετοχή τους στον τελικό της Eurovision με το τραγούδι «Ο Κινέζος». 

 Αυτές τις μέρες το ανερχόμενο συγκρότημα κυκλοφορεί από την universal το ντεμπούτο album του με τίτλο «Μυστικό», το οποίο περιλαμβάνει δώδεκα δυνατά τραγούδια. 

Φρέσκος ήχος, νεανικά ακούσματα, καλές φωνές και συμπαθητικές μελωδίες συνθέτουν ένα αξιόλογο νέο album ενός συγκροτήματος που αναμένεται να μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

——- 

Ο Μύρωνας Στρατής και τα Κόκκινα Χαλιά αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν ζωντανές εμφανίσεις μαζί, ετοιμάζοντας ένα πρόγραμμα νεανικό, διασκεδαστικό και Πάνω Απ’ Όλα με μότο “Η Αγάπη Θέλει Χρόνο“. 

Στον Σταυρό του Νότου Plus από την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο Μύρωνας Στρατής θα παρουσιάσει ένα δυναμικό και εξωστρεφές πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα προσωπικά του τραγούδια του αλλά και εξαιρετικές διασκευές σε ελληνικά και αγγλόφωνα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει. Μαζί του, τα Κόκκινα Χαλιά που με τα τραγούδια τους “Χαρταετός”, “Φύγαμε” και “η Αγάπη Θέλει Χρόνο” γνωρίζουν ήδη μεγάλη επιτυχία στο νεανικό κοινό ενώ αυτό τον καιρό είναι στο στούντιο και ηχογραφούν τα τραγούδια του δίσκου που πρόκειται να κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα. Στον γνώριμο και πολύ φιλόξενο χώρο του Σταυρού του Νότου επιστρέφουν μετά από τέσσερις μήνες μεγάλης επιτυχίας για να σφραγίσουν την χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ξέφρενα ανοιξιάτικα πάρτι στον Σταυρό του Νότου Plus κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 9 Απριλίου!

——- 

Μετά την τεράστια επιτυχία του «Εξαιρέσεις», ο Rous παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά που συγκεντρώνει όλες τις σκέψεις, τις επιρροές και τις εμπνεύσεις από τον καιρό που ήταν φοιτητής στην Ιταλία μέχρι και την επιστροφή του στη βάση του, την Αθήνα. 

Στο ντεμπούτο album του που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Archangel Music, ο ανερχόμενος τραγουδοποιός αφηγείται 14 ροκ ιστορίες με σαφείς επιρροές από την εγχώρια μουσική σκηνή καθώς και από αγαπημένους ξένους καλλιτέχνες όπως οι Bob Dylan, Woody Guthrie και Elliott Smith. Ο δίσκος διαπνέεται από μια ευφορική διάθεση που όμως δεν είναι φτιαχτή και τετριμμένη και σαν στιχουργός, ο Rous μένει πιστός στην απλότητα και την αμεσότητα που έκαναν τραγούδια σαν το «Εξαιρέσεις» δημοφιλή στο ευρύ κοινό, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της ωμότητας και της ευκολίας.

Ο δραματικός πανηγυρισμός του «Λένε», η τρυφερή αλλά μπλοκαρισμένη οικειότητα του «Κόκκινο Φως», το εξωστρεφές groove του «Μαριονέτες», το αναγεννησιακό νανούρισμα του «Τα Φώτα Της Γης» και φυσικά η ακαταμάχητη χαρμολύπη του «Εξαιρέσεις» είναι μερικά από τα κεφάλαια του λευκώματος που έφτιαξε ο Rous, με την πολύτιμη βοήθεια του Simon Bloom στη συμπαραγωγή του δίσκου.

——- 

Από την Παρασκευή 9 Απριλίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Δήμος Αναστασιάδης μετακομίζουν στην Αποθήκη του Μύλου της Θεσσαλονίκης. 

Δύο παρουσίες που συζητήθηκαν πολύ τη χρονιά που πέρασε, δύο φωνές που ξεχώρισαν, δύο νέοι τραγουδιστές που κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δώσουν το στίγμα τους και να αποτελέσουν το νέο και ελπιδοφόρο αίμα στο ελληνικό τραγούδι…

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Δήμος Αναστασιάδης έπαιξαν χωρίς κανόνες και κέρδισαν το στοίχημα που έβαλαν με τους εαυτούς τους και με το κοινό. Δεν έκαναν απλά την έκπληξη, αλλά κατάφεραν να συζητιούνται και να αποτελούν την πιο εναλλακτική και ταυτόχρονα fun πρόταση της φετινής σαιζόν. Ο «Σταυρός του Νότου Plus» γέμισε ασφυκτικά από τους φίλους του καλού τραγουδιού που έκαναν το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτελεί το πιο διαδεδομένο μυστικό της χρονιάς. Τώρα έρχονται στη Θεσσαλονίκη για ένα πάρτι χωρίς προηγούμενο! 

Μαζί τους ο Μίνως Θεοχάρης, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δύο ερμηνευτές. Την επιμέλεια και την ενορχήστρωση του προγράμματος έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζαχαρίου.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here