Τίτλος:
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ &

PRAGUE PHILHARMONIC ORCHESTRA
pliatsikas_irwdeio_dt_2015_01
Ερμηνευτής:
Φίλιππος Πλιάτσικας

Rudolf Schenker
Liset Alea
Μπάμπης Στόκας
Συνθέτης:
Φίλιππος Πλιάτσικας, 
Rudolf Schenker, Gustav Mahler
Στιχουργός:
Φίλιππος Πλιάτσικας, 
Ντέπυ Χατζηκαμπάνη, Γιάννης Μπακέρης, Rudolf Schenker, Οδυσσέας Ιωάννου,
Liset Alea, Μάρω Βαμβουνάκη, Λευτέρης Πλιάτσικας,
Όλγα Βλαχοπούλου, Νίκη Παπαγεωργίου
Εταιρεία:
Minos EMI
Κυκλοφορία:
Δεκέμβριος 2014
Forma:
CD

Γράφει ο Κώστας Αλεξάκος

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, ο αγαπημένος μας Φίλιππος Πλιάτσικας, έδωσε μια μεγάλη παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με τίτλο “The Other Side of Greece” (Η άλλη όψη της Ελλάδας). Σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle, και με τη συμμετοχή του εταίρου του στους Πυξ Λαξ Μπάμπη Στόκα, της Liset Alea των Nouvelle Vague, του Rudolf Schencker των Scorpions, καθώς και του ηθοποιού Αιμίλιου Χειλάκη. Μια “επική” συναυλία στον καλύτερο κατά τη γνώμη μου χώρο, το Ηρώδειο, που δυστυχώς λόγω των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, δεν είχα την τύχη να παρευρεθώ.

Όπως ανέφερα, η απουσία μου από τη συναυλία, δυσκολεύει αρκετά τη θέση μου σαν ακροατή, να μπω στο κλίμα της παράστασης, όπως γίνεται πιστεύω και σε κάθε live εκτέλεση που ακούς από ένα “άψυχο” CD. Η απουσία ενός συνοδευτικού DVD, με όλη τη διάρκεια της παράστασης, καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το να ζήσω το συναίσθημα της στιγμής, καθώς ο δίσκος αποτελεί απλά μια συλλογή των καλύτερων στιγμών της συναυλίας, με ένα όχι και τόσο ταιριαστό δέσιμο, καθώς στο τελευταίο τραγούδι έμεινα με την απορία αν τέλειωσε ο δίσκος ή απλά κόλλησε αυτό που άκουγα. Οπότε από αυτή την άποψη, απέτυχε να μου μεταδώσει το συναίσθημα της εκδήλωσης.

Η παρουσία της Φιλαρμονικής προσδίδει ένα αρκετά επικό ή ακόμα και κινηματογραφικό -θα μπορούσα να πω- χαρακτήρα στα γνωστά μας τραγούδια. Αρκετά πετυχημένη η ενορχήστρωση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ταίριαζε αυτός ο χαρακτήρας στα τραγούδια του Φίλιππου Πλιάτσικα, που τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από το γνωστό και αγαπημένο μας μελαγχολικό ύφος. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το τραγούδι “The other side of blue” στο οποίο συμμετέχει η Liset Alea των Nouvelle Vague και η ενορχήστρωση έβγαλε ακριβώς αυτό το μελαγχολικό συναίσθημα που περιμένουμε να ακούσουμε σε ένα τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα. Μία πολύ καλή εκτέλεση, ίσως και η μοναδική που μου έμεινε, στο τέλος του δίσκου.

Παρότι δηλώνω φαν του Πλιάτσικα, σε γενικές γραμμές ο δίσκος με άφησε αδιάφορο, χωρίς να καταφέρω να μπω στο κλίμα της εμφάνισης. Ίσως να μην απευθυνόταν σε μένα κιόλας, αλλά ειδικά στο κοινό που παρακολούθησε τον κύκλο των παραστάσεων είτε στο εξωτερικό, είτε στους θεατές της παράστασης του Ηρώδειου. Δυστυχώς, ο δίσκος μου φάνηκε αρκετά βαρετός και σε κανένα σημείο δεν κατάφερε να με αγγίξει ή να μου ξυπνήσει αναμνήσεις. Μόνη εξαίρεση, όπως προείπα, το ντουέτο με τη Liset!

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
In the cinnamon sun
With the high speed traffic rushing
When all is over and done
I will come home running
running to you[/pull_quote_center]

Τα τραγούδια του CD:

01. Που να πάμε
02. Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα
03. Να φωνάξω βοήθεια
04. Όλο μ’ αφήνεις να σ’ αφήσω (feat. Μπάμπης Στόκας)
05. Είναι η αγάπη πόλεμος (feat. Μπάμπης Στόκας)
06. Love is the answer (feat. Rudolf Schenker)
07. Out of universe (feat. Rudolf Schenker)
08. The other side of blue (feat. Liset Alea)
09. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο
10. Ποιος έχει λόγο στην αγάπη
11. One
12. Έπαψες αγάπη να θυμίζεις (feat. Μπάμπης Στόκας)

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here