Τίτλος:
Εξωτικό Χαρμάνι
cd_penny_and_the_swingin_cats_2015
Ερμηνευτής:
Penny & The Swingin Cats
Συνθέτης:
Penny & The Swingin Cats
Στιχουργός:
Penny & The Swingin Cats
Εταιρεία:

Κυκλοφορία:
Μάρτιος 2015
Forma:
CD

.
Γράφει ο Φίλιππος Λαμπρινός

Σάββατο βράδυ, οι Penny & the Swingin’ Cats  έχουν μόλις κατέβει από τη σκηνή μετά από μία ακόμα εξαιρετική παράσταση και περιμένω καρτερικά την Πέννυ Μπαλτατζή έξω από το καμαρίνι. Ο λόγος; Να μου διηγηθεί όλες τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που υπάρχουν στο μυαλό και την καρδιά της  μέσα από έναν δίσκο, τον δεύτερο κατά σειρά δίσκο του συγκροτήματος, το «Εξωτικό Χαρμάνι».

Ξεκινώντας από την εμφάνιση , αντιλαμβάνεσαι άμεσα τον τίτλο του δίσκου. Το πράσινο με το χρυσό στο εξώφυλλο δένουν αρμονικά με την ομορφιά της φύσης παρουσιάζοντας ένα εξωτικό τοπίο, προερχόμενο από μια άλλη ήπειρο, ενώ η ρετρό απόχρωση των γραμμάτων τονίζει την ρετρό ταυτότητα της μπάντας, συνθέτοντας ένα καλαίσθητο εξώφυλλο που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Μπαίνοντας στην ουσία του δίσκου, το «Εξωτικό Χαρμάνι» απαρτίζεται από 14 τραγούδια. Τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τόσο συμπληρωματικά, ένα χαρμάνι από ήχους και συναισθήματα. Από τη μία στίχοι γεμάτοι συναίσθημα και εμπειρίες, για έρωτες ολοκληρωμένους, για προσδοκίες χαμένες, για λάθη, για πόνο, για χαρά, για όνειρα και μυστικά. Κομμάτια που σε ταξιδεύουν από σκηνές τσακωμών σε σκηνές αγάπης, από την Αθήνα στο Παρίσι, από τη βροχή στη λιακάδα. Κάθε τραγούδι και μια ιστορία, μια ιστορία που σου αγγίζει την ψυχή και σου φέρνει στο μυαλό ευχάριστες ή δυσάρεστες αναμνήσεις, μια ιστορία  που σου συμπαραστέκεται και σε ενθαρρύνει, μια ιστορία που σου επιτρέπει να κλείσεις τα μάτια και να ονειρευτείς.

penny_swingin_cats_live_031

Από την άλλη, ήχοι πληθωρικοί συνοδεύουν την εξαιρετική φωνή της Πέννυς Μπαλτατζή και ντύνουν με έναν μαγικό τρόπο τα τραγούδια. Ήχοι και μελωδίες  που είναι γεννημένοι για τα συγκεκριμένα κομμάτια. Oι Penny & Τhe Swingin’ Cats δεν είναι κολλημένοι στο swing. Αντιθέτως, δημιούργησαν ένα δίσκο βασισμένο σε μπαλάντες, μπαλάντες αργές, μπαλάντες γλυκές, μπαλάντες δυναμικές, χωρίς ωστόσο να χάνουν την ταυτότητα τους. Δημιούργησαν ένα δίσκο που συνδυάζει διαφορετικές μουσικές, μουσικές που απαιτούσαν και τη συμμετοχή πάνω από δέκα μουσικών εκτός των πιστών –σπάνιο για το συγκεκριμένο είδος– “γάτων” της Πέννυς. Και το πιο σημαντικό, δημιούργησαν έναν δίσκο με απεριόριστη αγάπη, άφθονο ταλέντο και σκληρή δουλειά.

Ακούγοντας για τέταρτη φορά τον δίσκο μέχρι να γράψω αυτά τα λόγια και έχοντας ακούσει κι από κοντά αρκετές φορές τους Penny & The Swingin’ Cats, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ ξεχωριστά στην σπουδαία φωνή της Πέννυς Μπαλτατζή. Μια φωνή κρυστάλλινη, ειλικρινής και εκφραστική, που σου αγγίζει την ψυχή. Μια φωνή που μέσα από τα αγγλόφωνα τραγούδια του δίσκου σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο και σου προκαλεί απορία για το αν αυτό που ακούς είναι πιθανό. Μια φωνή από τις ελάχιστες που με έχουν ανατριχιάσει!

penny_swingin_cats_vc_2014_07_038

Κλείνοντας, είμαι σίγουρος πως το «Εξωτικό Χαρμάνι»  θα αποτελέσει έναν πολύ καλό μουσικό φίλο μας σε καλές και κακές στιγμές. Για μένα προσωπικά είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ενδιαφέροντες ελληνικούς δίσκους που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Και με πολύ πετυχημένο τίτλο… ένα χαρμάνι από μουσικές, εμπειρίες και συναισθήματα εξωτικά σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
Κρέμασε ένα λυγμό σου
Σ’ ένα σύννεφο κι εσύ
Κι άστο να χυθεί στο χώμα
Για να λυτρωθεί
Μέχρι να φανεί ηλιαχτίδα
Το επόμενο πρωί
Ο αβάσταχτος καημός σου
Θα ‘χει κιόλας χαθεί.
[/pull_quote_center]

Τα τραγούδια του CD:

  1. IT HURTS
  2. ΔΕΚΑΡΑ
  3. Μ’ ΑΡΕΣΕΙΣ, Μ’ ΑΡΕΣΕΙΣ
  4. ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
  5. ΛΙΑΚΑΔΑ
  6. ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ
  7. ΑΛΑΤΙ
  8. DEMONS AND DIAMONDS
  9. ROADTRIP
  10. FILM NOIR
  11. ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ
  12. Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
  13. ΚΑΡΑΜΕΛΑ
  14. ΕΞΩΤΙΚΟ ΧΑΡΜΑΝΙ

Οι Penny & The Swingin’ Cats είναι και παίζουν:

Πέννυ Μπαλτατζή : τραγούδι
Γιώργος Ζερβός : ηλεκτρική, ακουστική, slide και gypsy κιθάρα, φωνητικά
Αλέξανδρος Δανδουλάκης : ηλεκτρική κιθάρα
Δημήτρης Καραγιάννης : τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο
Βαγγέλης Κατσαρέλης : τρομπέτα
Στάθης Παρασκευόπουλος : κοντραμπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος : τύμπανα
Δημήτρης Γρηγοριάδης : τύμπανα στο «Εξωτικό Χαρμάνι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here