Τίτλος:
Ο Χορός των Ημερών
OXorosTwnHmerwn
Ερμηνευτής:
Πάνος Παπαϊωάννου,
Δήμητρα Γαλάνη,
Παντελής Θαλασσινος,
Λαμπρινή Καρακώστα
Συνθέτης:
Χρυσόστομος Καραντωνίου
Στιχουργός:
Δημήτρης Παπαχαραλάμπους,
Νίκος Μαμαγκάκης
Εταιρεία:
Feelgood Records
Κυκλοφορία:
Μάρτιος 2015
Forma:
CD

Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η τριανδρία που υπογράφει τον δίσκο «Ο Χορός των Ημερών» -ο συνθέτης Χρυσόστομος Καραντωνίου, ο στιχουργός Δημήτρης Παπαχαραλάμπους και ο ερμηνευτής Πάνος Παπαϊωάννου– μάς συστήθηκε με ένα τραγούδι το οποίο έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας. Ο λόγος για τα εξαιρετικά «Μεροκάματα», ένα τραγούδι που δείχνει ήδη να αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου, καθώς ακούγεται αδιαλείπτως στα ραδιόφωνα εδώ και περίπου δύο χρόνια. Είναι ένα κομμάτι ξεχωριστό γιατί εκπέμπει αλήθεια.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αυτός είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος που μας παρουσιάζουν οι τρεις συνεργάτες -και εννοείται ότι περιλαμβάνει «Τα Μεροκάματα»- περίμενα να ακούσω μόνο τα καλύτερα και, σε μεγάλο βαθμό, οι προσδοκίες μου δεν διαψεύσθηκαν. Ολόκληρο το άλμπουμ χαρακτηρίζεται από την πετυχημένη, κατά τη γνώμη μου, ισορροπία μεταξύ χαράς και λύπης. Οι ποιητικοί, αρκετά απαισιόδοξοι στίχοι του Παπαχαραλάμπους, μας υπενθυμίζουν την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Ωστόσο ο Καραντωνίου φροντίζει με τις γενικά χαρούμενες μελωδικές γραμμές που ακολουθεί να προσθέσει την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας σ’ αυτόν τον «Χορό των Ημερών» μας.

papaioannou_karantoniou_dt_2015_03Τον χορό, λοιπόν, ανοίγει ένα τραγούδι το οποίο επιβεβαιώνει αυτήν τη λεπτή ισορροπία. Το «Ένιωσες Ποτέ» είναι ένα βαλς με όμορφη ενορχήστρωση που σε ταξιδεύει πέρα από τη λύπη που κρύβουν οι στίχοι του. Ένα ωραίο θλιμμένο βαλς είναι και το -σχεδόν ομότιτλο του δίσκου- «Το Βαλς των Ημερών», ενώ το δεύτερο single που ξεχωρίζει στα ραδιόφωνα μετά «Τα Μεροκάματα», επιβεβαιώνει την αρμονική αντίθεση στίχων και μουσικής λέγοντας «Να Μην Ξεχνώ».

Ακόμη ένα στοιχείο που μου άρεσε στον δίσκο είναι ότι οι δημιουργοί του, παρότι νέοι σε ηλικία, δείχνουν ότι γνωρίζουν και σέβονται τις ρίζες του ελληνικού τραγουδιού, προσπαθώντας να τις φέρουν δημιουργικά στο σήμερα, κυρίως μέσα από την προσεγμένη ενορχήστρωση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η «Παγίδα», ένα πιο λαϊκότροπο κομμάτι με την ερμηνεία του Παπαϊωάννου να με παραπέμπει λίγο στο ύφος του Μανώλη Λιδάκη, καθώς και το ερωτικό τραγούδι που κλείνει τον δίσκο το αισιόδοξο «Δίπλα Μου», το οποίο διαθέτει παραδοσιακές επιρροές. Ανοιχτόκαρδο σαν νησιώτικος αέρας είναι και το χορευτικό «Τα Κλειδιά στο Χέρι», στο οποίο ο ήχος από το παραδοσιακό βιολάκι σε ξεσηκώνει από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Σε παραδοσιακούς ήχους βασίζεται και το «Κάθε Βράδυ», με κυρίαρχο ξανά το κοντράστ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

Thetikh_Fwnh_Gazarte_35_papaioannou_panos_karantoniou«Το Τραγούδι της Ψυχής», σε στίχους Νίκου Μαμαγκάκη, ξεκινά με ένα ιδιαίτερο ταξίμι και προσφέρει στον Παπαϊωάννου τη δυνατότητα για την καλύτερη, νομίζω, ερμηνεία του στον δίσκο. Η καθαρότητα της φωνής του ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ γενικά δείχνει πως είναι ερμηνευτής με αντίληψη, ο οποίος ξέρει πώς να θέτει τη φωνή του στην υπηρεσία του εκάστοτε τραγουδιού, χωρίς διάθεση να το «καπελώνει» φωνητικά ή ερμηνευτικά.

Το CD περιλαμβάνει και τρεις συμμετοχές –όλες τους ιδιαίτερες: Το «Μ’ Έναν Σχισμένο Χάρτη», ένα αργό κομμάτι που διηγείται μια λυπητερή ιστορία σαν παραμύθι, ταιριάζει γάντι στον Παντελή Θαλασσινό, ενώ, στο δεύτερο κουπλέ, η φωνή του δένει πολύ όμορφα με αυτήν του Πάνου Παπαϊωάννου. Ο «Χορός» θυμίζει σμυρναίικο τραγούδι και πηγαίνει θαυμάσια στην προσωπικότητα και τις επιρροές της Λαμπρινής Καρακώστα, η οποία το ερμηνεύει δροσερά! Στους «Είκοσι Αιώνες» η απόκοσμη ερμηνεία της Δήμητρα Γαλάνη πραγματικά σφραγίζει το κομμάτι, το οποίο ξεχωρίζει επίσης για την «ελεγειακή» του ενορχήστρωση, με ηλεκτρικά στοιχεία και βιολί.

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
Μικρά τα μεροκάματα
και οι αγκαλιές πιο λίγες
σε κοίταξα κατάματα
εσύ όμως δε με είδες.
Φτηνά τα λόγια τα πολλά
και ακριβή μια λέξη
ποιος αγοράζει ποιος πουλά
εσύ που τα ‘χεις κλέψει.[/pull_quote_center]

Τα τραγούδια του CD:

1. Ένιωσες Ποτέ
2. Τα Μεροκάματα
3. Να Μην Ξεχνώ
4. Είκοσι Αιώνες (Ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη)
5. Παγίδα
6. Κάθε Βράδυ
7. Μ’ Έναν Σχισμένο Χάρτη (Ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός)
8. Τα Κλειδιά στο Χέρι
9. Χορός (Ερμηνεύει η Λαμπρινή Καρακώστα)
10. Το Βαλς των Ημερών
11. Το Τραγούδι της Ψυχής
12. Δίπλα Μου

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here