Τίτλος:
Δεν Σου Ανήκω
makedonas_cover_2015_09
Ερμηνευτής:
Κώστας Μακεδόνας
Φιλική συμμετοχή:
Γιώργος Νταλάρας
Συνθέτης:
Κωνσταντίνος Βελλιάδης
Στιχουργός:
Τέρπανδρος
Εταιρεία:
MLK
Κυκλοφορία:
Μάιος 2015
Forma:
CD

Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Με τη δισκογραφία να περνά δύσκολες ημέρες –πώς θα μπορούσε να ξεφύγει από την κρίση, άλλωστε;– τα ολοκληρωμένα albums καλλιτεχνών τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Ενίοτε, ωστόσο, έχουμε τη χαρά να ακούμε δουλειές που φτιάχτηκαν από τους δημιουργούς τους ειδικά για έναν καλλιτέχνη. Μία απ’ αυτές είναι και το CD «Δεν Σου Ανήκω», στο οποίο ο συνθέτης Κωνσταντίνος Βελλιάδης και ο στιχουργός Τέρπανδρος έγραψαν δώδεκα τραγούδια, ειδικά για την ξεχωριστή φωνή του Κώστα Μακεδόνα.

Στην πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική παρουσία μετά το «Αντικριστά» του 2011, ο Μακεδόνας ερμηνεύει ευπρόσωπα λαϊκά τραγούδια, με τους ρυθμούς του χασάπικου και του ζεϊμπέκικου να κυριαρχούν. Κλασικές, όμορφες μελωδίες, όπως αυτή στο αργό χασάπικο «Ώρα σου Καλή» ή στο «Άδειο το Τρένο», χαρακτηρίζουν τον δίσκο και επιτρέπουν στη μοναδική χροιά της φωνής του Κώστα Μακεδόνα να τα αναδείξει, χωρίς όμως, κατά τη γνώμη μου, να της προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη ερμηνευτική «πρόκληση».

Σε ορισμένα τραγούδια υπάρχουν ήχοι που κάνουν τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών να ξεχωρίζουν, όπως το μπαγλαμαδάκι στο «Αμετανόητα Δικός σου» ή το βιολί στο «Πήρε Φόρα Όλη η Χώρα», το οποίο φέρνει στον νου κάτι από σμυρναίικες μελωδίες. Παραδοσιακά ηχοχρώματα και όργανα κυριαρχούν και στο «Φεγγάρι Ασημί», ενώ ο ήχος του κλαρίνου δίνει τον τόνο στον αργό ρυθμό του αμανέ που χαρακτηρίζει το «Εμιγκράκι». Το τραγούδι αυτό κλείνει τον δίσκο και μοιάζει «επώδυνα» επίκαιρο, καθώς οι στίχοι του αποτυπώνουν εικόνες προσφυγιάς… Κοινωνικές προεκτάσεις έχουν και οι στίχοι του ζεϊμπέκικου «Δε Ζει ο Μεγαλέξανδρος», ενώ σε διαφορετικό δρόμο κινείται το «Φως του Φεγγαριού» –ίσως το πιο ευαίσθητο τραγούδι του CD–, η ενορχήστρωσή του οποίου με πιάνο ξεφεύγει από τα λαϊκά μονοπάτια. Στις ενορχηστρώσεις, πάντως, εντόπισα και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του δίσκου, καθώς οι περισσότερες μου ακούστηκαν λίγο «θαμπές», ειδικά στα κρουστά…

Ξεχωριστή στιγμή στο album, η σύμπραξη του Κώστα Μακεδόνα με τον Γιώργο Νταλάρα στο ντουέτο «Ώς Εδώ», το μόνο κομμάτι όπου ο ήχος γίνεται πιο ηλεκτρικός, με κάποιες λεπτομέρειες κλαρίνου στην ενορχήστρωση.

Άφησα επίτηδες για το τέλος τα δύο τραγούδια που μας σύστησαν το CD πριν από την κυκλοφορία του, αφού παίζονται εδώ και καιρό με επιτυχία στα ραδιόφωνα. Τόσο το ομότιτλο «Δεν Σου Ανήκω», όσο και το «Χωρίς Εσένα» έχουν ξεχωριστά στοιχεία και συναισθηματική ένταση που με κάνουν να πιστεύω ότι θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Όπως και να έχει, ο Κώστας Μακεδόνας έχει ήδη εμπλουτίσει το ευρύ ρεπερτόριό του με δύο τραγούδια αντάξια της δυναμικής και της ιδιαίτερης προσωπικότητας που εκφράζουν η πάντοτε καθάρια φωνή και οι ερμηνείες του.

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι….
Κι ας με πειράζει
θέλω να ξέρεις από πείσμα σε τελειώνω
κι αν ήσουν ήλιος μου, διαλέγω να κρυώνω
αρκεί για πάντα από σένα να σωθώ
Κι ας με πειράζει
ήρθε η ώρα να μιλήσει η λογική μου
δώσε μου πίσω την υπόλοιπη ζωή μου
και σου υπόσχομαι πως δε θα σ’ αγαπώ[/pull_quote_center]

Τα τραγούδια του CD:

1. Χωρίς Εσένα
2. Δεν Σου Ανήκω
3. Αυτά που Δέχτηκα
4. Ώρα σου Καλή
5. Ώς Εδώ (Ντουέτο με τον Γιώργο Νταλάρα)
6. Φεγγάρι Ασημί
7. Αμετανόητα Δικός σου
8. Άδειο το Τρένο
9. Δε Ζει ο Μεγαλέξανδρος
10. Πήρε Φόρα Όλη η Χώρα
11. Φως του Φεγγαριού
12. Εμιγκράκι

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here