Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Πέντε χρόνια απουσιάζει από τη δισκογραφία ο Δημήτρης Μπάσης, ωστόσο ο νέος δίσκος του, «Τί Τα Θέλεις», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, άξιζε την αναμονή.

basis_cover_2017_06

Το album παίρνει τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι των Ανδρέα Κατσιγιάννη και Νίκου Αναγνωστάκη, το οποίο έχει ήδη αγαπηθεί μέσα από το ραδιόφωνο, και προσωπικά νομίζω ότι έχει κιόλας αποκτήσει τη θέση του στα κλασικά της δισκογραφίας του Μπάση. Τα χάλκινα στην ενορχήστρωση κάνουν τη διαφορά, ενώ ατμοσφαιρική ενορχήστρωση διαθέτει και το «Πάλι η Βροχή». Πρόκειται για μια μπαλάντα με ηλεκτρικές επιρροές, αλλά και έντονο τον ήχο του πιάνου, την οποία υπογράφουν οι ίδιοι δημιουργοί.

Η τρίτη δημιουργία των Κατσιγιάννη – Αναγνωστάκη είναι ο «Τρελός», ένα αργό τσιφτετέλι, το οποίο διαθέτει στίχους που μπορούν να «διαβαστούν» και κοινωνικό-πολιτικά. Τα θαυμάσια φωνητικά του Μπάση καταδεικνύουν την αγάπη και τη γνώση του για τη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, ενώ οι επιρροές από την παράδοση είναι εμφανείς και στην ενορχήστρωση. Παραδοσιακό ηχόχρωμα διαθέτει και το ερωτικό κομμάτι «Ρώτησα το Φεγγάρι», σε μουσική και πάλι Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους, αυτή τη φορά, του Βασίλη Γιαννόπουλου.

Ο τελευταίος υπογράφει στιχουργικά ακόμη δύο τραγούδια του CD, τα οποία ντύνει με τη μουσική του ο Χρήστος Νικολόπουλος. Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτόν τον δίσκο η συμβολή του συγκεκριμένου συνθέτη, ο οποίος χάρισε στον Δημήτρη Μπάση τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες;

Ραδιοφωνική επιτυχία μοιάζει να μέλλεται να γίνει, λοιπόν, το «Πάμε μια Βόλτα», ένα πολύ όμορφο λαϊκό κομμάτι, αισιόδοξο σε μουσική και στίχους. Εξίσου αισιόδοξο και χαρούμενο είναι και το «Αν Μ’ Αγαπάς», ένα τραγούδι που «πατά» σε παραδοσιακούς ρυθμούς νησιώτικων τραγουδιών και σε κάνει να θέλεις να μπεις στον χορό!

Το, κατά τη γνώμη μου, πιο «αδύναμο» κομμάτι του CD είναι το «Μέτρησα τα Λάθη μου», σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη. Όχι πως πρόκειται για κακό τραγούδι, απλώς νομίζω ότι είναι ένα όχι και τόσο ιδιαίτερο ελαφρολαϊκό άσμα. Στους ίδιους συντελεστές, ωστόσο, οφείλει ο δίσκος ένα από τα καλύτερα τραγούδια του. Το «Για Σένα» είναι ένα πάρα πολύ ωραίο ζεϊμπέκικο, η μελωδική γραμμή του οποίου μου θύμισε λίγο το κλασικό κι αγαπημένο «Μένω Εδώ».

Ένας από τους καινούργιους φίλους του Δημήτρη Μπάση, συμμετέχει με μία σύνθεση στο album. Πρόκειται για τον Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος μελοποιεί στίχους του Πόλυ Κυριάκου, χαρίζοντάς μας το «Χόρεψε στην Καταιγίδα». Η συνθετική «ταυτότητα» του Μίλτου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, με την ακουστική κιθάρα και τον γοργό ρυθμό να κυριαρχούν σε αυτό το δυναμικό, ανεβαστικό κομμάτι.

Ο συγκεκριμένος δίσκος εκπληρώνει επίσης ένα καλλιτεχνικό όνειρο του ερμηνευτή του, το να συνεργαστεί δηλαδή με τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο σπουδαίος μας συνθέτης υπογράφει τρία τραγούδια τα οποία θεωρώ ότι διαθέτουν τις προδιαγραφές για να αντέξουν στον χρόνο.

Στο «Θα Είμαι Εκεί», σε στίχους Χρήστου Παναγιωτόπουλου, ο Δημήτρης Μπάσης δίνει μια πολύ ωραία, μετρημένη ερμηνεία, σε ένα κομμάτι ιδιαίτερων φωνητικών απαιτήσεων και έντονων διακυμάνσεων. Έγχορδα και πνευστά τονίζουν τη συγκινησιακή φόρτιση, βάζοντας αξιόλογο «χρώμα» στην ενορχήστρωση.

Το «(Δεν Είναι Μόδα Πια) Τα Γκρι» «προσθέτει» ακόμη έναν σπουδαίο συντελεστή στα credits της δουλειάς. Δεν είναι άλλος από τον μεγάλο μας ποιητή, Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος έχει γράψει κοφτερούς στίχους, που ντύνονται από μια μελωδία χαρακτηριστική του ύφους του συνθέτη. Ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος συμμετέχει τραγουδιστικά στο κομμάτι, με ένα ιδιοσυγκρασιακό recitativo στα κουπλέ, ενώ η ένταση του τραγουδιού κλιμακώνεται σταδιακά. Θαρρώ πως τούτο το crescendo θα ταίριαζε πολύ στον Δημήτρη Μητροπάνο –μου θύμισε τα μεγάλα ζεϊμπέκικα που είχε γράψει γι’ αυτόν ο Μικρούτσικος. Προς τιμήν του, ο Μπάσης δεν μιμείται ούτε στο ελάχιστο τον αξέχαστο ερμηνευτή και υπηρετεί, με στιβαρότητα και χωρίς υπερβολές, ένα αληθινό και βαθειά συγκινητικό τραγούδι.

Θαυμάσια είναι, άλλωστε, και η ερμηνεία του στο τραγούδι που κλείνει τον δίσκο. Με ισορροπία δυναμισμού και ευαισθησίας, ο Δημήτρης Μπάσης κυριαρχεί στο επίκαιρο «Μοιράζουν τη Ζωή σε Μεροκάματα» –ακόμη ένα σπουδαίο κομμάτι του δίσκου, ένα ζεϊμπέκικο του Μικρούτσικου που θεωρώ ότι θα αποδειχθεί διαχρονικό. Μέγιστο «ατού» του, οι στίχοι του Οδυσσέα Ιωάννου –ποιητικοί όσο και εντός της σημερινής πραγματικότητας.

Εν κατακλείδι, το «Τί Τα Θέλεις» αποτελεί μια ευπρόσωπη δουλειά, με αξιοπρεπέστατα λαϊκά κομμάτια. Ο Δημήτρης Μπάσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι ώριμος και κυρίαρχος ερμηνευτής, ο οποίος δεν αφήνεται σε ευκολίες, ούτε υπερβολές. Με τον δίσκο αυτόν μάλιστα, νομίζω ότι έχει ήδη προσθέσει δύο – τρία «κλασικά» τραγούδια στο προσωπικό του ρεπερτόριο, αλλά και στην ελληνική δισκογραφία εν γένει.

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι…
Δεν είναι μόδα πια τα γκρι, τα σκούρα χρώματα,
γιατί κανείς δεν συγχωρεί τέτοια συμπτώματα.
Φόρεσε κόκκινα βαθιά να κάνεις θαύματα,
να μη φανεί η μαχαιριά, ούτε τα τραύματα[/pull_quote_center]

Τα τραγούδια του CD

 1. Πάλι η Βροχή
 2. Μέτρησα τα Λάθη μου
 3. Χόρεψε στην Καταιγίδα
 4. Τι Τα Θέλεις
 5. (Δεν Είναι Μόδα Πια) Τα Γκρι
 6. Πάμε μια Βόλτα
 7. Τρελός
 8. Αν Μ’ Αγαπάς
 9. Για Σένα
 10. Ρώτησα το Φεγγάρι
 11. Θα Είμαι Εκεί
 12. Μοιράζουν τη Ζωή σε Μεροκάματα

Δισκογραφική: Ogdoo Music Group
Παραγωγή: 6/2017

Συντελεστές:

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης
Στίχοι: Νίκος Αναγνωστάκης, Αντώνης Ανδρικάκης, Βασίλης Γιαννόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Οδυσσέας Ιωάννου, Πόλυς Κυριάκου, Χρήστος Παναγιωτόπουλος

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here