Γράφουν ο Γιάννης Μαυρόπουλος
και η Βίκυ Παπαγιάννη

Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, ο κινηματογράφος είναι η 7η τέχνη, μπλα-μπλα-μπλα… Τη χρονιά που πέρασε είδαμε ταινίες να χορτάσει η ψυχή μας! Για όλα τα γούστα. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις 20 ταινίες που ξεχωρίσαμε μέσα στο 2014, με την ελπίδα να σας βρούμε σύμφωνους (δεν έχετε και άλλη επιλογή!) και με την ευχή για ένα καλύτερο και ευτυχισμένο 2015. Ξεκινάμε!

movies_musiccorner

20. Predestination (Ταξιδιώτης στον Χρόνο)
Ένας διαφορετικός πράκτορας – ατζέντης, ταξιδεύει στον χρόνο με στόχο να αποτρέψει κάθε πιθανό έγκλημα. Στην επιτυχημένη καριέρα του όμως ένα έγκλημα παρέμεινε ατιμώρητο… Οι σκέψεις τον στοιχειώνουν και ο μοναδικός Ethan Hawke βλέπει τα πάντα μέσα από ένα σχήμα κύκλου και παίρνει απαντήσεις για πράγματα που ούτε που μπορούσε να φανταστεί. Μια εξαιρετική ταινία, με πολλές ανατροπές στο φινάλε, την οποία υπογράφουν οι αδελφοί Spierig.

predestination_2014_12

19. Grudge Match (Επιστροφή στο Ρινγκ)
Κάτι από Rocky Balboa μας θυμίζει ο Sylvester Stallone, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι σόλο. Δίπλα του ο Robert De Niro σε μια ρεβάνς που άργησε 30 χρόνια για λόγους που δεν χωράνε στο ρινγκ. Ο Razor Sharp και ο Billy the Kid McDonnen χαρίζουν μπρουτάλ στιγμές, γέλιο και -ακόμα και αν σας φαίνεται παράξενο- συγκίνηση. Και όλα αυτά, μέσα από έναν αγώνα μποξ!

grudge_match_afisa_2014_12

18. The Book Thief (Η Κλέφτρα των Βιβλίων)
Στην ταινία, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο best seller βιβλίο του Markus Zusak, μέσα από τα μάτια της μικρής ηρωίδας, Liesel (Sophie Nelisse), βλέπουμε τη βιαιότητα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κακομεταχείριση των Εβραίων από τους Ναζί. Ένα μικρό κορίτσι όμως, δεν βλέπει μόνο βία. Βλέπει χρώματα, έχει φαντασία και θα την αφήσει να εκφραστεί ελεύθερα. Ένα σπίτι γίνεται το δικό της λεξικό, οι τοίχοι ξαφνικά γίνονται ζεστοί και κάτι φαίνεται να ανθίζει μέσα στην ψυχρότητα του πολέμου. Συγκινητική, αληθινή και όμορφη, από τις ταινίες που καθήλωσαν το κοινό σε επίπεδο υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

17. The Judge (Ο Δικαστής)
Παρακαλώ πολύ, σηκωθείτε και υποκλιθείτε στους δύο Robert! O ένας (Robert Downey Jr) μετά τον Tony Stark, υποδύεται έναν αλαζόνα, δύστροπο αλλά ευφυέστατο δικηγόρο. Ο άλλος (Robert Duvall), είναι ο πατέρας του και δικαστής για πολλά χρόνια. Η απώλεια της μητέρας του αναγκάζει τον Χανκ να ξανασμίξει με τον πατέρα του, Τζόσεφ. Μια αναπάντεχη εξέλιξη όμως αλλάζει τα δεδομένα και, θέλοντας και μη, πατέρας γιος και είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν και θυμηθούν πράγματα που τους πονάνε. Ένα ατμοσφαιρικό έργο που ξεκινά και τελειώνει στη δικαστική αίθουσα, με τους Duvall και Downey Jr να συγκρούονται σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

16. Edge of Tomorrow (Στα Όρια του Αύριο)
Ο σκηνοθέτης Doug Liman και οι πρωταγωνιστές του, Tom Cruise και Emily Blunt, συνοψίζουν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο, ιδανικό για τους λάτρεις της υψηλής κινηματογραφικής ψυχαγωγίας. Ένας στρατιώτης πεθαίνει στην πρώτη του μάχη και γυρίζει τον χρόνο πίσω ξανά και ξανά, μέχρι να μπορέσει να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να αλλάξει τη μοίρα του. Δίπλα στον Cage, η Rita που προσπαθεί να τον κάνει κατάλληλο για μάχη και να τον μάθει να επιβιώνει. Το αποτέλεσμα είναι άξιο προσοχής, με τον Tom Cruise να δίνει και πάλι τον καλύτερο του εαυτό, ανεβάζοντας επίπεδο την ταινία.

15. XMen: Days of Future Past (XMen: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος)
Πώς να αντισταθείς σε αυτή την ταινία; Για τους φαν και μη, είναι μια ταινία που επιβάλλεται να δεις στον κινηματογράφο και όχι στο laptop σου! Οι X-Men στέλνουν πίσω στο χρόνο τον Wolverine, με σκοπό να αλλάξει την ιστορία και την τραγική μοίρα που τους περιμένει. Αλλά τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα, καθώς πρέπει να πάρουν με το μέρος τους τον δύσπιστο Magneto. Από τις καλύτερες ταινίες σε επίπεδο ειδικών εφέ, ενώ το παρελθόν δίνει την ευκαιρία για ακόμα μια μάχη που κόβει την ανάσα, ανάμεσα σε Magneto και Xavier.

14. Annabelle
Πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο, το “Annabelle”, το κινηματογραφικό παρελθόν του The Conjuring, μας άφησε κάγκελο! Και όμως! Μια άκακη (έτσι νομίζαμε δηλαδή) και αθώα κούκλα μπορεί να προκαλέσει πανικό σε μια οικογένεια. Η κούκλα Annabelle αποκτά μια κατάρα που συνεχίζει να κυνηγάει τη Mia και τον John και θα ησυχάσει μόνο όταν πάρει αυτό που θέλει. Ο καθένας μπορεί να το χαρακτηρίσει καλύτερο ή χειρότερο από το «Κάλεσμα», σίγουρα όμως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα θρίλερ του 2014, που μας καθήλωσε.

annabelle_cinema_2014_10_01

13. Captain America: The Winter Soldier (Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα)
Άλλο ένα διαμάντι της Marvel, γιατί αγαπάμε και τα κόμιξ. Ο Steve Rogers επιστρέφει μετά την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε το 2011, αυτή τη φορά πιο δυνατός και με πιο δύσκολη αποστολή. Σκοπός είναι και πάλι η σωτηρία του πλανήτη, με την απειλή τώρα να είναι ένας πράκτορας των Σοβιετικών με το όνομα Winter Soldier. Τα ειδικά εφέ τα σπάνε, η γνωστή δράση της Marvel πρωταγωνιστεί και ποιος μπορεί να αντισταθεί στον Samuel L. Jackson, ο οποίος υποδύεται τον Nick Fury. Από τις πιο συναρπαστικές ταινίες της Marvel –όχι μόνο αυτού του έτους.

captain_america_2014_12

12. Interstellar
Θεαματικότατο, συγκλονιστικό, υπέροχο και ανθρώπινο. Λίγα λόγια για μια ταινία που τα λέει όλα. Όταν η ξηρασία αρχίζει να πλήττει ολοένα και περισσότερο τον πλανήτη Γη, ομάδα αστροναυτών πηγαίνει σε τρεις πιθανώς κατοικήσιμους πλανήτες για να βρει τις απαντήσεις για τη σωτηρία. Το “Interstellar” μπορεί να είναι η ταινία της χρονιάς. Μπορεί, πάλι, απλά να περνάει από το μυαλό μας ως ένα ακόμα αποτυχημένο φιλμ διάσωσης του πλανήτη. Είναι με σιγουριά ένα υπερφιλόδοξο και φαντασμαγορικό έπος που επιβεβαιώνει τον πιο βασικό κανόνα: η δύναμη της αγάπης όλα μπορεί να τα καταφέρει! Αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα, άλλωστε, και στον χαρακτήρα του Cooper, τον οποίο ενσαρκώνει ο Matthew McConaughey.

11. The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών)
Και φθάνουμε στο κλείσιμο μιας επικής τριλογίας. Αλλά, για μισό λεπτό. «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών» είναι αξεπέραστος, και η σύγκριση του Μπίλμπο με τον Φρόντο, άδικη. Μιλάμε, πάντως, για μία από τις καλύτερες μυθολογίες του χολιγουντιανού κινηματογράφου. Στο τελευταίο μέρος του «Χόμπιτ», μετά τη νίκη τους επί του Νοσφιστή, οι ήρωες καλούνται να συμμαχήσουν για να τα βγάλουν πέρα απέναντι στον αναρίθμητο στρατό των Όρκ. Θα τα καταφέρει ο μικρόσωμος πλην θαρραλέος Baggins με τη βοήθεια του Γκάνταλφ και των υπόλοιπων;

10. The Monuments Men (Μνημείων Άνδρες)
Αυτή η δραματική κωμωδία διαθέτει ευγενείς προθέσεις, εξαιρετικό cast ηθοποιών, καθώς και τη σκηνοθετική υπογραφή του George Clooney. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο “The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History” του Robert M. Edsel, η ταινία αναφέρεται στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο διασώθηκαν κλεμμένα έργα τέχνης από την αναπόφευκτη καταστροφή τους από τους Ναζί.

9. Deux Jours, une Nuit (Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα)
Μια βαθιά κοινωνική ταινία με προεκτάσεις στο σημερινό γίγνεσθαι, η οποία τράβηξε δικαίως την προσοχή των θεατών και μάλιστα βρέθηκε υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα. Πρωταγωνίστρια είναι μια εργαζόμενη, η Σάντρα (την υποδύεται η εξαιρετική Marion Cotillard), η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας που θεοποιεί το χρήμα και, κατ’ επέκταση, χαρακτηρίζεται από ωφελιμιστικές τάσεις και την ανυπαρξία ηθικών φραγμών. Θα καταφέρει άραγε να επιβιώσει σε έναν τόσο σκληρό κόσμο; Μια ταινία που αναμφίβολα δεν πέρασε απαρατήρητη…

deux_jours_cotillard_2014_12

8. Dumb and Dumber To (Ηλίθιος και Πανηλίθιος Διο)
Μια πολυαναμενόμενη ταινία με καθαρά κωμικό στίγμα. Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος επιστρέφουν μετά από 20 χρόνια με την ίδια επιτυχημένη συνταγή, για να μας προσφέρει απολαυστικές στιγμές γέλιου μέσω των Jim Carrey και Jeff Daniels, οι οποίοι αποτελούν σημείο αναφοράς για την ταινία. Το σενάριο είναι αναμενόμενο, με την διαφορά ότι οι δυο φίλοι έχουν πια μεγαλώσει και μπλέκουν σε νέες περιπέτειες αστείρευτου γέλιου.

dumb_dumber_2_1014_12

7. Lucy
Μία ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά και δράσης που απέσπασε αρκετά καλές κριτικές με την μοναδική Scarlett Johansson σε πρωταγωνιστικό ρόλο Η Lucy έχει αρκετά ιδιαίτερο και απαιτητικό ρόλο καθώς είναι εξίσου ευάλωτη και δυναμική. Πώς γίνεται όμως αυτό; Εξαιτίας ενός πανίσχυρου ναρκωτικού, από αθώα και απλή κοπέλα,η Lucy μετατρέπεται σε φονική μηχανή με απίστευτες ικανότητες! Η ταινία του Luc Besson έκανε εισπράξεις ύψους $458.9 εκατομμυρίων!

6. The Expendables 3 (Οι Αναλώσιμοι 3)
Μια πολυαναμενόμενη ταινία κατέφθασε το καλοκαίρι του 2014 με πολλούς σπουδαίους ηθοποιούς (Mel Gibson, Antonio Banderas, Harrison Ford, Silvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Wesley Snipes). H τρίτη συνέχεια της σειράς ταινιών «Οι Αναλώσιμοι» έρχεται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Patrick Hughes και περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές δράσης αλλά και γέλιου.

5. Need for Speed
Μια ταινία δράσης η οποία αποτελεί μεταφορά ενός κλασικού video game. Οι «αληθοφανείς» σκηνές καταδίωξης – αγώνων και η αγωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας υπήρξαν στοιχεία που αναμφίβολα εκτιμήθηκαν δεόντως από τους λάτρεις της ταχύτητας.

need_for_speed_afisa_014_12

4. Non-Stop
Πρόκειται για ακόμα μια ταινία δράσης-μυστηρίου με πολύ σασπένς που σίγουρα είχε θετικό πρόσημο τη χρονιά που μας πέρασε. Ο Bill Marks (Liam Neeson) είναι αερονόμος ο οποίος αντιμετωπίζει αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα είναι αλκοολικός. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης έρχεται αντιμέτωπος με έναν αληθινό κίνδυνο! Αεροπειρατές οι οποίοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω μηνυμάτων που στέλνουν στο κινητό του Bill απειλούν ότι θα αρχίσουν να σκοτώνουν ανά 20 λεπτά και έναν επιβάτη αν δεν πάρουν 150 εκατομμύρια…

non_stop_2014_12

3. Από Έρωτα
Μια ταινία που κατάφερε να ξεπεράσει τα ελληνικά δεδομένα και να μας ξαφνιάσει ευχάριστα! Ο Θοδωρής Αθερίδης υπογράφει την σκηνοθεσία και το σενάριο, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον καλύτερο εαυτό του στον ρόλο του ως πυροσβέστη που ερωτεύεται μια κοπέλα, την Άννα, την οποία και σώζει από τη φωτιά. Μια ιστορία που έχει βασιστεί στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αθερίδη μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα: χαρά, θλίψη, αγωνία, θυμό και φυσικά πολλή αγάπη και έρωτα!

2. Gone Girl (Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε)
Το ψυχολογικό θρίλερ του David Fincher διαθέτει αριστοτεχνική σκηνοθεσία, συνεχείς σεναριακές ανατροπές και εξαιρετικές ερμηνείες –ειδικά από την Rosamund Pike στον ρόλο της αινιγματικής όσο και αθώας femme fatale. Η ταινία έχει λάβει ήδη τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, μεταξύ των οποίων αυτές για την καλύτερη δραματική ταινία, τη σκηνοθεσία, καθώς και Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα για τη συγκλονιστική ερμηνεία της Pike. Από τις ταινίες που θα θυμόμαστε για χρόνια…

1. The Hunger Games: Mocking Jay – Part 1 (Αγώνες Πείνας: Η Επανάσταση, Μέρος 1)
Μια ταινία-σταθμός του έτους, η οποία μας άφησε αναμφίβολα τις καλύτερες εντυπώσεις. Η υποκριτική της Jennifer Lawrence αποτελεί σημείο αναφοράς, ενώ ο ρόλος της μεταβάλλεται και εξελίσσεται σταδιακά σε ρόλο ηγέτη, σύμβολο της επανάστασης. Η ταινία περνά μηνύματα για υψηλά ιδανικά, όπως ο αγώνας για ελευθερία, αλτρουισμό, αυτοθυσία και περιλαμβάνει πολλές σκηνές δράσης με αποτέλεσμα να «απορροφά» τον θεατή και να τον κρατά σε αγωνία για την εξέλιξη!

the_hunger_games_mockingjay_03

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here