Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

«Πέρασμα» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ του Σωκράτη Μάλαμα σε μουσική δική του και στίχους Άλκη Αλκαίου, με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά σε πέντε τραγούδια, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τη Lyra. Η συνεργασία Σωκράτη Μάλαμα – Άλκη Αλκαίου, μας έχει χαρίσει και στο παρελθόν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της δισκογραφίας τους και εδώ για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πόσο ταιριαστά δένουν οι στίχοι του Αλκαίου με τη μουσική του Μάλαμα.

Τραγούδια που έχουν να κάνουν με τα κοινά τους όνειρα, με τον υπόγειο πόνο, με τα συναισθηματικά αδιέξοδα, με την απώλεια της ομορφιάς, με τις κοινωνικές διαπιστώσεις, με τον έρωτα, με την αγάπη, με το χτίσιμο και το γκρέμισμα των ψευδαισθήσεων. Τραγούδια σε φόρμες λαϊκές αλλά με την ιδιαίτερη σφραγίδα του Μάλαμα που τα κάνει απόλυτα αναγνωρίσιμα και μοναδικά. Η συνεργασία του με τη Μελίνα Κανά μετά από αρκετά χρόνια, είναι ένα γεγονός που οι περισσότεροι ακροατές της μουσικής του περίμεναν με προσμονή! Η Κανά έχει αποδειχτεί μέσα στα χρόνια, η ιδανική γυναικεία φωνή των τραγουδιών του και η ερμηνεία της εδώ, έρχεται τόσο φυσική και αναπόφευκτα ιδεατή, σαν να μην έλειψε ποτέ.

Από τα τραγούδια του album ξεχωρίζει μακράν το εξαιρετικό βαλσάκι «Οι Μύστες της ερήμου», το οποίο μάλιστα συγκαταλέγω ανάμεσα στα καλύτερα τραγούδια που μας έχει χαρίσει ο Μάλαμας μέχρι σήμερα. Και για το τέλος μια ένσταση! Γιατί όλα αυτά τα υπέροχα λαϊκά τραγούδια – γιατί είναι λαϊκά πώς να το κάνουμε; τα περισσότερα κινούνται στους ήχους του ζεϊμπέκικου, του χασάπικου και του καμηλιέρικου – αποδίδονται μόνο με μια κιθάρα; Μια ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση θα αναδείκνυε σε όλο της το μεγαλείο, την βαθειά λαϊκότητα αυτών των τραγουδιών που δυστυχώς με τη συνοδεία μόνο μιας κιθάρας χάνουν σε μεγάλο βαθμό από την επιβλητικότητα και την λάμψη που διαθέτουν.

 ——-

Duende: μία λέξη δίχως συγκεκριμένη ετυμολογία αλλά γνώριμη σαν έννοια.
Αυτή είναι και η πηγή έμπνευσης της νέας δισκογραφικής πρότασης που ετοιμάζουν η Ελένη Πέτα και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Γνώριμες μελωδίες, σε καινούργιο περιβάλλον, ενώνονται και ταξιδεύουν σε προορισμούς γοητευτικούς, γεμάτους πολυποίκιλα φωνητικά και κιθαριστικά ηχοχρώματα.

Το άλμπουμ με τίτλο Duende θα περιέχει τραγούδια των: Joan Baez, Astor Piazzolla, Pink Floyd, Madredeus, Ishtar, The Kinks, Μίκη Θεοδωράκη, Christofe, The Police, Γιώργου Ανδρέου, με ενορχητρωτική διάθεση τόσο σκοτεινή, όσο και φλογερή. Τόσο Μεσογειακή όσο και Δυτική. Τόσο απαλή όσο και …αιχμηρή. Η σαγηνευτική φωνή της Ελένης Πέτα και το κιθαριστικό ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη, σε ένα μείγμα ηλεκτρισμού, πνευστών, εγχόρδων και κρουστών, δημιουργούν ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο.

Ο Al Di Meola ένας απ’ τους πλέον χαρισματικούς συνθέτες και κιθαρίστες των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Jazz, του Flamenco και του Tango συμμετέχει, σε δύο τραγούδια, στο νέο αυτό cd album που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

Τα τραγούδια του νέου αυτού album παρουσιάζουν ήδη η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης στο Θέατρο Κάππα, όλες τις Δευτέρες του Ιανουαρίου στις 21.30. Μετά την πολύ επιτυχημένη εμφάνιση στο πλάι του Al Di Meola, στις 2 εμφανίσεις του στη σκηνή του Gazarte και αφού απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης ξεκινούν τη νέα χρονιά με εμφανίσεις σε έναν εναλλακτικό, για τα μουσικά δρώμενα χώρο.

 ——-

Με νέο live cd επιστρέφει αυτές τις μέρες η Τάνια Τσανακλίδου. Πρόκειται για μια μοναδική καταγραφή της παράστασης της «Παλιές αγάπες και τραγούδια μεθυσμένα» που παρουσίασε πριν από τέσσερις χειμώνες στην μουσική σκηνή «Μετρό» η οποία τώρα κυκλοφορεί σε ένα εξαιρετικής ποιότητας διπλό cd. Πάντα έξω από μίζερες «πολιτικές» και καλλιτεχνικά πλασαρίσματα, με γνήσιο συναίσθημα και ανάγκη να κάνει αυτό που της επιβάλλει η ψυχούλα της, η Τάνια παρουσίασε στο Μετρό ένα πρόγραμμα με τραγούδια αγαπησιάρικα, αφήνοντας παράμερα το δικό της ρεπερτόριο και βάζοντας πιο πολλά λαϊκά που – όπως λέει η ίδια – μπορεί να μην είναι το φόρτε της, τα τραγουδάει όμως με την καρδιά της.

Μαζί της, σταθεροί συνοδοιπόροι, ο Μανώλης Καραντίνης στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης στην κιθάρα και ο Παναγιώτης Τσεβάς στο ακορντεόν. H διπλή έκδοση περιλαμβάνει πολλά αγαπημένα τραγούδια, σαν αγάπες παλιές, που όλοι ξεπεράσαμε αλλά ποτέ δεν πάψαμε να νοσταλγούμε.

 ——-

Νέο single για την Γλυκερία μέσα από το τελευταίο της album με τίτλο «Η αγάπη είναι ελεύθερη». Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν τα δύο πρώτα singles, το υπέροχο χασάπικο «Η αγάπη δεν είναι δεδομένη» και το πολύ επίκαιρο ντουέτο της με τον Κώστα Μακεδόνα «Η Κουρσάρα», η ερμηνεύτρια μας παρουσιάζει στις αρχές του χρόνου την αισθαντική λαϊκή μπαλάντα «Χωρίς εσένα». Τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού που ακούγεται δυνατά στα ραδιόφωνα υπογράφει η μια εκ των δύο σπουδαίων δημιουργών του cd, Βάσω Αλλαγιάννη. Η τελευταία μαζί με τον Γιώργο Ζήκα χάρισαν στην Γλυκερία μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δισκογραφικές δουλειές της χρονιάς που πέρασε, η οποία εκτός από καλλιτεχνική παρουσιάζει και μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Τη νέα της επιτυχία καθώς και άλλες αγαπημένες σημαντικές στιγμές της καριέρας της συνεχίζει να μας χαρίζει η Γλυκερία παρέα με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Γιώργο Θεοφάνους στην Αττική σκηνή σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα του φετινού χειμώνα.

 

——-

Από 21 Ιανουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο και μόνο για 8 παραστάσεις η πιο προκλητική μουσική συνάντηση του φετινού χειμώνα θα λάβει χώρα στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι». Ο Ορφέας Περίδης που φέτος κλείνει είκοσι χρόνια στην ελληνική δισκογραφία συναντά τρεις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες της χώρας μας και ιδρυτές του θρυλικού συγκροτήματος Human Touch, τον Σταύρο Λάντσια, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τον David Lynch.

Ο Ορφέας Περίδης και οι Human Touch διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές στιγμές έκφρασης και επαφής τους με το κοινό. Αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες του Ορφέα Περίδη ερμηνεύονται από τους Human Touch μοναδικά και μπλέκονται με τις jazz, fusion και funk συνθέσεις τους. Μετά από πολύχρονη εργασία ο Ορφέας Περίδης θα παρουσιάσει αποσπάσματα και από την καινούργια του δουλειά «Ονειροπόλων μόχθοι», η οποία θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.

 

——-

Ο Στάθης Δρογώσης επιστρέφει στο club του Σταυρού του Νότου – μετά την περυσινή sold out συναυλία του στο GAGARIN και την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα, από την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και για κάθε Κυριακή για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων. Ο Δρογώσης στις εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου Θα παρουσιάσει τον καινούριο δίσκο του με τίτλο «Όμορφη Ζωή», την πιο ώριμη και δυνατή ίσως προσωπική του δουλειά την οποία μπορούν όλοι να αποκτήσουν ακόμα και δωρεάν από το site της προσωπικής του εταιρείας http://www.antelmamusic.com.

Μετά από εμφανίσεις με μεγάλα μουσικά σχήματα, ο Δρογώσης επέλεξε την επιστροφή στον ηλεκτρισμό, στην εκφραστική λιτότητα. Μια μεγάλη διαδρομή από τα χρόνια του συγκροτήματος «Τα φώτα που σβήνουν» μέχρι τον καινούριο προσωπικό του δίσκο θα παρουσιαστεί στην σκηνή μερικά από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια. Το ιδιαίτερα δυνατό και ηλεκτρισμένο πρόγραμμα θα εκτελέσουν τρείς παλιοί συνεργάτες του Στάθη, ο Κώστας Γιαννίρης στο μπάσο, ο Θάνος Μιχαηλίδης στα τύμπανα και ο Χάρης Μιχαηλίδης στην ηλεκτρική κιθάρα.

 

——-

Είναι μια από τις πιο αξιόλογες ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς που κινείται με αξιοσημείωτη σεμνότητα στον χώρο του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού. Στο νέο της άλμπουμ με τίτλο «Γαλάζιο στον ορίζοντα» που μόλις κυκλοφόρησε, η Καίτη Κουλλιά καταπιάνεται για μία ακόμη φορά με τραγούδια της παράδοσής μας, είδος στο οποίο η γέννημα- θρέμμα Καλυμνιώτισσα, διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Σε αυτό το cd, τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση των Δωδεκανήσων, εκτός ορισμένων που είναι επώνυμων δημιουργών ή προέρχονται από άλλες περιοχές αλλά έχουν αφομοιωθεί εξίσου στα προσωπικά βιώματα της ερμηνεύτριας. Την ενορχήστρωση και επιμέλεια παραγωγής υπογράφει ο Χρίστος Τσιαμούλης ενώ οι μουσικοί που τη συνοδεύουν είναι κορυφαίοι στο είδος τους. Δύο από τα τραγούδια του πολύ αξιόλογου album ερμηνεύει ο Χρίστος Τσιαμούλης.

——-

Η αγαπημένη μας Αλέξια, που έχει μετρήσει πάρα πολλές επιτυχίες και έχει κερδίσει κοινό σε όλο τον κόσμο με τη μουσική της, αφήνει πίσω το εμπορικό παρελθόν της, επαναπροσδιορίζει την τέχνη της και επιστρέφει με μια ξεχωριστή μουσική πρόταση. Πρόκειται για το Re-bE, ένα τριπλό album-υπερπαραγωγή το οποίο περιέχει μουσικές συνθέσεις, στίχους, πεζά και αυτοσχεδιασμούς της ίδιας της Αλέξιας. Το album που άρχισε να δουλεύεται από το 2000, ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο, στη Βουλγαρία, στη Μπρατισλάβα, στο Μανχάταν, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μπρατισλάβας.

“Ηλεκτρισμός”, “Time/Love me”, “Raices volantes”, “My tango”, “You and Ι”, ” είναι κάποια από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν μέσα από την ιδιαίτερη αυτή δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί από την Performance Street σε πολύ πρωτότυπη συσκευασία και συνοδεύεται από ένα επιμελημένο ένθετο booklet 208 σελίδων!

——-

Πρώτα ήρθε η συνεργασία με καταξιωμένους European DJs όπως οι Akcent, Max Zotti & David Rivaz. Έπειτα, η δημιουργική συνεύρεση με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και εμφανίσεων πέρσι το χειμώνα στο REX. Έχοντας στο ενεργητικό τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δύο cd singles, οι OtherView συνεχίζουν να ξεσηκώνουν το πανελλήνιο παρουσιάζοντας την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “So Long“!

Το album περιέχει 10 tracks σε απόλυτα σύγχρονο dance ύφος, ενώ δε λείπουν και τα δύο singles – έκπληξη σε συνεργασία με τον Mark F. Angelo και τους Vegas, ‘Παίζεις δυνατά’ και ‘Μην χαθείς’! Το ‘So Long’ περιλαμβάνει τα καλοκαιρινά dance hits ‘La Luna’ & ‘So Long’ αλλά και τη νέα τους ραδιοφωνική επιτυχία ‘Κάνε με’.

 

——-

Με «μόνο ένα φιλί» επανέρχεται ραδιοφωνικά ο Κώστας Καραφώτης στις αρχές της νέας χρονιάς. Αυτός είναι ο τίτλος του νέου του single από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά  «Υποκλίνομαι», που έχει την υπογραφή του ιδιαιτέρως ταλαντούχου μουσικού και συνθέτη Δημήτρη Παρασκευόπουλου (μέλους του συγκροτήματος Ζιγκ-Ζαγκ) στη μουσική και τους στίχους.

Ένα πολύ δυνατό dance κομμάτι από έναν από τους πιο ταλαντούχους λαϊκούς τραγουδιστές της νέας γενιάς, που πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα με τα τραγούδια που επιλέγει να μας χαρίσει. Το «Μόνο ένα φιλί» είναι το τρίτο κατά σειρά single (μετά το ομότιτλο και το «Δεν σου αξίζει») που ξεχωρίζει μέσα από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του τραγουδιστή, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο από τη Heaven και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να βγάζει επιτυχίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here