Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

«Το 2010 μας αποχαιρέτισε με εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές. Μια από αυτές, που κυκλοφόρησε λίγο πριν αυτό εκπνεύσει, είναι και το cd του Τριφώνου με τίτλο «Τα Τζιτζίκια του χειμώνα». Η νέα δουλειά περιλαμβάνει οκτώ ολοκαίνουργια τραγούδια και πέντε εξαιρετικές διασκευές που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η Λίνα Νικολακοπούλου είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου cd και εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση της και τους τέσσερις καινούργιους στίχους της, έδωσε και τον πολύ όμορφο τίτλο σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά.

Η υπέροχη «Ελευθερία» της Λίνας Νικολακοπούλου και της Δάφνης Αλεξανδρή για το ξεκίνημα του δίσκου και το εξαιρετικό «Νανούρισμα» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Φώτη Αγγουλέ για το φινάλε… Στο ενδιάμεσο ταξίδι μουσικές των Leonard Cohen, Eric Beam, Δημήτρη Υφαντή ,Νίκου Κουρουπάκη, Αποστόλη Ηλιόπουλου αλλά και τα πολύ εμπνευσμένα διασκευαασμένα παραδοσιακά «Μαργούδι», «Σαν παράσταση» και «Στείλε μήνυμα» σε στίχους των Λ. Νικολακοπούλου, Κοραλία Αλιφραγκή, Δημήτρη Υφαντή, Ερωφίλης. Ήδη μάλιστα ξεχώρισε και ακούγεται στα ραδιόφωνα το παιχνιδιάρικο «Η αγάπη ζει» σε μουσική Εric Beam με τους ελληνικούς στίχους της Κοραλίας Αλιφραγκή. Η επιμέλεια, παραγωγή και ενορχήστρωση του album έγινε από το Τρίφωνο.

 ——-

Ο Γιάννης Κούτρας, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές, που στιγμάτισε με την ερμηνεία του στον «Σταυρό του Νότου» μια ολόκληρη γενιά, γιόρτασε τα 30 χρόνια του στην ελληνική δισκογραφία, τραγουδώντας με φίλους του σε μια μουσική παράσταση που έμεινε αξέχαστη στη μνήμη του κοινού αλλά και των ίδιων των συντελεστών της το Σεπτέμβριο του 2009 στο θέατρο Βράχων Βύρωνα.

Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος, Γιώργος Ανδρέου, Παντελής Θαλασσινός, Μάνος Ξυδούς, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς, Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Θωμαΐδης, Γίώργος Μεράντζας, Αντώνης Τουρκογιώργης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Λειβαδάς, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Γραμματικού, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κίτρινα Ποδήλατα και Υπόγεια Ρεύματα, μοιράστηκαν εκείνη τη βραδιά τη σκηνή και τα τραγούδια τους με τον Γιάννη Κούτρα και η συναυλία αυτή κυκλοφορεί τώρα σ’ ένα διπλό cd και dvd από τη legend που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη!

 

Παράλληλα από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Φεβρουαρίου αλλά και στις 4, 5 και 6 Μαρτίου στη μουσική σκηνή Αυλαία ο Γιάννης Κούτρας συναντά για πρώτη φορά στη σκηνή τη Γιώτα Νέγκα σε ένα πρόγραμμα γεμάτο σπουδαία τραγούδια και συναρπαστικές ερμηνείες! Δύο ερμηνευτές που καθηλώνουν με τη δύναμη της ερμηνείας τους και την ποιότητα των επιλογών τους, ανιχνεύουν για πρώτη φορά μαζί τα κοινά τους σημεία, ενώνουν δυνάμεις και μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό και ουσιαστικό μουσικό ταξίδι. Οι δύο ερμηνευτές παρουσιάζουν φυσικά τα τραγούδια από το Σταυρό του Νότου και τα τραγούδια της προσωπικής τους δισκογραφίας, αλλά με την ερμηνευτική ευχέρεια και το πάθος που τους διακρίνει μας χαρίζουν και μοναδικές ερμηνείες σε τραγούδια που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου. Από τη μπαλάντα έως το κλασικό λαϊκό και από τη ροκ έως τα τραγούδια των σύγχρονων τραγουδοποιών, ενώ θα υπάρχουν και απρόσμενες, ανατρεπτικές επιλογές που θα αποκαλυφθούν μονάχα στη σκηνή.

 ——-

Το Παλλάς φιλοξενεί από τις 18 Φεβρουαρίου και για δέκα νύχτες, μία διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια, από τις σημαντικότερες της ελληνικής μουσικής σκηνής των τελευταίων 25 χρόνων, την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η χαρακτηριστική φωνή της Ελευθερίας έχει συνδεθεί με κάποια από τα πλέον αγαπημένα και σημαντικά τραγούδια των ημερών μας, ενώ οι εμφανίσεις της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στέφονται πάντα από μοναδική επιτυχία, αλλά και επιβεβαιώνουν την ουσιαστική και δυναμική σχέση της με το κοινό.

Η φωνή και οι επιλογές του ρεπερτορίου που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, ερμηνεύοντας Μαμαγκάκη, Ξυδάκη, Παπαδημητρίου, Γκανά, Ara Dinkjan κ.ά. την έχουν κάνει να ξεχωρίζει για την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο της τέχνης της. Ταυτόχρονα η καθηλωτική σκηνική παρουσία της σε κάποιους από τους σημαντικότερους χώρους στην Ελλάδα, αλλά και σε διοργανώσεις παγκοσμίως, στερέωσαν τη διεθνή φήμη της. Womad Festival, Montreux Festival, συναυλία του Ιωβηλαίου της Γης στη Ρώμη, συνεργασία με Philip Glass για 15 συναυλίες παγκοσμίως, συνεργασία με Cesaria Evora κ.ά. είναι μόνο μερικοί από τους σημαντικούς σταθμούς στη μακρόχρονη καριέρα της.

Κάθε εμφάνιση της στην Αθήνα είναι γεγονός και αποτελεί πάντα μία πρόταση. Έχει λόγο ύπαρξης και ιδέα, αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία για το κοινό, πλούσια σε ήχους, εικόνες, μνήμες. Οι εμφανίσεις στο Παλλάς παρουσιάζουν μία Ελευθερία αέρινη αλλά και γήινη, εύθραυστη όσο και δυναμική, με επιλογές από το σύγχρονο και το παλαιότερο ρεπερτόριό της. Μία Ελευθερία μοναδική. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων…

 ——-

Mετά την κυκλοφορία του ολοκαίνουριου άλμπουμ του «Καλύτερο Ψέμα», ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποιεί μία σειρά συναυλιών μέσα στον Φεβρουάριο με πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου στο Ιβανώφειο στάδιο του Μπάσκετ. Στην καλύτερη ερμηνευτικά στιγμή του με ένα γοητευτικό και πενταπλά πλατινένιο άλμπουμ στις αποσκευές του, ετοιμάζεται να παρασύρει το κοινό του με τον μοναδικό του τρόπο. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι πιο ώριμος από ποτέ, όχι μόνο σε επίπεδο σύνθεσης και ενορχήστρωσης, αλλά και ως ερμηνευτής. Το νέο άλμπουμ μετράει ήδη πολλά top singles, το «Έλα κοντά», «Το καλοκαίρι μου» και το «Καλύτερο Ψέμα» πρώτα στις λίστες των ραδιοφώνων όλης της χώρας.

 

Στις συναυλίες του που έρχονται σε συνέχεια της κυκλοφορίας του νέου του άλμπουμ, θα δείτε από κοντά έναν διαφορετικό Μιχάλη. Ανανεωμένο στην σκηνική του παρουσία, ώριμο στις ερμηνείες του, πιο έντονο, πιο συναισθηματικό. Μας υπόσχεται ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ, με επιλογές από το προηγούμενο ρεπερτόριο του και τις μεγάλες επιτυχίες του, αλλά και με τις πιο δυνατές στιγμές από τον καινούριο του δίσκο όπως τα: «Αν είναι έτσι η αγάπη», «Αν μ’ αγαπάς», «Μία από τα ίδια», «Το παιδί της βροχής».  Ο Μιχάλης τολμά να ερμηνεύσει αγαπημένα κομμάτια του σε καινούριες και τελείως διαφορετικές εκτελέσεις, μετακινείται από τις μπαλάντες στο ροκ ή ακόμα και στα λαϊκά, με τρόπο που ξαφνιάζει, ενώ παράλληλα καταφέρνει να διατηρήσει όλα τα μοναδικά στοιχεία που τον έκαναν αυτό που είναι: λάμψη, ενέργεια και μία δυναμική που ξεκινάει από τη μουσική του και μεταδίδεται από τη σκηνή μέχρι και τον τελευταίο fan στο κοινό κάθε συναυλίας του.

——-

Ο κορυφαίος ερμηνευτής του ιταλικού τραγουδιού Albano Carrisi και ο δικός μας άνθρωπος, ο πολυαγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δισκογραφική συνεργασία τους. Η συνάντηση δύο καλλιτεχνών, η διασταύρωση δύο πολιτισμών, η ένωση δύο γειτονικών λαών. Μέσα από τη μελωδία, τη γλώσσα, το συναίσθημα, την ερμηνεία, τα τραγούδια. Δώδεκα τραγούδια-επιλογές από τη δισκογραφία των δύο καλλιτεχνών-που ηχογράφησαν πριν λίγους μήνες στην Ιταλία- ξεκινώντας ένα μουσικό ταξίδι που θα απολαύσουμε πολύ σύντομα.

«Αυτή είναι πραγματικά μια μεγάλη συνεργασία» δηλώνει ο Al Bano.
«Δύο πρόσωπα, μια φυλή. Δύο φωνές, 12 τραγούδια, απ’ τα πιο όμορφα που υπάρχουν. Και πάνω απ’ όλα μια μεγάλη μουσική ένωση με μεσογειακή έκφραση. Αυτή η συνεργασία θα είναι όπως το ταξίδι του Οδυσσέα γεμάτο όμως από όμορφα πράγματα και όμορφες μουσικές που θα ανακαλύπτουμε συνέχεια και όχι μόνο…»
«Τραγουδάω με τη μεγαλύτερη ιστορία του ιταλικού τραγουδιού» δηλώνει ο Γιάννης Πλούταρχος. «Είναι τόσο μεγάλη η τιμή που μου κάνει που ούτε να το ονειρευτώ δεν θα μπορούσα».

Το album – στο οποίο πρόκειται να ακούσουμε το Γιάννη Πλούταρχο να τραγουδάει και στα ιταλικά, ενώ ο Al Bano ερμηνεύει το «Φίλε» – αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα με Κυριακάτικη εφημερίδα.

——-

Δεν πρόλαβε καλά καλά να τοποθετηθεί στα ράφια των δισκοπωλείων το νέο cd της Νατάσας Θεοδωρίδου «Η ζωή μου Έρωτας» και ήδη ετοιμάζεται η επανακυκλοφορία του! Εκτός από τα οχτώ τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο album που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, στη νέα έκδοση του cd θα προστεθούν άλλα τρία, όλα βέβαια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μουκίδη. Ήδη μάλιστα ακούμε στα ραδιόφωνα το πρώτο από τα τρία νέα κομμάτια με τίτλο “Πάψε”. Η ολοκληρωμένη έκδοση του album που αναμένεται να κυκλοφορήσει κοντά στο Πάσχα θα περιλαμβάνει και ένα ντουέτο της Νατάσας με μια τουρκάλα τραγουδίστρια.

——-

Το Barbarella παίζει και τo 2011 πρωταγωνιστικό ρόλο στη live διασκέδαση της Θεσσαλονίκης! Από την περασμένη Παρασκευή και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην παρέα του Barbarella έρχεται ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ένας απο τους καλύτερους νέους τραγουδιστές που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει ένας απο τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές της γενιάς του. Αυτές τις μέρες μάλιστα κυκλοφόρησε το νέο του single μέσα από την τελευταία πολύ επιτυχημένη δισκογραφική δουλειά «Μαζί μου σε θέλω» με τίτλο «Απόχρωση του γκρίζου».

Μαζί του ο Γιώργος Τεντζεράκης που το 2010 είχε μια απίστευτη χρονιά εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο διεθνή διαγωνισμό ΕuroVoice καταλαμβάνοντας την 4η θέση και χαριζοντάς μας μια απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς, το ”Τι παραπάνω”. Μόλις ολοκλήρωσε μάλιστα την ηχογράφηση του νέου του cd με την συνεργασία του καταξιωμένου συνθέτη Θάνου Παπανικολάου που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο. Οι δύο ερμηνευτές έχουν ετοιμάσει ένα φρέσκο, νεανικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια και πολλές εκπλήξεις…

——-

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι μουσικές παραστάσεις του Γιάννη Κότσιρα και του Δημήτρη Μπάση στη Θεσσαλονίκη (ολοκληρώθηκαν χθες), οι δύο καλλιτέχνες θα συνεχίσουν τις εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή του Rex, στην Αθήνα! Ο τίτλος της παράστασης «Την είδα απόψε λαϊκά» που ξεκίνησε και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, στη συμπρωτεύουσα για δύο ολόκληρους μήνες (Δεκέμβριος – Ιανουάριος), υποδηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο τη διάθεση των δύο καλλιτεχνών. Ένα πρόγραμμα με λαϊκή διάθεση, με στόχο την διασκέδαση αλλά και την απόδειξη πως η καλή διασκέδαση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Από Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου λοιπόν και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00 και κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 14:00 οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές σας περιμένουν στο Rex για ξεχωριστές μουσικές στιγμές.

——-

Από αυτή την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και κάθε δεύτερη Πέμπτη στο Casual Living στη Θεσσαλονίκη η γλυκιά Ζωή Παπαδοπούλου με τη ξεχωριστή φωνή και ερμηνεία της μας καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στο παρελθόν. Αφετηρία θα είναι ο σταθμός του καλού παλιού λαϊκού τραγουδιού και των σπουδαίων συνθετών μας. Επόμενη στάση στα παραδοσιακά μονοπάτια του τόπου μας, σε εναλλαγές με ρεμπέτικους ρυθμούς. Το τέρμα της διαδρομής δεν είναι ένα το φτιάχνει η παρέα. θα μας παρουσιάσει για πρώτη φορά με την αισθαντική φωνή της, το δικό της ανατρεπτικό πρόγραμμα χωρίς στερεότυπα και συμβατικότητες με απρόβλεπτα αλλά και αγαπημένα τραγούδια, θα μας ταξιδέψει σε αλλοτινές εποχές από τον Μάνο Χατζιδάκι στον Απόστολο Καλδάρα και από τον Σταύρο Κουγιουμτζή στον Βασίλη Τσιτσάνη με κατάθεση ψυχής και αγάπη για το ελληνικό τραγούδι.

Θα έχουμε επίσης τη χαρά να ακούσουμε γνωστά δικά της τραγούδια, όπως και ανέκδοτα κομμάτια από τον νέο της δίσκο που ετοιμάζει αυτή την εποχή. Συνοδοιπόροι της Ζωής Παπαδοπούλου στην ξεχωριστή αυτή παράσταση, οι εξαιρετικοί μουσικοί, Κατσαρός Θοδωρής στο μπουζούκι, Μάκης Καραντωνίου στην κλασσική κιθάρα, και Άγγελος Κουσάκης στα τύμπανα και τα κρουστά, της ενορχηστρώσεις ο Σπύρος Καλτικόπουλος.

——-

Με αφορμή την δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους «Φωτο.βόλτα» σε στίχους Διαμαντή Γκιζιώτη και μουσική Χρίστου Θεοδώρου, η Βικτωρία Ταγκούλη και ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου ξεκινούν τις ζωντανές εμφανίσεις τους και παρουσιάζουν μία νέα πρόταση στο καθιερωμένο live, τόσο στην μουσική δομή του όσο και στην παρουσίασή του. Η παράσταση «Φωτο.βόλτα» ξεκινάει το «live» ταξίδι της στις 26 Ιανουαρίου από το ΚοοΚοο με την παρουσία αγαπημένων φίλων και συνεργατών των δύο καλλιτεχνών.

Μαζί τους θα βρεθούν επί σκηνής η ηθοποιός Μαρία Καβογιάννη, η Ελένη Πέτα, ο Απόστολος Ρίζος, η Μαρία Παπαγεωργίου ενώ ταυτόχρονα στο χώρο θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας της φωτογράφου Λένας Τριάντη με θέμα «Τα ταξίδια». Η Βικτωρία Ταγκούλη, με την ιδιαίτερη φωνή και ερμηνεία  της, μεταφέρει τις εικόνες των κομματιών σαν ένα ανθρώπινο φωτοβολταϊκό και μετατρέπει την ενέργεια σε εικόνα και τραγούδι,  μέσα σε ένα περιβάλλον καθαρά εικαστικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here