Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Με άκρως ανδρική υπόθεση μοιάζει το σκηνικό στα μουσικά σχήματα του φετινού χειμώνα. Οι ανδροπαρέες και φέτος κάνουν τη διαφορά και υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδικές μουσικές βραδιές. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά τα «ανδρικά» σχήματα που είτε έχουν ξεκινήσει εμφανίσεις είτε ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρόν στην Αθηναϊκή νύχτα σε λίγες μέρες…

——-

Η αρχή έγινε ήδη στα «Αστέρια» Γλυφάδας την περασμένη Παρασκευή με τον Στέλιο Ρόκκο και τον Δήμο Αναστασιάδη. Με ροκ διάθεση και δυναμική παρουσία οι δύο καλλιτέχνες έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο αλλά και επιλογές από το εγχώριο και το διεθνές ρεπερτόριο.

——-

Αποτέλεσαν το πιο εμπορικό σχήμα του φετινού Καλοκαιριού και κάτι μας λέει πως θα χτυπήσουν πρωτιά και στις χειμερινές τους εμφανίσεις. Ο Δημήτρης Μητροπάνος ανανεώνει το ραντεβού του με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Δημήτρη Μπάση στο Κέντρο Αθηνών από τις 27 Οκτωβρίου.

——-

Οι Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας και Γιάννης Μηλιώκας ή οι «γερόλυκοι» όπως θέλουν να αποκαλούνται, ενώνουν τα σπουδαία τραγούδια που έχουν χαρίσει στο ελληνικό τραγούδι και συναντώνται στην «Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου» από τις 7 Οκτωβρίου.

——-

Στο Κύτταρο για μία μόνο εμφάνιση έρχεται την ίδια μέρα άλλη μια μοναδική ανδροπαρέα από τα παλιά.  Ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Γιάννης Γιοκαρίνης με τις αγαπημένες τους επιτυχίες στις αποσκευές τους συμπράττουν στη σκηνή του Κυττάρου σε ένα rock’n’roll πάρτι για αμετανόητους ροκάδες.

——-

Για μια και μοναδική συναυλία ενώνουν τις δυνάμεις τους και δύο από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς. Παρέα με τις κιθάρες τους, σε τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και τραγούδια που καθόρισαν την καλλιτεχνική τους πορεία οι Απόστολος Ρίζος και Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, συναντιούνται στις 08/10 στον Πυρήνα.

——-

Δύο γενιές τραγουδοποιών δίνουν ραντεβού αυτή την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου και υποδέχονται το Φθινόπωρο με τον πιο μελωδικό τρόπο. Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Νότης Μαυρουδής συναντιούνται και συνθέτουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές τους και ανακαλύπτουν νέους μουσικούς δρόμους για τα αγαπημένα μας τραγούδια.

——-

Από τις ανδροπαρέες τέλος δεν θα μπορούσε να λείψει και αυτής της Ακτής Πειραιώς που μάλιστα αυτή πρώτη εγκαινίασε με μεγάλη επιτυχία πριν μερικά χρόνια τα ομαδικά ανδρικά σχήματα. Η παρέα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Γιάννη Ζουγανέλη, του Σάκη Μπουλά και του Δημήτρη Σταρόβα φέτος διευρύνεται και υποδέχεται δύο νέους φίλους, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Γιάννη Κούτρα. Η πρεμιέρα της δυνατής εξάδας αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

——-

Ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «στου χρόνου τις καταπακτές». Με συνοδοιπόρους την Μελίνα Ασλανίδου, την Γιώτα Νέγκα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Διονύση Τσακνή, τον Μπάμπη Τσέρτο, τον Γιάννη Χαρούλη αλλά και μια σειρά από νέους ερμηνευτές όπως τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, την Σαββέρια Μαργιολά, την Αμαλία Τάτση και τον Γιώργο Τοσικιάν επιστρέφει σε λίγες μέρες με ολοκαίνουρια δισκογραφική δουλειά…

Σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, Λίνας Δημοπούλου, Κώστα Φασουλά, Μαίρης Φασουλάκη, Γιώργου Κορδέλλα, Μάρθας Βεκρή, Άλκη Χριστοφέλλη και Χρίστου Παπαδόπουλου, ο Νότης Μαυρουδής γράφει μουσική και ενορχηστρώνει δεκαπέντε τραγούδια και μία επανεκτέλεση, κόντρα στους καιρούς και αναζητά για ακόμα μια φορά έναν τόπο έκφρασης στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας που τόσο αγάπησε, συνδέθηκε και τον καθόρισε…

——-

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι καλοκαιρινές τους εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα η Δήμητρα Γαλάνη και ο Vassilikos ανανεώνουν το ραντεβού τους με το Αθηναϊκό κοινό για λίγες μόνο εμφανίσεις από τις 14 Οκτωβρίου στη σκηνή του Gazarte. Τους κάλεσε το απρόβλεπτο και η βαθιά αγάπη τους για τη μουσική, ένωσαν τις φωνές και τις επιρροές τους και γοήτευσαν το κοινό που ένιωσε τη μαγεία αυτής της συνεργασίας επί σκηνής. Με αφετηρία το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου και με τελικό σταθμό το GazΑRTE στη πλατεία Κεραμεικού οι δύο καλλιτέχνες κλείνουν την αυλαία σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες συνεργασίες του φετινού καλοκαιριού…

——-

Η Μαριώ εδώ και δεκαετίες αποτελεί μια από τις πιο γνήσιες εκφραστές του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού στην Ελλάδα. Αφού κατέκτησε με την ιδιαίτερη φωνή της τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει με ξεχωριστή επιτυχία αυθεντικά λαϊκά προγράμματα και σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Έτσι λοιπόν και φέτος θα δώσει το δυναμικό παρόν από 30 Σεπτεμβρίου στις «Διαδρομές» με ένα πρόγραμμα γεμάτο όμορφα τραγούδια τους χτες αλλά και του σήμερα. Μαζί της φέτος η χαρισματική ερμηνεύτρια της νέας γενιάς Ζωή Παπαδοπούλου και η Χριστίνα Γαλιάτσου. Στην σύνθεση της ορχήστρας κυριαρχεί το μερακλίδικο μπουζούκι του Κώστας Μήτσιου, ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλεια του προγράμματος, ενώ την παράσταση είναι βέβαιο πως θα κλέψουν με τα εμπνευσμένα παιξίματά τους ο Σωτήρης Μαργώνης στο βιολί, ο  Γιώργος Τσιατσούλης στο ακορντεόν και ο Νίκος Τσιατσούλης στα κρουστά…

——-

Νέο διπλό άλμπουμ κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ο Νίκος Ζωιδάκης με τίτλο «Αγάπη θηλιά». Η νέα δουλειά περιλαμβάνει δύο χορταστικά cd που ακούγονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Στο πρώτο συναντάμε καινούρια τραγούδια που κινούνται σε έντεχνα και λαϊκά μονοπάτια και τα υπογράφουν νέοι και καταξιωμένοι δημιουργοί όπως οι Γιάννης Παρίσης, Σπύρος Πατάπης, Βασίλης Καρράς, Φιλιώ Πατάπη, Γαβρίλος Ψαρράς, Σταμάτης Πανταζόπουλος και ο ίδιος ο Νίκος Ζωιδάκης. Με το Ζωιδάκη τραγουδούν ο Γιώργος Μαργαρίτης στο τραγούδι «Καλύτερα κι οι δυο μαζί», η Χαρούλα Λαμπράκη στο «Μάτια μου γλυκά μου μάτια» όπου και «ραπάρει» ο Καίσαρας και τέλος η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου στο «Έι».Το δεύτερο cd περιλαμβάνει παλαιότερο υλικό αποτελούμενο από κρητικά τραγούδια, συρτά, μαντινάδες, πεντοζάλη, σούστες, κοντυλιές, τόσο παραδοσιακά, όσο και γνωστών δημιουργών όπως ο Κώστας Μουντάκης, ο Θανάσης Σκορδαλός, ο Στέλιος Φουσταλιέρης, κ.α.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here