Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Δέκα όμορφα λαϊκά τραγούδια του νεαρού τραγουδοποιού Θέμου Σκανδάμη ερμηνεύει με τον γνώριμο πληθωρικό της τρόπο η Μάρθα Φριντζήλα στο νέο της album που μόλις κυκλοφόρησε. Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών μετράει αρκετά χρόνια πριν όταν ο Θέμος Σκανδάμης, έχοντας σπουδάσει και θέατρο, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Δρόμος με δέντρα» της πολυπράγμονος ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και ερμηνεύτριας, συμμετέχοντας στις παραστάσεις και τις δραστηριότητες της. Παράλληλα έπαιξε μουσική για παραστάσεις θεάτρου και θεάτρου σκιών και έγραψε τα πρώτα του τραγούδια παρουσιάζοντάς τα σε μικρές μουσικές σκηνές. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008 και σε αυτό συμμετείχε η Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύοντας τα τρία από τα δεκαπέντε τραγούδια του. Ο αμοιβαίος θαυμασμός και εκτίμηση οδήγησαν στο να επισφραγίσουν τη δημιουργική τους σχέση με έναν ολόκληρο δίσκο, το άλμπουμ «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» που κυκλοφορεί από το label Μικρός Ήρως!

Πρωτότυποι μα όχι εξεζητημένοι στίχοι ντυμένοι με ένα φρέσκο, λαϊκό ήχο συνθέτουν ένα ενδιαφέρον υλικό που ακούγεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι ευφάνταστες ενορχηστρώσεις ανήκουν στον Βασίλη Μαντζούκη. Με την πρώτη ακρόαση ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Η λεπτομέρεια» και «Αύγουστος Αθήνα». Το τραγούδι «όνειρο» ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο ο ίδιος ο Σκανδάμης. Η διεύθυνση παραγωγής του album ανήκει στον Άγγελο Σφακιανάκη.

——-

Μετά από μία επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία και sold out εμφανίσεις στην Αθήνα και στις περισσότερες πόλεις, ο Σωκράτης Μάλαμας ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη από τις 4 Νοεμβρίου, για 8 εμφανίσεις στην Αποθήκη του Μύλου, με ανανεωμένο σχήμα και νέο πρόγραμμα. Με τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Φώτη Σιώτα στο βιολί και την βιόλα, τον Κυριάκο Ταπάκη στο μπουζούκι και στο λαούτο, και τη Μαρίνα Δακανάλη στο τραγούδι, θα παρουσιάσει ένα καθαρά ακουστικό πρόγραμμα αυτήν την φορά, με νέες ενορχηστρώσεις. Οι επιλογές ποικίλουν, η ανάγκη του Σωκράτη αυτή τη φορά είναι να παίξει και καινούρια κομμάτια, δίπλα σε όσα έχουν κερδίσει επάξια την αγάπη του κοινού του.

Ανάμεσα σε άλλα θα ακούσουμε για πρώτη φορά όλα τα κομμάτια από το πρόσφατο άλμπουμ του, το “Πέρασμα” σε στίχους Άλκη Αλκαίου. Παράλληλα, ο Σωκράτης Μάλαμας θα παρουσιάσει και ορισμένα αξέχαστα τραγούδια από το σύνολο της ελληνικής δισκογραφίας, στιγμές που ξεχωρίζει και θα τις μοιραστεί με το κοινό του. Πάντα ερμηνευμένα με το προσωπικό του ύφος και την ιδιαίτερα γοητευτική μπάσα φωνή του, θα ξανασυστήσει στη σκηνή της Αποθήκης τραγούδια που όλοι αγαπάμε και όλοι σιγοτραγουδάμε. Ραντεβού στις 4 Νοεμβρίου, και για 4 διήμερα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο με τον Σωκράτη Μάλαμα στη Θεσσαλονίκη.

——-

Δεκαπέντε τραγούδια αποτελούν το νέο δίσκο του Γιώργου Καζαντζή με κύρια ερμηνεύτρια την Φωτεινή Βελεσιώτου. Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν στις «Μέλισσες», ένα τραγούδι σε στίχους Ελένης Φωτάκη που υπήρχε στον προηγούμενο δίσκο «Ίσαλος Γραμμή» και υπάρχει και σε αυτό το cd. Με τις μέλισσες δημιουργήθηκε χημεία και ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας τους. Στα «παιδιά της άλλης όχθης», όπως ονομάζεται το νέο cd που μόλις κυκλοφόρησε, ο Γιώργος Καζαντζής αναζητά την Φωτεινή στον κοινό τόπο του μουσικού τους κόσμου. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Μάνος Ελευθερίου, Μανώλης Ρασούλης(απ’ τα τελευταία του), Θωμάς Κοροβίνης, Ελένη Φωτάκη, Μαρία Κοσσυφίδου, Γιάννη Τσατσόπουλος και Ειρήνη Νικολάου. Στο τραγούδι «Θεσσαλονίκη πόλη της αιώνιας ήβης» συμμετέχει η σχολική χορωδία του Ασύλου του Παιδιού υπό την διεύθυνση της Πηνελόπης Μενούνου. Στο CD υπάρχουν και τρεις επανεκτελέσεις στα τραγούδια «Μυστικό», «Φτερουγίσματα» και «Θεσσαλονίκη πόλη της αιώνιας ήβης» ως αποτέλεσμα της μοναδικής ερμηνείας τους από την Φωτεινή στις ζωντανές εμφανίσεις.

«Τα παιδιά της άλλης όχθης» έρχονται στο Χαμάμ. Ο Γιώργος Καζαντζής με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και την Αλεξία Χρυσομάλλη παρουσιάζουν από το Σάββατο 29 Οκτώβρη και κάθε Σάββατο ένα τρίωρο πρόγραμμα, ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στα αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη με αφετηρία και προορισμό την υπέροχη μουσική σκηνή του Χαμάμ. Μέλισσες , Ήταν αέρας, Φωτιά κι αλμύρα, Μυστικό ,Σαν καταιγίδα, Χειμωνανθός, Το πέταγμά σου, Σεντόνια δίχτυα, Κατάρτι και ατμός , Ερωτικός χορός μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν, καθώς και τραγούδια από τον νέο δίσκο.

——-

Την μουσική σκηνή Αυλαία κατέκλησαν την περασμένη Κυριακή 23 Οκτωβρίου μουσικοί αλλά και λάτρεις του ρεμεπέτικου και της λαικής μουσικής. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον συνθέτη τραγουδιστή και εκτελεστή Γιάννη Τατασόπουλο με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνια απο τον θάνατό του. Στα πλαίσια του αφιερώματος παρουσιάστηκε και το νέο CD με τίτλο “Όσα χρόνια κι αν περάσουν” που επιμελήθηκε ο γιος του Νίκος Τατασόπουλος και παραγωγή η ελληνοαμερικανική εταιρία Ellopia Media Group. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε 20λεπτο τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο με την πρωτοβουλία του περιοδικού Λαικό Τραγούδι.

Φανερά συγκινημένος ο γιός Νίκος Τατασόπουλος καλωσόρισε μουσικούς και καλεσμένους. Αναφέρθηκε στον πατέρα του σύντομα και λιτά και οι παρευρισκόμενοι ένοιωσαν την ιδιαίτερη σχέση πατέρα γιού από την έκφραση του Νίκου αλλά και το παίξιμο του αργότερα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κάποιοι από τους συντελεστές του cd όπως η Γλυκερία, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μπάμπης Τσέρτος κ.α. Το cd “Όσα χρόνια κι αν περάσουν” διατίθεται σε όλα τα δισκοπωλεία Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και μέσω Ιντερνετ στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του e-mail: info@ellopiamediagroup.com

——-

Ο Μετρονόμος παρουσιάζει σήμερα το βράδυ στον Ιανό την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Στάθη Γκότση σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου με τον τίτλο «Τα έργα της καρδιάς». Τα τραγούδια ερμηνεύει η εξαίσια νέα ερμηνεύτρια Ασπασία Στρατηγού, στην πρώτη της προσωπική δουλειά, μετά από αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές τα τελευταία χρόνια. Ο κύκλος τραγουδιών «Τα έργα της καρδιάς» περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια με διαχρονικές φόρμες, ρυθμούς και στιχουργικά σχήματα, που παντρεύουν το λυρικό με το λαϊκό ύφος. Από ένα τραγούδι στο δίσκο ερμηνεύουν ο Χρήστος Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Μπαγιώκης. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Στάθη Γκότση. O πίνακας του εξωφύλλου και τα έργα στο ένθετο του δίσκου έγιναν από τη ζωγράφο Μόρφη Κατουμά ενώ η επιμέλεια παραγωγής ανήκει στον Θανάση Συλιβό.

——-

Το ταλέντο του ηθοποιού Χάρη Ρώμα στην στιχουργική το γνωρίζουμε όλοι. Έχει χαρίσει πολύ σπουδαία τραγούδια σε διάφορους ερμηνευτές ανάμεσα στους οποίους η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, η Λένα Αλκαίου κ.α. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια νέα δισκογραφική δουλειά η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει με κυριακάτικη εφημερίδα στις 20 Νοεμβρίου. Το album θα περιλαμβάνει 15 συνολικά τραγούδια σε στίχους του Χάρη Ρώμα και μουσικές διαφόρων συνθετών. Κάθε τραγούδι θα ερμηνεύει και ένας διαφορετικός καλλιτέχνης, ενώ μέσα στις συνεργασίες αυτές περιλαμβάνονται ονόματα όπως, η Μαρινέλλα, η Γλυκερία, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Σοφία Βόσσου, ο Χρήστος Δάντης ,ο Κώστας Μακεδόνας, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Λιανός κ.ά.

——-

Και φέτος η Αρετή Κετιμέ διοργανώνει ξεχωριστές μουσικές βραδιές παρέα με μια παρέα καταξιωμένων μουσικών και μας προσκαλεί σε μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση, γεμάτη από τα ηχοχρώματα της αστείρευτης μουσικής μας παράδοσης. Η χαρισματική ερμηνεύτρια με το μοναδικό ταλέντο εμφανίζεται κάθε Κυριακή στο Καφέ Διπλό” παρουσιάζοντας την παράσταση “Με τη φωνή της Αρετής”, ένα μοναδικό ταξίδι στα πιο όμορφα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής.

Την επιλογή των τραγουδιών έχει κάνει ο Μάκης Ρουσομάνης, ο οποίος μάλιστα είχε επιμεληθεί με μεγάλη επιτυχία τις κοινές περσινές εμφανίσεις της Αρετής με την Dilek Koc στο Half Note. Σκοπός της μουσικής αυτής παράστασης είναι τα τραγούδια και τα ορχηστρικά θέματα που θα ακουστούν από τον ευρύτερο ελληνικό αλλά και το βαλκανικό και το μεσογειακό χώρο, να πετύχουν την απελευθέρωση τόσο των μουσικών όσο και των ακροατών από μουσικές διαχωριστικές γραμμές, επιδιώκοντας πάντα την συμμετοχή, τη συγκίνηση και την απόλυτη γοητεία της μουσικής.

——-

Μετά από συνεχείς αναβολές η μεγάλη συναυλία των Βασίλη και Σαράντη Σαλέα θα πραγματοποιηθεί τελικά την επόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης κι φιλίας. Μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση , πρωτοφανής στα Ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα στην οποία πρόκειται να συμμετέχουν μερικοί από τους σπουδαιότερους έλληνες ερμηνευτές και μουσικοί.  Καλεσμένοι στο ταξίδι αυτό είναι οι : Διονύσης Σαββόπουλος , Ελένη Βιτάλη , ηΠίτσα Παπαδοπούλου , ο Μανώλης Μητσιάς , ο Χρήστος Δάντης ,ο Μιχάλης Τζουγανακης , και η σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια.Καλεσμένοι στο μοναδικό αυτό μουσικό ταξίδι είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος , Ελένη Βιτάλη , η Γλυκερία, η Πίτσα Παπαδοπούλου , ο Μανώλης Μητσιάς , ο Χρήστος Δάντης ,ο Μιχάλης Τζουγανακης και η σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια.

——-

Ο σπουδαίος ερμηνευτής του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού Αγάθωνας, παρέα με τους Μάκη Σταμούλη, Πανωραία Κονταξή, Εύα Ξένου και την ορχήστρα του, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο ιστορικό κέντρο «Χάραμα» της Καισαριανής. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μια νοσταλγική αναδρομή στο ρεμπέτικο τραγούδι των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.α. Ο Αγάθωνας με την παρέα του μας περιμένει για γνήσια λαϊκή διασκέδαση στο «Χάραμα» κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 22:30, καθώς και τις Κυριακές το μεσημέρι στις 14:00.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here